KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Toukokuun 6, 2014

Disneyn Teemapuistot - KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
KenNetin WALT DISNEY WORLD Opas - Sivu 6
VESIPUISTOT – Puistoesittelyt

WDW:N VESIPUISTOT
PÄHKINÄNKUORESSA

Walt Disney Worldin muut elämykset tuntuvat edelleen jäävän neljän suuren elämyspuiston varjoon. Vesipedoille WDW:n lomaparatiisi tarjoaa kuitenkin melkoisen määrän loiskuvaa iloa: Disney-hotellien mielikuvituksellisten uima-allaskokonaisuuksien lisäksi WDW:n alueelta löytyy kaksi suurta ja erittäin korkealuokkaista vesipuistoa, Typhoon Lagoon ja Blizzard Beach.

Vuonna 1976 avautunut River Country oli WDW:n ensimmäinen vesipuisto. Tämä kooltaan vaatimaton, mutta teemoitukseltaan ihastuttavan vanhanaikainen vesipuisto rakennettiin luonnonmukaisen Bay Lake -järven yhteyteen hyödyntämään osittain samoja vesiä. Kyseinen vesipuisto sijaitsi Disney’s Fort Wilderness Resort -leirintäalueen naapurissa. Vuonna 2001 River Country suljettiin remontoitavaksi, mutta vasta neljä vuotta myöhemmin WDW ilmoitti ettei vesipuistoa tulla enää avaamaan uudestaan. Osasyynä tietenkin voi olla Bay Laken ja Seven Seas Lagoonin lämpimissä tyynissä vesissä havaittu, vaaralliseksi luokiteltu ameba Naegleria fowleri, jonka takia uiminen kiellettiin alueen luksushotellien valkoisilla hiekkarannoilla. Virallisella tasolla tällä ameba-löydöksellä ei liene kuitenkaan ollut vaikutusta River Country -vesipuiston sulkemiseen vuonna 2001. Suurimpana syynä lienee ollut se, että WDW:ssä oli tuolloin jo peräti kolme vesipuistoa, joista se pienin ja vanhin saatettiin vihdoin sulkea.

Vuonna 1989 avattu Typhoon Lagoon ("Hirmumyrskylaguuni") sekä 1995 avattu Blizzard Beach ("Lumimyrskyranta") ovat Disneymäisen mielikuvituksellisesti teemoitettuja vesipuistoja. Kummallakin vesipuistolla on teemoitusta tukeva legendansa sekä lukematon määrä legendaan liittyviä tarinankerronnallisia yksityiskohtia Disneyn parhaiden elämyskohteiden tavoin. Eikä edes ameboita tarvitse pelätä, sillä vedenkäsittely näissä nykyaikaisissa vesipuistoissa on Yhdysvaltain huippuluokkaa; Walt Disney Worldilla ei ole yksinkertaisesti varaa vaarantaa miljoonien vuosittaisten vieraidensa terveyttä epäterveellisillä vesillä!

Toisenlainen varoitus on kuitenkin paikallaan: Sekä Typhoon Lagoonin että Blizzard Beachin hurjimmat vesiliukumäet ja muut vesielämykset on tarkoitettu uimataitoisille, hyvässä fyysisessä kunnossa oleville nuorille ihmisille! Osa hurjimmista vesiliuista on oikeasti niin hurjia, ettei muun muassa KenNetin testiryhmällä ole ollut rohkeutta hankkia omakohtaisia kokemuksia näistä pahimmillaan järkyttävistä vesiliuista sekä koskiseikkailuista. Mutta on näissä upeasti teemoitetuissa vesipuistoissa paljon muutakin kuin hurjia vesielämyksiä; vesiviihdykettä löytyy koko perheelle vauvasta vaariin. On rauhallista hiekkarantaa ja pienten lasten kahluuallasta... ja missäpä muussa vesipuistossa voit nauttia sulaneen hiihtokeskuksen vilvoittavista vesistä hyppyrimäkineen ja hiihtohisseineen?

Lähtekäämme siis kierrokselle Walt Disney
Worldin ihmeellisiin vesipuistoihin!

H U O M I O !
" P e r u s v a r o i t u s "
Voidaksesi kokea kaiken hauskan ja hurjan Walt Disney Worldin vesipuistoissa,
sinun tulee olla uimataitoinen ja hyvässä fyysisessä kunnossa (ei niska-, selkä-, sydän- tai muita vaivoja, jotka voivat pahentua hurjimmissa liu'uissa tai muiden vesielämysten aikana). Hurjimpia vesiliukuja ei myöskään suositella raskaanaoleville äideille, eikä henkilöille jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta, huimauksesta tai matkapahoinvoinnista. (Jos "perusvaroitus" koskee vesielämystä, se mainitaan alla olevissa elämysesittelyissä).

KenNetin omat huomautukset:
Walt Disney Worldin vesipuistojen hurjimmissa elämyksissä on pituusrajoitukset, joita on ehdottomasti noudatettava! Alle 7-vuotiaiden tulee olla aikuisen huoltajan seurassa (vähintään 14-vuotias, mieluiten kuitenkin ainakin 18-vuotias!). Huomaa myös muutamat erilliset elämyskohtaiset ikärajat! Uimataito on oleellista WDW:n vesipuistojen elämyksissä (lukuunottamatta pienille lapsille tarkoitettuja elämyksiä). WDW:n virallisen sivuston mukaan yllättävän moni näistä vesielämyksistä soveltuu myös niille liikuntaesteisille, jotka pystyvät siirtymään omin voimin pyörätuolista elämyksen vaatimaan kulkuvälineeseen (kumilauttaan tai liukurimatolle). KenNetti haluaa kuitenkin huomauttaa, että liikuntaesteisten ja uimataidoiltaan heikkojen tulisi tutustua jokaisen vesielämyksen loppupisteeseen sekä exit-järjestelyihin ennen elämykseen syöksymistä! Muun muassa jotkut liu'ut päätyvät suurempiin altaisiin, joiden syvyydestä ja suuruudesta ei mainita sanallakaan WDW:n virallisella sivustolla ja tuskin edes opaskartoissakaan).

Naispuolisia vieraita on syytä muistuttaa,
että hurjimpiin vesiliukuihin ei kannata mennä
pukeutuneena kaksiosaiseen uimapukuun;
saatat nimittäin saapua vesiliu'un loppuun
ennen
uimapukusi yläosaa!

Tärkeät termit:
"body slide" = liu'utaan ilman kulkuvälinettä.
"raft" = pohjallinen kumilautta,
ei välttämättä pyöreä.
"inner tube" = auton sisärengasta muistuttava
pyöreä, joskus pohjaton kumilautta.
"mat" = liukuri(matto); mattoliuku.

Huomaa
yleisin laskuasento:
selällään jalat edellä
tai
istuma-asennossa jalat edellä
;
pää edellä saa laskea ainoastaan
muutamissa (pienimmissä) liu'uissa!
Hurjimmat liu'ut vaativat
asennon, jossa jalat ja kädet
ristitään päällekkäin
(katso kuva alla)!

Tämän Sivun Sisältö:

WDW:N VESIPUISTOT
PÄHKINÄNKUORESSA

TYPHOON LAGOON
VESIELÄMYKSET
Humunga Kowabunga
Crush ’n’ Gusher
Storm Slides
Mayday Falls
Gang Plank Falls
Keelhaul Falls
Surf Pool
Sandy White Beach
Castaway Creek
Bay Slides
Ketchakiddee Creek
Shark Reef

TYPHOON LAGOON
Ravintolat

BLIZZARD BEACH
VESIELÄMYKSET
Summit Plummet
Slush Gusher
Teamboat Springs
Toboggan Racers
Snow Stormers
Downhill Double Dipper
Runoff Rapids
Melt-Away Bay
Cross Country Creek
Tike’s Peak
Ski Patrol Training Camp
Fahrenheit Drops
Chair Lift

BLIZZARD BEACH
Ravintolat

Blizzard Beach
WINTER SUMMERLAND
Miniature Golf
Minigolf-rata

WDW:N TEEMAPUISTOJEN
& KOHTEIDEN ESITTELYT
(Linkit sivuille 1-8)

* * * * *

TÄRKEÄÄ
Disney-puistojen varoituksista, pituusrajoituksista,
ikärajoista ja huoltajan iästä

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

Walt Disney World – Virallinen Sivusto
(Walt Disney World Resort - Disney's Official Site)

www.wdwinfo.com
Epävirallinen, mutta erittäin kattava ja selvä WDW-sivusto

TYPHOON LAGOON
v e s i e l ä m y k s e t

Walt Disney Worldin "Hirmumyrskylaguuni" -vesipuiston virallinen legenda kertoo hurjan taifuunin iskeneen sellaisella voimalla että lähes kaikki tällä rauhallisella poukamalla vääntyi ja kääntyi ylösalaisin. Myrskytuulet heittivät myös pikkuisen "Miss Tilly" -kalastusaluksen Mount Mayday -vuoren huipulle, jossa se kiikkuu edelleenkin – ja suihkauttaa silloin tällöin sisuksistaan lähes 17-metrisen vesipatsaan! (Sana "mayday" ei tietenkään viittaa toukokuun ensimmäiseen päivään, vaan kansainvälisesti tunnettuun hätäkutsuun).

Vuonna 1989 avautunut Typhoon Lagoon oli järjestyksessä WDW:n kolmesta vesipuistosta toinen. Vaikka osa Typhoon Lagoonin vesiliukumäistä ja muista aktiviteeteistä on tarkoitettu lähinnä vauhdinhurmasta ja vesiurheilusta nauttiville nuorille ihmisille, löytyy tämän upeasti teemoitetun vesipuiston alueelta sopivaa vesiviihdykettä koko perheelle; rauhallista hiekkarantaa ja pienten lasten loiskuvia peuhapaikkoja. Typhoon Lagoon -puiston erityisesti lainelautailuun tarkoitettu jättimäinen "aaltoallas" oli avautuessaan maailman suurin. Viimeisin suurista perusparannuksista valmistui maaliskuussa 2009.

Omia kumilauttoja tai liukumattoja ei Typhoon Lagooniin kannata tuoda, sillä kaikki puiston vesielämykset (lukuunottamatta Surf Pool -aalto-allasta) tarjoavat asiakkailleen ilmaiset ja asianmukaiset "kulkuvälineet".

Humunga Kowabunga
Vähimmäispituusrajana 122 senttimetriä.
Ei sovi liikuntaesteisille. Perusvaroitus.
Tämä lähes 70 metrin pituinen hurja vesisyöksy (60° asteen kulmassa) vie läpi Mount Mayday -vuoren synkkien luolastojen, kiihtyen peräti 40-50 kilometrin tuntinopeuteen. Kolme vierekkäistä "body slide" -putkiliukua.

Crush ’n’ Gusher
Vähimmäispituusrajana 122 senttimetriä.
Perusvaroitus.
Uudempia Typhoon Lagoonin vesiliukuelämyksiä. Tämä vesivuoristorataa muistuttava hurja 120-metrinen vesiliuku tapahtuu mielikuvituksellisessa hedelmien "käsittelylaitoksessa". Kulkuvälineenä on kumilautta ("raft"). Liu'un aikana ketään ei sentään survota tehosekoittimeen, mutta lukuisat käännökset, pyörähdykset ja suunnanmuutokset takaavat hurjasti purskahtelevan ja pärskähtelevän vesielämyksen. Crush ’n’ Gusher tarjoaa kolme erillistä hieman erilaista putkiliukua, joista Pineapple Plunger ja Coconut Crusher soveltuu peräti kolmelle matkustajalle, ja Banana Blaster kahdelle. (WDW:n virallisen sivuston mukaan elämys soveltuu myös liikuntaesteisille). Ota huomioon, että ruuhka-aikoina yksinmatkustavat saattavat joutua kahden muun asiakkaan kanssa samaan lauttaan!

Storm Slides
Ei vähimmäispituusrajaa.
Ei sovi liikuntaesteisille. Perusvaroitus.

Yli 100-metrinen "myrskyliuku" hurjastelee läpi kauniiden maisemien sekä piipahtaa myös luolastoissa. Kolme erillistä hieman erilaista
"body slide" -putkiliukua: Jib Jammer, Stern Burner ja Rudder Buster.

Mayday Falls
Ei vähimmäispituusrajaa.
Ei sovi liikuntaesteisille. Perusvaroitus.

Mount Maydayn huipulta lähtee kolme erillistä Falls -nimikkeellä varustettua "koskea", joista Mayday Falls tarjoaa pisimmän ja hurjimman seikkailun. Kulkuvälineenä yhden henkilön "inner tube". Tämä kääntelehtivä, vääntelehtivä seikkailu vie läpi luolien ja ohi ryöppyävien vesiputousten.

Gang Plank Falls
Ei vähimmäispituusrajaa.
Ei sovi liikuntaesteisille. Perusvaroitus.

Mount Maydayn huipulta lähtevä toinen "koskiseikkailu" koetaan neljän matkustajan "inner tube" -lautalla seilaten. Vaikka tämä 90 metrin pituinen elämys on paljolti Mayday Fallsin kaltainen luolineen sekä vesiputouksineen, virallisesti Gang Plank Falls on vähemmän hurjempi. Ota huomioon, että ruuhka-aikoina yksinmatkustavat saattavat joutua kolmen muun asiakkaan kanssa samaan lauttaan! "Gangplank" tarkoittaa merenkulkutermistössä laskuportaita, mutta saattaa tässä Typhoon Lagoonin elämyksessä viitata "jengin" lisäksi myös lankkuun, jota pitkin muun muassa merirosvot pakottivat kuolemaantuomitut kävelemään mereen. Tosin ihan niin hurja tämä iloisesti loiskuva elämys ei ole!

Keelhaul Falls
Ei vähimmäispituusrajaa.
Ei sovi liikuntaesteisille. Perusvaroitus.

Vaikka tämä elämys kantaa nimessään pahamaineista rangaistusmuotoa ("kölihaalausta" eli kölin ali vetämistä), on Keelhaul Falls Mount Maydayn "koskiseikkailuista" vähiten hurjin. Tästä on siis hyvä aloittaa, jos naapurielämykset arveluttavat. Kulkuvälineenä yhden henkilön "inner tube".

Surf Pool &
Sandy White Beach

Ei vähimmäispituusrajaa.
Puiston jättiläismäinen laguuni Surf Pool on yksi maailman suurimmista keinotekoisista "aaltoaltaista". Laguunin aallot ovat korkeimmillaan noin 2-metrisiä. L
aguunia ympäröi trooppisesti teemoitettu vitivalkea hiekkaranta (Sandy White Beach), jolta kannattaa varata auringonottopaikka tarpeeksi ajoissa! Huomaa, että puiston muiden vesielämysten kumilauttoja ei saa tuoda Surf Pool -aaltoaltaaseen, ja että allas on ensisijaisesti tarkoitettu uimataitoisille asiakkaille. (Lainelautailusta kiinnostuneille tiedoksi, että Typhoon Lagoonin aaltoaltaasta voi nauttia jopa puiston aukioloaikojen ulkopuolellakin – tosin erillisestä maksusta. Näillä Surf Lessons -pikakursseilla ammattilaiset opastavat lainelautailun saloihin. Aallot voivat olla tuolloin tavallista suurempia).

Castaway Creek
Ei vähimmäispituusrajaa.
Tämä rauhallinen, runsaasti yli 600 metrin pituinen "haaksirikkoisten puro" virtaa puiston Surf Pool -laguunialueen ympärillä. Purolla seilataan mukavan pehmeiden "inner tube" -kumilauttojen päällä maaten vehreän sademetsätunnelman ympäröimänä. Castaway Creekillä on viisi laiturialuetta, joilla voi nousta purosta tai hypätä veteen kumilautan kera. Laguunialueen ympäri seilaaminen voi kestää jopa 40-45 minuuttia, ellei käsillä melominen tai jaloilla polskuttelu kiinnosta. (WDW:n virallisen sivuston mukaan elämys soveltuu myös liikuntaesteisille).

Bay Slides
Enimmäispituusrajana 152 senttimetriä.
Lapsille ja nuorille tarkoitettuja "aloittelijan vesiliukuja" Surf Pool -aaltoaltaan vasemmassa nurkassa. (WDW:n virallisen sivuston mukaan elämys soveltuu myös liikuntaesteisille).

Ketchakiddee Creek
Enimmäispituusrajana 122 senttimetriä.
Pienille lapsille tarkoitettu iloisesti loiskuva leikkipaikka, jossa matalan altaan ja vettäruiskivien eläinpatsaiden lisäksi löytyy myös erilaisia miniliukuja sekä jännittävä luola vesiputouksineen. (WDW:n virallisen sivuston mukaan elämys soveltuu myös liikuntaesteisille).

Shark Reef
Ei vähimmäispituusrajaa.
Alle 10-vuotiaan tulee olla aikuisen
huoltajan valvonnassa
!

"Hairiutta" on Typhoon Lagoonin elämyksistä ainoa, jonka voi kokea myös kastumatta. Ylösalaisin kääntynyttä uponnutta tankkeria ympäröi suuri 3 metrin syvyinen suolavesiallas, jonka koralliriuttojen keskelle asiakkaat voivat päästä pulahtamaan snorkkelivarusteiden kera ihan oikeiden kalojen sekaan. Altaassa uiskentelee myös pieniä, vaarattomia haikaloja. Snorkkelivarusteet (ja vapaaehtoisen pelastusliivin) saa paikan päältä maksutta. Huomaa, että Shark Reef -altaan vesi on vain 20
° Celsius-asteen lämpöistä elävien asukkiensa hyvinvoinnin turvaamiseksi, ja ettei allasta ole tarkoitettu pitkäaikaiseen uimiseen. (Erillisestä maksusta voi tosin saada käyttöönsä sukeltamiseen sopivammat Supplied-Air Snorkeling -välineet sekä päästä erilliseen korallialtaaseen, jossa uiskentelee vieläkin enemmän aitoja meren eläviä). Mikäli haikalojen seassa kelluminen ei kiinnosta, voi allasta upeine koralliriuttoineen ihailla tankkerin ikkunoiden kautta.

*****

TYPHOON LAGOON - RAVINTOLAT
Kaikki ravintolat ovat "Quick Service"
-pikaruokaravintoloita, joissa on itsepalvelu.

Leaning Palms
Amerikkalaista pikaruokaa; hampurilaisia, hot dogeja, pizzoja, pizzapalasia, kananuggetteja, voileipiä, wrappeja, salaatteja, virvoitusjuomia ja olutta, sekä jäätelöä ja jäädytettyjä jogurtteja.

Typhoon Tilly’s
Hieman kevyempiä vaihtoehtoja; kalaa, kanaa ja äyriäisiä, salaatteja, voileipiä, hampurilaisia, hot dogeja, jäätelöitä ja virvokkeita.

Lowtide Lou’s
Puiston kolmas pikaruokaravintola, joka on avoinna
ainoastaan kausiluontoisesti.

Snack Shack
Wrappeja, voileipiä, salaatteja ja jälkiruokia.

Happy Landings Ice Cream
Jäätelöitä ja muita herkkuja.

Let’s Go Slurpin’
"Rantabaari"; olutta, viiniä, drinkkejä
sekä vilvoittavia virvokkeita.
-

BLIZZARD BEACH
v e s i e l ä m y k s e t

Walt Disney Worldin "Lumimyrskyranta" -vesipuiston virallinen legenda kertoo kuinka Floridaan iski aikanaan niin kylmä talvimyrsky, että Mount Gushmore -vuoren rinteille rakennettiin hiihtokeskus hyppyrimäkineen ja hiihtohisseineen. Mutta sitten sää lämpenikin taas normaaliksi ja lähes kaikki lumi ja jää suli pois, jättäen paikalle ainoastaan solisevia puroja, vesiputouksia ja liukumäkiä, joissa iloisten alligaattoreidenkin nähtiin pitävän hauskaa.

Disney-puistojen vuoriperinnettä jatkavan Mount Gushmoren nimi on monitasoisesti aukeava, sillä sana gush tarkoittaa "lapsellisen innon" lisäksi muun muassa purskahtamista, pulppuamista, intoilua, tulvaa, ja jopa tunteen purkausta. Sana more tarkoittaa tietenkin "enemmän", mutta Gushmore viittaa myös Yhdysvaltain kuuluisaan Etelä-Dakotassa sijaitsevaan Mount Rushmore -vuoreen, johon on louhittu neljän presidentin naamavärkit.

Walt Disney Worldin Blizzard Beach on edelleen yksi maailman mielikuvituksellisimmista vesipuistoista. Se avautui vuonna 1995 WDW:n kolmantena vesipuistona. Kuten edeltäjänsä Typhoon Lagoonin tapauksessa, myös suurin osa "Lumimyrskyrannan" vesiliukumäistä on tarkoitettu lähinnä vauhdinhurmasta nauttiville nuorille ihmisille. Onneksi tämän upeasti teemoitetun vesipuiston alueelta löytyy vesiviihdykettä muillekin; rauhallista hiekkarantaa, virkistävää vesililluntaa, sekä oma allas perheen pienimmille.

Omia kumilauttoja tai liukumattoja ei Blizzard Beachiin kannata tuoda, sillä kaikki puiston vesielämykset (lukuunottamatta Melt-Away Bay -laguunia) tarjoavat asiakkailleen ilmaiset ja asianmukaiset "kulkuvälineet".

Summit Plummet
Vähimmäispituusrajana 122 senttimetriä.
Ei sovi liikuntaesteisille. Perusvaroitus.
Tämä "syöksy vuorenhuipulta" on varmasti edelleen maailman hurjimpia "body slide" -putkiliukuja: ensin yli 35-metrinen lähes pystysuora pudotus (jonka aikana vauhti saattaa kiihtyä joidenkin lähteiden mukaan jopa yli 90 kilometrin tuntinopeuteen), sen jälkeen vielä yli 70 metriä hurjaa vesiliukua! Hurjien vesipärskeiden siivittämä syöksy vie läpi Mount Gushmoren alppimajan puiston alimmalle tasolle asti. Syöksylaskun huippunopeus tietenkin ilmoitetaan kellotaulussa, alhaalla "maalissa". Summit Plummet oli avautuessaan Yhdysvaltain nopein vesiliukumäki ja edelleenkin se on yksi maailman pisimpiä ja nopeimpia vesiliukuja.

Slush Gusher
Vähimmäispituusrajana 122 senttimetriä.
Perusvaroitus.
Ei ihan niin hurja kuin Summit Plummet, mutta "lumisohjoa pursuava" Slush Gusher on edelleen enemmän kuin tarpeeksi! Tässä roimasti yli 27 metriä korkeassa
"body slide" -vesiliussa vauhti saattaa kiihtyä jopa yli 50 kilometrin tuntinopeuteen unohtumattoman "air time" -pompun lisäksi. (WDW:n virallisen sivuston mukaan elämys soveltuu myös liikuntaesteisille).

Teamboat Springs
Ei vähimmäispituusrajaa.
Perusvaroitus.

Mount Gushmoren huipulta lähtevän yli 360-metrisen "koskiseikkailun" teema tulee enemmälti jääkelkkailusta. Kiemurteleva rata on teeman mukaisesti osittain sulanut, ja siksi lasku koetaan suurella "inner tube" -lautalla seilaten. Lauttaan mahtuu 4-6 matkustajaa. Ota huomioon, että ruuhka-aikoina yksinmatkustavat saattavat joutua ainakin kolmen muun asiakkaan kanssa samaan lauttaan! Tämä hurjasti kääntelehtivä, loiskuva ja ryöppyävä seikkailu ei jätä ketään kuivaksi.
(WDW:n virallisen sivuston mukaan elämys soveltuu myös liikuntaesteisille).

Toboggan Racers
Ei vähimmäispituusrajaa.
Perusvaroitus.

Tämä kelkkailuteemaa jatkava mattoliuku on kaikenkokoisille vauhtihirmuille sopiva elämys. "Kelkkakilpailijoiden" mäki koostuu kahdeksasta vierekkäisestä liukuriradasta. Iloinen, noin 75 metriä pitkä liuku koetaan pää edellä, liukurimaton päällä mahalla maaten. (WDW:n virallisen sivuston mukaan elämys soveltuu myös liikuntaesteisille).

Snow Stormers
Ei vähimmäispituusrajaa.
Perusvaroitus.

"Lumisyöksyjien" mäki koostuu kolmesta erilaisesta, hieman yli 100-metrisestä mattoliu'usta, jotka kiemurtelevat iloisesti Mount Gushmoren rinnettä alaspäin. Teemana on tietenkin slalom-pujottelurata, tosin sillä erolla että maalissa matto sekä sen matkustaja lentävät pärskähdyksen kera vilvoittavaan altaaseen. (WDW:n virallisen sivuston mukaan Snow Stormers soveltuu myös liikuntaesteisille – mutta altaan syvyydestä ja muista oleellisista seikoista ei mainita sanallakaan).

Downhill Double Dipper
Vähimmäispituusrajana 122 senttimetriä.
Ei sovi liikuntaesteisille. Perusvaroitus.
Noin 15 metriä korkea ja noin 70 metriä pitkä "tuplasukellus" on kilpamäki, jossa voit ottaa mittaa kaveristasi lähes rinta rinnan. Tässä vesiliussa vauhti pysyttelee jo hiukkasen turvallisemmissa lukemissa, noin 40 kilometrin tuntinopeudessa. Liu'un ensimmäinen osuus koetaan pimeässä putkessa, mutta loppukiri tapahtuu taivasalla. Kulkuvälineinä toimivat yhden henkilön "inner tube" -lautat.

Runoff Rapids
Ei vähimmäispituusrajaa.
Perusvaroitus.

Tämä "koskiseikkailu"-kokonaisuus on varsinaista serpentiiniä: kolme erillistä ja oleellisesti erilaista kääntelehtivää, vääntelehtivää putkiliukua kulkee osittain toistensa alta, päältä, sieltä ja täältä, kunnes kaikki kolme johdattavat samaan altaaseen suuren molskahduksen kera. Kulkuvälineinä toimivat pienet "inner tube" -lautat. Lähtöalueen keskimmäinen "koski" on kokonaisuudessaan putken sisällä koettava pimeä liuku, jonka voi laskea ainoastaan yksin. Kaksi muuta liukua ovat hieman suurempia "koskia" taivasalla, joilla elämyksen nimen mukaisesti "livistetään pakoon" kahden henkilön kumilautoissa. (WDW:n virallisen sivuston mukaan myös Runoff Rapidsin pitäisi nykyään soveltua liikuntaesteisillekin).

Melt-Away Bay
Ei vähimmäispituusrajaa.
Mount Gushmoren jäljelläolevat lumenrippeet sulavat jatkuvalla syötöllä tähän yli 4000 neliömetrin kokoiseen "sulapoukamaan", jonka valkohiekkaiset rannat ovat tietenkin kuorrutettu herkullisella after-ski -teemalla. Täältä kannattaa varata auringonottopaikka tarpeeksi ajoissa! Poukama on maltillisempi aalloiltaan kuin Typhoon Lagoonin "aaltoallas". Osittain siksi Melt-Away Bay -poukamaan saa tuoda kumilauttoja, mutta kannattaa edelleen huomata ettei tätäkään "allasta" ole tarkoitettu uimataidottomille asiakkaille.

Cross Country Creek
Ei vähimmäispituusrajaa.
Tämä rauhallinen, yli 900 metrin pituinen "maasto(hiihto)puro" virtaa lähes koko vesipuiston ympäri. Purolla seilataan mukavan pehmeiden "inner tube" -lauttojen päällä maaten. Matkalla ei kannata kuitenkaan rentoutua liikaa – viimeistään jääluolan läpi matkatessa voi nimittäin saada päällensä "jääkylmiä" vesitippoja sulavista jääpuikoista, tai hieman lämpimämpiä pärskeitä purkautuvista kuumista lähteistä. Matkan varrella tavataan myös Blizzard Beachin alligaattori-maskotti Ice Gator, jolla on nuha – ja joka tietenkin pärskii ohiajavien lauttojen päälle! Cross Country Creekillä on peräti seitsemän laiturialuetta, joilla voi nousta purosta tai hypätä veteen kumilautan kera. Puiston ympäri seilaaminen voi kestää ruuhkasta riippuen jopa 30-40 minuuttia, ellei käsillä melominen tai jaloilla polskuttelu kiinnosta. (WDW:n virallisen sivuston mukaan elämys soveltuu myös liikuntaesteisille).

Tike’s Peak
Enimmäispituusrajana 122 senttimetriä.
Riemukkaan loiskuva pienten lasten versio "Lumimyrskyrannan" laskettelumäistä. Vettäruiskivien ja "sulavien" eläinpatsaiden lisäksi Tike’s Peak -alueelta löytyy erilaisia miniliukuja sekä lisää valkoista hiekkarantaa. (WDW:n virallisen sivuston mukaan alue soveltuu myös liikuntaesteisille).

Ski Patrol Training Camp
Ei enimmäis- eikä vähimmäispituusrajaa.
Ensisijaisesti pienille lapsille mutta myös isommillekin lapsenmielisille tarkoitettu leikki- ja puuhapaikka, jossa voi harjoitella vaativampien laskettelumäkien varalle sopivan pienissä
"body slide" -putkiliu'uissa, kuten Snow Falls ja Frozen Pipe Springs. Täällä voi kokeilla myös pieniä yhden hengen "inner tube" -lauttoja kaksoisliu'ussa Cool Runners. Liukkaiden jäävuorien ja sulavien kumpareiden keskellä sijaitsee Thin Ice Training Course -tasapainoilurata. (WDW:n virallisen sivuston mukaan alue soveltuu myös liikuntaesteisille).

Ski Patrol Training Camp:
Fahrenheit Drops
Enimmäispituusrajana 152 senttimetriä.
Lapsille ja nuorille tarkoitettu hauska "köysirata", joka päätyy suureen loiskahdukseen runsaan 2,5 metrin syvyisessä altaassa. Yhdysvaltojen muissa vesipuistoissa tämä pikkuelämys tunnetaan nimellä "T-Bar".

Chair Lift
Vähimmäispituusrajana 82 senttimetriä
(32 inches; v
äärin pyöristetty 81 cm pituusraja
kummittelee joissakin yhteyksissä).
Yksinajettaessa
vähimmäispituusrajana 122 senttimetriä.
(Enemmän Disney-puistojen pituusrajoituksista)
Huomio: Tuolihississä ei saa kuljettaa kumilauttoja
eikä liukurimattoja! Alle 7-vuotiaan tulee olla
vähintään 14-vuotiaan huoltajan valvonnassa.

Suloinen tuolihissi varustettuna suurella päivänvarjolla – ja tottakai hissin alla roikkuvilla hiihtosuksilla! Yksisuuntainen matka Mount Gushmoren huipulle, josta pääsee seuraaviin kohteisiin (ilman rankahkoa kipuamista portaita pitkin): Summit Plummet, Slush Gusher, Teamboat Springs, sekä myös alemman tason liukuihin kuten Toboggan Racers ja Snow Stormers. Yksinmatkustaville (=single riders) saattaa olla edelleen olemassa oma nopeampi jononsa tuolihissiin. On suositeltavaa, että pienet lapset istuvat vanhempiensa välissä tässä tuolihississä! (WDW:n virallisen sivuston mukaan elämys soveltuu myös liikuntaesteisille).

******

BLIZZARD BEACH - RAVINTOLAT
Kaikki ravintolat ovat "Quick Service"
-pikaruokaravintoloita, joissa on itsepalvelu.

Lottawatta Lodge
Ihastuttava alppimaja, jossa kuitenkin tarjolla lähinnä amerikkalaista pikaruokaa; hampurilaisia, hot dogeja, pizzoja, pizzapalasia, voileipiä, wrappeja, salaatteja, virvoitusjuomia ja olutta, sekä tietenkin jäädytettyjä erikoisuuksia.

Avalunch
"Lumivyöryllinen"
amerikkalaista lounasta sekä pikkupurtavaa. Erikoisuutena grillatut kalkkunankoivet ja teemoitetut hot dogit.

Warming Hut
Puiston kolmas pikaruokaravintola, jossa tarjolla muun muassa barbeque-makuja, grillikylkeä, tuhteja voileipiä, mutta myös kevyitä salaatteja, sekä tietenkin kuumia ja vähän kylmempiäkin juomia.

Cooling Hut
Vilvoittavia virvokkeita ja pikkupurtavaa.

Polar Pub
"Rantabaari"; olutta, viiniä, drinkkejä
sekä vilvoittavia virvokkeita.

Frostbite Freddy’s Frozen Freshments
Piristäviä paukkuja, smoothies-sekoituksia,
hedelmiä ja muita virvokkeita.

I. C. Expeditions
Jäätelöitä, mehujäitä ja muuta makeaa.

Mini Donuts
Kahvikioski, donitseja moneen makuun,
sekä kuumia ja kylmiä juomia.

BLIZZARD BEACH
Winter Summerland
Miniature Golf

______________________________________

Blizzard Beach -vesipuiston yhteydessä toimiva ihastuttava jouluinen minigolf-rata. Tämä on toinen Walt Disney Worldin minigolf-radoista. Huomaa, että Winter Summerland EI kuulu Blizzard Beach -puiston peruspääsymaksuun (mutta yhteislipulla pääsee molempiin). Winter Summerland -minigolffia voi siis tulla pelaamaan Blizzard Beachin ulkopuoleltakin!

H U O M I O !
Tarkista aukioloajat WDW:n virallisen sivuston kautta.

______________________________________


KenNetin Walt Disney World Opas

Alla olevista linkeistä voit jatkaa matkaasi
Walt Disney Worldin teemapuistoihin,
elämyskohteisiin ja muihin paikkoihin!

SIVUT 1-8

WALT DISNEY WORLD
LOMAKESKUKSEN PERUSOPAS

WALT DISNEY WORLDIN
TEEMAPUISTOT:

MAGIC KINGDOM

E P C O T

DISNEY'S HOLLYWOOD STUDIOS

DISNEY'S ANIMAL KINGDOM

KAIKKI MUU
WALT DISNEY WORLDISSA:

VESIPUISTOT

VIIHDEKESKUKSET, URHEILU & GOLF

Downtown Disney & Disney's BoardWalk

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu


KenNetin Suomenkielinen Tietokanta

The Finnish Database of Disney Theme Parks
KenNetin WALT DISNEY WORLD Opas - Sivu 6
VESIPUISTOT – Puistoesittelyt

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Omakohtaiset kokemukset kerätty
vuosien 1982-2012 aikan

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Elämyskohteiden Kronikan etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s
Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

-