KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Tammikuun 4, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Toy Story Midway Mania!
Toy Story Mania!

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disney's Hollywood Studios,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Pixar Place -alue

Disney California Adventure,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Paradise Pier -alue

Tokyo DisneySea,
Tokyo Disney Resort, Japani,
American Waterfront -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"leluelämää karnevaalikiihko!"

Elämysluokka:
Ei ihan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Toukokuu 2008 (DHS)
Kesäkuu 2008 (DCA)
Heinäkuu 2012 (TDS)

Elämystyyppi:
Interaktiivinen 3D -dark ride

"leikkikalutykeillä" ja muutamilla
erikoistehosteilla.

Istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet. Rinnakkain
istuvilla omat turvapuominsa.
Yhteen kulkuneuvoon mahtuu
istumaan 8 henkilöä.

Ajelun kesto:
noin 5-6 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Tokyo DisneySean versio:
Kaikkien asiakkaiden on pystyttävä istumaan vakaassa asennossa ja ryhdissä vaunun liikkuessa; lapsia ei saa pitää sylissä ajelun aikana!

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Toy Story Mania! -ajelut ovat koko perheelle sopivia hauskoja 3D-elämyksiä. Vaunu pyörähtää useita kertoja ajelun aikana ja liikkuu erittäin omalaatuisella, mutta pehmeällä tavalla.

Sukulaiselämykset
(interaktiivisuus):
Monsters, Inc. Ride & Go Seek!
Buzz Lightyear -ajelut

Samankaltaista vaunutekniikkaa
käyttävät myös:
Monsters, Inc. Ride & Go Seek!

Katso myös:
Disneyn 3D-elämykset
Roger Rabbit
s Car Toon Spin
Mad Tea Party

Toy Story Mania!
Toy Story Midway Mania!

Elämyksen historia
ja esittely

Vaikka interaktiivisuutta on Disney-puistoissa ollut jo 1950-luvulta lähtien, vuonna 1998 päivänvalon nähnyt Buzz Lightyear’s Space Ranger Spin aloitti Disneyn varsinaisten "interaktiivisten" ajeluiden aikakauden. Vuosikymmen myöhemmin valmistunut Toy Story Midway Mania jatkoi samaa ideaa, sekoittaen dark ridea ("darkkista") perinteiseen ampumiskojuun – mutta lisäsi konseptiin myös 3D-elokuvan. Ampumiskojujen perinne muuttui tässä elämyksessä kirjaimelliseksi, sillä seikkailu sijoittuu vanhanaikaiseen tivolitunnelmaan. Sana "midway" tarkoitti kiertävissä tivoleissa sekä sirkuksissa ulkoaluetta, jossa esitettiin lisäohjelmaa (sideshow), ja jossa sijaitsivat pelikojut.

Disneyn elämyslaboratorio oli 1980-luvulla 3D-elämysten pioneereja, mutta kolmiulotteisia elokuvia hyödyntäviä ajeluita ei ole Disney-puistoissa nähty ennen Toy Story Midway Maniaa. Muut puistot, kuten esimerkiksi Disneyn pahimpiin kilpailijoihin kuuluva Universal Studios, ennättivät jo 1990-luvulla rakentaa huikeita 3D-ajeluita (muun muassa The Amazing Adventures of Spider-Man, 1999). Walt Disney Imagineering (WDI, entinen WED Enterprises) toimi siis poikkeuksellisen myöhässä. WDI oli aikoinaan tunnettu siitä, että se uskalsi viedä elämyskohteensa suuntaan, johon muut eivät pystyneet. Toy Story Midway Mania tuntuu tässä suhteessa askeleelta taaksepäin – sekä pelkän trendin varassa ratsastamiselta. Ajelu on valitettavan elämyksetön, tuhlaten 3D-tekniikkaa lähinnä ampumiskojuihin, joiden seassa vaunu ajelee.

Toy Story Midway Manian ampumiskojut ovat siis pelkkää elokuvaheijastusta, joiden kolmiulotteelliseksi muuttumiseen tarvitaan 3D-lasit, joita kutsutaan tässä elämyksessä nimellä Carnival Games Goggles. (WDI on luonut toinen toistaan mahtavampia elokuvaosuuksia elämyskohteisiinsa ilman 3D-tekniikkaa, joten tämän ajelun kolmiulotteisuus on helppo kyseenalaistaa). Vaunut on varustettu "leikkikalutykeillä", joista lentelevät pallot, tikat, renkaat, piirakat sekä kananmunat ovat myös tietokoneanimoituja – eivätkä siis lentele muualla kuin elokuvaheijastuksissa. Kyseinen teknologia on tietenkin huikeaa sekä kallista. Koska ajelun kaikki pelikojut ovat pelkkää elokuvaa, ne voidaan helpohkosti muuttaa uudenlaisiin. Yksi alkuperäispeleistä on jo muutettukin, jotta Toy Story 3 -elokuvan (2010) hahmoja saatiin lisättyä ajeluun.

Ajelun vaunut ovat elokuvaheijastuksia erikoisemmat. Kulkuneuvo koostuu kahdesta varsinaisesta vaunusta, joissa neljä ihmistä istuu etu- ja takaperin, "selät vastakkain". Ajelun pelikojut on luotu radan kummallekin puolelle kopioina, ja ne saavuttaessaan kulkuneuvon vaunut käännähtävät niin, että jokaisella matkustajalla on eturivin näkymä pelikojuihin. Vaunujen omalaatuinen liike sisältää pyörimistä lähes jokaisessa kurvissa, muistuttaen höyhenenpehmeästi liikkuvaa vauhtilaitetta. Vaunujen vauhti on huomattava, vaikkei suinkaan äärettömän hurja. Vaunu ei keinu, pompi eikä tärise, mutta tarjoaa varsin piristävän ajelun.

Toy Story Midway Mania rakennettiin samaan aikaan sekä Kalifornian Disney California Adventure -puistoon että Floridan Disney’s Hollywood Studios -puistoon. Kumpikin versio avautui kesällä 2008. Koska teemoitus tuli muovisia leikkikaluja kuhisevista Disney / Pixar-menestyselokuvista Toy Story (1995) ja Toy Story 2 (1999), sai ajelu olla tarkoituksellisesti sekä "muovinen" että "pahvinen", kuten Buzz Lightyear’s Space Ranger Spin sekä sen sukulaiset. Toy Story Midway Mania -elämyskohteiden jonotusalue on somistettu varsin värikkäästi jättiläismäisillä leluilla sekä Mr. Potato Headin (Herra Perunäpään) Audio-Animatronics -hahmolla, jonka kasvot on heijastettu samanlaisella periaatteella kuin The Haunted Mansionin meedio Madame Leota kristallipallossaan. Ajelun aikana nähdään kaikki suosikkihahmot Toy Story -elokuvista.

Ajelun kolmas versio rakennettiin Japanin Tokyo DisneySea -puistoon, jossa se avautui kesällä 2012. Tokion version nimestä pudotettiin virallisesti sana "midway" pois – todennäköisesti ikävän assosisaation vuoksi. Toisen maailmansodan aikana, kesäkuussa 1942 käyty Midwayn taistelu käänsi Japanin sotamenestyksen tappiolliseksi. Vaikka Yhdysvalloille Midwaysaarten taistelulla on päinvastainen merkitys, myös Kalifornian sekä Floridan puistot ovat markkinoinnissaan käyttäneet Toy Story Mania! -nimitystä, vaikka elämyskohteen nimi sisältää kummassakin puistossa edelleen "midway"-sanan. Ajelun nimi on muutenkin kyseenalainen, sillä sana "mania" on psykologinen termi, joka tarkoittaa myös kiihkoa sekä vimmaa. Ei olisi ihme, jos ajelun nimi päädytään uusimaan kokonaan.

Toy Story Midway Mania -elämyksen musiikki on Jennifer Hammondin sovittamaa, perustuen elokuvasäveltäjänä tunnetun Randy Newmanin alkuperäissävellyksiin. Newman sävelsi musiikin Toy Story -trilogiaan, kuten myös elokuviin A Bugs Life (1998), Cars (2006), The Princess and the Frog (2009), Awakenings (1990) ja Meet the Parents (2000).

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * * *