KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 17, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

The Twilight Zone
Tower of Terror

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disney’s Hollywood Studios
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Sunset Boulevard -alue

Disney California Adventure
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Hollywood Land -alue

Walt Disney Studios
Disneyland Resort Paris, Ranska,
Production Courtyard -alue

H U O M I O !
Japanin Tokyo DisneySea -puiston
Tower of Terror esitellään
erikseen! (Katso linkit).

Elämyksen vapaa suomennos:
"kauhun torni hämärän rajamailla"

Yleisesti käytetyt
lyhennelmät virallisesta nimestä:
Tower of Terror ja TOT

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Heinäkuu 1994 (WDW)
Toukokuu 2004 (DCA)
Syyskuu 2006 (TDS)
Joulukuu 2007 (WDS)

Elämystyyppi: Sekoitus
dark ridea, simulaattoria ja
"freefall" ("vapaapudotus")
-tekniikkaa, lukemattomilla
erikoistehosteilla höystettynä.

Istuimet ja vaunu:
Rinnakkain mahtuu istumaan
4 ja 3 sekä 8 henkilöä
(istuinrivistä riippuen).
Selkänojilla varustetut
yksittäiset penkit turvavöillä tai
syliin laskeutuvilla turvapuomeilla
(versiosta riippuen
) "huoltohissiksi"
teemoitetussa vaunussa, johon
mahtuu yhteensä 22 henkilöä.

Elämyksen kokonaiskesto:
noin 9-25 minuuttia*

Varsinainen ajelu: 2 - 3 minuuttia
(versiosta riippuen).
Alkushow: noin 90 sekuntia.
Siirtyminen hissiin (alkushown jälkeen):
noin 5 - 20 minuuttia
*

* H U O M I O :
Elämyksen kokonaiskestossa

tulee ottaa huomioon, että alkushown

jälkeen hotellin "kellariin" (eli lastausalueelle)
saattaa erinäisistä syistä muodostua
pitkäkin jono – eikä vaunujen lastaus
tapahdu kovinkaan nopeasti!

Pituusrajoitus:
102 senttimetriä
(Disney's Hollywood Studios,
Disney California Adventure
& Walt Disney Studios)

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen huoltajan seurassa

Virallinen varoitus:
Voidaksesi nauttia ajelusta sinun tulisi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Kohdetta ei suositella niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista
ja pituusrajoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
The Twilight Zone Tower of Terrorin
"hissiseikkailu" ei ole pudotuksiltaan erityisen raju (verrattuna samanlaisiin huvipuistolaitteisiin). Heikoimmille niskoille, selille ja sydämille tämä elämys EI tietenkään sovi! Kummitustehosteet ovat The Haunted Mansionin tavoin "lapsiystävällisiä" sekä silmiähivelevän kauniita eli shokkipelästysefektejä ei ole, ellei ensipudotusta lasketa mukaan. HUOMIO: Herkkäkorvaisten on hyvä tietää, että useimmat Tower of Terrorin matkustajat kirkuvat poikkeuksellisen äänekkäästi! Pelkästään tämä kirkuminen voi pelästyttää lapset sekä vaikutuksille alttiit ihmiset – ja särkeä muiden korvat.

Sukulaiselämykset:
Tower of Terror (Tokio)

Katso myös:
The Haunted Mansion
Phantom Manor


The Twilight Zone Tower of Terror
Elämyksen historia
ja perusesittely

Disneyn The Twilight Zone Tower of Terror -elämyskohteen teemoitus perustuu alkuperäistelevisiosarjaan Hämärän rajamailla (The Twilight Zone), joka nähtiin Yhdysvalloissa vuosina 1959-1964. Vakavaa yhteiskuntakritiikkiä sekä syvällisiä ihmistutkielmia mielikuvitukselliseen scifiin yhdistelevä sarja oli käsikirjoittaja Rod Serlingin luomus. Serling myös esitteli jokaisen jakson itse. Kulttistatuksen ehdottomasti ansainnut mustavalkoinen alkuperäissarja sai värillistä jatkoa vuonna 1985 – kymmenen vuotta Serlingin kuoleman jälkeen – jatkuen aina vuoteen 1989. Vuosina 2002-2003 sarjaa yritettiin elvyttää kolmannen kerran. Näiden lisäksi alkuperäinen The Twilight Zone inspiroi myös Steven Spielbergin tuottaman elokuvaversion joka sai ensi-iltansa 1983.

Disneyn Tower of Terror -elämyskohteiden kiehtova, "sopivan jännittävä" lapsiystävällinen henki onkin lähempänä edellämainittua Spielbergin elokuvaa (eli visuaalisesti ja äänellisesti tunteisiin vetoavaa hyvän mielen viihdettä) kuin Serlingin syvällisempää, pienimuotoista ja ahdistavampaa alkuperäisluomusta. Goottiromantiikkaa tihkuva tornihotelli tarjoaa joitakin Disneyn eeppisimpiä ja kauneimpia erikoistehosteita sekä mielikuvitusta ruokkivan ilmapiirin lukemattomine yksityiskohtineen. Jokaisessa Tower of Terror -versiossa nähdään häikäisevän upeasti toteutettu hotellikäytävän katoaminen tähtimereen – puhumattakaan aaveista, oudoista näyistä, sekä ...hissin huimasta putoamisesta!

The Twilight Zone Tower of Terror – vapaasti suomennettuna "kauhun torni hämärän rajamailla" –suunniteltiin alunperin nimenomaan Floridan Walt Disney Worldin elokuvapuistoon (nykyisin Disneys Hollywood Studios). Siksi elämyskohteen teeman oli tultava joko elokuvamaailmasta tai televisiosta. Ensin kohdetta suunniteltiin läpikäveltäväksi film noir -tyyppiseksi murhamysteeriseikkailuksi, joka olisi huipentunut ikimuistoiseen hissimatkaan. Murhateeman tilalle haluttiin kuitenkin salaperäisempää, vanhan kauhuelokuvan tunnelmaa – ja genren nimekkäimpiin tähtiin kuuluvaa Vincent Pricea suunniteltiin isännäksi. Monien suunnitteluvaiheiden jälkeen päädyttiin The Twilight Zone -teemoitettuun hotelliseikkailuun jonka upeasti lavastetut, mielikuvitusta ruokkivat jonotusalueet toimivat elämyksen "läpikävely"-osuutena.

Jylhä ja kolkko Hollywood Tower Hotel ("Hollywoodin tornihotelli") tarjoaa murhamysteerin sijasta uneliasta, vuoteen 1939 pysähtynyttä tunnelmaa nostalgisen mutta aavemaisesti kaikuvan jazz-musiikin kera. Menneisyyden haamut tuntuvat kuiskivan rikkaruohojen peittämissä puutarhoissa tai viimeistään hotellin aulassa, jossa hämähäkinseitit ja paksu pöly peittävät lähes kaikkea. Aulassa voi omin silmin nähdä ettei hotellin päähissi ole kunnossa. Hissikuilun seinä näyttää repeytyneen kauttaaltaan. Se, mitä hotellissa tapahtui yli 70 vuotta sitten, selviää vain osittain hotellivierailun aikana. Seitit, pöly ja haamut eivät ole suinkaan ainoat asiat jotka yhdistävät Tower of Terroria ja kummitustaloklassikko The Haunted Mansionia, sillä selvän edeltäjänsä tavoin Disneyn "kauhun torni" tarjoaa yhden tietyn tarinan sijasta lukemattomia teorioita, vastauksia ja kertomuksia niille jotka osaavat kuunnella menneisyyden haamujen kuiskauksia.

The Twilight Zone Tower of Terror oli Walt Disney Imagineeringin (WDI) ensimmäinen freefall -tekniikkaa hyödyntävä elämyskohde. Samaista perustekniikkaa käyttäviä huvilaitteita, niin aikuisille kuin lapsillekin, löytyy nykyään lähes jokaisesta suomalaisestakin huvipuistosta. Siinä missä huvipuistojen tusinatuotokset tyytyvät pelkkään muutaman sekunnin shokkiputoamiseen tai ylösalaisin pomppimiseen, Disneyn Tower of Terrorissa nousee tärkeämmäksi tunnelma ja vahva elämys. Puhumattakaan WDI:n parhaiden perinteiden mukaisesti luodusta vallankumouksellisesta tekniikasta joka pisti kummittelevan hissin kulkemaan muihinkin suuntiin kuin vain ylös ja alas.

Disneyn suurimpien elämyskohteiden tyyliin myös Tower of Terror tarjoaa "alkushown" – eli tarinaan ja tunnelmaan johdattavan lyhyen osuuden, jonka jälkeen jonotus jatkuu vielä tovin. Alkushowssa itse Rod Serling palaa haudan takaa johdattamaan hotellin vieraat "hämärän rajamaille". Alkushown aikana televisioruudussa nähtävän Serlingin osuus on koostettu taitavasti 1959-1964 televisiosarjan alkuperäisesittelyistä. Suuri osa Serlingin äänestä on kuitenkin uudelleenäänitetty taitavan imitaattorin avulla. (Jotkut lähteet kertovat Mark Silvermanin olevan kyseinen ääniartisti). Illuusio on kuitenkin täydellinen; olemme Hollywood Tower Hoteliin saapuessamme astuneet The Twilight Zone -televisiosarjaan. (Tämän illan episodi on tosin sekä lapsiystävällinen että poliittisesti korrekti, sillä alkushow-materiaalissa Rod Serlingin sormien välistä on Disneyn toimesta poistettu sauhuava tupakka).

Alkushown jälkeen siirrytään hotellin synkkään kellariin, jossa vieraat katoavat huoltohisseihin – kirjaimellisesti, sillä hissi palaa aina tyhjänä kellarikerrokseen. Ensikertalainen saattaa ihmetellä tätä, kun on sentään kyse "hissistä". Todellisuudessa kyseessä on pitkä Disney-perinne jolla ei ole mitään tekemistä yliluonnollisuuden kanssa, sillä suurimmissa Disney-puistojen elämyskohteissa lastaus ja poistuminen ovat tapahtuneet eri laiturialueilla jo 1960-luvun lopulta lähtien.

Kellarijonotuksen lopuksi vieraat jaetaan "huoltohissien" ovien eteen numeroiduille riveille ja istutetaan näiden numeroiden perusteella hissiin. Kyllä, tässä hississä on istuimet – ja niissä numerot joiden avulla löydät paikkasi. Vieraat kahlitaan paikalleen joko turvavöin tai turvapuomein. (Ylläoleva kuva näyttää kyseisen "huoltohissin" ilman matkustajia; hissin "matkustamo" on samanlainen kaikissa TOTin versioissa). Hissinä tämä ei ole tavallisinta sorttia, sillä se ei kulje pelkästään pystysuorassa kuilussa, vaan ajaa myös eteen- ja taaksepäin. Walt Disney Worldin alkuperäisen 1994 Tower of Terrorin hissi ajelee omia reittejään vieläkin ainutlaatuisemmin! Tekniikaltaan Floridan versio on edelleen poikkeuksellisin verrattuna yksinkertaisempiin jälkeläisiinsä.

Vaikka Disneyn Tower of Terrorista puhutaan freefall -kohteena, on sen varsinainen "putoaminen" sekä kontrolloitu että tehostettu. Vahvat vaijerit itseasiassa vetävät hissivaunun alaspäin nopeammin kuin se putoaisi "vapaasti" (Walt Disney Worldin alkuperäisversio kiihtyy huippunopeuteensa 1,5 sekunnissa). Siitä huolimatta hurjimmat extreme-vauhtia hakevat "hevijuuserit" saattavat jopa pettyä Disneyn Tower of Terroriin, sillä tämän elämyskohteen pisinkään pudotus ei tunnu kovin pitkältä pimeässä hissikuilussa. Jälleen kerran simuloitu "Disney-taika" on elämyksen ydin, sillä Tower of Terrorin pudotuksia tehostetaan osuvilla yksityiskohdilla: "hissin" kuvitteelliset vaijerit tuntuvat äänitehosteiden sekä vaunun strategisen tärinän ansiosta katkeavan yksitellen, hissin poukkoillessa ylösalaisin kuilussa, kunnes vaijerit tuntuvat lopulta antavan kokonaan periksi – jota yleensä seuraa pisin pudotus. Elämys ei siis ole liian raju, vaan kiehtova simulaatio jossa kaikki perusaistit saavat työtä. Hissimatkalla silmät kannattaa pitää visusti auki myös siksi että putoamisen yhteydessä hissi käy lähes rakennuksen huipulla ja näyttää avautuvista ikkunoista hissivaunun todellisen korkeuden maan pinnasta.

Kuuluisa romanialaissyntyinen avant garde -säveltäjä Marius Constant vastasi alkuperäisen The Twilight Zone -televisiosarjan unohtumattomasta teemamusiikista (joka tosin otettiin käyttöön vasta sarjan 2. kaudella). Disney-puistoille paljon musiikkia tehnyt Richard Bellis sovitti kyseisen teeman sekä sävelsi alkuperäismusiikin kaikille Tower of Terror -elämyskohteille, lukuunottamatta Tokyo DisneySea -puiston versiota jonka vaikuttavasta musiikista vastasi elokuvasäveltäjänä tunnettu Joel McNeely. Näiden lisäksi Tower of Terror -kohteet hyödyntävät runsaasti 1930-40 -lukujen big band sekä jazz-hittejä.

The Twilight Zone Tower of Terror
Disney
s Hollywood Studios
Walt Disney World Resort

Tämä alkuperäinen, kolkko Hollywood Tower Hotel seisoo oudon uljaana elokuvapuiston Sunset Boulevard -kadun päässä. Fasadin tyyli on sopivasti goottinen. Yli 60 metrin korkeuteen kohoavana se on Disney-puistojen korkeimpia rakennelmia. Hotellin lähes umpeen kasvaneet puutarhat jonotusalueineen ovat Disneyn kummitustalo-estetiikkaa parhaimmillaan; miten kaunis huonosti hoidetun näköinen puutarha voikaan olla! Samainen estetiikka jatkuu kiehtovana myös hotellin aulassa, jossa seittien ja pölyn seasta voi omin silmin nähdä ettei hotellin päähissi ole todellakaan kunnossa. Hotellin kirjastossa nähtävä alkushow kertoo syyn tuholle. Raju ukkonen jyrähtää hotellin yläpuolella ja Rod Serling ilmestyy ikivanhaan televisioon, esittelemällä hotellin mysteerin – ihmisistä jotka katosivat yli 70 vuotta sitten salaman iskettyä päähissiin. Tämän jälkeen Serling kutsuu uudet vieraat selvittämään mysteeriä.

Alkushown jälkeen vieraat laskeutuvat hotellin synkkiin kellareihin jossa pannuhuone ääntelee aavemaisesti. Jännittävästä tunnelmasta huolimatta kellariosuudella ei ole muuta varsinaista tarkoitusta kuin tehdä jonottamisesta hiukan mukavampaa. Jonotuksen päätteeksi vieraat istutetaan "huoltohissiin". Tässä Floridan Tower of Terrorin alkuperäisversiossa on käytössä syliin laskeutuvat turvapuomit, mutta takarivin keskipaikalla on lentokonemallin mukainen turvavyö (joka tosin pysyy tiukasti lukossa kunnes hissi on palannut lastausalueelle).

Kun vieraat on saatu kiinnitettyä paikoilleen ja hotellipoika tai -tyttö saanut sanottua viimeiset jäähyväiset, alkaa "huoltohissin" matka. Toisin kuin kaikissa muissa Tower of Terrorin versioissa, joissa hissi peruuttaa pois lastauslueeltaan, tässä Floridan alkuperäisversiossa hissi lähteekin nousemaan aivan tavalliseen tapaan ylöspäin. Hissi tekee välipysähdyksen kerroksessa, jonka käytävälle ilmestyy 70 vuotta sitten kadonneiden ihmisten aaveet. Haamujen haihtuessa ihan koko käytävä katoaa ihastuttavaan tähtimereen! (Tätä henkeäsalpaavaa tehostetta käytetään myös mm. Disneyn Nalle Puh -ajeluissa The Many Adventures of Winnie the Pooh ja Poohs Hunny Hunt). Ainoastaan käytävän päässä sijaitseva ikkuna jää leijumaan paikalleen tähtimereen, kunnes se hajoaa pieniksi sirpaleiksi. Ikkuna on kunnianosoitus alkuperäisen The Twilight Zone -televisiosarjan alkutekstiosuudelle.

Kummitushotellin seuraavassa kerroksessa hissi tekee sitten jotain, joka oli avajaisvuonna 1994 ennennäkemätöntä ja ennenkokematonta – ja vielä tänäkin päivänä loksauttaa monen suun auki: hissi ajaa kuilustaan ulos ja leikkii olevansa normaali dark ride -vaunu. Tätä osuutta EI tapahdu muissa Tower of Terrorin versioissa! Olemme saapuneet "viidenteen ulottuvuuteen" (Fifth Dimension), jossa hyvin abstraktit muodot ja oudot näyt levittäytyvät ympärillemme. Somisteet eivät ole mitenkään henkeäsalpaavan hienoja tämä lyhyehkön osuuden aikana – mutta niiden onkin tarkoitus olla "outoja". Vaunu ajelee joka tapauksessa iloisesti kohti toista hissikuilua, jonka ovet avautuvat tyylikkään valoefektin kera.

Sitten se on menoa! ...Eikä vain kerran, eikä kahdesti, vaan niin pitkään kunnes hissin kuvitteelliset vaijerit ovat antaneet kokonaan periksi! Silmät kannattaa pitää visusti auki sillä putoamisen yhteydessä hissi käy rakennuksen huipulla ja näyttää avautuvista ikkunoista kaukana alhaalla levittäytyvän Disneys Hollywood Studios -puiston. Muista myös hymyillä, sillä tässä vaiheessa sinusta räpsäistään kuva, jonka voi ostaa poistumisalueen tuliaispuodista..

Vuonna 2003 Floridan hissiversion putoamista muutettiin vieläkin jännittävämmäksi: hissi putoaa useammalla kuin yhdellä tavalla – joten matkan huipentuma voi olla joka kerta erilainen! Putoamisensa jälkeen hissi ajelee erilliselle poistumisalueelle, ja sitten palaa takaisin lastausalueelle – (eikä tätäkään tapahdu muissa Tower of Terrorin versioissa!). Hissin kokonaismatka kestää runsaat 3 minuuttia. Uloskäynti kaikissa Tower of Terror -kohteissa ei suinkaan tapahdu "viidennen ulottuvuuden" kautta – vaan aitoon Disney-tyyliin tuliaispuodin läpi.

The Twilight Zone Tower of Terror
Disney California Adventure
Disneyland Resort California

Lähes kymmenen vuotta ehti kulua Walt Disney Worldin alkuperäisversion avajaisista ennen kuin Tower of Terror nousi Kalifornian Disneylandin naapuripuistoon. Yli 60 metrin korkeuteen kohoavan Hollywood Tower Hotelin fasadi oli avajaisvuonna 2004 Anaheimin korkein rakennus, muttei pärjää yksinkertaistetulla laatikkomaisella muodollaan ja liian kirkkailla vaaleanpuna-violetti-väreillään Floridan alkuperäisversion jylhälle, kolkolle gotiikalle. (Toisaalta, asuvathan naapuripuisto Disneylandin alkuperäiset 999 iloista kummitusta valkoisessa, siistin näköisessä kartanossa!). Kalifornian Tower of Terror on muiltakin osin huomattavasti yksinkertaistettu versio Floridan alkuperäiskohteesta; täällä ei ole umpeenkasvaneita, eeppisiä puutarhoja, eivätkä hotellin "huoltohissit" enää ajele iloisesti ympäriinsä. Tämä säästöbudjetilla tuotettu "kauhun torni" suunniteltiin itseasiassa alunperin Ranskan Disneyland Parisin naapuripuistolle Walt Disney Studios, mutta rakennettiinkin lopulta ensin Kaliforniaan elvyttämään Disney California Adventure -puiston kävijämääriä.

Kirjastossa nähtävä alkushow johdattaa vieraat The Twilight Zonen maailmaan (kuten Floridan versiossakin) ja hotellin kellareissa seuraavan lyhyehkön lisäjonotuksen aikana vieraat edelleen katoavat "huoltohisseihin". Kaikilla istumapaikoilla on käytössä lentokonemallin mukaiset turvavyöt (jotka tosin pysyvät tiukasti lukossa kunnes hissi on palannut lastausalueelle).

Hissi aloittaa matkansa peruuttamalla pois lastauslueelta, nousee ylöspäin tehden välipysähdykset kerroksissa joissa suuren peilin kuvajainen muuttuu aavemaisesti sekä käytävä haihtuu ihastuttavaan tähtimereen – ja sitten jo seuraakin yhtäkkinen pudotus! Koska hissi on ohjelmoitu putoamaan eri tavoilla, edellämainittujen välipysähdyksien järjestys vaihtelee. Hissimatkalla silmät kannattaa pitää edelleen visusti auki sillä putoamisen yhteydessä hissi käy jälleen rakennuksen huipulla ja näyttää avautuvista ikkunoista kaukana alhaalla levittäytyvän Disneyland Resort -alueen. Putoamisen jälkeen hissi palaa takaisin lastausalueelle – mutta vaunusta poistuminen tapahtuu niin, etteivät lastausta odottavat vieraat näe sitä. Hissimatka kestää runsaat 2 minuuttia.

La Tour de la Terreur
un Saut dans la Quatrième Dimension
(The Twilight Zone Tower of Terror)
Walt Disney Studios,
Disneyland Resort Paris

Joulukuussa 2007 avautunut Pariisin Tower of Terror on Kalifornian version kopio – ei aivan identtinen, mutta suurimmilta osin samanlainen. Pariisin puistossa hotellirakennuksen korkeus on "vain" 55 metriä. Räikein ero on tietenkin elämyskohteen kieli. Kaikki puhuvat ranskaa, vaikka hotellin teemoitus on kovin amerikkalainen ja nimi edelleen Hollywood Tower Hotel. Kirjaston alkushowssa nähdään edelleen The Twilight Zonen luoja Rod Serling – mutta ranskaksi dubattuna. (Elämyksen kielen pystyy kuulemma vaihtamaan "napin painalluksella" englanniksi, mutta toistaiseksi KenNetillä ei ole kokemusta siitä, miten monta englanninkielistä vierasta tarvitaan alkushowhun sekä hissiin, jotta elämyksestä voisi nauttia sen alkuperäiskielellä).

Hotellin kellareissa seuraavan lyhyehkön lisäjonotuksen aikana vieraat jaetaan tuttuun tapaan numeroituihin riveihin. Kaikissa istuimissa on lentokonemallin mukaiset turvavyöt (jotka tosin pysyvät tiukasti lukossa kunnes hissi on palannut lastausalueelle). Kuten Kaliforniassa, myös Pariisin versiossa hissi aloittaa matkansa peruuttamalla pois lastauslueeltaan ja nousemalla sitten ylöspäin tehden välipysähdyksen kerroksessa jossa suuren peilin kuvajainen muuttuu "aavemaiseksi" (oikeasti lähinnä hupaisaksi Michelin-ukkojen joukoksi). Seuraavassa kerroksessa kokonainen käytävä haihtuu edelleen ihastuttavaan tähtimereen. Myös tämä Pariisin hissi on ohjelmoitu putoamaan eri tavoilla, joten edellämainittujen välipysähdyksien järjestyskin saattaa vaihdella.

Pariisin TOT:in ranskankielinen alaotsikko Un Saut dans la Quatrième Dimension kääntyy englanniksi muotoon "A Jump into the Fourth Dimension", ja vapaasti suomeksi "hyppy neljänteen ulottuvuuteen". Elämyksen musiikki on edelleen Richard Bellisin sovittamaa, perustuen Marius Constantin alkuperäiseen The Twilight Zone -televisiosarjan teemamusiikkiin.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*