KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 12, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Space Mountain
(uuden sukupolven versio)

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Tomorrowland -alue

Tokyo Disneyland,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Tomorrowland -alue

Hong Kong Disneyland,
Hong Kong Disneyland Resort, Kiina,
Tomorrowland -alue

H U O M I O !
Disneyland Parisin ja Walt Disney Worldin
erilaiset Space Mountain -elämykset
esitellään erikseen! (Katso linkit).

Elämyksen vapaa suomennos:
"Avaruusvuori"

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Joulukuu 1974 (WDW)
Toukokuu 1977 (DL)
Huhtikuu 1983 (TDL)
Syyskuu 2005 (HKDL)

Merkittävät parannukset
(Kalifornian Disneyland):
Vuosina 2003-2005
(Tokyo Disneyland):
Vuosina 2006-2007

Elämystyyppi: Vuoristorata
pimeässä rakennuksessa
avaruusteemoituksella.
Teräsputkirata.

Istuimet ja vaunu:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Jokaisella matkustajalla on oma
syliin laskeutuva turvapuomi.
Yhteen vaunuun mahtuu
istumaan yhteensä 6 henkilöä.
Kulkuneuvoyhdistelmä kytkee kaksi
vaunua yhteen, joten yhdistelmään
mahtuu kerralla 12 henkilöä.

Ajelun kesto:
Noin 2 minuuttia 45 sekuntia

Pituusrajoitus:
102 senttimetriä
(Disneyland California, Tokyo Disneyland
& Hong Kong Disneyland)

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Voidaksesi nauttia ajelusta sinun tulisi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Kohdetta ei suositella niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka nämä Space Mountain -versiot (Kalifornia, Tokio ja Hong Kong) eivät ole vauhdiltaan erityisen hurjia (noin 55 km/h), ei niitä kannata myöskään aliarvioida!
Ajelu tapahtuu lähes pilkkopimeässä, joten vaunun liikkeitä on mahdoton ennustaa ensimmäisellä ajokerralla! Toisin kuin Ranskan Disneyland Paris -puiston Space Mountain, nämä edellä mainitut versiot eivät sisällä inversioita, eli vaunu EI käänny ylösalaisin matkan aikana. Useiden mielestä Walt Disney Worldin versio on rajumpi kuin nämä (Kalifornian, Tokion ja Hong Kongin) Space Mountainit.

Sukulaiselämykset:
(rata- ja vaunutekniikka)
ei varsinaisesti ole

Sukulaiselämykset (teemoitus):
Space Mountain (Walt Disney World)
Space Mountain - de la Terre à la Lune
Space Mountain - Mission 2

Katso myös:
Matterhorn Bobsleds
Big Thunder Mountain
Splash Mountain

Space Mountain
Elämyksen historia

Ihkaensimmäinen Space Mountain avautui Floridan Walt Disney Worldin (WDW) Magic Kingdom -puistossa joulukuussa 1974. Elämyskohde oli käytännössä katsoen Kalifornian Disneylandin Matterhorn Bobsleds -vuoristoradan (1959) kopio sullottuna pimeään rakennukseen. Disneyn elämyssuunnittelijat (WED Enterprises) olivat jo vuonna 1964 alkaneet kehitellä uutta vuoristorataa satusetä Walt Disneyn siunauksella. Väitetään että idea Space Mountainistapimeään rakennukseen piilotetusta avaruusteemaisesta vuoristoradastaolisi tullut jopa Waltilta itseltään. Space Mountainin ("avaruusvuoren") kartiomainen fasadirakennelma luonnosteltiin jo 1965. Kului kuitenkin lähes vuosikymmen ennen kuin elämyskohde näki päivänvalonsa kaksirataisena Floridan alkuperäisversiona.

Space Mountain rakennettiin myös Kalifornian Disneylandiin (1977) sekä Japanin Tokyo Disneylandiin (1983). Toisin kuin Floridan alkuperäisversio, nämä seuraajat rakennettiin yksirataisina sekä suuremmilla vaunuilla varustettuna.

Ranskan Disneyland Paris -puistoon "avaruusvuori" suunniteltiin alusta asti uudelleen. Vuonna 1995 avattu Space Mountain – de la Terre à la Lune oli edeltäjistään huomattavasti erottuva, hyvin erilainen versio.

Nykyisistä Disney-puistojen Space Mountain -elämyksistä siis Pariisin sekä Floridan versiot ovat poikkeuksellisimpia. Kalifornian, Tokion ja Hong Kongin versioita yhdistää samanlainen vaunutekniikka ja samankaltainen kokonaiselämys. Lukuunottamatta Pariisin versiota, muita Space Mountain -elämyksiä yhdistää myös futuristinen valkoinen fasadi, jonka tukipylväät sijaitsevat sisäkaton ulkopuolella. Joillekin fasadi saattaa tuoda mieleen Japanin Fuji-vuoren.

Space Mountain
Disneyland

Disneyland Resort

Kalifornian Disneylandin "avaruusvuori" avautui toukokuussa 1977. Koska WDW:n jättimäinen alkuperäisversio ei olisi mahtunut Disneylandiin, rakennettiin Kalifornian Space Mountain yksirataisena. Suurempien vaunujen avulla päädyttiin kuitenkin lähes samaan ajokapasiteettiin; Disneylandin 1977 version vaunuihin mahtui alunperinkin kaksi matkustajaa rinnakkain (kun taas WDW:n versiossa edelleen istutaan peräkkäin). Hurjaa pimeässä kulkevaa vauhtielämystä ovat alusta alkaen täydentäneet rakennuksen sisäkattoon heijastettavat kuvat tähdenlennoista, leijuvista asteroideista ja kiitävistä meteoriiteistä.

Vuosien varrella tätä Kalifornian Space Mountainia on paranneltu useaan otteeseen. Pariisin "avaruusvuoren" onnistuttua yli odotusten myös Kalifornian version vaunuihin lisättiin musiikkia sekä muuta audiota toistavat kaiuttimet jo vuonna 1996. Musiikkina tuolloin kuultiin Aarin Richardin säveltämä ja sovittama rockahtava versio kuuluisasta Camille Saint-Saënsin "Le Carnival Des Animaux" -teoksen "Aquarium"-melodiasta. Muusikot Dick Dale ja Carl Verhein vastasivat mukaansatempaavista sähkökitara-osuuksista Ron Fishin soittaessa rumpuja ja Ron Eglitin näppäillessä bassoa. Ajelu sai myös joitakin uusia visuaalisia tehosteita, mutta suurimmat muutokset olivat vasta tulossa.

Vuosina 1997-1998 Disneylandin Tomorrowland-alue uusittiin mielikuvituksellisempaan suuntaan ja niinpä myös Space Mountainin valkoinen fasadi sai uuden kultaa, pronssia ja vihreää yhdistelevän väripeitteen. Onneksi Space Mountainin seuraavan suurremontin yhteydessä (2003-2005) fasadin väri palautettiin valkoiseksi. Samaisen suurremontin aikana fasadin sisuksissa tehtiin vieläkin oleellisimpia muutoksia: koko alkuperäinen rata purettiin ja sen tilalle rakennettiin uusi rata. Täysin uudistettu Space Mountain avautui sopivasti Disneylandin 50-vuotisjuhlien alla, heinäkuussa 2005. Kalifornian nykyinen "avaruusvuori" tarjoaa siis lähes kilometrin verran uutta teräsputkirataa, josta suurin osa syöksytään henkeäsalpaavien visuaalisten tehosteiden sekä tähtimerien seassaparhaimmillaan noin 55km/h tuntinopeudella. Radan korkein kohta nousee 26 metriin. Fasadin sanotaan nousevan "antennitorneineen" noin 35 metrin korkeudelle.

Disneylandin 2005 Space Mountainin musiikista vastasi elokuvasäveltäjä Michael Giacchino (jonka musiikkia kuullaan myös Ranskan Disneyland Paris -puiston nykyisessä Space Mountain: Mission 2 -versiossa).

H U O M I O !
Vuodesta 2006 lähtien tämä Disneylandin Space Mountain on muuttunut muutaman kerran Rockin
Space Mountain -erikoisteemoituksella höystetyksi, jolloin musiikki on ollut rokahtavampaa ja tehosteet hieman erilaisia. Halloween-sesonkien aikaan "avaruusvuori" on muuttunut kauhuteemalla maustetuksi "kummitusvuoristoradaksi" Space Mountain: Ghost Galaxy. Näistä suunniteltiin ilmeisesti jokavuotisia, tiettyyn sesonkiin sidottuja erikoistapahtumia, mutta KenNetillä ei ole tällä hetkellä varmaa tietoa siitä, jatketaanko erikoisteemoituksia enää ollenkaan – ja jos jatketaan, mihin vuodenaikaan ne toteutetaan. Asian suhteen kannattaa pitää silmällä Disneylandin virallista sivustoa.

Space Mountain
Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort

Kuten koko puisto, Japanin Tokyo Disneylandin Space Mountain avautui myös huhtikuussa 1983. Tokion "avaruusvuori" rakennettiin Kalifornian Disneylandin 1977 version mukaisesti. Valkoinen fasadi nousee noin 35 metriin.

Tokion Space Mountain suurremontoitiin loppuvuodesta 2006 ja avattiin "uuden sukupolven versiona" huhtikuussa 2007. Uusitulla radalla ajellaan nykyään samantyylisellä 12 matkustajan vaunuyhdistelmällä kuin nykyisissä Kalifornian ja Hong Kongin versioissa. Nykyinen ajelu saavuttaa 48 km/h maksiminopeuden, ja rataa löytyy runsaan kilometrin verran.

KenNetillä ei ole valitettavasti varmuutta siitä kuullaanko Tokion Space Mountainin ajelun aikana laisinkaan musiikkia.

Space Mountain
Hong Kong Disneyland

Hong Kong Disneyland Resort

Kiinan ensimmäinen Disneyland-puisto, Hong Kong Disneyland, avautui syyskuussa 2005. Puiston "avaruusvuoren" sanotaan olevan kopio Kalifornian Disneylandin uudelleenrakennetusta Space Mountainista. Henkeäsalpaavien visuaalisten tehosteiden sekä tähtimerien seassa vilistävä 12 matkustajan vaunuyhdistelmä saavuttaa parhaimmillaan noin 55km/h tuntinopeuden. Taustalla kuullaan Michael Giacchinon säveltämää musiikkia.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*