KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 16, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

StormRider

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Tokyo DisneySea,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Port Discovery -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"myrskyratsastaja"

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko
(rajumpaan makuun)

Ensimmäinen ajelu:
Syyskuu 2001

Elämystyyppi: Simulaattori,
vauhdikas elokuvaelämys
lukuisilla tehosteilla.

Istuimet ja vaunu:
Simulaattoriin mahtuu
istumaan yhteensä 122 henkilöä.

Rinnakkain mahtuu istumaan
varmasti enemmän kuin 8 henkilöä.
Selkänojalliset, mukavat istuimet.
Jokaisella matkustajalla
on oma turvavyö.

Elämyksen kokonaiskesto:
noin 14 minuuttia

Varsinainen simulaattori-osuus:
noin 5 minuuttia.
Alkushow sekä siirtyminen
simulaattoriin: noin 9 min.

Pituusrajoitus:
90 senttimetriä

Ikärajoitus tai -suositus:
Ei sovi alle 3-vuotiaille;
alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
(kesäkuuhun 2014 mennessä)
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka StormRider on hiukan "pehmeämpi" ajelu kuin edeltäjänsä Star Tours ja Body Wars, sisältää tämäkin simulaattori joitakin äkkinäisiä liikkeitä sekä värinää ja tärinää joka saattaa tuntua epämiellyttävältä. StormRiderin "ajelu" antaa myös vahvan illuusion korkeusvaihteluista sekä myrskyn kourissa poukkoilevasta lentokoneesta.
Tokyo DisneySea ei ole (kesäkuuhun 2014 mennessä) liittänyt perusvaroitustaan StormRideriin, mutta kokemuksiinsa perustuen KenNetti kehottaa ensikertalaisia varovaisuuteen, eli emme suosittele tätäkään kohdetta niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, tai raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia. StormRider -elämys sisältää monia asioita, tilanteita, tehosteita sekä erittäin kovia ääniä, jotka voivat pelottaa perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä. Elämyksen aikana saattaa myös jokunen vesipisara roiskua päällesi, mutta vesielementtien tarkoituksena ei ole kastella ketään.

Sukulaiselämykset
(pienikokoiset edeltäjät):
Star Tours
Body Wars

Katso myös:
Indiana Jones Adventure
Mission: SPACE

StormRider
Elämyksen historia
ja esittely

Aitoon mereen jatkuva maisema on Port Discoveryn huikein ominaisuus, mutta alueen kolmesta elämyskohteesta huikein on StormRider ("myrskyratsastaja" tai "myrskyn ratsastaja"). Elämyskohteen steampunk-tyylistä retrofuturismia hyödyntävä fasadi saattaa näyttää kovin vaatimattomalta, mutta se piilottaa sisälleen yhden Disney-puistojen suurimmista simulaattoreista, johon mahtuu kerralla kolmen Star Tours -simulaattorin verran matkustajia! Siksi StormRideria erehdytään usein luulemaan liikkuvilla penkkirivistöillä varustetuksi "4D-teatteriksi" mitä se ei varsinaisesti ole; StormRider tarjoaa nimittäin paljon enemmän kuin pelkkiä täriseviä penkkejä! Tähän elämykseen verrattuna sen edeltäjät Star Tours ja Body Wars jäävät valovuosien päähän epämukavine, rajuine ajeluineen.

Disneyn elämyslaboratorio Walt Disney Imagineering (entinen WED Enterprises) alkoi suunnitella lentosimulaattorielämystä jo 1970-luvulla. Vuoden 1978 suunnitelmat Floridan EPCOT Center -puistolle sisälsivät yli 700 matkustajan "avaruusaluksen", joko olisi elokuvaheijastuksen sekä lentosimulaattoritekniikan avulla lennellyt avaruudessa. Tätä lentoelämystä ei sitten toteutettukaan Epcotille – ja simulaattorielämys rakennettiin lopulta pienemmässä mittakaavassa (Star Tours). Vaikuttaa siltä, että vuoden 1978 idea suuren matkustajamäärän "avaruusaluksesta" kaivettiin esiin Tokion StormRiderin kohdalla.

StormRider ei tosin ole avaruusalus, vaan "lentokone". Oikeasti kyseessä on elokuvateatteria muistuttava sali, jonka pitkät penkkirivit on porrastettu ylöspäin. Lentokoneen suuri etuikkuna on tietenkin valkokangas (ellei peräti high definition videokuvaruutu), jonka heijastama elokuva antaa erinomaisen kolmiulotteisen illuusion ilman 3D-laseja. Elämyskokonaisuuden kannalta parhaat paikat ovat takarivissä, mutta esteettömin näkymä valkokankaalle löytyy tietenkin eturiviltä. Istuimet on varustettu lentokonemallisin turvavöin, ja istuinten alta pitäisi löytyä "verkkopussi" johon voi sujauttaa käsimatkatavaransa.

Ennen lentoa tutustumme StormRiderin "ilmatieteen kontrollikeskuksessa" (Center for Weather Control) fiktiiviseen teknologiaan, jolla keskus hajottaa lähestyviä myrskyjä. Vankkarakenteiset lentokoneet lentävät suoraan myrskyn sydämeen ja laukaisevat "ohjuksen", joka hajottaa myrskyn. Menetelmä esitellään yleisölle alkushown aikana, jolloin myrskyn hajoaminen nähdään vesisäiliöihin muodostuneiden pyörteiden laantumisena. Tämän alkushown aikana kuultava kova pamahdus antaa pientä esimakua tulevasta pääshowsta.

Mutta toisin kuin luulisi, StormRider-lentokoneemme lentoon nousu sekä maisemien yläpuolella liitely on lähes yhtä tunteisiin vetoava elämys kuin Disneyn Soarin’ Over California ja Soarin’ -kohteissa. Mukana vilahtaa myös kuvankauniita merimaisemia purjeveneineen sekä hyppivine delfiineineen. Elokuvasäveltäjä Mark Mancinan uljaalla musiikilla on tärkeä osuutensa elämyksessä. Hurjimmissa kohdissa kuultavat sähkökitarat antavat Mancinan täyssinfoniselle StormRider-musiikille piristävän leiman. Mancinan muihin töihin kuuluu mm. Speed – kuoleman kyydissä (1994), Twister (1996), Con Air – lento vapauteen (1997), sekä Disneylle mm. Tarzan (1999), Karhuveljeni Koda (2003) ja The Haunted Mansion (2003).

Kun lentokoneemme lähestyy myrskypilviä, myös Mancinan musiikissa kuullaan pahaaenteilevä sointu. Kuten elokuvateemapuistojen elämyksissä liian usein, operaatiomme epäonnistuu ja lentoseikkailu ottaa uuden suunnan kaiken helvetin päästessä irti. Ankara ukkosmyrsky ravistelee ja heittelee lentokonettamme – mutta tietenkin elokuvallisen eeppisissä, nautinnollisissa mittasuhteissa! Tässä vaiheessa elämys kasvaa "neliulotteisiin" (4D) sfääreihin, sillä elokuvassa tapahtuvat asiat ulottuvat valkokankaalta aina simulaattorin sisätiloihin asti. Näiltä piirteiltään StormRider muistuttaa spektaakkeleita Muppet*Vision 3D, CinéMagique sekä Honey, I Shrunk the Audience. Normaalit vedenroiskimistehosteet ja penkinrymistelyt ovat tietenkin käytössä, mutta yllätyksellisimmät asiat pelästyttävät ensikertalaisia varmasti! (Kerromme yhden suurimmista yllätyksistä spoilerissa). Elokuva ei myöskään pysyttele ainoastaan "etuikkunassa", sillä lentokoneen pienistä sivuikkunoistakin näkee ympärillä riehuvan myrskyn.

Onneksi toinen StormRider-kone onnistuu tehtävässään ja eeppinen myrsky saadaan laantumaan. Elokuvalla on muutamia erilaisia loppuhuipentumia, joten elämys ei ole välttämättä aina samanlainen. Simulaattorista poistumisen aikana kannattaa huomata Port Discoveryn tälle puolen ankkuroidut lentokoneet.

KenNetin testiryhmä ei ole aina pitänyt Star Tours -simulaattoreiden liikkeistä (eikä myöskään niiden uusituista versioista), joten yllätys oli suuri kun Tokion StormRider -simulaattori osoittautuikin mukavammaksi. Painotamme edelleen että varsinkin äänellisesti sekä joiltain yllätyksiltään StormRider on raju (tai antaa ainakin vahvan illuusion "rajuudesta") – joten ihan koko perheelle tätä elämystä ei voi suositella. Myrskykohtaukseen Walt Disney Imagineering on luonut jotain paljon hurjempaa, paljon vaikuttavampaa ja paljon henkeäsalpaavampaa mitä esimerkiksi Floridan Universal Studios -puiston superlöysässä Twister -pyörremyrskyelämyksessä nähdään ja koetaan.

S P O I L E R I
Älä lue jos haluat yllättyä StormRiderissa!
Myrskykohtauksen aikana nähtävät elokuvan sekä fyysisten tehosteiden yhdistelmät ovat lähes yhtä hämmästyttäviä kuin Ranskan Walt Disney Studios -puiston CinéMagique -elämyksen valkokankaan halkaiseva miekka. Samaa tehostetta käytetään myrskykohtauksen kenties pelästyttävimmässä yksityiskohdassa, jossa valkokankaalla näemme konettamme kohti syöksyvän "myrskyn hajoittamisohjuksen" joka rysähtää koneen seinämän läpi katsomon yläpuolelle! Tämän tehosteen näkee parhaiten katsomon takariveiltä – ja jos ei halua hypätä säikähdyksestä ilmaan, suosittelemme istumista katsomon reunapaikoilla!

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*