KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Maaliskuun 25, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Space Mountain
(Walt Disney Worldin Alkuperäisversio)

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Tomorrowland -alue

H U O M I O !
Kaikki muut Space Mountain -elämykset
esitellään erikseen! (Katso linkit).

Elämyksen vapaa suomennos:
"Avaruusvuori"

Elämysluokka:
Klassikko, rajumpaan makuun

Ensimmäinen ajelu:
Joulukuu 1974 (WDW)

Merkittävät parannukset:
Vuosina 1989, 1999 ja 2009

Elämystyyppi: Vuoristorata
pimeässä rakennuksessa, rajumpaan makuun.
Avaruusteemoitus. Teräsputkirata
kahdella aavistuksen erilaisella radalla
(Alpha ja Omega -radat).

Istuimet ja vaunu:
Matkustajat istuvat peräkkäin,
eivät rinnakkain! Yhteen vaunuun mahtuu
istumaan yhteensä 3 henkilöä.
Selkänojalliset istuimet.
Jokaisella matkustajalla on oma
syliin laskeutuva turvapuomi.
Kulkuneuvoyhdistelmä kytkee kaksi
vaunua yhteen, joten yhdistelmään
mahtuu kerralla 6 henkilöä.

Ajelun kesto:
Noin 2 minuuttia 30 sekuntia

Pituusrajoitus:
112 senttimetriä
(44 tuumaa; virallisetkin Disney-lähteet
saattavat ilmoittaa virheellisen 113 cm)

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Voidaksesi nauttia ajelusta sinun tulisi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Kohdetta ei suositella niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista
ja pituusrajoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka Walt Disney Worldin Space Mountain ei ole vauhdiltaan erityisen hurja (noin 45 km/h), ajelu sisältää äkkinäisiä liikkeitä, tiukkoja kaarteita ja yllättäviä pikkupudotuksia.
Ajelu tapahtuu lähes pilkkopimeässä, joten vaunun liikkeitä on mahdoton ennustaa ensimmäisellä ajokerralla! Toisin kuin Ranskan Disneyland Paris -puiston versio, Walt Disney Worldin Space Mountain ei edelleenkään sisällä inversioita, eli vaunu EI käänny ylösalaisin matkan aikana. Useiden mielestä tämä Walt Disney Worldin versio on kuitenkin rajumpi kuin Kalifornian Disneylandin 2005 uusittu Space Mountain.

Vaikka WDW:n Space Mountainilla onkin kaksi rataa, eivät ne eroa toisistaan merkittävästi muilta osin kuin olemalla toistensa peilikuvia. Vasemmanpuoleinen Alpha-rata on 974 metrisenä vain kolme metriä pidempi kuin oikeanpuolimmainen Omega-rata. Kumpikin rata nousee huippukohdassaan runsaaseen 27 metrin korkeuteen ja saavuttaa maksimissaan lähes 45 km/h nopeuden. Jakautuminen Alphan ja Omegan jonotuksiin tapahtuu jonotusalueen sisätiloissa - ellei toinen jonoista ole sitten FastPass-käytössä! Huomaa siis, ettei puiston vierailla ole välttämättä mahdollisuutta valita haluamaansa rataa! Huomaa myös, että hiljaisempina kausina saattaa olla käytössä vain yksi elämyksen kahdesta radasta.

Sukulaiselämykset:
(rata- ja vaunutekniikka)
Matterhorn Bobsleds

Sukulaiselämykset (teemoitus):
Space Mountain (Disneyland)
Space Mountain - De la Terre à la Lune
Space Mountain - Mission 2

Katso myös:
Big Thunder Mountain
Splash Mountain
Expedition Everest

Space Mountain
Elämyksen historia
ja esittely

Vuonna 1959 Kalifornian Disneylandiin noussut kaksiratainen Matterhorn Bobsleds -elämys aloitti teräsputkisten vuoristoratojen hurjan tuotannon ympäri maailmaa. Seuraavan vuosikymmenen aikana toinen toistaan hurjemmat teräsputkiradat saivat vauhdinhimoiset teini-ikäiset juoksemaan huvipuistosta toiseen. Siksi Disneyn elämyssuunnittelijat (WED Enterprises) tarttuivat toimeen jo 1964 ja alkoivat satusetä Walt Disneyn siunauksella kehitellä uutta vuoristorataa. Väitetään että idea Space Mountainistapimeään rakennukseen piilotetusta avaruusteemaisesta vuoristoradastaolisi tullut jopa Waltilta itseltään.

Alunperin Disneylandiin suunnitellun Space Mountainin kartiomainen fasadirakennelma luonnosteltiin jo 1965. Elämyksestä suunniteltiin peräti nelirataista kaksirataisen Matterhornin inspiroimana. Suurin osa alkuperäissuunnitelmista kuitenkin peruttiin Walt Disneyn kuoleman myötä (1966), eikä Space Mountainin suunnittelua jatkettu ennen kuin Walt Disney Worldin (WDW) Magic Kingdom -puisto oli avattu Floridaan syksyllä 1971. Kolme vuotta myöhemmin, joulukuussa 1974, puistossa avautui Space Mountainin ("avaruusvuoren ") ensimmäinen versio. (Elämyskohde juhli virallisia avajaisiaan vasta tammikuussa 1975, mutta ensimmäiset asiakasajot tehtiin jo joulukuussa 1974. Vaikka Disneyn virallisissa julkaisuissa ilmoitetaan elämyskohteen avajaisvuosi yleensä virallisten avajaisten mukaisesti, WDW:n Space Mountainin tapauksessa Disney pitää yllättävän usein kiinni joulukuusta 1974).

Tämä ihkaensimmäinen Space Mountain oli käytännössä katsoen kaksiratainen Disneylandin Matterhorn Bobsleds pimeään rakennukseen sullottuna ja uudelleen teemoitettuna. Kuten Matterhorn-ajelussa, myös Space Mountainin kapeisiin vaunuihin mahtui alunperin neljä matkustajaa, joista kaksi joutui istumaan toisen matkustajan "sylissä".

Alkuperäisen 1974 Space Mountainin kaksi eri rataa luotiin toistensa peilikuviksi. Lähes 28 metriin huippukohdassaan kipuavat radat kulkivat myös osittain toistensa lomassa. Space Mountain oli maailman ensimmäisiä tietokoneohjattuja vuoristoratoja, mutta huima teknologia ei kuitenkaan estänyt onnettomuuksia. Elämyskohteelle kehittyi lyhyessä ajassa kyseenalaisen "huvittava" maine rakennuksen pohjalta löytyneiden tavaroiden takia (mm. tekohampaita ja peruukkeja). Kun Matterhorn Bobsleds -elämykseltä lainattu, entistä rajumpia yhtäkkisiä pudotuksia ja tiukkoja mutkia sisältävä rata sijoitettiin pimeään rakennukseen, oli elämys yksinkertaisesti liian yllätyksellinen useimmille puiston asiakkaille. Yllätyksellisyyttä lisäsi se, ettei puisto halunnut aluksi käyttää Space Mountainista termiä "vuoristorata", vaan maalaili siitä kuvaa "avaruuslentona". Vasta kun asiakkaat olivat loukkaantuneet tarpeeksi monta kertaa ajelun takia, puiston johto tiesi että varoituskylteissä oli parasta ilmoittaa elämyskohteen olevan raju vuoristorata. (Lue lisää). Walt Disneyn veljen Roy O. Disneyn 83-vuotias leski Edna Disney selvisi tosin hengissä Space Mountainin koeajoista.

Avajaisvuotensa ongelmista huolimatta Floridan Space Mountain osoittautui megamenestykseksi puiston nuorten vieraiden keskuudessa. Kalifornian Disneylandissa Space Mountain avautui alkukesästä 1977. Floridan alkuperäisversio jäi historiaan ainoana kaksirataisena Space Mountainina, sillä kaikki muut versiot ovat tyytyneet yhteen rataan. Hurjaa pimeässä kulkevaa vauhtielämystä ovat tietenkin jo joulukuusta 1974 lähtien täydentäneet rakennuksen sisäkattoon heijastettavat kuvat tähtisumuista, tähdenlennoista, leijuvista asteroideista ja kiitävistä meteoriiteistä. (Viimeksimainittujen uskottiin aikoinaan olevan suurennoksia röpeliäisistä suklaakekseistä). Space Mountainin laaja, liiankin hyvin piilotettu jonotusalue on aina kulkenut rakennuksen pohjalla, josta saattoi jo avajaisvuonna ihailla käytävän kummallakin puolella vilahtavia, pimeässä kiiltäviä rakettivaunuja. Dark ride -elämyksissä käytetty "musta valo" on aina ollut runsaassa käytössä Space Mountainin sisätiloissa. (Pimeydessä loistavat värit perustuvat ultraviolettivalossa hehkuvaan fosforiin). Varsinkin lastausalue on aina kylpenyt scifi-elämykselle sopivassa aavemaisessa sinessä.

Muutoksiakin on tapahtunut kuluneiden lähes neljänkymmenen vuoden aikana. WDW:n Space Mountain sai uudet turvallisemmat vaunut jo vuonna 1989, jolloin luovuttiin "sylikkäin" istumisesta. Tuolloin vaunun matkustajakapasiteetti väheni neljästä ihmisestä kolmeenmutta kenenkään ei enää tarvinnut istua toisen sylissä ja kaikilla matkustajilla oli selkänoja. (Samanlaiset vaunut on otettu käyttöön myös Disneylandin Matterhorn Bobsleds -elämyksessä). Uutta oli myös jalkojen välistä syliin laskeutuva "T"-mallinen turvapuomi, sillä aiemmin matkustajat sidottiin vaunuihin lentokoneista tuttujen turvavöiden avulla.

Vuonna 1999 WDW:n Space Mountainia peruskorjattiin, mutta merkittävämpiä muutoksia elämykseen tehtiin vasta kymmenen vuotta myöhemmin, vuoden 2009 aikana. Disneylandin version rata oli rakennettu kokonaisuudessaan uudestaan jo vuosien 2003-2005 aikana. WDW:n version kahta rataa ei välttämättä ole rakennettu alusta asti uudestaan, mutta muilta osin ajelusta on pyritty luomaan yhtä elämyksellinen kuin Disneylandin 2005 radasta uusine huimine tehosteineen. KenNetti kuitenkin painottaa että erilaisten vaunujensa ja ratojensa takia Walt Disney Worldin ja Kalifornian Disneylandin Space Mountain -elämykset saattavat olla toisiinsa verrattuina kuin päivä ja yö!

WDW:n Space Mountainin valkoinen fasadi on edelleen Disney-puistojen "avaruusvuorista" suurin (yli 55 metriä korkeudeltaan ja runsaat 90 metriä halkaisijaltaan). Walt Disney Imagineering -legenda John Hench piirsi fasadin alkuperäiskonseptit jo 1965 ja keksi myös lopullisen toteutuksen omalaatuisimman piirteen: tukipylväät jotka sijaitsevat sisäkaton ulkopuolella.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*