KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys:
Heinäkuun 19, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
KenNetin TOKYO DISNEY RESORT Opas - Sivu 1

TOKYO DISNEY RESORT
PÄHKINÄNKUORESSA

Nimestään huolimatta Tokion Disney-lomakeskus ei sijaitse Tokiossa, vaan Chiban läänissä sijaitsevassa Urayasun kaupungissa. Tokion lahden (Tokyo Bay) rantaan rakennettu satumaailma avautui vuonna 1983 ja oli merellisen sijaintinsa ansiosta ainutlaatuisin Disneyn lomakeskuksista, kunnes Kiinan Hong Kong Disneyland avautui syyskuussa 2005 myös meren äärellä.

Tokyo Disney Resortista käytetään yleisesti lyhennystä TDR. Lomakeskuksen ensimmäinen elämyspuisto Tokyo Disneyland (TDL), avasi porttinsa huhtikuussa 1983. Se oli ensimmäinen Yhdysvaltojen ulkopuolelle rakennettu Disney-puisto. Vaikka se olikin pohjimmiltaan Walt Disney Worldin Magic Kingdomin kaltainen, rakennettiin Tokion puistoversio huomattavasti avarammaksi – helpottamaan uskomattoman suurten ihmislaumojen liikkumista. Taianomaisen tontin kakkospuistoksi avautui syyskuussa 2001 vieläkin lähemmäs merenrantaa rakennettu Tokyo DisneySea (TDS), joka on maailman tämänhetkisistä Disney-puistoista edelleen ainutlaatuisin teemoituksensa takia.

Tokyo Disney Resortin omistaa japanilainen Oriental Land Company Ltd (nykyisin OLC Group). Lomakeskuksen kaksi Disney-puistoa ja kolme Disney-hotellia toimivat Disney-yhtiön myöntämillä lisensseillä. Näiden lisäksi alueelta löytyy myös itsenäisemmin toimivia huippuhotelleja ("Tokyo Disney Resort Official Hotels") sekä ostos- ja viihdekeskus Ikspiari. Varsinaista Disney-aluetta ympäröi usean kilometrin pituinen monorail-rata, Disney Resort Line, joka helpottaa lomakeskuksen alueella liikkumista. Japan Railwaysin (eli JR:n) junaliikenne yhdistää lomakeskuksen Tokion seudun juna- ja metroliikenteeseen. Tokion keskustaan lomakeskuksesta matkustaa junalla noin 20 minuutissa.

Kohteliaisuus ja tehokkuus ovat kuuluneet Disney-puistojen peruskonseptiin aina vuodesta 1955. Japanilaisessa arkipäivässä nämä seikat ovat olleet itsestäänselvyys paljon kauemminkin. Tokyo Disney Resortissa henkilökunnan ystävällisyys ja huomaavaisuus korostuvat siis äärimmäisellä tavalla. Jos matkaltaan kaipaa aitoa korkealaatuista Disney-puistojen taikaa, on Japaniin suuntaaminen ehdottomasti parhain valinta!

Tokyo Disney Resortin virallista kokonaispinta-alaa on vaikea löytää. OLC:n virallisella sivustolla ilmoitetut puistojen pinta-alat yhteenlaskemalla voi päätellä, että lomakeskuksen varsinainen alue on ainakin 110 hehtaarin kokoinen. Kyseiselle alueelle esimerkiksi Linnanmäen huvipuisto (7,5 hehtaaria) mahtuisi runsaat neljätoista kertaa! Disney-yhtiöön kuuluva Walt Disney Parks and Resorts (WDPR) -osasto on virallisessa julkaisussa ilmoittanut Tokion lomakeskuksen pinta-alaksi lähes 200 hehtaaria. WDPR:n julkaisemiin lukuihin perustuen Tokyo Disney Resort on tällä hetkellä (kesä 2014) maailman toiseksi pienin Disney-lomakeskus. (Tutustu kaikkiin lukuihin Disney-puistojen perusoppaassa!).

Tokyo Disney Resortin
tarjonta:

2 erillistä teemapuistoa
Tokyo Disneyland
Tokyo DisneySea

viihdekeskus
I k s p i a r i
jossa kauppoja, ravintoloita,
elävää viihdettä, elokuvateattereita,
yms.

3 aitoa Disney-hotellia
Tokyo Disneyland Hotel
Disney Ambassador Hotel
Tokyo DisneySea Hotel MiraCosta

6 muuta hotellia
joista hyvät kulkuyhteydet lomakeskuksen
kaikkiin paikkoihin

sekä
k
oko aluetta ympäröivä
Disney Resort Line -monorail
ja bussiliikenne

Tämän Sivun Sisältö:

1) PÄHKINÄNKUORESSA

2) Sisällysluettelo & Tärkeät Linkit

3) PÄÄKARTTA

4) OLEELLISTA & ERITTÄIN TÄRKEÄÄ

5) KIELESTÄ

6) HUIPPUSESONGIT & IHMISLAUMAT

7) AUKIOLOAJAT

8) JONOTUS & LASTAUS

9) "FASTPASS" – JONON OHITUS

10) LIPUT & PÄÄSYMAKSUT

11) PITUUSRAJOITUKSET

12) IKÄRAJOITUKSET,
SUOSITUKSET & VAROITUKSET

13) ESTEETTÖMYYS

14) LIIKENNE

15) HOTELLIT

16) VIIHDEKESKUS IKSPIARI

17) KAUPAT, RUOKA
& RAVINTOLAT

18) Linkit sivuille 2-3
ELÄMYSPUISTOJEN
ESITTELYT

! ! HUOMIO ! !
KenNetti ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

Tokyo Disney Resort – Virallinen Sivusto
(Tokyo Disney Resort Official Website)
Englanniksi ja japaniksi.

Tokyo Disney Resort
OLEELLISTA
& ERITTÄIN TÄRKEÄÄ

Tokion läheisyydessä sijaitsee kaksi lentoasemaa, Narita ja Haneda. Lähes kaikki koneet laskeutuvat kuitenkin Naritan kentälle, myös Finnair. Naritan lentoasema sijaitsee noin 60 kilometriä Tokion keskustasta koilliseen. Japan Railwaysin (eli JR:n) junaliikenne kulkee myös Tokyo Disney Resortiin, mutta Naritan lentoasemalta vain vaihdon kautta. Bussilinja, joka käyttää nimitystä "Airport Limousine", ajaa Naritalta peräti suoraan Tokyo Disney Resortiin, tosin aikatauluihinsa sidottuna. Taksilla matkustaminen on erittäin kallista kilometrimäärään verrattuna, mutta suurten laukkujen kanssa myös kätevintä. (Runsas 50 kilometrin matka Naritalta Tokyo Disney Resortiin maksoi kesällä 2011 noin 22,000 jeniä – silloisen valuuttakurssin mukaan runsaat 180 euroa).

Liikenne on Japanissa vasemmanpuolista, joka pätee myös jalankulkuun. Siksi japanilaiset yleensä myös ohittavat vastaantulevan jalankulkijan oikealta puolelta – ja esimerkiksi rullaportaissa on ehdottomasti seistävä vasemmalla puolella. Tokyo Disney Resortin puistoissa tämä vasemmanpuoleinen jalankulkuliikenne ei välttämättä aina päde, mutta seikka kannattaa pitää mielessä!

Tokyo Disney Resortin kahden pääpuiston kaikkien kohteiden ja elämysten näkemiseen sekä kokemiseen tarvitaan PALJON aikaa – sekä kärsivällisyyttä. Jos lomakeskuksen kaiken tarjonnan haluaa kokea rauhassa, ilman juoksemista ja "pinnojen palamista", aikaa tarvitaan vähintään kolme päivää (plus matkapäivät). Perussuosituksena pidetään neljää päivää (plus matkapäivät), mutta kyllä viikonkin saa alueella helposti kulumaan!

Kesällä Tokiossa on tukahduttavan kuumaa, muttei välttämättä kosteaa. Siksi kesämatkaa Tokyo Disney Resortiin ei voi suositella ensikertalaiselle, eikä varsinkaan lapsiperheille. Polttavan kuuman auringon alla ei kannata pelleillä! Paras matkustusaika sään kannalta sijoittuukin huhti-toukokuulle sekä loka-marraskuulle, jolloin sää on sopivan lämmin muttei kuitenkaan tukahduttavan kuuma. Talvisin Tokiossa sataa lunta. Koska Tokyo Disney Resort sijaitsee aivan meren äärellä, voi tuuli tehdä viileästä säästä purevan kylmää!

Kuten kaikissa Disney-puistoissa, myös Tokyo Disney Resortissa tulet kävelemään päivän aikana useita kilometrejä ja seisomaan muutenkin jaloillasi. Välimatkat eivät ole lyhyitä vaikka sellaisilta vaikuttaisivatkin! Sen takia hotellien tarjoamia busseja ("Disney Resort Cruiser") sekä Disney Resort Line -monorailia kannattaa käyttää. Toisin kuin Kalifornian ja Floridan Disney-lomakeskuksissa, Tokyo Disney Resortin monorailin käyttäminen ei ole ilmaista puistolipun ostajille, vaan vaatii erillisesti ostettavan lipun (lukuunottamatta kahta Disney-hotellia, jotka tarjoavat monorail-kuljetuksen ilmaiseksi). Elämyskohteisiin jonottaminen, eli omilla jaloillaan tunnista toiseen seisominen, tekee päivittäisestä kokemuksesta yhtä vaativan kuin lähes mistä tahansa urheilusuorituksesta.

Jalkapohjiin ilmestyvät rakkulat ovat yleisin oire vierailusta Disney-puistossa; on siis erittäin tärkeää että kenkäsi ovat mukavat ja hengittävät! Huomaa että Tokyo Disney Resortin elämyspuistoissa paljain jaloin käveleminen ei ole sallittua turvamääräyksistä johtuen; asfaltti ja penkit tulevat tulikuumiksi paahtavan auringon alla! Samasta syystä myös jonkinlainen paita – ja tietenkin myös housut – tulee pitää päällä, erityisesti kohteisiin mentäessä.

Tokyo Disney Resortissa "aikuisen" huoltajan vähimmäisikäraja on 16 vuotta. Alle 7-vuotiaiden lasten on oltava puistossa koko ajan huoltajansa valvonnassa.

Tokyo Disney Resortin lapsiystävällinen viihtyisä tunnelma tarkoittaa muun muassa myös sitä että puistoissa ei ole terasseilla istuvia kännikaloja oluttuoppiensa äärellä; alkoholia ei tarjota Tokyo Disneyland -puistossa ollenkaan (ei edes pöytävarausrasvintoloissa), mutta Tokyo DisneySean puolella alkoholia voi ostaa yllättävän monessa pikaruokalassakin. Myös tupakointi on erittäin rajoitettua Tokion Disney-puistoissa; pikkualueet, joilla tupakointi on sallittua, ilmoitetaan yleensä termillä "smoking area".

Tokyo Disney Resortissa suhtaudutaan tiukemmin myös kaikenlaiseen valokuvaukseen; varaudu siihen, että jos otat jonotusalueilla valokuvia, henkilökunta tulee huomauttamaan ystävällisesti, ettei valokuvia saa ottaa.

Japaniin ensikertaa matkustavalle japanilaisten aito kohteliaisuus sekä huomaavaisuus saattavat tulla suurena yllätyksenä. Tokyo Disney Resortissa tämä ystävällisyys on aivan huipussaan; perusjörön suomalaisen kannattaa siis hieman panostaa hymyyn sekä kohteliaisuuteen itsekin!

Myös japanilaiset vessat saattavat aiheuttaa ensikertalaisille unohtumattomia hetkiä; huippulaadukkaissa pöntöissä on istuinlämmitin, pyllynpesu sekä monia muitakin sähköisiä toimintoja, mutta siltikin pöntöt saattavat olla manuaalisesti vedettäviä (eli huuhdeltavia). Silloin tulee uskaltaa rohkeasti painaa, kiertää tai vetää pöntöstä löytyvää mekanismia.

Aamiainen kannattaa syödä hyvissä ajoin omassa hotellissa, ellei sitten halua ylimääräistä sadunhohtoa aamiaiseen syömällä sen Mikki Hiiren ja muiden Disney-hahmojen kanssa puistoissa tai valituissa hotelleissa. (Näistä "Character Breakfast" -erikoisaamiaisista sekä muistakin "Character"-erikoisaterioista saat enemmän tietoa puistojen nettisivuilta tai hotellistasi). Erikoisaamiaisia lukuunottamatta puistoissa ennen lounasaikaa ei välttämättä ole kunnon syötävää tarjolla (paitsi hot doggeja, popcornia ja makeita pikaherkkuja). Lounasaikaan puistojen ravintolat pursuavat yleensä asiakkaista, joten ruokailu kannattaa tehdä ruuhka-aikojen ulkopuolella, eli heti ravintoloiden avauduttua tai vasta myöhään iltapäivällä.

Valtaosa Tokyo Disney Resortin ravintoloista ei ota vastaan etukäteispöytävarauksia. Nämä ravintolat käyttävät Priority Seating -varausmenetelmää, joka alkaa vasta puiston tai ravintolan avautuessa! Jos siis haluat pöydän tällaiseen ravintolaan, sinun tulee tehdä pöytävarauksesi ravintolan ovella heti avautumisajan jälkeen. KenNetti tarjoaa ravintolalistaukset puistojen esittelysivuilla!

Tokyo Disney Resortissa yksi tärkeimmistä työvälineistäsi on joka viikolle päivitetty ilmoituslappunen, "Today" ("Times Guide", "Program", tms), joka sisältää tärkeää tietoa niin sesonkikohtaisista erikoisuuksista kuin myös poikkeuksellisista aukioloajoista. Lappusesta löydät puistojen sekä koko lomakeskuksen muuttuvaisimmat aikataulutiedot elävästä viihteestä, erikoistapahtumista, hahmotapaamisista, esityksistä, paraateista, ilotulituksista ja iltaspektaakkeleista. "Today" -lappusia on saatavissa niin hotelleista kuin myös puistojen lippumyymälöistä, sisäänkäynneiltä sekä asiakaspalvelupisteistä ("Guest Relations").

______________________________________

Tokyo Disney Resort
KIELESTÄ

Tokyo Disney Resortin pääkieli on Japani, tarkoittaen sitä että lähes kaikissa lomakohteen tarjoamissa elämyksissä puhutaan ja lauletaan vain japaniksi. Tosin poikkeuksiakin on – kuten esitykset joissa dialogi puhutaan japaniksi, mutta laulut esitetään syystä tai toisesta englanninkielellä. Kuitenkin kaikki asiakaspalveluun liittyvät asiat, mukaanluettuna ohjeistukset, elämysten kuulutukset sekä varoitukset esitetään myös englanniksi.

Englanninkielisiä opaskarttoja ja aikataululappusia ei välttämättä ole esillä japaninkielisten karttojen kanssa. Ellet saa pyynnöstäsi huolimatta englanninkielistä karttaa lippuluukun myyjältä, voit kummassakin Disney-puistossa marssia joko Guest Relations -luukulle tai infopisteelle, joissa saa yleensä hyvää englanninkielistä asiakaspalvelua. Puistojen ulkopuolella parasta asiakaspalvelua tarjoaa Tokyo Disney Resort Welcome Center, joka sijaitsee hyvin lähellä monorailin Resort Gateway Station -asemaa.

Kuten Tokion alueella yleensäkin, englanninkielellä tulee toimeen vaikka asiakaspalvelijat eivät sitä varsinaisesti puhuisikaan. Koko Tokyo Disney Resortin henkilökunta on koulutettu välittämään asiakkaista, joten kielierot eivät estä hyvän asiakaspalvelun toteutumista. Jos asiakaspalvelussa työskentelevä ei ymmärrä englanniksi esitettyä asiaa, hän hakee yleensä välittömästi paikalle toisen työntekijän, joka ymmärtää englantia paremmin.

Englanninkielellä pärjää siis koko Tokyo Disney Resortin alueella jopa paremmin kuin Ranskan Disneyland Paris -lomakeskuksessa, sillä japanilaiset vaikuttavat rakastavan amerikkalaisia – tai ainakin amerikkalaista viihdettä. Japanin kielessä on lukemattomia englannista lainattuja sanoja, jotka on japanilaistettu lisäämällä pelkkä "o"-kirjain sanan loppuun!

Tokyo Disney Resort
HUIPPUSESONGIT
& IHMISLAUMAT

Jos inhoat ihmistungoksia – tai ahdistut niistä vakavasti – on suositeltavaa välttää Tokyo Disney Resortia huippusesonkien aikaan! Vaikka aito, alkuperäinen Disney-viihde ei ole koskaan ollut pelkästään lapsille kohdistettua, on Disney-puistojen markkinointi "lasten viihteenä" aivopessyt myös japanilaiset vanhemmat uskomaan että nämä puistot ovat perheen pienimmillekin sopivia. Siksi sekä Tokyo Disneylandin että Tokyo DisneySean opaskartoissakin lukee nykyään joidenkin lastensuosikkien kohdalla erikseen "ei alle 1-vuotiaille lapsille", etteivät yli-innokkaat vanhemmat lähde viemään sylivauvoja kyseisiin elämyskohteisiin. Valitettavasti myös Tokyo Disney Resortissa omilla jaloillaan kävelevät asiakkaat joutuvat väistelemään ajattelemattomasti lastenrattaitaan työnteleviä äitejä ja isiä.

Pahimmista ihmislaumoista sekä Tokion Disney-puistojen käsittämättömimmistä sumpuista KenNetti mainitsee erikseen puistoesittelyjen sivuilla paraatien, ilotulitusten ja iltaspektaakkeleiden yhteydessä. Näitä erikoisesityksiä yhdistää usea seikka – ja valitettavasti sesongeista riippumatta! Jos et pidä vaivalloisesta suunnistamisesta ahdistavan suuren ihmislauman keskellä, on suositeltavaa välttää sekä Tokyo Disneyland- että Tokyo DisneySea -puistoja paraatien sekä ilotulitus- ynnä muiden iltaspektaakkeleiden aikaan.

Seuraavaan KenNetti on listannut suuntaa-antavasti Japanin juhlapyhät sekä koulujen lomakaudet, joiden aikaan Tokyo Disney Resort yleensä vilisee paikallisista ihmislaumoista. Huomaa kuitenkin, että suosikkikohteiden suurimmat korjaukset kohdistetaan usein hiljaisiin kausiin – ja että kylmimpinä talvikausina Tokyo Disney Resort voi jopa sulkea kummankin elämyspuistonsa!

HUIPPUSESONGIT eli KIIREISET KAUDET:

• Uudenvuodenpäivästä
(ganjitsu, shogatsu)
aina tammikuun
toiseen maanantaihin asti (seijin no hi,
eli Coming of Age Day).

• Helmikuun 11. eli Foundation Day.

• Yleensä joko maaliskuun 20. tai 21. päivä,
eli Vernal Equinox Day.

• Koulujen kevätloma, käsittäen yleensä
maaliskuun viimeisen viikon ja huhtikuun
ensimmäisen viikon.

Golden Week, alkaen 29. huhtikuuta
ja jatkuen aina toukokuun 5. päivään asti
(sisältäen juhlapyhät Showa Day,
Constitution Memorial Day, Greenery Day
ja Children's Day).

• Heinäkuun kolmas maanantai, eli Marine Day,
ja sitä edeltävä viikonloppu.

• Koulujen kesäloma, alkaen heinäkuun
loppupuolelta ja jatkuen koko elokuun ajan
(sisältäen myös Bon Festival -kauden sekä
uuden Mountain Day -päivän).

• Syyskuun kolmas maanantai,
Respect for the Aged Day, ja sitä
edeltävä viikonloppu.

• Yleensä joko syyskuun 22. tai 23. päivä,
eli Autumnal Equinox Day.

• Lokakuun toinen maanantai, eli
Health and Sports Day,
ja sitä
edeltävä viikonloppu.

Halloween-viikonloppu, sijoittuen
lokakuun 31. päivän tienoille, ja jatkuen
mahdollisesti marraskuun 3. eli
Culture Day
-päivään asti.

• Marraskuun 23. eli Labour Thanksgiving Day.

• Joulukuun 23. eli The Enperor's Birthday,
ja yleisesti ottaen koko Jouluviikko
sekä joulukuun viimeinen viikko
(koulujen loma).

______________________________________

Tokyo Disney Resort
AUKIOLOAJAT

Disney-taika alkaa varhain aamulla! Tokyo Disney Resort ei toistaiseksi järjestä hotelliasiakkailleen "Extra Magic Hours" -tunteja, mutta avaa kummankin puistonsa huippusesonkien aamuina jo klo 8. Kannattaa siis olla puiston porteilla heti avautumisen aikaan, sillä aamun ensimmäiset pari tuntia ovat sisäänkäynnin ruuhkasta huolimatta rauhallisempia; jonotushuiput elämyskohteissa koetaan yleensä vasta keskipäivästä lähtien aina iltakuuteen asti. Selväjärkisimmät vanhemmat poistuvat pienimpien lasten kanssa puistoista iltakuuden jälkeen – mutta huippusesonkeina ei ole laisinkaan ihme, että sylivauvatkin pysyvät puistoissa iltakymmeneen asti. Illan spektaakkeli, ilotulitusesitys tai valoparaati alkaa kuitenkin jo hyvissä ajoin ennen puiston sulkemisaikaa (yleensä klo 20 tienoilla) – eli Tokyo Disney Resort ei näissäkään noudata samaa periaatetta kuin Yhdysvaltain isosiskonsa (joissa illan viimeinen spektaakkeli alkaa yleensä vasta puiston sulkemisajan kellonlyömällä). Poikkeuksia voi tietenkin sattua, jos onni suo...

Tokyo Disney Resortissa ei kannata luottaa Disney-puistojen perussääntöön, että illan viimeiset asiakkaat päästetään elämyskohteeseen puiston virallisen sulkemisajan kellonlyömällä. Sesongeista välittämättä jotkut perheen pienimmille tarkoitetut tai vähemmän suositut elämyskohteet, varsinkin Tokyo Disneyland -puiston Fantasyland-alueella, saatetaan sulkea huomattavasti aikaisemmin kuin muu puisto. Nykyään useimpien elämyskohteiden sisäänkäynneiltä löytyy kellotaulu, joka näyttää kohteen sulkemisajan.

Otathan myös huomioon että suosikkikohteetkin saatetaan joutua sulkemaan ilman ennakkovaroitusta. Vuosihuollot ja muut poikkeukselliset elämyskohteiden sulkemiset pyritään kuitenkin ilmoittamaan Tokyo Disney Resortin virallisella sivustolla kohdassa "Temporary Closure of Park Facilities".

Myös Tokyo Disney Resortin puistoissa saatetaan järjestetään erikoislaatuisia iltatapahtumia ("Special Event"), jotka vaativat erillisen sisäänpääsymaksun – ja todennäköisesti myös rannekkeen, joiden avulla puiston henkilökunta tietää kuka ei kuulu joukkoon. Näistä tapahtumista löydät enemmän tietoja lomakeskuksen virallisen sivuston tapahtumakalenterista ("Event Calendar").

Tokyo Disney Resort
JONOTUS & LASTAUS

Huippusesonkien ruuhka-aikoina Tokyo Disney Resortin jonot ovat pöyristyttävän pitkiä! 45 minuutin jonotusta voi pitää "oletusarvona" niin kohteeseen kuin kohteeseen Tokion Disney-puistoissa – jopa hiljaisempina kausina – mutta suosituimpien kohteiden jonot kasvavat sitäkin pidemmiksi (pahimmillaan 120-minuuttisiksi ja siitäkin yli!). Toisinsanoen, Tokyo Disney Resortin puistoihin ei ole asiaa ilman pitkää pinnaa ja vahvoja hermoja – ja muun muassa siksi Disneyn virallisten sivustojen maalaama kuva näistä puistoista on valitettavan harhaanjohtava! Jonon ohituksiin kehitetty FASTPASS-systeemi on tosin käytössä joissakin puistojen suosituimmissa elämyskohteissa, mutta sen tarjoama aikataulutus ei ole välttämättä paras tapa nauttia kiireettömästä Disney-lomasta.

FASTPASS-systeemin takia elämyskohteelta voi löytyä kaksi eri sisäänkäyntiä, joista Standby Entrance on normaalijonottajille tarkoitettu. Disney-puistojen jonotusalueiden "kaistat" ovat yleisesti tarkasteltuna huomattavasti avarammat kuin perushuvipuistoissa. Myös Tokyo Disney Resortin puistoissa liikkuu enemmän usean ihmisen porukoita ja suuria perheitä kuin kahden ihmisen pareja. Nämä suuremmat porukat tai perheet saattavat hajota hetkellisesti jonotungoksessa ja lopputuloksena kyseiset ihmiset saattavat yrittää ängetä takaisin omaan porukkaansa. Toki Disney-puistoissa varsinaista jonokiilaamistakin saattaa tapahtua, mutta enemmälti syy on juuri näissä "liian" leveissä jonotuskaistoissa, ynnä porukoissa jotka eivät pidä huolta siitä että pysyvät yhdessä.

Myös Tokyo Disney Resortin elämyskohteissa henkilökuntaan kuuluva työntekijä kysyy lastausalueella jonottajalta: "How many?" (eli "Kuinka monta?"). Porukkasi lukumäärä kysytään tehokkaan ja maksimikapasiteettiin pyrkivän lastauksen takia. Käytä sormiasi, jos et uskalla puhua! Vastauksesi perusteella sinua pyydetään siirtymään tietylle numeroidulle riville, jossa odotat kiltisti lastausvuoroasi. Joissakin elämyskohteissa (kuten The Twilight Zone Tower of Terror) kyseinen numero on muistettava oikeaan penkkiriviin siirryttäessä.

Useissa isoissa kohteissa (mm. Big Thunder Mountain Railroad ja Pirates of the Caribbean) jonotusalueilta saattaa löytyä kaksi "jonotuskaistaa" – ja lastausalueen tienoilla näitä kaistoja saattaa olla enemmänkin! Vaikka kumpikin kaista olisi käytössä, yleensä vain toinen niistä ruuhkautuu ja toinen jää tyhjemmäksi. Vaikka suurin osa ihmisjoukosta jonottaisikin ainoastaan yhdelle kaistalle, kannattaa sinun rohkeasti käyttää tyhjempää kaistaa MIKÄLI sitä ei ole erikseen varattu FASTPASS-asiakkaille tai yksinmatkustaville asiakkaille ("Single Rider"). Viimeksimainitut "sinkku-jonot" ovat yleistyneet viimeisen vuosikymmenen aikana sekä Yhdysvaltain ja Tokion Disney-puistoissa, mutta niitä(kään) ei ole kaikissa suosikkikohteissa.

Tärkeintä on ymmärtää, ettei FASTPASS-systeemiä eikä "sinkku-jonoja" ole läheskään kaikissa Disney-elämyksissä!

Kannattaa myös huomata, että Tokyo Disney Resortin puistoissa samanlaisen tehokkaan lastauksen piiriin kuuluvat myös puistojen lukuisat esitykset (esim. Country Bear Jamboree, The Enchanted Tiki Room ja Mickey's PhilharMagic), joiden alussa henkilökunta kehottaa asiakkaita "kulkemaan aivan penkkirivin loppuun asti", jottei tyhjiä paikkoja jäisi sinne tänne. Mikäli siis haluat paikan keskemmältä riviä, ei katsomoon kannata rynnätä ensimmäisten joukossa, vaan pikemminkin ihmisjoukon häntäpään puolella!

Tokyo Disney Resortin tietyt live-esitykset (Broadway Music Theatre sekä Tomorrowlandin Showbase-teatteri) ovat sitäkin kontrolloidumpia elämyksiä, joihin ei välttämättä pääse sisään edes normaalisti jonottamalla, vaan on osallistuttava erilliseen "arvontaan" – johon tietenkin joutuu jonottamaan! (Sanoimmehan jo, että tähän sekoiluun tarvitaan vahvoja hermoja?).

Jonotusaikoihin liittyen ainakin Tokyo Disneyland -puiston keskusaukioalueella (Central Plaza) on käytössä informaatiotaulu, jossa kohteiden jonotusajat päivitetään yleensä 10-15 minuutin välein. Tästä taulusta on helppo tarkastaa kohteen kuin kohteen jonotusaika, mahdollinen aikaisempi sulkemisaika, sekä jopa esitysten, paraatien ja ilotulitusten alkamisajat. Jonotusaika ilmoitetaan tottakai myös elämyskohteiden sisäänkäyntien luona. Yleisesti ottaen kaikkiin jonotusaikoihin on lisätty 5-15 minuuttia kohteesta riippuen; jos jonotusaika ilmoitetaan 45 minuutiksi, varsinaisen jonotuksen pitäisi yleensä kestää vain 30-40 minuuttia.

Yleisesti ottaen aamun kaksi ensimmäistä tuntia ja illan pari viimeistä tuntia ovat parhaita aikoja käydä suosituimmissa kohteissa tavallisesti jonottaen. (Huippusesonkeina tämä metodi ei tosin välttämättä toimi). Ei kannata myöskään unohtaa, että sekä paraatien ynnä iltaspektaakkeleiden aikoihin saattavat suosittujenkin kohteiden jonotusalueet tyhjentyä yhtäkkisen mukavasti!

______________________________________

Tokyo Disney Resort
"FASTPASS"
JONON OHITUS

FASTPASS on lipuke, jonka voit saada omaa pääsylippuasi käyttäen. Menetelmä on kuitenkin tiettyyn maksimimäärään sidottu, ja käytössä ainoastaan puistojen suosituimmissa tai uusimmissa elämyskohteissa.

Jokaiselta kyseistä menetelmää hyödyntävältä elämyskohteelta löydät FASTPASS-logoin varustetun nurkan tai erillisen rakennelman, jonka ulkopuolella roikkuvalta näyttöruudulta näet kellonajan, jolle "jonon ohitus" -aikoja myönnetään sillä hetkellä. Kyseinen kellonaika on puistosta riippuen joko puolen tunnin (esim. 11:45-12:15) tai tunnin (esim. 11:45-12:45) mittainen. Kellonaika vaihtuu lipukkeiden jakeluvauhdista riippuen yleensä joko viidellä tai kymmenellä minuutilla eteenpäin. Jos kellonaika sopii sinulle, syötä pääsylippusi FASTPASS-automaattiin, tai vedä lippusi automaatin lukijan läpi. Automaatti palauttaa sinulle pääsylippusi sekä antaa lipukkeen, josta näet sen puolen tunnin tai tunnin pituisen jakson, jolloin voit palata elämyskohteelle jonottamatta. Kunhan pidät huolta siitä, että mahdollisen suuremman porukkasi pääsyliput syötetään automaattiin peräkkäin (tai vaikkapa vierekkäisiin automaatteihin yhtäaikaa) niin koko porukkasi saa saman – tai enintään kymmenellä minuutilla eroavan – puolituntisen tai tunnin lipukkeelleen!

Kun palaat elämyskohteelle lipukkeen osoittamaan aikaan, käytät FASTPASS-logolla varustettua sisäänkäyntiä. Yllättävän monissa FASTPASS-kohteissa tavallinen jono sekä FASTPASS-jono kulkevat rinta rinnan – ainakin lastausalueelle saavuttaessa. FASTPASS-lipuketta ei kannata missään tapauksessa heittää menemään, vaikkei sitä pyydettäisi heti sisäänkäynnillä! Tokyo Disney Resortin puistoissa systeemi on parannettu aukottomaksi siten että FASTPASS-asiakas luovuttaa lipukkeensa henkilökunnalle yleensä vasta lastausalueella, eikä kohteen sisäänkäynnillä.

FASTPASS-menetelmä ei anna takuuta siitä ettei sinun tarvitse jonottaa kohteella laisinkaan, sillä myös FASTPASS-jonoalueelle saattaa syystä tai toisesta muodostua pidempikin jono. Huomaa myös, ettet voi saada uutta FASTPASS-lipuketta samalle tai muulle kohteelle ennen tulosteeseen merkittyä erillistä kellonaikaa ("new Fast Pass available..."). Lipukkeiden jakelussa saattaa olla myös puistokohtaisia rajoituksia tai eroavaisuuksia – joten tarkat, päivitetyt ohjeet eri Disney-puistojen FASTPASS-palvelusta kannattaa tarkistaa puistojen virallisilta nettisivuilta – tai viimeistään paikan päällä!

FASTPASS-automaatit saattavat myös silloin tällöin antaa normaalin kellonaikalipukkeen lisäksi "SURPRISE FASTPASS" -yllätyslipukkeen jollekin muulle FASTPASS-kohteelle. Vaikka FASTPASS on ihan mukava keksintö, se saattaa pahimmillaan aiheuttaa ylimääräistä jonottamista niille jotka jonottavat kiltisti tavallisissa jonoissa.

______________________________________

Tokyo Disney Resort
LIPUT &
PÄÄSYMAKSUT

Tokyo Disney Resortin pääsylippukäytäntö eroaa huomattavasti Kalifornian, Floridan ja Pariisin Disney-lomakeskusten tarjoamista mahdollisuuksista. "Disney-hevijuuserien" rakastamaa Park Hopper -ominaisuutta ei tarjota kuin ainoastaan 3 tai 4 päivän lippukombinaatiossa. Park Hopper tarkoittaa sitä, että lomakeskuksen elämyspuistojen välillä voi liikkua vapaasti ja täysin rajoituksetta ostettujen päivien ajan. Suurten ihmislaumojen takia Tokyo Disney Resortissa ei siis myydä yhden ja kahden päivän Park Hoppereita.

Tokyo Disney Resortin kaksi elämyspuistoa – Tokyo Disneyland ja Tokyo DisneySea – ovat niin erilaisia, ettei KenNetti suosittele kenellekään yhden päivän "joko-tai" -reissua! Tokyo Disneyland on enemmän lapsille ja lapsiperheille suunnattu, kun taas Tokyo DisneySea vetoaa enemmän aikuisiin. Kumpaankin puistoon voi tietenkin ostaa "yhden puiston / yhden päivän" -lipun (1-Day Passport), mutta "kahden puiston / kahden päivän" -lipulla säästää jo selvää rahaa (2-Day Passport). Viimeksimainittu lippu kirjoitetaan kuitenkin ainoastaan peräkkäisille päiville – eli lippusysteemi EI salli pitää lepopäivää välissä! Ostohetkellä täytyy myös päättää kumpaan puistoon menee ensimmäisenä päivänä ja kumpaan toisena. Kahden päivän lipun voi tosin ostaa myös vain yhdelle puistolle.

Jos "puisto-hyppely" kiinnostaa, voi lippuun valita kolmannen ja neljännen päivän (3-Day Magic Passport tai 4-Day Magic Passport). Tällöin SEKÄ kolmantena ETTÄ neljäntenä päivänä saa puistojen välillä kulkea vapaasti ja rajattomasti normaalien aukioloaikojen sisällä – mutta kaksi ensimmäistä päivää on edelleen valittava kuten kahden päivän lipussa! Huono puoli tässä 3 tai 4 päivän lippukombinaatiossa on se, että se kirjoitetaan ainoastaan peräkkäisille päiville – eli lepopäiviä EI edelleenkään voi pitää! Neljän päivän lippukombinaatiota pidempiä "paketteja" Tokyo Disney Resort ei tarjoa, mutta kombinaation hyvä puoli on sen hinta: kolmas päivä on puoliksi ilmainen ja neljäs päivä lähes täysin ilmainen!

Joustamattomasta lippusysteemistään huolimatta Tokyo Disney Resort pystyy tarjoamaan edelleen maailmanlaajuisesti Disney-puistojen halvimpia pääsylippuja (varsinkin verrattuna Yhdysvaltojen Disney-lomakeskuksiin). Yhden puiston yhden päivän lippukaan ei ole ylihinnoiteltu – se on euroissa lähempänä suomalaisten huvipuistojen rannekehintoja!

Tokion lippujärjestelmässä 3-vuotiaat lapset pääsevät puistoon maksavan aikuisen kanssa ilmaiseksi. 4-11-vuotiaat maksavat lapsen hinnan, 12-17-vuotiaat maksavat aikuista huokeamman "Junior"-hinnan, ja vasta 18-vuotiaasta eteenpäin liput ovat aikuisille hinnoiteltuja. Yli 60-vuotiaat pääsevät puistoihin hiukan aikuista halvemmalla (Senior Passport). Disneyn elämyspuiston pääsylipun hintaan sisältyy kaikki elämyskohteet, paraatit, esitykset ja ilotulitukset (lukuunottamatta joitakin erikseen maksullisia pelejä ja muita erikoisuuksia, joista pyrimme mainitsemaan elämysten esittelyissä!). Myös Tokiossa pääsylipuissa on se hyvä puoli, että voit poistua puistosta kesken päivän (esimerkiksi lepäämään hotellille pahimpien puistoruuhkien ajaksi) ja palata puistoon myöhemmin saman päivän aikana – kunhan muistat ottaa poistuessasi näkymättömän käsileiman!

"Ticket Tag" -sormenjälkitunnistamista Tokyo Disney Resortissa ei toistaiseksi ole. Siksi käsileima puistosta poistuttaessa on edelleen tärkeä ottaa, jotta voit puistoon palatessasi tarvittaessa todistaa että lippu kuuluu sinulle itsellesi!

Lippukombinaatioiden, ryhmälippujen ja (vain Japanin kansalaisille tarjottavien) vuosikorttien lisäksi Tokyo Disney Resort tarjoaa myös muun muassa After 6 Passport -lippua, joka on hyvä idea silloin jos puistosta haluaa nauttia ainoastaan ilta-aikaan, klo 18 jälkeen. Iltalippu on lapsille ja aikuisille saman hintainen. Hieman harhaanjohtavasti nimetty iltapäivälippu Starlight Passport on normaalia "yhden puiston / yhden päivän" -lippua selvästi halvempi; tällä lipulla puistoon pääsee lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15 alkaen. After 6 Passport sekä Starlight Passport ovat kuitenkin rajoitettuja erikoislippuja, joita ei ole välttämättä saatavilla joka päivä. (Tarkista saatavuus virallisen nettisivuston kalenterista).

"Yhden puiston / yhden päivän" -lipun (1-Day Passport) voi halutessa laajentaa "upgrade"-toiminnolla vaikka nelipäiväiseksi, mutta tämä toimenpide täytyy tehdä joko ennen puistoon sisäänastumista tai ennen puistosta poistumista, Guest Relations Window -asiakaspalvelupisteessä. Käytettyä 1-Day Passport -lippua EI voi laajentaa (toisin sanoen jos olet jo päivän päätteeksi poistunut puistosta ja muistat asian vasta sitten, voit unohtaa tämän mahdollisuuden säästää rahaa). Lippujen "upgrade"-laajentamista ei välttämättä voida tehdä huippusesonkeina.

Lippujen hinnat, puistojen aukioloajat ja muut tärkeät tiedot löydät helpoiten Tokyo Disney Resortin viralliselta sivustolta (englanniksi).

______________________________________

Tokyo Disney Resort
PITUUSRAJOITUKSET

Tokyo Disney Resortin koko perheelle sopivasta luonteesta kertoo parhaiten se että minimipituusrajat ovat ällistyttävän alhaiset puistojen hurjimmissakin kohteissa – ja kuitenkin samoihin penkkeihin mahtuu (joitakin poikkeuksia lukuunottamatta) jopa iso läskimaha tai tavallista leveämmät hartiat! Tämä Disney-elämyksille ominainen piirre perustuu siihen faktaan, että suuri osa Disneyn vauhtielämyksien "rajuudesta" on pelkkää taitavasti luotua illuusiota! Siksi jo 102-senttimetriset pääsevät nauttimaan muun muassa legendaarisesta Big Thunder Mountain Railroad -vuoristoradasta, hurjastelemaan avaruudessa Space Mountain -radalla, ja jopa kokemaan hyytävän hauskan hissimatkan Tower of Terrorissa. Ja sitäkin lyhyemmät 90-senttiset pääsevät nauttimaan Tokion Splash Mountain -versiosta sekä hurjasta StormRider -simulaattorista.

Joissakin Tokyo Disney Resortin harvoissa elämyskohteissa on myös maksimipituusraja. Useimmiten tämä tarkoittaa, että elämys on vain lapsille tarkoitettu. Kulkuvälineessä se tarkoittaa sitä etteivät ihan kaikenlaiset pituus- tai leveyssuunnassa muhkeat kehot mahdu turvapuomien/kaarien alle. Onneksi näitä "standardihuvipuistolaitteita" on Tokyo Disney Resortissa vain muutama! Puistojen elämystarjonnasta tulee nostaa tässä yhteydessä esiin erityisesti aiemmin mainittu Splash Mountain, sekä myös kummituskartanoklassikko The Haunted Mansion, joiden turvapuomeja modifioitiin Tokion versioihin tiukemmiksi (sillä japanilaiset ovat yleisesti ottaen länsimaalaisia ihmisiä hieman pienempiä).

KenNetti välittää kaikenmuotoisista ja -kokoisista ihmisistä, ja pyrkii elämyskohde-esittelyissään aina mainitsemaan jos elämys ei sovi isokokoisille. Elämyskohde-esittelyistämme löydät tiedon myös siitä, minkälainen turvasysteemi (puomi, kaari tai vyö) elämyskohteen kulkuneuvosta löytyy.

Taulukko Disney-puistojen pituusrajoituksista

______________________________________

Tokyo Disney Resort
IKÄRAJOITUKSET,
SUOSITUKSET &
VAROITUKSET

"Vain huoltajan seurassa" -varoituksen perusideaa ei yleensä ymmärretä lainkaan. Olkoonpa kyseessä tavallisempi huvipuisto tai Disneyn elämyspuisto, tämä huoltajuus-lauseke tulee oleelliseksi siinä vaiheessa kun jotain odottamatonta tapahtuu. On tottakai puiston vastuulla, että asiakkaat saadaan turvallisesti evakuoitua pois vaaran ääreltä. Pienten lasten tapauksessa on kuitenkin erittäin tärkeää että heillä on oma tuki ja turvansa – eli huoltaja johon he todella luottavat. Odottamattoman tapahtuessa aikuishuoltajan odotetaan yleensä käyttäytyvän "aikuisemmin" kuin nuoremman huoltajan.

Disney-puistojen elämyksissä ei juurikaan mainita ikärajoja – muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Tästä huolimatta aikuisasiakkaiden ei kannata tuudittautua siihen uskoon, että pienet lapset pääsisivät yksinään edes lempeimpiin elämyskohteisiin.

Tokyo Disney Resortin elämyspuistoissa alle 7-vuotiaiden tulee olla vähintään 16-vuotiaan huoltajan seurassa puistoporttien sisäpuolella. Tämä EI tosin tarkoita sitä että yli 7-vuotiaat päästettäisiin ypöyksin kaikkiin elämyskohteisiin! On siis huomattavasti turvallisempaa että huoltaja on vähintään 18-vuotias Tokyo Disney Resortin kaikissa elämyksissä.

Disney-puistojen elämyskohteiden varoitukset ja suositukset on laadittu yhdysvaltalaiselta lakimiespohjalta, joten opaskartoissa sekä Disney-puistojen nettisivuillakin nämä standarditekstit eivät läheskään aina anna oikeaa kuvaa elämyksestä ja sen todellisesta luonteesta. KenNetti selittää kaikki varoitukset ja suositukset oman testiryhmänsä kolmenkymmenen vuoden ajan keräämiin kokemuksiin tukeutuen. Asiaan liittyen KenNetti on myös koonnut sivun jolta löytyy tärkeää tietoa Disney-puistojen varoituksista ja pituusrajoituksista.

______________________________________

Tokyo Disney Resort
ESTEETTÖMYYS

Kuten muissakin Disney-lomakeskuksissa, myös Tokyo Disney Resortissa liikuntarajoitteiset tai muulla tavalla vammautuneet pyritään ottamaan huomioon. Useimmat elämyspuistojen kohteet sopivat niille liikuntarajoitteisille, jotka pystyvät itsenäisesti tai oman huoltajansa avulla siirtymään pyörätuolistaan vaunuun tai muuhun kulkuvälineeseen. Pyörätuolia käyttävien asiakkaiden on kuitenkin ymmärrettävä että Disney-puistojen nykyisen käytännön mukaan puiston henkilökunta ei saa normaaliolosuhteissa avustaa pyörätuoliasiakasta.

Lukemattomat Disney-elämykset – jopa vuoristoradoista ja simulaattoreista hurjimmat – sopivat näille siirtymään pystyville pyörätuoliasiakkaille, kunhan huomioon otetaan myös muut terveydentilaa koskevat varoitukset! Katsomolla varustettuihin elämyskohteisiin nämä asiakkaat pääsevät usein omassa pyörätuolissaan (siis ilman vaihtoa pyörätuolista toiseen). Todistuksin varustetut opaskoirat pääsevät Tokyo Disney Resortin puistoihin, mutta elämyskohteisiin erittäin rajoitetusti.

Valitettavasti Tokyo Disney Resortin englanninkielisellä virallisella sivustolla ei löydy tällä hetkellä tietoja kaikista lomakohteen ja sen puistojen esteettömyys-seikoista. KenNetti pyrkii elämyskohde-esittelyissään mainitsemaan erikseen ainakin sen, mikäli kohde ei sovi liikuntarajoitteisille.

Lue lisää aiheesta.

Tokyo Disney Resort
LIIKENNE

Disney Resort Line -monorailin käyttö on erikseen maksullista kaikille paitsi Tokyo Disneyland Hotelin sekä Tokyo DisneySea Hotel MiraCostan asukkaille. Japanin lainsäädäntö määrittelee monorailin viralliseksi junaksi, jonka täytyy muun muassa noudattaa aikataulua. Edellämainittuja kahta poikkeushotellia lukuunottamatta yksikään Tokyo Disney Resortin hotelli ei tarjoa puistolippuun sisältyvää monorailin käyttöoikeutta. Jopa poikkeushotellien tapauksessa monorailia voi käyttää ainoastaan erikseen annetulla erikoislipulla. Lippukombinaatiota, joissa monorailin käyttö olisi sidottu puistolippuun EI myöskään ole! (Tämä saattaa vaikuttaa oudolta käytännöltä Kalifornian ja Floridan Disney-lomakeskusten "ilmaisiin" monorail-juniin tottuneille asiakkaille).

Disney Resort Linen liput voi hankkia ainoastaan asemalta, mutta niiden ostaminen ja käyttö on ihan yhtä helppoa kuin vaikkapa Helsingin metroasemien automaateilta (kunhan kieleksi valitsee englannin). Varaudu maksamaan käteisellä. Single Ticket -yksittäislippu oikeuttaa vain yhteen kierrokseen. Sen sijaan Day Pass -lipun voi määritellä 1-4 päivälle, sisältäen monorailin rajattoman käyttöoikeuden. Alle 12-vuotiaat maksavat lapsen hinnan, mutta yli 12 -vuotiaat määritellään monorailin tapauksessa jo aikuisiksi. Maksavan aikuisen seurassa pääsee tosin kaksi alle 6-vuotiasta lasta ilmaiseksi. Alle 1-vuotiaita voi viedä mukaansa sitäkin suuremman lauman ilmaiseksi.

Maksuvälineinä Disney Resort Linessa käyvät myös Japan Railwaysin (JR) arvokortit, kuten Pasmo ja Suica.

Disney Resort Line -monorail (tai kuten se japaniksi äännetään "disuni risotto rain") kiertää aluetta yhteen ainoaan suuntaan. Yhden kierroksen kerrotaan olevan runsaan viiden kilometrin pituinen ja se kestää noin 12 minuuttia pysähdyksineen. Hiljaisina kausina monoraileja saattaa liikennöidä raiteella vähemmän kuin huippukausina; juna saapuu nopeimmillaan 4 minuutissa, mutta yleensä viimeistään 13 minuutissa. Monoraililla on neljä asemaa:

Resort Gateway Station
Tokyo Disney Resortin pääasema sijaitsee JR Maihama Station -junaseman naapurissa. Tältä asemalta löytyy Tokyo Disney Resort Welcome Center, joka palvelee ensikertalaisia monissa asioissa – ja takuulla myös englanniksi. Tämä on myös Ikspiari-viihdekeskuksen asema. 8-10 minuutin kävelymatka hotelleihin Disney's Ambassador Hotel ja Tokyo Disneyland Hotel. Illan viimeinen monorail pysähtyy tälle pääasemalle.

Tokyo Disneyland Station
Pääasemalta monorail ajaa ensimmäisen puiston sisäänkäynnille noin 2 minuutissa. Asema palvelee myös Tokyo Disneyland Hotelin asukkaita.

Bayside Station
Tokionlahden puoleiselle asemalle monorail ajaa Disneyland-puiston asemalta 3 minuutissa. Tämä asema (japaniksi äännettynä "beisaido staizon") palvelee erityisesti lomakeskusalueen ei-Disney-hotelleja.

Tokyo DisneySea Station
Tokionlahden asemalta monorail ajaa toisen puiston sisäänkäynnille 4 minuutissa. Tämä on myös Tokyo DisneySea Hotel MiraCostan asema. Lomakeskuksen pääasemalle Resort Gateway Stationille monorail ajaa täältä 3 minuutissa.

Lomakeskuksen ilmaiset Disney Resort Cruiser -bussit palvelevat ainoastaan hotellia Disney Ambassador Hotel sekä alueen sisäpuolella sijaitsevia ei-Disney-hotelleja (joita silti kutsutaan virallisesti nimellä "Tokyo Disney Resort Official Hotels"). Kaikkien alueen ei-Disney-hotellien bussikuljetus toimii ainoastaan hotellin ja Bayside Stationin välillä. Vain Disney Ambassador Hotelin erillinen bussilinja vie suoraan elämyspuistojen sisäänkäynneille, mutta linja on tarkoitettu ainoastaan kyseisen hotellin asukkaille. Disney Resort Cruiser -bussit liikennöivät 5-15 minuutin välein.

Japan Railwaysin (eli JR:n) junaliikenne yhdistää Tokyo Disney Resort -lomakeskuksen Tokion seudun juna- ja metroliikenteeseen. Tokion keskustaan JR Maihama Station -asemalta matkustaa noin 20 minuutissa.

Bussien ja monorailin aikataulut – varsinkin illan viimeisten kierrosten lähtöajat – kannattaa varmistaa Tokyo Disney Resortin viralliselta nettisivustolta ennen lomamatkaa! Kuten kaikki muukin lomakeskuksen tarjonta, myös bussien ja monorailin vuorot voidaan peruuttaa force majeure -tapauksissa.

Lue lisää Tokion Disney Resort Linesta
sekä Disneyn muista monorail-junista
(KenNetin tietokannassa)!

Tokyo Disney Resort
HOTELLIT

Sana "virallinen" kannattaa unohtaa, sillä sitä käytetään Tokyo Disney Resortin hotellien tapauksessa tavalla, joka voi sekoittaa ensikertalaisen perusteellisesti. Lomakeskuksella on kolme aitoa Disney-hotellia (Tokyo Disneyland Hotel, Disney Ambassador Hotel ja Tokyo DisneySea Hotel MiraCosta), joiden korkeaa laatua Disney-yhtiö valvoo. Huonehinnoiltaan nämä hotellit ovat pöyristyttävän kalliita, mutta tarjoavat myös parhaat edut elämykselliseen Disney-lomaan. Virallisesti näitä hotelleja kutsutaan yhteisellä termillä "Disney Hotels" – toisin sanoen, niitä EI kutsuta Tokyo Disney Resortin "virallisiksi Disney-hotelleiksi", vaan ainoastaan kyseisen lomakeskuksen "Disney-hotelleiksi".

Lomakeskuksen alueella, ihan Tokyo Bayn rannassa, seisoo peräti kuusi muuta hotellia, joita kutsutaan virallisesti termillä "Tokyo Disney Resort Official Hotels" (suomeksikin siis lomakeskuksen "viralliset hotellit"). Siitä huolimatta nämä hotellit eivät ole virallisia Disney-hotelleja! Miksi niitä siis sitten virallisesti kutsutaan "virallisiksi hotelleiksi"? Mysteeri selviää tutkimalla hieman lomakeskuksen historiaa. Ainakin osa "Tokyo Disney Resort Official Hotels" -hotelleista oli nimittäin aina vuosituhannen vaihteeseen saakka lomakeskuksen oikeasti virallisia hotelleja, kunnes alueella avautui ensimmäinen Disneyn nimen alla toimiva Disney-hotelli, Disney Ambassador Hotel. Kaksi muuta Disney-hotellia ovat vieläkin nuorempia!

Disney-yhtiö on kuitenkin viime vuosina Yhdysvaltain lomakeskuksissaan tehnyt niin paljon (hupaisiakin) nimimuutoksia, ettei olisi ihme jos "Official"-termi putoaisi jossain vaiheessa pois Tokyo Bayn rannassa seisovien ei-Disney-hotellien terminologiasta. Alla löytyvät kaikki tämänhetkiset (heinäkuu 2014) Tokyo Disney Resortin alueella sijaitsevat hotellit lyhyesti esiteltyinä.

HUOMIO!
Kaikki tälle nettisivustolle sisällytetyt hotellitiedot
ovat vain suuntaa-antavia. KenNetti ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta.

Disney Ambassador Hotel
- Ihan Aito Disney-hotelli -
Tokyo Disney Resortin ihkaensimmäinen Disney-hotelli avautui vasta heinäkuussa 2000, vaikka lukemattomat internet-lähteet väittävät tätä harhaanjohtavasti lomakeskusalueen "ensimmäiseksi hotelliksi". Art deco -teemalla rakennetun hotellin lähimmät naapurit ovat Ikspiari-keskus sekä Cirque du Soleil -teatteri. Kumpaankin elämyspuistoon pääsee poikkeuksellisesti bussikuljetuksella ("Disney Resort Cruiser"), mutta myös monoraililla ja mahdollisesti jopa kävellen. Hotellin virallisen nettisivuston mukaan monorailin käyttö on erikseen maksullista! 8-10 minuutin kävelymatka Resort Gateway Stationille (sekä JR Maihama Station -juna-asemalle). Hotellin asukkaille "guaranteed admission" Disney-puistoihin – eli puistoihin pääsy taataan jopa silloin, kun portit joudutaan sulkemaan liian ihmismäärän takia muilta asiakkailta.

Tokyo DisneySea Hotel MiraCosta
- Ihan Aito Disney-hotelli -
Tokyo Disney Resortin huikein hotellielämys avautui Tokyo DisneySea -teemapuiston sisäpuolella syyskuussa 2001. Upean yksityiskohtaisella Välimeren teemalla kuorrutetun hotellin rakennus toimii osittain elävänä fasadina puiston Mediterranean Harbor -alueelle. MiraCosta -hotelli jakautuu kolmeen oleellisesti erilaiseen osaan: Porto Paradiso, Venice ja Tuscany. Parhaat ja kalleimmat huoneet sijaitsevat Porto Paradiso -puolella, tarjoten huikean näköalan Mount Prometheus -tekotulivuoren hallitsemalle vesialueelle, jossa esitetään muun muassa iltashow Fantasmic! Sijaintinsa takia tämä hotelli ei sovi niille, joita häiritsee pieninkin melu – pahimmillaan ikkunan takana voi räiskyä ilotulitukset ja soida kovaääninen musiikki vielä iltakymmenen jälkeen! MiraCostan Venice-puolen huoneet tarjoavat näköalan puiston rauhallisemmalle "Venetsia" -alueelle. Tuscany -puolen huoneista avautuu näköala ainoastaan puiston sisäänkäyntialueelle (DisneySea Plazalle); nämä huoneet ovat hotellin halvimpia. MiraCostan asukkailla on oma sisäänkäyntinsä Tokyo DisneySea -puistoon, ja puiston monorail-asemalta pääsee katetun ylikulkukäytävän kautta suoraan hotelliin. Tokyo Disneyland -puistoon pääsee monoraililla, ja Ikspiari-alueelle ehkä jopa kävellen (jos vain energia riittää). Hotellin asukkaille "guaranteed admission" Disney-puistoihin – eli puistoihin pääsy taataan jopa silloin, kun portit joudutaan sulkemaan liian ihmismäärän takia muilta asiakkailta. Monorailin käyttö kuuluu hotellimajoituksen hintaan (virallisen sivuston mukaan), mutta vasta sisäänkirjautumisen jälkeen!

Tokyo Disneyland Hotel
- Ihan Aito Disney-hotelli -
Tokyo Disney Resortin uusin hotelli avautui heinäkuussa 2008, vain kivenheiton päässä Tokyo Disneyland -puiston sisäänkäynniltä. Puiston monorail-asema sijaitsee hotellin yhteydessä, joten Tokyo DisneySea -puistoon ja Ikspiari-alueelle pääsee varsin kätevästi. (Ikspiari-alueelle voi ehkä jopa kävellä, jos vain energia riittää). Hotellin asukkaille "guaranteed admission" Disney-puistoihin – eli puistoihin pääsy taataan jopa silloin, kun portit joudutaan sulkemaan liian ihmismäärän takia muilta asiakkailta. 8-10 minuutin kävelymatka Resort Gateway Stationille (sekä JR Maihama Station -juna-asemalle). Monorailin käyttö kuuluu hotellimajoituksen hintaan (virallisen sivuston mukaan), mutta vasta sisäänkirjautumisen jälkeen!

* * *

Tokyo Disney Resort
Ei-Disney-Hotellit
eli "Tokyo Disney Resort Official Hotels"
Näidenkin hotellien asiakkaana "guaranteed admission" Disney-puistoihin – eli puistoihin pääsy taataan jopa silloin, kun portit joudutaan sulkemaan liian ihmismäärän takia muilta asiakkailta.

Hotel Okura Tokyo Bay
- ei-Disney-hotelli -
Tokyo Disney Resortin oikeasti ensimmäisiä hotelleja, joka avautui heinäkuussa 1988. Sijaitsee Tokyo Bayn rannalla, lähes suoraa vastapäätä monorailin Bayside Station -asemaa, jolle voi kävellä 5 minuutissa. Kumpaankin teemapuistoon sekä Ikspiari-alueelle pääsee monoraililla. (Tokyo Disneyland -puistoon pystyy myös kävelemään n. 20-30 minuutissa, mutta miksi tuhlata siihen aikaa sekä jalkoja, kun saman matkan voi tehdä monoraililla nopeammin?). Hotelli tarjoaa ilmaisen "Disney Resort Cruiser" -bussikuljetuksen Bayside Station -asemalle ja takaisin. Monorailin käyttö on erikseen maksullista
!

Hilton Tokyo Bay
- ei-Disney-hotelli -
KenNetti suosittelee.
Tämäkin on Tokyo Disney Resortin oikeasti ensimmäisiä hotelleja, joka avautui heinäkuussa 1988. Sijaitsee Hotel Okura Tokyo Bayn naapurissa, ehdottomasti parhaimmalla paikalla Tokyo Bayn rannalla, tarjoten huikeita merinäköaloja laajalle lahdelle. Vaikka puistojen sisäpuolelle ei suoranaisesti näe, tarjoavat Hiltonin ylimmän kerroksen parhaimmat huoneet uskomattoman suurine ikkunoineen varsin vaikuttavan näkymän kummastakin puistosta – mahdollistaen esimerkiksi ilotulituksista nauttimisen hotellihuoneesta käsin! Myös Hiltonista monorailin Bayside Station -asemalle voi kävellä runsaassa 5 minuutissa. Kumpaankin teemapuistoon sekä Ikspiari-alueelle pääsee monoraililla. (Tokyo Disneyland -puistoon pystyy myös kävelemään n. 20-30 minuutissa, mutta miksi tuhlata siihen aikaa sekä jalkoja, kun saman matkan voi tehdä monoraililla nopeammin?). Hotelli tarjoaa ilmaisen "Disney Resort Cruiser" -bussikuljetuksen Bayside Station -asemalle ja takaisin (josta tulet kiittämään taivasta raskaan Disney-päivän päätteeksi). Monorailin käyttö on erikseen maksullista!

Sunroute Plaza Tokyo
- ei-Disney-hotelli -
Tämäkin hotelli on Tokyo Disney Resortin oikeasti ensimmäisiä, joka avautui vuonna 1988, mutta peruskunnostettiin nykyiseen muotoonsa vuonna 2007. Sijaitsee Tokyo Bayn rannalla, mutta merinäköaloissa on mukana myös kaupunkimaisemaa. Vaikka Sunroute Plaza Tokyo sijaitsee kaikista alueen ei-Disney-hotelleista lähimpänä Tokyo Disneyland -puiston sisäänkäyntiä, tarjoaa tämäkin hotelli ilmaisen "Disney Resort Cruiser" -bussikuljetuksen – mutta ainoastaan Bayside Station -asemalle ja takaisin. (Tokyo Disneyland -puistoon pystyy täältäkin kävelemään, jos urheilla haluaa). Monorailin käyttö on erikseen maksullista!

Tokyo Bay Maihama Hotel
- ei-Disney-hotelli -
Tämä söpö, pyöreä ja pienehkö hotelli on joko peruskunnostettu tai rakennettu vuonna 2007. Vaikka hotelli sijaitseekin Tokyo Bayn rannalla, voi merinäköaloissa olla mukana myös kaupunkimaisemaa. Tämä hotelli sijaitsee Sunroute Plaza Tokyon naapurissa, joten Tokyo Disneyland -puiston sisäänkäynti sijaitsee lähistöllä. Siitä huolimatta tämäkin hotelli tarjoaa ilmaisen "Disney Resort Cruiser" -bussikuljetuksen Bayside Station -asemalle ja takaisin. Tätä Tokyo Bay Maihama Hotelia ei tule sekoittaa sen naapurissa sijaitsevaan samannimiseen, huomattavasti isompaan versioon. Monorailin käyttö on erikseen maksullista!

Tokyo Bay Maihama Hotel Club Resort
- ei-Disney-hotelli -
Tämä suuri hotelli on joko peruskunnostettu tai rakennettu vuonna 2007. Vaikka hotelli sijaitseekin Tokyo Bayn rannalla, voi merinäköaloissa olla mukana myös kaupunkimaisemaa. Tämä hotelli sijaitsee samannimisen, huomattavasti pienemmän Tokyo Bay Maihama Hotelin naapurissa; hotelleilla on yhteinen bussikuljetus lähellä sijaitsevalle Bayside Station -asemalle ja takaisin. (Hotelli sijaitsee Hilton Tokyo Bayn naapurissa, joten Tokyo Disneyland -puistoon pystyy täältäkin kävelemään n. 20-30 minuutissa). Monorailin käyttö on erikseen maksullista!

Sheraton Grande Tokyo Bay Hotel
- ei-Disney-hotelli -
Hotel Okura Tokyo Bayn naapurissa sijaitseva suuri hotelli on joko peruskunnostettu tai rakennettu vuonna 2007. Tämä S-kirjaimen muotoon rakennettu hotelli sijaitsee Tokyo Bayn rannalla, lähellä monorailin Bayside Station -asemaa, jolle voi kävellä noin 10 minuutissa. (Tokyo Disneyland -puistoon pystyy myös kävelemään n. 20-30 minuutissa). Hotelli tarjoaa ilmaisen bussikuljetuksen Bayside Station -asemalle ja takaisin. Monorailin käyttö on erikseen maksullista!

H U O M I O :
Lomakeskuksen alueella sijaitsevien hotellien lisäksi Tokyo Disney Resort on myös hyväksynyt muutamia hotelleja otsikoiden Good Neighbor Hotels ja Partner Hotels alle. Nämä kauempana sijaitsevat hotellit tarjoavat ilmaisen bussikuljetuksen lomakeskukseen, mutta ainakin Good Neighbor Hotels -hotellien tapauksessa bussikuljetus vaatii etukäteisvarauksen!

Katso hotellien muut yksityiskohdat ja huonehinnat Tokyo Disney Resortin viralliselta sivustolta (englanniksi).

Tokyo Disney Resort
VIIHDEKESKUS
IKSPIARI

Floridan Walt Disney Worldiin alunperin luotu Downtown Disney kalpenee tämän aidon japanilaisen kauppa- ja viihdekeskuksen rinnalla. Heinäkuussa 2000 avautunut Ikspiari tarjoaa neljällä kerroksellaan huikean määrän ravintoloita ja oikeasti laadukkaita kauppoja (ilman hupsua Disney-rihkamaa), ja tietenkin myös monisalisen elokuvateatterin sekä kuuluisan Cirque du Soleil -shown. Kaikki on tietenkin erikseen maksullista.

Viihdekeskuksen nimi Ikspiari on sekoitus sanasta "experience" (kokemus, elämys) sekä persialaisen mytologian Peri-hengistä, jotka voidaan nähdä eräänlaisina hyvinä haltijattarina. Viihdekeskuksen arkkitehtuurissa tämä mytologinen yhteys näkyy eleganteissa muodoissa sekä rauhallisissa väreissä, vaikka viihdekeskus onkin tarjonnaltaan nykyaikainen – sekä ehdottoman japanilainen.

Tarkan listauksen Ikspiarin tarjonnasta, aukioloajat sekä muut tärkeät tiedot löydät helpoiten Tokyo Disney Resortin viralliselta sivustolta (englanniksi). KenNetti ei toistaiseksi esittele Ikspiarin yksityiskohtaista tarjontaa.

______________________________________

Tokyo Disney Resort
KAUPAT, RUOKA
& RAVINTOLAT

Disney-puistojen kauppojen tarjontaa kutsutaan usein raivostuttavan yksipuoliseksi, sillä samoja tuotteita saattaa löytyä monesta eri kaupasta. Syynä tälle on kuitenkin asiakasystävällinen lähtökohta; ettei asiakkaan tarvitse juosta etsimään haluamaansa (usein suosittua tuotetta) puiston toiselle puolelle siitä yhdestä tietystä kaupasta, vaan riittää kun astuu lähimpään puotiin. Jos monipuolisempi ostosvalikoima todella kiinnostaa, kannattaa Tokyo Disney Resortissa ehdottomasti suunnata Ikspiarin alueelle – josta löytyy vaikka mitä!

Disney-puistojen ruoan tasosta ja monipuolisuudesta on yhtä monta mielipidettä kuin on makujakin. Tokyo Disney Resortissa tarjonta on kuitenkin sen verran eksoottisempaa ja monipuolisempaa, ettei elämyspuistojen ravintoloita voi juurikaan haukkua. KenNetti suosittelee puistojen buffet-ravintoloita, sillä niissä hinta-laatusuhde on usein kohdallaan.

Kaikki Tokyo Disney Resortin ravintolat ovat savuttomia. Muistathan myös, että alkoholia ei saa laisinkaan Tokyo Disneyland -puiston pöytätarjoiluravintoloissakaan, mutta Tokyo DisneySean puolella alkoholia voi ostaa yllättävän monessa pikaruokalassakin.

Valtaosa Tokyo Disney Resortin ravintoloista ei ota vastaan etukäteispöytävarauksia. Nämä ravintolat käyttävät Priority Seating -varausmenetelmää, joka alkaa vasta puiston tai ravintolan avautuessa! Jos siis haluat pöydän tällaiseen ravintolaan, sinun tulee tehdä pöytävarauksesi ravintolan ovella heti avautumisajan jälkeen. Onneansa voi tietenkin kokeilla vasta nälän yllättäessä, mutta KenNettikin suosittelee etukäteen tehtyä varausta (vaikka se tehdäänkin Priority Seating -menetelmällä). Virallisten Disney-hotellien asiakkailla saattaa olla etuoikeuksia pöytävarausten suhteen.

KenNetti tarjoaa ravintolalistaukset puistojen esittelysivuilla!

Alla olevista linkeistä voit jatkaa
matkaasi Tokyo Disney Resortin
kahteen elämyspuistoon,
niiden elämyskohteisiin ja
muuhun tarjontaan!

SIVUT 1-3

(olet tässä!)
TOKYO DISNEY RESORT
PERUSASIAT

TOKYO DISNEYLAND

TOKYO DISNEYSEA

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****


KenNetin Suomenkielinen Tietokanta

The Finnish Database of Disney Theme Parks
KenNetin TOKYO DISNEY RESORT Opas - Sivu 1
TDR PERUSASIAT

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Omakohtaiset kokemukset kerätty
vuosien 1982-2014 aikana

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Elämyskohteiden Kronikan etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s
Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

--