KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Elokuun 6, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Swiss Family Treehouse

Swiss Family Robinson Treehouse
La Cabane des Robinson
Tarzan
s Treehouse

Tämä elämys sekä sen
sukulaiselämykset löytyvät
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Adventureland -alue

Magic Kingdom
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Adventureland -alue

Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort, Japani,
Adventureland -alue

Disneyland Paris
Disneyland Paris Resort, Ranska,
Adventureland -alue

Hong Kong Disneyland
Hong Kong Disneyland Resort, Kiina,
Adventureland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Sveitsiläisen perheen puumaja"
(
katso myös esittelyt)

Virallisissa lähteissä käytetyt nimivariaatiot:
Swiss Family Robinson Tree House
ja Swiss Family Tree House

Elämysluokka:
Klassikko

Puumaja avasi ovensa:
Marraskuu 1962 (DL)
Lokakuu 1971 (WDW)
Huhtikuu 1992 (DLP)
Heinäkuu 1993 (TDL)
Syyskuu 2005 (HKDL)

Merkittävät muutokset:
Vuosi 1999 (DL)

Elämystyyppi: Kävelykohde
jossa lukuisia kerroksia
ja paljon portaita.

Istuimet ja vaunut:
Ei ole

Elämyksen kesto:
Ei mitään kiirettä, ellei ruuhkaa ole.
(Läpikävely ilman jonoa ja ruuhkaa
noin 6-15 minuuttia).

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Ei sovi liikuntaesteisille.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka Swiss Family Treehouse sekä sen puumajasukulaiset (Tarzans Treehouse ja La Cabane des Robinson) on suunniteltu helposti kuljettaviksi kävelykohteiksi, nämä elämykset eivät sovi liikuntaesteisille, korkeuskammosta kärsiville, eikä niitä suositella perheen pienimpien yksin kuljettaviksi. Puumajan ylimmät kerrokset ovat huomattavan korkealla! Elämys ei välttämättä noudata samoja aukioloaikoja muun puiston kanssa tai on avoinna ainoastaan kausiluontoisesti. Huomaa myös, että elämyskohde voidaan joutua sulkemaan tietyissä sääolosuhteissa (mm. rankkasateella, kovassa tuulessa tai ukonilmalla).

Sukulaiselämykset:
(Disney-puistojen kävelykohteet)

Katso myös:
Jungle Cruise
Tom Sawyer Island
The Tree of Life


Swiss Family Treehouse
Elämyksen historia
ja perusesittely

Vuonna 1960 ensi-iltansa saanut Disney-elokuva Swiss Family Robinson perustui sveitsiläisen Johann David Wyssin kirjaan Der Schweizerische Robinson (1812). Kirja on romantisoitu haaksirikkofantasia, Daniel Defoen Robinson Crusoen (1719) tunnetuimpia jälkeläisiä. Wyssin teos kertoo sveitsiläisestä perheestä (jonka sukunimi ei suinkaan ollut Robinson!) joka oppii uusia elämänarvoja rakentaessaan uuden kotinsa trooppiselle saarelle.

Marraskuussa 1962 Kalifornian Disneylandissa avautunutta puumajaa kutsuttiin alunperin nimellä Swiss Family Robinson Tree House. Vasta myöhemmin nimestä pudotettiin pois sukunimi Robinson. Vaikka englanninkielisen "puumajan" erikseen kirjoittaminen mahdollistaa "sukupuulla" (family tree) leikittelemisen, on "puumaja" kirjoitettu virallisesti jo ainakin kolmenkymmenen vuoden ajan yhteen – eli siis muodossa Swiss Family Treehouse. Puistovieraat jotka eivät ole tienneet Disneylandin puumajan kirjallisuusjuurista yhtikäs mitään, ovat muutaman kerran antaneet palautetta "etteivät sveitsiläiset asu puumajoissa".

Kalifornian Disneylandin Adventureland-aluetta laajennettiin ja ehostettiin merkittävästi 1960-luvun alussa. Swiss Family Treehouse ei itseasiassa ollut Disneylandin ensimmäinen "puuhun rakennettu maja", sillä Frontierlandin Tom Sawyer Island -saarella oli nähty jo kesästä 1956 jännittävä puumaja. Swiss Family Treehouse ei myöskään ollut Disneylandin ensimmäinen tekopuujättiläinen, sillä ennen sen rakentamista WED Enterprises (nykyisin Walt Disney Imagineering) oli valmistanut Adventurelandin Tahitian Terrace -showta varten suuren betonipuun joka piilotti sisälleen hawaijilaisspektaakkelin tarvitseman valaistus- ja äänentoistotekniikan. Kyseistä tekopuuta jouduttiin vieläpä pidentämään Walt Disneyn käskystä, katkaisemalla sen runko ja upottamalla katkaisukohtaan jatko-osa. Niinpä Adventurelandiin nousevan Robinson-puumajan kohdalla WED Enterprises oli jo tekopuiden asiantuntija.

21 metriä Adventurelandin yläpuolelle noussut Swiss Family Treehousen puu koostui alunperin vahvasta betonirungosta, kolmestasadastatuhannesta käsintehdystä vinyylilehdestä, tuhansista iki-kukinnoista ja lähes 13-metrisistä juurista syvällä maan sisällä. Varsinaisen kolmikerroksisen puumajan korkea sijainti tuli monille puistovieraille yllätyksenä, sillä puun runsas lehvistö levittäytyi peräti 24 metriin – eli leveämmälle kuin puun korkeus. Tarina kertookin että Walt olisi puun valmiina nähdessään tokaissut: "Minä pyysin puuta ja sain puskan!"

Disneylandin puu sai suunnittelijoiltaan nimen Disneyodendron semperflorens grandis, eli "iso ikuisesti kukkiva Disney-puu". Samaa puuta on tosin kutsuttu jopa virallisissa Disney-lähteissä toisellakin latinankielisellä nimellä, Disneyodendron eximus ("epätavallinen Disney-puu"), vaikka termi yleisesti liitetään ainoastaan Walt Disney Worldin Magic Kingdomin puuversioon.

Lukuisilla portailla, silloilla ja huoneilla varustetussa puumajassa oli tietenkin juokseva vesi. Hauskannäköinen, viidakkojoen virtausta hyödyntävä systeemi toimi oikeasti tietenkin sähköllä, mutta nosti vettä pienissä astioissa puumajan ylimpään kerrokseen, josta se sitten laskeutui bambukanavia pitkin alimpaan kerrokseen. Sveitsiläisteemalle uskollinen, iloinen polkkamusiikki soi taustalla. Bob Jackmanin ja Buddy Bakerin säveltämä "Swisskapolka" kuultiin jo vuoden 1960 elokuvassa, mutta Disneylandissa siitä tuli Swiss Family Treehouse -elämyskohteen teemamusiikki.

Robinson-puumajan hieman erilaiset versiot rakennettiin myös Floridan Walt Disney Worldin Magic Kingdomiin, Ranskan Disneyland Paris -puistoon sekä Japanin Tokyo Disneylandiin. Disneyodendron eximus -sukulaisia nähdään myös Hong Kongissa sekä Floridan Disneys Animal Kingdomissa (jonka maamerkki, The Tree of Life, on puistonsa harvinaislaatuisia tekopuita).

Tarzans Treehouse
Disneyland

Disneyland Resort

Vaikka amerikkalaiset Disney-puistot pyrkivät noudattamaan sääntöä ettei elämyskohteiden alkuperäisiä ensiversioita tuhota, Kalifornian Disneyland muutti 1990-luvun lopussa Swiss Family Treehouse -elämyksensä Tarzan-teemoitukselle. Tämä vuoden 1962 Disneyodendron semperflorens grandis ei siis ole enää alkuperäismuodossaan, vaikka nouseekin edelleen 21 metrin korkeuteen.

Sveitsiläiset alkuperäisasukit häädettiin puumajastaan maaliskuussa 1999. Puumajan uusi teema, somistukset ja yksityiskohdat tulivat samana vuonna ensi-iltansa saaneesta Disneyn piirroselokuvasta Tarzan. Apinoiden Kuningas ja hänen tyttöystävänsä Jane esiintyvät liikkumattomassa nukkemuodossa matkan varrella. Phil Collinsin poppibiisit eivät kuitenkaan soi taustalla, vaan puumajan gramofonissa pyörii edelleen Jackmanin ja Bakerin riemukas "Swisskapolka". Betonipuun täydellisen remontin lisäksi myös sen ympäristöön tehtiin oleellisia muutoksia, joiden ansiosta Adventurelandin alue muuttui entistäkin tiheämmäksi viidakoksi. Vaikka jotkut Disneyn viralliset lähteet väittävät Tarzans Treehousen avautuneen vasta vuoden 2000 puolella, todistajanlausunnot kertovat elämyskohteen avautuneen jo kesäkuussa 1999.

"Tarzanin puumaja" ei suinkaan ole pelkkä lasten kiipeilysuosikki, vaan myös aikuisille sopiva nähtävyys. Kuten jo 1962 Swiss Family Treehousessa, tässä Apinoiden Kuninkaan puumajassakaan ei tarvitse "kiipeillä", vaan reitin voi kävellä ihan rauhassa kahdella jalalla.

Swiss Family Treehouse
Magic Kingdom
Walt Disney World Resort

Floridan WDW:n ensimmäinen vaihe, Magic Kingdom -puisto sekä sen ympäristö, avautui lokakuussa 1971. Swiss Family (Robinson) Treehouse -elämyskohde avautui puistossa samaan aikaan.

Magic Kingdomin betonipuu, jota kutsutaan latinankielisellä nimellä Disneyodendron eximus, perustuu trooppiseen banyan-puuhun jotka viihtyvät eteläisessä Floridassa. Siksi tämä Floridan satupuiston puuversio oli alunperinkin hieman uskottavampi ulkonäöltään kuin Kalifornian alkuperäisversio. Puu on 18-metrisenä muutaman metrin lyhyempi kuin edeltäjänsä, mutta sen lehvistö levittäytyy halkaisijaltaan peräti 27-metriseksi. Puun juuret ovat yhtä syvällä maassa kuin Kalifornian versiollakin. Puun lehdet ovat vinyyliä ja niitä löytyy taatusti enemmän kuin Kalifornian alkuperäispuusta. Kuuden kerroksen välissä nousevia ja laskevia portaita on kävelyreitillä 116 kappaletta!

Hyvin todennäköisesti Floridan Swiss Family Treehouse -elämyskohde tulee pitämään kiinni sveitsiläisteemoituksestaan jatkossakin.

La Cabane des Robinson
Disneyland Paris
Disneyland Paris Resort

Pariisin Disneyland Paris -puisto avautui huhtikuussa 1992. Puistoa varten monet Kalifornian ja Floridan alkuperäiskonseptit mietittiin uudelleen. Big Thunder Mountain ja Phantom Manor hallitsevat Pariisin puiston Frontierland-aluetta. Naapurialueella Adventurelandissa Pirates of the Caribbean ja Adventure Isle muodostavat eeppisiä seikkailuja lupaavan kokonaisuuden hiekkarantoineen, laguuneineen, merirosvolaivoineen, pääkallosaarineen ja trooppisine viidakkoineen. Adventure Isle -saarta kuitenkin hallitsee kaiken yläpuolelle nouseva La Cabane des Robinson -puumaja.

Vaikka kyseessä on edelleen Johann David Wyssin kirjaan sekä Disneyn 1960 Swiss Family Robinson -elokuvaan perustuva luomus, puumajan virallinen ranskankielinen nimitys voisi yhtä hyvin viitata Daniel Defoen Robinson Crusoeen.

Pariisin puumajaversion sijainti parantaa kävelykohteen elämyksellisyyttä huomattavasti. Toisin kuin tiheähköön viidakkotunnelmaan sijoitetut edeltäjänsä, Pariisin puumajan huipulta näkee uskomattoman pitkälle. Vaikka Pariisin tekopuu on ominaisuuksiltaan pitkälti Kalifornian alkuperäispuun kopio, se kohoaa korkeammalle saarisijaintinsa ansiosta. 21-metristä tekopuuta ympäröi laguuni, jonka vedenpinta on runsaat 6 metriä saaren huippukohtaa alempana. Kolmesataatuhatta käsin aseteltua vinyylilehteä viimeistelee vahvan puuilluusion.

Swiss Family Treehouse
Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort

Japanin Tokyo Disneyland sai oman puumajansa vasta vuonna 1993. Adventurelandin sisäänkäynnin läheisyydessä ja Central Plaza -alueen naapurissa sijaitsevana Tokion tekopuu nousee "vain" 19 metriin. Rauhallisen kävelykierroksen on laskettu kestävän 8 minuuttia 30 sekuntia.

Tarzan’s Treehouse
Hong Kong Disneyland

Hong Kong Disneyland Resort

Syyskuussa 2005 avautunut Kiinan Hong Kong Disneyland rakennettiin kokonaan ilman Villin Lännen (Frontierlandin) aluetta, joten puiston Adventurelandista tuli oleellisesti erilainen verrattuna kaikkiin edeltäjiinsä. Muissa Disneyland-puistoissa romanttinen jokilaiva seilaa Amerikan menneisyyteen vievää jokea, mutta Hong Kongissa kyseisellä joella seilaa Jungle River Cruise. Tämä massiivinen viidakkojoki ympäröi Tarzanin Saarta (Tarzans Island), jossa Tarzans Treehouse nousee kaiken yläpuolelle. Kuten Kalifornian Disneylandin 1999 uusitussa puumajassa, myös Hong Kongin puumajan teema, somistukset ja yksityiskohdat tulevat Disneyn piirroselokuvasta Tarzan (1999).

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*