KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 17, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Tower of Terror

- Tokyo DisneySean Versio -

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Tokyo DisneySea,
Tokyo Disney Resort, Japani,
American Waterfront -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"kauhun torni"

Yleisesti käytetyt
lyhennelmät virallisesta nimestä:
TOT

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Elämystyyppi: Sekoitus
dark ridea, simulaattoria ja
"freefall" ("vapaapudotus")
-tekniikkaa, lukemattomilla
erikoistehosteilla höystettynä.

Ensimmäinen ajelu:
Syyskuu 2006

Istuimet:
Rinnakkain mahtuu istumaan
4 ja 3 sekä 8 henkilöä
(istuinrivistä riippuen).
Selkänojilla varustetut
yksittäiset penkit turvavöillä
"huoltohissiksi" teemoitetussa vaunussa,
johon mahtuu yhteensä 22 henkilöä.

Elämyksen kokonaiskesto:
noin 9-24 minuuttia*

Varsinainen ajelu: 2 minuuttia.
Alkushow: noin 90 sekuntia.
Siirtyminen hissiin (alkushown jälkeen):
noin 5 - 20 minuuttia
*

* H U O M I O :
Elämyksen kokonaiskestossa

tulee ottaa huomioon, että alkushown

jälkeen hotellin "kellariin" (eli lastausalueelle)
saattaa erinäisistä syistä muodostua
pitkäkin jono – eikä vaunujen lastaus
tapahdu kovinkaan nopeasti!

Pituusrajoitus:
102 senttimetriä

Ikärajoitus:
Ei alle 3-vuotiaille;
alle 7-vuotiaat vain yli 16-vuotiaan seurassa.

Virallinen varoitus:
Voidaksesi nauttia ajelusta sinun tulisi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Kohdetta ei suositella niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista
ja pituusrajoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Tokion Tower of Terrorin "hissiseikkailu" ei ole pudotuksiltaan erityisen raju (verrattuna samanlaisiin huvipuistolaitteisiin). Heikoimmille niskoille, selille ja sydämille tämä elämys EI tietenkään sovi! Kummitustehosteet ovat The Haunted Mansionin tavoin "lapsiystävällisiä" sekä silmiähivelevän kauniita eli shokkipelästysefektejä ei ole, ellei ensipudotusta lasketa mukaan. HUOMIO: Herkkäkorvaisten on hyvä tietää, että useimmat Tower of Terrorin matkustajat kirkuvat poikkeuksellisen äänekkäästi! Pelkästään tämä kirkuminen voi pelästyttää lapset sekä vaikutuksille alttiit ihmiset – ja särkeä muiden korvat.

Sukulaiselämykset:
The Twilight Zone Tower of Terror

Katso myös:
The Haunted Mansion
Phantom Manor

Tower of Terror (Tokio)
Elämyksen historia
ja esittely

Japanin Tokyo DisneySea -puistossa seisova Tower of Terror jakaa mielipiteitä erityisesti siksi että sillä on kolme supersuosittua vastinetta muissa Disney-puistoissa – Floridassa, Kaliforniassa ja Pariisissa. Freefall -tekniikkaa hyödyntävä The Twilight Zone Tower of Terror rakennettiin ensimmäiseksi Floridan Walt Disney Worldiin jossa se avautui vuonna 1994. Elämyskohteen yksinkertaistetut, mutta samalla teemalla varustetut versiot ilmestyivät myös puistoihin Disney California Adventure sekä Pariisin Walt Disney Studios. Tokion versio on toistaiseksi ainoa Tower of Terror ilman The Twilight Zone -teemoitusta. Ellei teemoituksen erilaisuus riitä aiheuttamaan pettymystä, voivat Tokion version pudotukset tuntua liian lempeiltä ja tarina pelkästään oudolta.

Toisten mielestä Tokion versio on kokonaisuudeltaan peräti kiehtovampi kuin yksikään toinen The Twilight Zone -teemainen sukulaisensa!

Jokainen The Twilight Zone Tower of Terror on perusteemaltaan amerikkalainen luksushotelli (Floridassa, Kaliforniassa sekä Pariisissa "The Hollywood Tower Hotel"), jonka teemoitus pyörii Rod Serlingin tuottaman legendaarisen televisiosarjan The Twilight Zone (1959-1964) ympärillä. Jonotusta seuraavassa "alkushowssa" palataan hotellin hyytävään historiaan – yöhön jolloin neljä ihmistä katosi jälkiä jättämättä hissistä joka taas jätti varsin selvät jäljet syöksyttyään kuilunsa pohjalle! Alkushown jälkeen seuraa vielä lyhyehkö jonotus hotellin synkässä kellarissa, ja sitten vieraat istuvat "huoltohissiin" joko turvavöin tai turvapuomein suojattuina – ja kokevat itse unohtumattoman hissiseikkailun. Tämä "huoltohissi" ei ole tietenkään aivan tavallisinta sorttia, sillä se ei kulje pelkästään pystysuorassa kuilussa, vaan myös eteen- ja taaksepäin.

Vaikka Tokion Tower of Terror tarjoaa hyvin erilaisen teemoituksen sekä tarinan, ovat hissit edelleen sukulaiselämystensä mukaisia "huoltohissejä". Kuten muissakin versioissa, vieraat jaetaan tuttuun tapaan numeroituihin riveihin, jotta hissiin istuminen on helppoa ja nopeaa. Kaikissa Tokion Tower of Terrorin istuimissa on autoista tuttu, toisen olan yli vedettävä turvavyö – joka tosin pysyy tiukasti lukossa kunnes hissi on palannut lastausalueelle. Tämä ainutlaatuinen vyösysteemi tarjoaa ensikertalaisille vieraille roimasti turvallisemman fiiliksen kuin esimerkiksi Pariisin version lentokonestandardin mukaiset turvavyöt jotka pitävät matkustajan kiinni ainoastaan vyötärön kohdalta.

Kuten Kalifornian ja Pariisin versioissa, myös Tokion hissivaunu aloittaa matkansa peruuttamalla pois lastauslueeltaan ja nousemalla sitten ylöspäin tehden välipysähdyksen kerroksessa jossa kokonainen käytävä haihtuu ihastuttavaan tähtimereen, sekä myös kerroksessa jossa suuren peilin kuvajainen vaunun matkustajista muuttuu aavemaisten hahmojen joukoksi. Mutta toisin kuin muissa Disneyn Tower of Terror -elämyksissä, Tokion hissi ilmeisesti jatkaa joka kerta toisenkin pysähdyksen jälkeen vieläkin ylemmäksi rakennuksen huipulla avautuvien ikkunoiden luokse (näyttäen alhaalla levittäytyvän Tokyo DisneySea -puiston) ja vasta sitten aloittaa putoamis-osuutensa. Tehostetusta putoamisvauhdistaan huolimatta jopa Tokion version pisin pudotus (38 metriä) voi tuntua lempeämmältä kuin muissa Tower of Terror -elämyskohteissa. Tämän jälkeen hissi palaa takaisin lastausalueelle, jossa vaunusta poistuminen tapahtuu edelleen niin, etteivät lastausta odottavat vieraat näe sitä.

Tokion Tower of Terrorin peruselämys on hyvin samankaltainen Kalifornian ja Pariisin versioiden kanssa – mutta teemoitukseltaan, tarinaltaan, musiikiltaan sekä myös fasadiltaan se on ainutlaatuinen. Tornimaisen hotellirakennuksen perusmuoto on toki tuttu, mutta erityisesti sen alaosa edustaa jylhän goottista tyylisuuntaa, joka tuo kieltämättä mieleen naapuripuiston The Haunted Mansionin kartanofasadin. Hotellirakennuksen goottityyli rikotaan kuitenkin ylöspäin mentäessä kujeilevan mielikuvituksellisilla yksityiskohdilla, kuten arabialaisilla torneilla ja muillakin tyyleillä. Kummituskartanomaisesta alaosastaan huolimatta Tokion Tower of Terrorin typistetty jonotusalue sekä hotelliaula antavat lähes täysin päinvastaisen ensivaikutelman, sillä aulassa on aivan liian siistiä verrattuna muihin Tower of Terror -versioihin! Tarvittaisiin enemmän hämähäkinseittejä, pölyä, rappiota ja kuivuneita, kuolleita kasveja. Onneksi kyseessä on vain ensivaikutelma, sillä mitä enemmän Tokion Tower of Terrorin yksityiskohtiin kiinnittää huomiota, sitä groteskimmaksi kokonaisuus muuttuu.

Ironista onkin että tarinakokonaisuudeltaan Tokion versio sisältää Rod Serlingin The Twilight Zone -käsikirjoituksille tyypillistä yhteiskuntakritiikkiä sekä moraalista pohdintaa huomattavasti suuremmissa määrin kuin The Twilight Zone -teemaiset sukulaiskohteensa, joissa ei vihjaista kertaakaan siihen suuntaan ansaitsivatko pudonneesta hissistä kadonneet ihmiset kohtalonsa. Tokion versio ottaa sen sijaan vahvasti kantaa – tosin ehkä vain sattumalta, tai sittenkin peräti tarkoituksellisesti – kyseenalaistamalla kertomuksensa päähahmojen moraalin. Kun vaaleaihoisesta pahiksesta tuleekin uhri ja tummaihoista alkuasukaskulttuuria edustavasta uhrista tarinan todellinen pahis, kokonaisuus pyllistää myös piristävästi Walt Disney Companya kauan riivanneelle poliittiselle korrektiudelle.

Tokion Tower of Terrorilla ei ole mitään tekemistä Hollywoodin kanssa, vaikka useat elämyskohteen tehosteet mahtipontisia ovatkin. Nyt hotelli on Hotel Hightower, tutkimusmatkailija Harrison Hightower III:n luksusluomus. (Hotellifasadi sijaitsee Tokyo DisneySea -puiston American Waterfront -alueella, joka sisältää lukuisia New Yorkin piirteitä 1900-luvun alkupuolelta). Elämyskohteen taustakertomuksen mukaan herra Hightower oli rikas ja kieltämättä aikaansaava ihminen, mutta oli ansainnut pahan maineensa ihan syystäkin: liian innokkaana ainutlaatuisten esineiden keräilijänä hän oli varastanut mittaamattoman arvokkaita artefakteja ympäri maailmaa ja tuonut ne kaikki hotelliinsa, jotta sai sitten pröystäillä lehdistölle omistavansa maailman ainutlaatuisimman kokoelman – sisältäen kaikkea hautamuistomerkeistä kallisarvoisiin jalokivikoristeisiin. Uuden vuoden aattona 1899, uuden vuosituhannen kynnyksellä, herra Hightower järjesti lehdistötilaisuuden sekä suuret juhlat uusimman aarteensa kunniaksi. Tämän pikkuruisen idolipatsaan, Shiriki Utundun, hän oli "saanut" afrikkalaiselta alkuasukaskansalta, vaikka totuus oli taatusti toisenlainen.

Herra Hightowerin liiankin kunnianhimoinen luonne paljastuu nimittäin jo hotellin aulassa useiden seinämaalausten välityksellä. Näissä upeasti maalatuissa kuvissa Hightower pakenee milloin mistäkin maailmankolkasta uuden artefaktin kera, perässään vihaisia paikallisia asukkaita. Samaisessa hotelliaulassa näemme myös todisteen juhlien karmeasta päätöksestä: aulaan johtavan hissin ovet roikkuvat edelleen pahasti vaurioituneena ja synkässä kuilussa näkyy katkennut vaijeri.

Pian uusille hotellivieraille selviää mitä todella tapahtui tuona kohtalokkaana uuden vuoden aattona. Aulajonotusta seuraava "alkushow" tapahtuu uljaassa huoneessa, jota koristaa lasimaalaus herra Hightowerista. Sen vierellä Shiriki Utundu -idoli seisoo jalustan päällä. Hotellikierroksen ihmisoppaamme kertoo lyhyesti herra Hightowerista ja pyöräyttää sitten käyntiin vanhan gramofonin, jolta kuullaan miehen viimeinen haastattelu. Särisevä levytys kuitenkin katkeaa hyvin pian, kun yliluonnolliset voimat ottavat vallan huoneessa. Lasimaalaus herra Hightowerista herää eloon ja nyt tämä pahamaineinen keräilijä tuntuu katuvan tekojaan sekä varoittavan huoneeseen suljettuja vieraita Shiriki Utundun kammottavista voimista. Lasimaalaus ehtii vielä näyttää kuinka herra Hightower astui vuodenvaihteen kynnyksellä hotellinsa hissiin, pitäen käsissään idolia – ja kuinka salaperäinen voima iski hissiin, rysäyttäen sen hotellin huipulta hissikuilun pohjalle. Onnettomuuspaikalta ei löytynyt muuta kuin herra Hightowerin hattu ja sekä ehjä, virnistävä idoli. Tässä vaiheessa alkushowta jalustalla seisova Shiriki Utundu herää eloon, hymyilee leveästi silmät kiiluen sekä haudantakaisesti hihittäen – ja katoaa tähtimereen.

Jo pelkkä edelläkuvattu alkushow tekee Tokion Tower of Terrorista vahvasti hyytävämmän mutta myös inhimillisyytensä takia syvemmältä kouraisevan verrattuna Disneyn The Twilight Zone Tower of Terror -elämyskohteisiin. Alkushown jälkeen on ilmiselvää, että sitä seuraavan yliluonnollisen hissimatkan ehdoton tähti on pikkuruinen, pirullisesti virnistelevä afrikkalaisidoli – joka haluaa ilmiselvästi tuhota myös meidät jotka tiedämme liikaa kohtalokkaasta yöstä. Herää siis todellakin kysymys, onko tarinan pahis sittenkään tarinan pahin hahmo?

Tower of Terrorin nimi sisältää itseasiassa hupaisan viittauksen pieniin riiviöihin, sillä amerikkalaisessa arkikielessä sana "terror" tarkoittaa myös "kauhukakaraa" sekä "riiviötä". Voi tosin olla myös puhdas sattuma, että Tokion hissiseikkailun pääosassa virnistelee pikkuruinen murhanhimoinen olento, joka muistuttaa kaiken lisäksi Stitch-avaruusolentoa Disneyn elokuvasta Lilo & Stitch. Kyseenalaiseksi nousee tottakai myös se, minkälaista murhanhimoista paholaista tarinan afrikkalainen alkuasukasheimo (tosin kuvitteellinen sellainen) palvoi jumalanaan? Puhumattakaan siitä, miten Disney-yhtiö päästi Imagineering-osastonsa toteuttamaan näinkin räikeää stereotypiarasismia sisältävän poliittisesti epäkorrektin käsikirjoituksen? Yhdysvalloissa Disney nimittäin sensuroi 1990-luvulla sekä Kalifornian että Floridan Pirates of the Caribbean -elämyksistä pois kaksimielisiä viittauksia, ja jopa The Twilight Zone Tower of Terrorin alkushown elokuvasta poistettiin tupakka Rod Serlingin sormien välistä. Tokion Tower of Terrorin valokuvissa ja muussa taiteessa herra Hightower nähdään kuitenkin sikarin kera (kuten yllä).

Disneyn muut Tower of Terror -elämyskohteet eivät todellakaan herätä näin monenlaisia syvällisiä mietteitä.

Vastaus kyseenalaisimpiin seikkoihin on ettei Disney omista Tokyo Disney Resort -lomakeskusta. Kaikista sisällöistä päättää lomakeskuksen omistaja, japanilainen Oriental Land Company. Tokyo Disneylandissa Karibian merirosvot mellastavat edelleen sensuroimattomina ja Lumikki-ajelu on edelleen pelottavin puiston dark rideista. Ilmeisesti Japanissa ei siis tarvitse pelätä sitä että puhtaaksi viihteeksi tarkoitetuista elämyksistä herneen nenäänsä vetäneet hihhulit haastavat teemapuiston oikeuteen löytämistään "törkeistä" viittauksista.

Pariisin ja Tokion Tower of Terror -elämyskohteita yhdistää eräs seikka: elämyskohteen kieli. Tokion Disney-puistoissa lähes kaikki elämykset kuullaan japaniksi – jopa puiston amerikkalaisimmat tuotokset. Tokion Tower of Terrorin tapauksessa japaninkieli ei kuitenkaan vaikuta taustakertomuksen ymmärrettävyyteen. Jonotusalueella nähtävät, juonta pohjustavat englanninkieliset lehtiartikkelit auttavat ymmärtämään elämyskokonaisuutta jossa puhuttu kieli on sivuseikka visuaalisen kerronnan rinnalla. Esimerkiksi Shiriki Utundun kohdalla ei tarvita kuin pirullinen virnistys, kaksi kiiluvaa silmää sekä hyytävä hihitys kertomaan idolin todellisesta luonteesta.

Alkushowta seuraavan lyhyehkön lisäjonotuksen aikana vieraat päätyvät muiden Tower of Terror -elämysten mukaisesti hotellin kellarikerrokseen, mutta siihen tämäkin yhtäläisyys päättyy. Hotel Hightowerin kellari on nimittäin ehdottomasti eeppisempi sekä yksityiskohtaisempi kuin The Twilight Zone -teemoitetut kellarisukulaisensa. Tokion elämyskohteen synkät kellarikerrokset ovat täynnä herra Hightowerin varastamia pahaaenteileviä artefakteja, hautamuistomerkkejä, sarkofageja sekä jopa pääkalloja. Kellarikerroksen yliluonnollisesta huminasta voi silloin tällöin erottaa myös elokuvasäveltäjä Joel McNeelyn erittäin kiehtovan orkestraalisen pääteeman joka niin ikään värittää koko elämyksestä eeppisempää kuin sukulaiselämyksissä kuultava Richard Bellisin musiikki (joka jäljittelee Marius Constantin The Twilight Zone -teemaa). McNeelyn säveltämä pääteema muistuttaa tosin toisen elokuvasäveltäjän, Bernard Herrmannin kenties kuuluisimman teoksen (Citizen Kane, 1941) tummia sävyjä – epäilemättä tarkoituksellisesti.

Disneyn Tower of Terror -elämyskohteiden ehdottomana vahvuutena toimii hämmästyttävä tehostearsenaali, sisältäen lähes kaiken kuituoptiikalla luoduista valomeristä ikivanhoihin aaveheijastusmenetelmiin asti. Siksi näissä hissiseikkailuissa voi aistia Disneyn perinteisten darkkisten (Peter Pans Flight, The Haunted Mansion) vahvan läsnäolon. Tokion Tower of Terror pistää kuitenkin sukulaisiaan vielä paremmaksi jo pelkällä alkushowllaan, jonka uskomattoman katoamistempun salaisuuksia KenNetti ei edes uskalla spekuloida.

Kiehtovan tarinan, tyylikkään tunnelman ja upean alkushown takia Tokion Tower of Terror voi vaikuttaa liiankin lupaavalta. Kellarikerroksen eeppisten ja pahaaenteilevien artefaktien perusteella hissimatkalta voisi odottaa paljon enemmänkin – jotain paljon pahempaa ja pelottavampaa (kuten muumioita, luurankoja ja myyttisiä hirviötä). Myös hissiseikkailun rauhallinen nousu avautuville ikkunoille voi joidenkin mielestä hiukan syödä elämyksen vaikuttavuutta – eikä KenNetin testiryhmä ole suinkaan ainoa, jonka mielestä Tokion version pudotukset tuntuvat lempeämmiltä kuin muissa versioissa. Vahvuuksia Tokion Tower of Terrorilla on kuitenkin niin paljon, ettei se missään tapauksessa jää Disneyn elämyskohteiden parhaimmiston ulkopuolelle.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*