KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Elokuun 7, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Splash Mountain
– Floridan ja Tokion versiot –

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Frontierland -alue

Tokyo Disneyland,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Critter Country -alue

H U O M I O !
Kalifornian Disneylandin
alkuperäinen Splash Mountain -elämys
esitellään erikseen! (Katso linkit).

Elämyksen vapaa suomennos:
"loiskuvuori"

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Lokakuu 1992 (WDW)
Lokakuu 1992 (TDL)

Elämystyyppi: Yhdistelmä
tukkijokea, vesivuoristorataa
sekä dark ridea.

Istuimet ja vaunu:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Jokaisella matkustajalla on oma
syliin laskeutuva turvapuomi.
Yhteen vaunuun mahtuu
istumaan yhteensä 8 henkilöä.

Ajelun kesto:
Noin 10 - 11 minuuttia
(katso esittely)

Pituusrajoitus:
(Walt Disney Worldin versio)

102 senttimetriä

Pituusrajoitus:
(Tokyo D
isneylandin versio)
90 senttimetriä

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Huolehdi lapsistasi koko ajelun ajan. Kohdetta ei suositella niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Varoituksistaan huolimatta Splash Mountainin vauhti on "putouksia" lukuunottamatta hidasta ja rauhallista.
Pienten lasten vanhempien on syytä huomata, että kädet sekä pienimmätkin sormet kannattaa pitää tukin sisäpuolella, etteivät ne jää tukin ja (vedenalaisen) kanavaseinämän väliin. KenNetillä ei ole erityisen märkiä kokemuksia Splash Mountain -kohteista, vaikka kyseessä ON virallinen kasteleva vesielämyslaite. Jotkut kohtaukset sekä putoukset saattavat säikäyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä, vaikka mistään vakavasta kauhukokemuksesta ei olekaan kyse.

H U O M I O :
Tokyo Disneylandin versiossa on yli kymmenen senttiä pienempi minimipituusrajoitus ja siksi turvapuomit ovat myös tiukemmat! Ruumiinrakenteeltaan suurikokoiset ihmiset eivät välttämättä mahdu Tokion versiossa turvapuomin alle. Huomaa myös, että tukkien törmääminen toisiinsa on mahdollista Splash Mountainin lopussa, jos poistumisalueelle vievä kanava ruuhkautuu. Tukit on varustettu tästä syystä "törmäilyautomateriaaleilla" nokassa sekä perässä – mutta törmäykset voivat olla niistä huolimatta voimakkaitakin! Siksi on erittäin tärkeää ymmärtää, ettei näissä tukeissa ajelun aikana nousta seisomaan eikä kurkotella laidan yli. Käsiä tai muitakaan ruuminosia ei kannata työntää veneen ulkopuolelle, varsinkaan veteen.
Jos tukkien mahdollinen törmäily pelottaa, kannattaa silloin tällöin vilkaista taaksepäin – varsinkin poistumisalueelle johdattavassa kanavaosuudessa. Myös lastaus- ja poistumislaitureilla tulee olla varovainen, ettei vahingossakaan molskahda kanavan matalaan veteen, tukkeja kuljettavan mekaniikan sekaan.

Sukulaiselämykset:
Splash Mountain
(Kalifornian Disneylandin Alkuperäisversio)

Katso myös:
Kali River Rapids
Grizzly River Run
Matterhorn Bobsleds
Big Thunder Mountain
America Sings

Splash Mountain
Elämyksen historia
ja perusesittely

Kesällä 1989 Kalifornian Disneylandissa avautunut Splash Mountain ("loiskuvuori") yhdisti elämyspitoisen dark riden "tukkijokeen" sekä vesivuoristorataan. Loppuhuipentuman lähes 16 metriä pitkä ja 47° asteen kulmassa koettava pudotus oli aikoinaan ennätyksiä hipovaa tasoa. Muutamaa pudotusta ja yhtä pikkuyllätystä lukuunottamatta ajelu on kuitenkin vauhdiltaan hyvin rauhallinen ja darkkisosuuksiltaan kertakaikkisen hurmaava. Splash Mountain -nimestään huolimatta elämyskohteen muhkealla ja satumaisella vuorifasadilla on ihan oma, virallinen nimensä Chickapin Hill.

Suomen Aku Ankka -lehdestäkin tutut Veli Kani, Veli Karhu ja Veli Kettu ovat peräisin Disneyn elokuvasta Etelän laulu (Song of the South, 1946). Splash Mountainin saapuminen Disneyland-puiston Bear Countryyn ("karhumaahan") muutti alueen teemoituksen koskemaan kaikenkarvaisia eläimiä, linnut mukaanlukien. Niinpä teema-alue muuttui Critter Country -nimiseksi. Valtaosa Disneylandin "loiskuvuoren" Audio-Animatronics -tekniikalla toteutetuista eläinhahmoista tuli puiston suljetusta elämyksestä America Sings.

Ajelun aikana koetaan Etelän laulu -elokuvan animaatiojaksoihin perustuva seikkailu mukaansatempaavien laulujen kera. Ajelun juonta on kohtalaisen helppo seurata vaikkei olisi koskaan kuullutkaan alkuperäiselokuvasta. Seikkailun dramaattinen huipentuma ennen hurjaa pudotusta saattaa tuntua oudolta heistä jotka eivät tiedä että Veli Kanin "naurupaikka" (Laughin' Place) on hänen oma kotinsa vaarallisennäköisessä orjantappurapensaikossa (Briar Patch). Sen sijaan että Veli Kettu syö huipentumassa vangitsemansa Veli Kanin, hän päättääkin singota tämän orjantappurapensaikkoon. Ajelun hurja pudotus edustaa tätä syöksyä orjantappuroiden sekaan – jota seuraa riemukas jokilaivafinaali.

Splash Mountainin iloinen musiikki tulee myös Etelän laulu -elokuvasta. Ajelun aikana kuullaan muun muassa elokuvan Oscar-voittanut laulu "Zip-A-Dee-Doo-Dah" sekä "Ev'rybody Has a Laughing Place", joiden musiikista ja sanoista vastasivat Allie Wrubel ja Ray Gilbert. Tervehdyslaulu "How Do You Do?" oli Robert MacGimseyn käsialaa. Elokuvan kauniin tunnuslaulun "Song of the South" kirjoittivat Sam Coslow ja Arthur Johnston. Elämyskohteen jonotusalueella kuullaan elokuvan muitakin sävelmiä, joiden alkuperäismelodiat olivat muun muassa Foster Carlingin, Ken Darbyn ja Charles Wolcottin käsialaa.

"Loiskuvuoren" elämyksessä Veli Karhun äänenä kuullaan 70-vuotiasta Nicodemus "Nick" Stewartia, joka teki samaisen alkuperäisääniroolin Etelän laulu -elokuvaan. Veli Kanin ja Veli Ketun äänistä vastasi Disneylle muitakin ääniä tehnyt Jess Harnell. Veli Sammakolle äänen antoi James Avery.

Splash Mountain rakennettiin myös Walt Disney Worldin Magic Kingdomiin sekä Japanin Tokyo Disneylandiin. Ainoastaan Kalifornian Disneylandin alkuperäisversiossa istutaan tukkivaunussa peräkkäin. Muissa versioissa (WDW ja Tokio) tukkivaunut ovat huomattavasti leveämpiä, joten niihin mahtuu istumaan kaksi ihmistä rinnakkain. WDW:n ja Tokion tukeissa on turvapuomit joita Kalifornian alkuperäisversiossa ei ole. Musiikkisovituksiltaan kaikki Splash Mountain -elämyskohteet ovat erilaisia. Loiskuvasta vesielementistään huolimatta Splash Mountain ei ole erityisen märkä kokemus verrattuna sen hyvin kaukaisiin, huomattavasti enemmän kasteleviin Disney-sukulaisiin Kali River Rapids ja Grizzly River Run -"koskiseikkailuihin".

Splash Mountain
Magic Kingdom
Walt Disney World Resort

"Loiskuvuorta" rakennettiin samaan aikaan sekä Tokyo Disneylandiin että Floridan Magic Kingdomiin. Vaikka Floridan Splash Mountain avautui virallisesti päivää myöhemmin kuin Tokion versio (lokakuussa 1992), tehtiin yleisöajoja Floridan versiossa jo heinäkuun puolella.

Magic Kingdomissa Splash Mountain sijaitsee Frontierlandin alueella (Critter Country -aluetta puistossa ei siis ole). Seikkailun loppuhuipentuman lähes 16 metriä pitkä ja 45° asteen kulmassa koettava pudotus ei ole ihan yhtä ennätyksiä hipovaa tasoa kuin Disneylandin alkuperäisversiossa (jossa pudotus oli 47° asteen kulmassa). Pudotuksia Floridan Splash Mountainin "joessa" on kuitenkin yksi enemmän – eli neljä kappaletta. "Joen" väitetään olevan 12 metriä lyhyempi Kalifornian alkuperäisversioon verrattuna, mutta Floridan versio on kestoltaan pidempi, noin 10-11 minuuttia. (Eri lähteissä ilmoitettavat kestot johtuvat siitä, että Splash Mountainin kaikissa versioissa voi tapahtua ylimääräisiä pysähdyksiä monista eri syistä). Floridan versio tarjoaa erikoispiirteenään lyhyen vuoristorataosuuden, jossa vaunutukki kulkee pienen hetken vinhaa vauhtia kiskoilla!

Magic Kingdomin Splash Mountainissa jonotusalue on hieman tunnelmallisempi, satumaisempi ja pidempi kuin Kalifornian alkuperäisversiossa. Musiikkisovitukset ovat hyvin erilaisia, vaikka samat laulut soivatkin taustalla (muun muassa "Zip-A-Dee-Doo-Dah" ja "Ev'rybody Has a Laughing Place" sekä "How Do You Do?"). Floridan versiossa soi huomattavasti intiimimpi bluegrass-tyylinen musiikki, joka kasvaa kerros kerrokselta finaalin täyteen kantri-orkesteriin.

Lähes 70 yksilön Audio-Animatronics -nukkepaljouden ja upean darkkistekniikan ansiosta Magic Kingdomin Splash Mountain on puiston riemukkaimpia elämyksiä. Chickapin Hill -vuorifasadi massiivisine puunrunkoineen ei oletettavasti ole paljoakaan Kalifornian alkuperäisversiota korkeampi, sillä "tukkijoen" pudotus on tässä Floridan versiossa vain runsaat 15 senttimetriä pidempi.

TÄRKEÄÄ:
Magic Kingdomin Splash Mountain -elämyksessä pituusrajoitus on 102 senttimetriä. Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Splash Mountain
Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort

Japanin versio "loiskuvuoresta" laajensi Tokyo Disneylandin Westernland-aluetta. Vaikka Splash Mountainin ympärille syntyneellä alueella ei ole muuta tarjontaa kuin kanoottiajelu, ravintola ja pari pikkupuotia, nimettiin tämä uusi alue Kalifornian mallin mukaan Critter Countryksi.

Tokion Splash Mountain on hyvin samankaltainen Floridan version kanssa – ja kuitenkin ihan erilainen. Yli 853-metriseksi ilmoitetun "jokensa" ansiosta Tokion version pitäisi olla suurin kaikista Splash Mountain -elämyskohteista, mutta viralliselta kestoltaan tämäkin versio on "vain" noin 10-11 minuuttia. Chickapin Hill -vuorifasadin massiivinen puunrunko on Tokion puistossa suunniteltu näkymään Fantasylandiin varsin hauskalla tavalla: se saa ihan toisenlaisen merkityksen näkyessään osana The Haunted Mansion -kummituskartanon fasadikokonaisuutta. Massiivisesta koostaan huolimatta Tokion Splash Mountain on suunniteltu pienemmille matkustajille ja siksi "tukkivaunujen" istuimet ovat tiukkojen turvapuomiensa takia silkkaa kidutusta isokokoisille ihmisille.

Tokion Splash Mountainin ajelu eroaa edeltäjistään sekä kohtausjärjestykseltään että sivuosissa esiintyviltä eläimiltään. Ajelun kokonaisuus on käytännössä katsoen peilikuva Floridan versiosta. Jonotusalueen sisätilat antavat entistäkin satumaisemman, suloisemman – ja pidemmän – vaikutelman kuin Floridan versiossa. Tokion Splash Mountainin musiikkisovitukset ovat pitkälti Floridan bluegrass-tyyliä, mutta musiikissa on jonkin verran täyteläisempi sointu. Ajelussa kuullaan kaikki tutut laulut ("Zip-A-Dee-Doo-Dah" ja "Ev'rybody Has a Laughing Place" sekä "How Do You Do?") varsin erilaisina versioina – puhumattakaan ajoittaisista japanilaiskäännöksistä. Suurin osa Tokion version hahmoista puhuu tietenkin japania.

TÄRKEÄÄ:
Tokyo Disneylandin Splash Mountain -elämyksen pituusrajoitus 90 senttimetriä. Ajelu ei sovi alle 3-vuotiaille; alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa. Alemman pituusrajan takia turvapuomit ovat myös tiukemmat! Ruumiinrakenteeltaan suurikokoiset ihmiset eivät välttämättä mahdu turvapuomin alle!

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*