KENNETIN PÄÄSIVU & PÄÄHAKEMISTO
Viimeisin Päivitys: Heinäkuun 1, 2008
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg

KenNetin Darkkis-Tietokanta > Dark Ridet Suomessa
> Suomen Kummitusjunat

Salaisuuksien Talon Perintö

Rex Studios
Suomen Darkkiskohteissa

HUOMIO!
Tämä yleishyödylliseen käyttöön tarkoitettu kirjoitus perustuu suurelta osin pelkkiin olettamuksiin ja kirjoittajansa Kenneth Sundbergin johtopäätöksiin. Kenneth Sundbergin sekä KenNetin näkemyksillä ei ole välttämättä mitään yhteyttä tässä esiteltävän kohteen, (sekä hahmojen ja somistusten) suunnittelijoiden, valmistajien, rakentajien ja omistajien näkemyksiin.

Tämän Sivun Sisältö

Rex Studios Suomen Darkkiskohteissa
(Rex Studios Esittely)

Linnanmäen Salaisuuksien Talo
& Tykkimäen Mysteerio
(Pähkinänkuoressa)

Lista Kohtauksista ja Hahmoista
(Linnanmäen Salaisuuksien Talo
& Tykkimäen Mysteerio)

Salapoliisityön Tuloksia
(Linnanmäki, Tykkimäki, Wasalandia)

Rex Studios Tuotannot Suomessa

Tykkimäen Mysteerion Kuvagalleria
(ja Linkki J. Puusaaren Sivustolle)

Linkkejä Asiaan Liittyen

Englannin Norfolkissa toimiva Rex Studios Ltd on epäilemättä yksi Suomen huvipuistoihin eniten darkkiskohteita tuottaneista yhtiöistä. Rex Studiosin viralliselta asiakaslistalta löytyy niin Linnanmäen kuin Tykkimäen sekä Santa Park -puistojen nimet. Muun muassa Linnanmäen darkkiskohteet Kammokuja, Indiana's Safari Adventure, Santa Parkin Rekiretki ja Tykkimäen Kummitusjuna kuuluvat Rex Studiosin tuotantoon. Näiden lisäksi Rex Studiosin somistuksellista tyyliä löytyy muutamista muistakin Suomen darkkishistorian merkittävistä aikaansaannoksista, vaikka näitä projekteja nykyinen Rex Studios ei mainitse virallisilla sivuillaan. Siksi KenNetti esittelee tällä Darkkis-Tietokantansa erikoissivulla annoksen todistusaineistoa, jotka puoltavat mahdollisuutta että myös Linnanmäen 1989 Salaisuuksien Talo sekä Wasalandian Kummitustalo saattavat kuulua Rex Studiosin tuotantoihin.

Mikään ei ole tietenkään mustavalkoista - ja liika tieto lisää ahdistusta. Siksipä painotamme että tämän kyseisen sivun päätelmät ja olettamukset saattavat olla puhdasta roskaa. Siksi pyydämmekin, että jos TIEDÄT jotain mitä me emme tiedä näistä darkkiskohteista, ole ystävällinen ja jaa tietosi KenNetin lukijoiden kanssa lähettämällä sähköpostia ylläpitäjällemme.

P Ä H K I N Ä N K U O R E S S A
Linnanmäen Salaisuuksien Talo
& Tykkimäen Mysteerio

Linnanmäellä vuonna 1989 avattu alkuperäinen Salaisuuksien Talo ei suinkaan ollut "kauhukohde", vaan erityisesti kiehtoviin, itse kokeiltaviin tehosteisiin ja keksintöihin painottuva elämys. Teemoitus oli kuitenkin lumoavan kummitusmainen runsaan ultraviolettivalaistuksen alla hohtavien fosforimaalausten ansiosta. Kummitusteema sisälsi hypnoottisesti hohtavia pääkalloja, hämmästyttäviä aaveheijastuksia, ilmassa lenteleviä päitä, hautausmaita ja kammioita. Tyylikäs, aavemaisen kuoron hyminästä koostuva musiikkitausta kruunasi tunnelman. Englannista tilattu Salaisuuksien Talo suunniteltiin ja muokattiin Linnanmäen vanhempien kohteiden Galleria Kolibrin sekä Cinema 2000 -teatterin tiloihin. (Nykyään samaa paikkaa asuttaa Taikasirkus sekä Kammokuja). Silloinen toimitusjohtaja Erkki Kaski halusi Salaisuuksien Talosta "jännittävän, mutta ei pelottavan".

Linnanmäen Salaisuuksien Talo koostui kahdesta suuremmasta salista sekä muutamista pienemmistä huoneista. Kuoron hyminä ja hypnoottinen ultraviolettihohde jatkui läpi koko kohteen. Ensimmäisessä salissa tutustuttiin moniin erilaisiin heijastustehosteisiin, (jotka edelleen löytyvät myös Tykkimäen Mysteeriosta). "Kummittelevassa Varjohuoneessa " salamavalo vangitsi varjosi valkoista seinää vasten. Hautausmaan "Kummallisilla Kivillä" pomppien saattoi soittaa suosikkisävelmänsä, ja jos jalkatyö oli liian vaativaa, saattoi soittamista jatkaa "Kummitusuruilla". Oikeaa vettä hyödyntävällä "Sateisella Sisäpihalla" saattoi itse luoda oman myrskynsä painimia käyttäen; yhdestä napista sai taivaalle pilviä, toisesta salamanvälkettä, kolmannesta ukkosen jyrähdyksiä ja neljännestä sadetta. (Wasalandian Kummitustalosta löytyy hyvin samankaltainen "Sateinen Sisäpiha", lukuunottamatta myrskyä sääteleviä painimia).

Salaisuuksien Talon toisesta suuresta salista löytyi vastakkaisissa nurkkauksissa kaksi mammuttimaiselta lautasantennilta vaikuttavaa härveliä. Olipa kyseessä tieteellinen läpimurto tai pelkkä kätketty mikrofoni, oli niiden välityksellä kiva "Kuiskata Kaverille". Salista löytyi myös ovi, jonka saattoi avata jos uskalsi. Oveen kiinnitetty vaijeri veti sen takana istuvan hirviön seisaalleen, hirvittävän huudon kera tottakai. (Linnanmäen Vekkulaankin ilmestyi Rex Studiosin toteuttaman 1997 fasadiremontin aikoihin samanlainen ovi). Wasalandian Kummitustalon viimeisestä salista löytyy samanlainen "Kuiskaa Kaverille" -kokonaisuus "lautasantenneineen", sekä myös tuo oven takaa hyökkäävä hirviö.

Vuonna 1995 Salaisuuksien Talo sai uuden nimen Ihme ja Kumma, jolloin sen aavemaista teemoitusta muokattiin entistäkin lapsiystävällisemmäksi. Kohteen uusi, huomiota herättävämpi fasadi oli Rex Studiosin käsialaa: Jättimäinen, mutta ystävällisen näköinen pyöreä mies, jonka sormi ja suu liikkuivat hahmon puhuessa ja kutsuessa asiakkaita "ihmeelliseen ja kummalliseen maailmaan". (Tämä fasadifiguuri löytyy Rex Studiosin oman kotisivun kuvagalleriassa). Uudistunut kohde palveli Linnanmäellä kuitenkin vain kaksi kautta, joiden jälkeen se korvattiin vuonna 1997 Around the World -nukkedarkkiksella (joka taas muuttui Taikasirkukseksi muutama vuosi sitten). Salaisuuksien Talon lavasteet ja somisteet matkustivat Tykkimäen huvipuistoon, jonne niistä kyhättiin kohteen supistettu versio uudella Mysteerio-nimellä. Kohde avautui ilmeisesti kaudeksi 1997.

Linnanmäen
Salaisuuksien Talo
(1989)

Lista Kohtauksista ja Hahmoista
Numerojärjestys on ainoastaan viitteellinen

Sisäänkäynti
Portaat Ylös

Ensimmäinen Sali
Erilaisia Peili - ja Heijastustehosteita
1) Taikapeili

2) "Näe Sinut - Minut"
3) Kummitteleva Takka

4) Kättele Itseäsi

5) "Kasvotusten"
(vaihda päätä kumppanisi kanssa)

6) Kaleidoskooppi
- erityissomistukset -
Ilmassa Lentelevät Päät
Liikkuva Muotokuva

Kummitteleva Varjohuone
7) "Varjokuvaseinä"
(salamavalo vangitsee varjosi)

Urkukäytävä
8) Kummitusurut

9) Ihmissuden Kutsu

10) Aavekäsi ("Rasian Salaisuus")

(pienimuotoinen "Pepperin
Aave" -heijastustehoste)

Hautausmaa
11) Kummalliset Kivet
(jaloilla soitettavat hautakivet)
12) Kummitus-Kuvastin

(kuvajaisesi näkyi Ensimmäiseen Saliin)

Sateinen Sisäpiha
13) "Tee-Se-Itse-Myrsky"
Portaat Alas

Toinen Sali
14-15) Plasmosfäärikammiot

(eli "Energiapallot")
16) Zoetrope
("animaatiopyörä" hassulla luurangolla)

17) Kreivi Draculan Arkku
18) Frankensteinin Hauta
19) Kuiskaa Kaverille
(huoneen toiseen päähän)
20) "Avaa Jos Uskallat"
(oven takana huutava hirviö)
21) Varjokummitteluhuone
(liikkuva varjo valaistun pleksin läpi)

22) Tornin Kummitus
(poseeraa Aaveena ja vaihda väriä)

23) Pohjaton Kaivo
- erityissomistukset -
Lisää Ilmassa Lenteleviä Päitä
Plasmosfäärikammioiden Kamalat Kasvot
(kammioiden sisäkatoissa)

Uloskäynti

*******

Tykkimäen Mysteerio
- Kesä 2008 -

Lista Kohtauksista ja Hahmoista
Numerojärjestys on ainoastaan viitteellinen

Mysteeriossa on yksi ainoa sali,
josta löytyy seuraavat asiat:

1) Taikapeili
2) "Näe Sinut - Minut"
3) Kummitteleva Takka
4) Kättele Itseäsi
5) "Kasvotusten"
(vaihda päätä kumppanisi kanssa)
6) Kaleidoskooppi
7) Kummitusurut
8) Ihmissuden Kutsu

9) Aavekäsi ("Rasian Salaisuus")
(pienimuotoinen "Pepperin
Aave" -heijastustehoste)

10) Kummitteleva Varjohuone
(salamavalo vangitsee varjosi)

11) (Hautausmaan) Kummalliset Kivet
(jaloilla soitettavat hautakivet)
12) Kummitus-Kuvastin

(kuvajaisesi näkyy saliin)

13) Zoetrope ("animaatiopyörä")
14) Plasmosfäärikammio (eli "Energiapallo")
15) Kreivi Draculan Arkku
16) Varjokummitteluhuone
(liikkuva varjo valaistun pleksin läpi)
17) Tornin Kummitus
(poseeraa Aaveena ja vaihda väriä)

18) Pohjaton Kaivo

- erityissomistukset -
Ilmassa Lentelevät Päät
(lentämisen sijasta roikkuvat paikoillaan)
Liikkuva Muotokuva
Plasmosfäärikammioiden Kamalat Kasvot
(roikkuvat pääsalin sisäkatossa)
Uudet Hirviömaskit

Salapoliisityön Tuloksia
Linnanmäki - Tykkimäki - Wasalandia

Painotamme että tämän kyseisen kirjoituksen päätelmät ja olettamukset saattavat olla puhdasta roskaa. Siksi pyydämmekin, että jos TIEDÄT jotain mitä me emme tiedä näistä darkkiskohteista ja niiden tekijöistä, ole ystävällinen ja jaa tietosi KenNetin lukijoiden kanssa lähettämällä sähköpostia ylläpitäjällemme.

Eeva-Kaarina Holopaisen kirjoittama "Linnanmäki 50" -kirja mainitsee vuonna 1996 Linnanmäellä uusitun Shanghai-pelihallin yhteydessä englantilaisen Great Yarmouth Studion. Rex Studiosin valokuvagalleriasta löytyy kyseinen 1996 Shanghai-fasadi. Pitkäaikainen mysteeri Rexin osallisuudesta asiaan ratkennee vilkaisulla nykyisen Rex Studiosin osoitteeseen, joka sattuu sijaitsemaan Englannin Norfolkin Great Yarmouthissa. Rex Studios kertoo kotisivullaan perustamisvuodekseen 1953, joten yhtiö on saattanut kuluneiden viiden vuosikymmenen ajan hyvinkin toimia usealla eri nimellä ennen Rex Studios Ltd:ksi päätymistään. Great Yarmouth Studio oli siis mitä ilmeisimmin Rex Studiosin aiempi, vielä 1990-luvun loppupuolella käytetty nimi.

Tämän sivun aloittavassa kaari-ikkunakuvassa (ynnä sen alla) nähtävät otukset ovat peräisin neljästä suomalaisesta darkkiskohteesta. Vihreä paholaispatsas löytyy Wasalandian Kummitustalosta, keskimmäinen fosforisoiva paholaismaalaus Linnanmäen Salaisuuksien Talosta (sekä myöhemmin Tykkimäen Mysteeriosta), ja harmaa versio vihreästä paholaispatsaasta löytyy Tykkimäen Kummitusjunan fasadista. Kuvasarjan alapuolelta, yksittäisessä kuvassa, löytyy myös Linnanmäen Kammokujan paholaismaalaus. Näitä neljää paholaispatsasta tarkastellessa kannattaa pistää merkille patsaan persoonallinen, kyykistynyt asento, sekä kädet ja käsivarret jotka ovat koukistuneiden jalkojen välissä. Linnanmäen Kammokuja kuuluu Rex Studiosin kotisivullakin esittelemiinsä tuotantoihin - joten jo pelkästään tähän yksittäiseen kyykistyneeseen paholaiseen tukeutuen uskallamme väittää, että Linnanmäelle kaudeksi 1989 rakennettu Salaisuuksien Talo todellakin kuuluu Rex Studiosin tekeleisiin, ellei sitten Rex syyllisty toisten plagioimiseen darkkistaiteessaan. (Löytyy Rex Studiosin omilta sivuiltakin todistusaineistoa Salaisuuksien Talon somisteista, kuten esimerkiksi alla nähtävistä "kummitusuruista").

Rex Studiosin paholaispatsasmaalausten mysteeriä kuitenkin sotkee ja epäilyjä plagioinnista nostattaa se että yhdysvaltalaisen Distortions Unlimited -yhtiön nettisivuilta löytyy Kammokujan paholaismaalauksen täysin identtinen patsasversio (jonka voi saada vaivaiseen 9000 dollarin hintaan myös liikkuvana hahmona). Darkkiskohteiden somisteisiin ja liikkuviin hahmoihin erikoistuneen Distortions Unlimitedin nettisivuilta löytyy myös nuo Wasalandian Kummitustalon ynnä Tykkimäen Kummitusjunan pienet kolmiulotteiset paholaispatsaat - sekä myös kumpaisessakin kohteessa nähtävät katosta alaspäin roikkuvat kalpeat vampyyrit. Wasalandian Kummitustalon viime vuosien uudistukset (muun muassa Sähkötuoli sekä Paholaisnukke) ovat ilmeisesti siis tulleet yksinomaan Distortions Unlimitediltä, joten Rex Studiosin aiemmin hehkuttamamme yhteys näiden mysteeristen paholaispatsaiden osalta pyyhkiytyy ykskaks ikävästi pois - vaikka maalattujen paholaisten samankaltaisuutta tämä ei edelleenkään selitä. Ei ole tietenkään mahdottomuus, että Rex Studios ostaisi tietyt projektiensa somisteet ja hahmot alihankintana juuri Distortions Unlimitediltä. Seikka tuntuu kuitenkin peräti oudolta kun viitsii tutustua Rexin kotisivustolta löytyvään laajaan tarjontaan niin liikkuvien hahmojen kuin monimutkaistenkin lavastetoteutuksien osalta; miksi "kaikkeen pystyvä" englantilainen darkkisvalmistaja ostaisi pari hassua pikku patsasta ja katosta roikkuvaa vampyyria Yhdysvalloista asti muilta osin itse-toteuttamaansa Tykkimäen Kummitusjunaan? Ellei Tykkimäki ole ostanut niitä sitten itse.

Wasalandian Kummitustalon alkuperäinen rakennuttaja onkin sitten visaisempi juttu. KenNetin tämänhetkisten tietojen mukaan Wasalandian Kummitustalo avattiin kesäksi 1991. Talo hyödynsi aiemmin rakennettua tiedenäyttelyä (englanniksi "Exploratorium"), joka on saattanut hyvinkin olla samaa sarjaa Linnanmäen 1989 Salaisuuksien Talon kanssa. Palapelissä on myös hyvä ottaa huomioon se, että silloinen Vaasan Matkailuosakeyhtiö tukeutui Linnanmäen asiantuntija-apuun Wasalandian suunnittelussa ja kenties toteutuksessakin. Ei liene siis mahdoton ajatus, että 1988 avautunut Wasalandia on käyttänyt ensimmäisinä vuosinaan Linnanmäen suosittelemia tuottajia, valmistajia ja rakennuttajia. Ellei Rex Studios - mitä ilmeisimmin silloinen Great Yarmouth Studios - kuitenkaan ole kyseisen Kummitustalon rakennuttaja, kääntyy sormemme osoittamaan mystistä englantilaisyritystä THE - Themes Heritage & Exhibitions Ltd, jota ei tosin tällä nimellä löydy enää mistään. Kyseinen THE oli tietojemme mukaan parantamassa Wasalandian Kummitustaloa 1990-luvun loppupuolella.

Niin tai näin, Wasalandian Kummitustalosta löytyy Linnanmäen Salaisuuksien Talossa nähtyjä (ja edelleen Tykkimäen Mysteeriossa nähtäviä) "kynttiläpääkallojen" kopioita, katsojaa seuraavia muotokuvia, ja samanlaista vahvaa ultraviolettivalojen värittämää fosforisoivaa, yliluonnollista tunnelmaa - alkulabyrintin tutusta musiikkitaustasta puhumattakaan (sama aavemainen kuoro hymisi Salaisuuksien Talossakin). Näiden lisäksi Wasalandian Kummitustalo sisältää lavastekokonaisuuden joka on hyvin samankaltainen Linnanmäen alkuperäisen Salaisuuksien Talon "Sateisen Sisäpihan" kanssa. Tätä "Tee-Se-Itse-Myrskyä" ei nähty Tykkimäellä 1997 avatussa Salaisuuksien Talon supistetussa versiossa. Salaisuuksien Talolla, Mysteeriolla sekä Wasalandian Kummitustalolla on siis huomattavasti enemmän yhteistä keskenään kuin Rex Studiosin kököhkön Linnanmäelle rakennetun Kammokujan (2003) kanssa - ja tämä hämmentävä seikka on juuri se joka ei sovi palapelin kokonaisuuteen.

Rex Studios on toimittanut darkkiselämyksiä kaikille Suomen suurille huvipuistoille, lukuunottamatta Särkänniemeä ja PowerParkia. Keräämäämme todistusaineistoon tukeutuen voimme väittää että yhdysvaltalainen Distortions Unlimited on ollut myös vahvasti mukana Rexin projekteissa, tavalla tai toisella. Tai sitten joku huijaa, taikka plagioi toistansa. Tai kenties on joku kolmaskin..!

Rex Studios
Tuotannot Suomessa
(varmuudella tiedetyt)

Linnanmäki
Indiana's Safari Adventure (1995)
(Safari-radan uudelleenteemoitus)
Ihme ja Kumma (1995)
(Salaisuuksien Talon uusi fasadi)
Shanghai-pelihalli (1996)
(Uusi kolmiulotteinen fasadi)

Vekkula (1997)
(Uusi kolmiulotteinen fasadi)
Kammokuja (2003)
(Haunted Crypt)
Kummitusjuna (n. 2001)
Voodoo Mansion -hahmo

Santa Park
Alkuperäispuiston somistuksellinen
suunnittelu ja toteutus (1998)
Rekiretki (1998)
(Sleigh Ride)

Tykkimäki
Kummitusjuna (2002)
(Somisteet ja hahmot)

Vahvistamattomat
Rex Studios Tuotannot
Suomessa

Linnanmäki
Salaisuuksien Talo (1989)

Tykkimäki
Mysteerio
(1997)

Wasalandia
Kummitustalo (1991)

*****

LISÄÄ KUVIA
Tykkimäen Mysteeriosta
(2003-2007)
Juha Puusaaren sivuston
Tykkimäen Mysteerio
-kuvagalleriasta

******

MUITA LINKKEJÄ
aiheeseen liittyen

Distortions Unlimited
Yhdysvaltalainen kummitusjunahahmojen
ja -somisteiden valmistaja & tukkuliike
www.distortionsunlimited.com

Rex Studios
Englantilainen darkkisrakentaja
www.rex-studios.com

____________________________________

Taustatietojen jäsentäminen,
teksti ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

EXCLUSIVE PHOTOS
E r i t y i s v a l o k u v a t
Alkuperäisotokset:
Pia Lindström
Kenneth Sundberg

MUUT VALOKUVAT
Juha Puusaari

Alkuperäismateriaali
© Linnanmäki, Tykkimäki
& Wasalandia

____________________________________

Lähteet
Eeva-Kaarina Holopainen:
Saisko lipun karuselliin? (1990, Gummerus)
Eeva-Kaarina Holopainen:
Linnanmäki 50 (2000, West Point)
www.distortionsunlimited.com
www.rex-studios.com

Happy Hills Way Happy Hoppies
Kenneth Sundberg
Suomen Huvipuistoseuran foorumi
http://huvipuistoseura.org/forum

Lämpimät kiitokset / Warmest Thanks
Pia Lindström, Juha Puusaari
sekä Suomen Huvipuistoseuran foorumi
____________________________________

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.