KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 21, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

La Tanière du Dragon
("The Dragon's Lair")

(Le Château de la Belle au Bois Dormant)

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Disneyland Paris,
Disneyland Resort Paris, Ranska,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"lohikäärmeen luola"

Elämysluokka:
Uuden ajan (pikku)klassikko

Elämys avautui:
Huhtikuu 1992

Elämystyyppi: Kävelykohde
yhdellä Audio-Animatronics
-lohikäärmeellä. Synkähkön
tunnelmavalaistuksen lisäksi
vaihtoehtoisreitti
portaita pitkin.

Istuimet ja vaunut:
Ei ole

Elämyksen kesto:
Ei mitään kiirettä, ellei ruuhkaa ole.
(Läpikävely ilman ruuhkaa
noin 4–15 minuuttia).

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Voi pelästyttää pieniä lapsia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
La Tanière du Dragon -luolassa on synkähkö tunnelma. Luolan liikkuva ja ärjyvä lohikäärme on kieltämättä vaikuttava ilmestys, joten se saattaa säikäyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä. Luolan kävelyreitin kapeahkot käytävät voivat ahdistaa ahtaan paikan kammosta kärsiviä, eikä reittiä suositella perheen pienimpien yksin kuljettavaksi. Vaihtoehtoisreittien ansiosta La Tanière du Dragon sopii sekä lastenvaunuille että pyörätuoliasiakkaille. Huomaa myös, että tämä elämys voidaan joutua sulkemaan muuta puistoa aiemmin.

Sukulaiselämykset:
Cinderella Castle Mystery Tour

Katso myös:
Le Château de la Belle au Bois Dormant
Le Galerie de la Belle au Bois Dormant

Sleeping Beauty Castle Walkthrough

Le Passage Enchanté d'Aladdin
Les Mystères du Nautilus
Space Station X-1
Ford’s Magic Skyway
Primeval World Diorama
Western River Railroad
Universe of Energy
Ellen’s Energy Adventure
DINOSAUR

La Tanière du Dragon
Elämyksen historia
ja perusesittely

Ranskan Disneyland Paris -puiston Le Château de la Belle au Bois Dormant -linnan vasemmalla puolella nousee vahvasti tyylitelty kallionkieleke neliömäisiksi leikatuilla puiden lehvistöillä höystettynä. Oikeasti se piilottaa sisälleen La Tanière du Dragon -elämyksen, eli "lohikäärmeen luolan". Toisin kuin linnan kakkoskerroksesta löytyvä valoisa galleria Le Galerie de la Belle au Bois Dormant, tämä lohikäärmeen asuttama luola on Disney-puistoille ominaisimpaan tyyliin luotu vahvasti "virtuaalitodellinen" kävelykohde, jossa todellisuuden ja fantasian raja saattaa kadota. Tosin tämä luolasto on ylivoimaisesti lyhyin Disney-puistojen kaikista käveltävistä elämyskohteista. Alkuperäisluonnoksissa La Tanière du Dragonin läpikävely näyttää olleen pidempi sekä pelottavampi.

Luolan asukkina nähdään Walt Disney Imagineeringin (WDI) luoma maltillisesti liikkuva lohikäärme, joka on virallisesti yksi Disney-puistojen suurimmista Audio-Animatronics -luomuksista. Virallisissa yhteyksissä ei kuitenkaan koskaan mainita, että vain lohikäärmeen pää ja kaula ovat audioanimoituja monimutkaisemmilla tekniikoilla. Otuksen siivet sekä hännänpää ja yksi koura liikkuvat huomattavasti vaatimattomammin. Lohikäärmeen muu keho röhnöttää siis täysin liikkumattomana. On siis ehkä hieman harhaanjohtavaa puhua pituudeltaan 27-metrisestä liikkuvasta otuksesta, joka luolaan lyyhistyneenä ja kivien ympärille kiertyneenä näyttää ehkä enintään 15-metriseltä.

La Tanière du Dragonin lohikäärmeestä muistetaan harvoin mainita sellaista faktaa, ettei hirviö ollut suinkaan ainutlaatuinen puiston avajaisvuonna 1992. Tämän liikkuvan lohikäärmeen ensimmäinen versio nähtiin Japanin Tokyo Disneylandissa jo vuonna 1986. Tokion Tuhkimon Linnan ainutlaatuinen synkkätunnelmainen kävelykohde Cinderella Castle Mystery Tour sisälsi selkäpiitä kutkuttavan retken Disney-pahisten maailmaan. Matkan yhtenä huippuhetkenä hiivittiin uinuvan lohikäärmeen ohi synkässä luolastossa – ja tottakai lohikäärme reagoi turisteihin, nosti päätänsä, ja puhalsi suustaan hieman savua.

La Tanière du Dragon -luolan tarjoama elämys on siis ainoastaan päivitetty versio Tokion alkuperäislohikäärmeestä. Toisin kuin Cinderella Castle Mystery Tour -elämyksessä, Pariisin lohikäärmeen luokse ei ole opastettuja kävelyretkiä, vaan luolaan voi kävellä ihan vapaasti milloin tahansa – ja peräti kolmea eri reittiä. Lohikäärme on ohjelmoitu ärjymään tasaisin väliajoin, yleensä parin minuutin välein, joten sen luokse kerääntyy usein joukko asiakkaita odottaen hirviön "heräämistä". Sitten kun lohikäärme herää, se nostaa päänsä, ärjyy suutaan avaten ja puhaltaa ehkä hiukan savuakin (jos savutehoste on vain toiminnassa). Keväällä 2014 lohikäärmeellä oli ainakin kolme erilaista liikesarjaa, jotka vaihtelivat muutaman minuutin välein; jotta nämä kaikki näki, oli paikalla oltava 10-15 minuutin verran.

Tunnelmallisen luolaan pääsee sekä Le Château de la Belle au Bois Dormant -linnan edustalta sekä "laskusillan" alta, ja myös kallionkielekkeen takapuolelta, linnan vasemmanpuoleiselta kulkuväylältä. Kaikki edellämainitut reitit on suunniteltu niin lastenvaunu- kuin myös pyörätuoliliikenteelle. Tunnelmallisin reitti, synkähkön porraskäytävän kautta luolaan laskeutuen, alkaa linnan sisältä löytyvästä tuliaisputiikista (alunperin nimeltään Merlin, l’Enchanteur). Jonotusta ei tällekään kävelykohteelle yleensä synny.

Vaikka lohikäärme nukkuukin Prinsessa Ruususen Linnan kellareissa, kyseessä ei varsinaisesti ole Disneyn Prinsessa Ruususen (1959) lohikäärmeeksi muuttunut paha haltija Pahatar. Tämä lohikäärme nähdään enemmälti minkä tahansa sadun tai mytologian hirviönä. Puiston Fantasyland-alueella, linnan "sisäpihalla" pyörivä karuselli Le Carrousel de Lancelot sisältää somistemaalauksissaan ritarin surmaaman lohikäärmeen. Hurjan taruolennon luola on sidoksissa myös linnan sisältä löytyvään taikuri Merlinin mukaisesti teemoitettuun puotiin Merlin, l'Enchanteur – ja sitä kautta kuningas Arthurin legendoihin. Esiintyihän Disneyn Miekka Kivessä (The Sword in the Stone, 1963) -piirroselokuvassakin lohikäärme, vaikka se purppuranpunainen olikin. Disneyland Parisin oppaissa luolan lohikäärmeestä on myös usein puhuttu uroksena, joten Ruusus-elokuvaan sillä ei silloin viitata.

Sekä Tokion Cinderella Castle Mystery Tourin että Pariisin La Tanière du Dragonin lohikäärmeitä voidaan pitää puuttuvana linkkinä Walt Disney Imagineeringin audioanimoitujen dinosaurusten historiassa, Universe of Energyn (1982) ja DINOSAURin (1998) välissä. Tokion alkuperäislohikäärme saattoi olla kaiken lisäksi hylätyn dark ride -konseptin uudelleenlämmitetty versio. Floridan Walt Disney Worldin (WDW) Magic Kingdom -puistoon suunniteltiin alunperin pelottavaa ajelua Prinsessa Ruususen maailmassa. Ajelun huipentumassa Pahattaren lohikäärmemuoto olisi uhannut vaunun matkustajia.

Hurjia robottilohikäärmeitä olisi voitu nähdä enemmänkin Disney-puistoissa. WDW:n Disney’s Animal Kingdom -puistoon suunniteltiin alunperin mytologisten tarueläinten aluetta Beastly Kingdomia (=inhottava, hirveä, hirviömäinen valtakunta), jossa muun muassa olisi nähty tultasyöksevän lohikäärmeen hallitsema linna. Aluetta ei kuitenkaan toteutettu budjettisyistä, ja sen tilalle rakennettiin varsin mitäänsanomaton Camp Minnie-Mickey. Nykyään alueelle ollaan rakentamassa sinisten hyypiöiden asuttamaa Avatar-maailmaa. Beastly Kingdomin suunnittelijat myivät ideansa Disney-puistojen pahimpiin kilpailijoihin kuuluvalle Universalille, jonka Islands of Adventure -puistoon toteutettiin tunnelmaa tihkuva mytologinen The Lost Continent -alue. Valitettavasti tämä lohikäärmeitä ja yksisarvisia kuhiseva alue korvattiin myöhemmin Harry Potter -teemoitetulla alueella. Pariisin La Tanière du Dragonin lohikäärmettä ihastellessa voi siis vain uneksia, kuinka uljaita Beastly Kingdomin pedot olisivat voineet olla.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * * *