KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 21, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Space Station X-1

Satellite View of America

Tätä elämystä EI ole enää olemassa.
Aikoinaan se löytyi puistosta:

Disneyland,
Disneyland Resort California,
Yhdysvallat,
Tomorrowland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"avaruusasema X-1"

Elämysluokka:
Klassikko

Avasi ovensa:
heinäkuu 1955 (DL)

Elämystyyppi:
Kävelykohde

Esityksen kesto:
(katso esittely)

Pituusrajoitus:
Ei ollut

Ikärajoitus tai -suositus:
Ei varsinaisesti ollut

Virallinen varoitus:
Ei ollut

Sukulaiselämykset
(toteutus ja tunnelma):
Sleeping Beauty Castle Walkthrough
20,000 Leagues Under the Sea (näyttely)
Le Passage Enchanté d'Aladdin
Les Mystères du Nautilus
La Tanière du Dragon

Katso myös:
Spaceship Earth
The Haunted Mansion
Soarin’ Over California
Carousel of Progress
Horizons

Space Station X-1
Elämyksen historia
ja perusesittely

Usein Kalifornian Disneylandin historiassa jaksetaan muistuttaa kuinka valitettavan keskeneräisenä Tomorrowland -alue avattiin 17. heinäkuuta 1955. Verrattuna kuitenkin avajaiskesän Adventureland -alueeseen, jonka ainoa elämyskohde oli Jungle Cruise, Tomorrowlandissa oli peräti ruhtinaallinen määrä elämyksiä: interaktiivinen autoajelu Autopia, avaruuslentosimulaatio Rocket to the Moon, toinen avaruusteemainen simulaatio Space Station X-1, elokuvaelämys The World Beneath Us, sekä sukellusvenekävelykohde 20,000 Leagues Under the Sea. Disneyn elämyskohteiden kronikassa näillä alkuperäisillä Tomorrowland -elämyksillä on erittäin tärkeä osuutensa. Vaikka ne eivät olleet varsinaisia simulaattoreita, useimmat edellämainitut alkuperäiselämykset pyrkivät tarjoamaan vahvan simulaation, olipa kyseessä sitten "hurja" vauhti, jännittävä avaruuslento tai meren syvyyksissä vaaniva jättiläiskalmari. Alkuperäisen Tomorrowlandin perintö näkyy jopa Disneyn uusimmissa superelämyksissä.

Kuten lukemattomat muut Disneylandin alkuperäisen 1955 Tomorrowlandin elämyksistä, myös Space Station X-1 oli kävelykohde. Toisin kuin useimmat tynkä-esittelyt antavat ymmärtää, tällä elämyksellä ei ollut juuri mitään tekemistä realistisen satelliittitekniikan kanssa. Sen sijaan Space Station X-1 tarjosi mielikuvituksellisen vierailun avaruudessa rauhallisesti pyörivälle tähystysasemalle, jonka suurista ikkunoista saattoi ihailla Amerikkaa yli 80 (tai peräti 140) kilometrin korkeudesta. Kyseessä oli Disneylandin ihkaensimmäinen visuaalisiin erikoistehosteisiin perustuva taianomainen kävelykohde; (esimerkiksi Sleeping Beauty Castle Walkthrough, jota yleensä pidetään käveltävien dark ride -tyylisten kohteiden prototyyppinä, avattiin vasta pari vuotta myöhemmin).

Space Station X-1:n tähystysasema ei oikeasti liikkunut, vaan ainoastaan sen lattia pyöri. Tähystysaseman alla liikkumattomana lepäävä maapallon osa – Amerikan Yhdysvallat – oli pääosin pelkkä strategisesti valaistu maalaus. Tähystysaseman yhden ympäripyörähdyksen aikana Amerikka ehti yleensä kirkastua päivänvalon alla ja sitten taas hämärtyä yötunnelmaan, jolloin lukemattomien valaistujen pikkukaupunkien sekä tähtimerien ympäröimä "satelliittinäkymä" oli taianomaisimmillaan. Disneyn elokuvastudion mattamaalaus-maestro Peter Ellenshaw sekä animaatioklassikoiden taustamaalaajana aloittanut Claude Coats toteuttivat tämän huikean "satelliittinäkymän" Amerikkaan. Toteutuksen tärkeimpänä työvälineenä olivat dark ride -ajeluista tutut ultraviolettivaloissa hehkuvat fosforimaalit, joiden asiantuntijaksi Coats usein mainitaan. Ellenshaw oli toteuttanut samalla tavalla pimeässä, ultraviolettivalaistuksen alla dramaattisesti muuttuvan Disneyland -kartan jo vuonna 1954 (klikkaa kuvia alla). Tähystysasemaa ympäröivän avaruuden tähdet oli todennäköisesti myös toteutettu fosforimaaleilla ja ultraviolettivalaistuksella.

Amerikan "satelliittinäkymässä" oli kuitenkin myös muuta kuin maalia. Liikkuvat pilvet leijuivat mantereen yläpuolella, myrskyjä kehittyi siellä täällä, ja jopa metsäpalo loimusi ja synnytti savua. Hyvin suurella todennäköisyydellä useimmat näistä tehosteista ovat hyödyntäneet ikivanhaa "Peppers Ghost" (Pepperin haamu) -heijastustekniikkaa, jota hyödynnettiin myöhemmin muun muassa Sleeping Beauty Castle Walkthrough -elämyksessä (ja sitäkin legendaarisemmin The Haunted Mansion -kummituskartanossa). Lukuisat äänitehosteet loivat lisätunnelmaa avaruudessa leijuvalle tähystysasemalle, ja myös instrumentaalinen musiikki saattoi soida taustalla. Tämän suhteellisen rauhallisen ja unenomaisen avaruusleijailun voi nähdä myös edeltäjänä Disney California Adventure -puiston huippuelämykselle Soarin Over California.

Vuoteen 1958 mennessä Space Station X-1 oli muuttanut nimensä tylsempään muotoon Satellite View of America. Tomorrowlandin lukemattomien muutosten jälkeen tämän alkuperäisen elämyskohteen tilalla kaupataan nykyään t-paitoja ja pehmoleluja – ja seinän toisella puolella ammuskellaan avaruusörkkejä interaktiivisessa elämyskohteessa Buzz Lightyear Astro Blasters.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*