KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Marraskuun 24, 2013

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Soarin Over California
Soarin’ (Florida)

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disney California Adventure,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Condor Flats -alue
(Golden State)

E p c o t ,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Future World -alueen The Land

Elämyksen vapaa suomennos:
"leijaillen yli Kalifornian"

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Helmikuu 2001 (DCA)
Toukokuu 2005 (WDW)

Elämystyyppi: Simulaattori
jättimäisen puolipallon muotoisen
elokuvaheijastuksen edessä,
rauhallisella leijailutehosteella.

Istuimet ja vaunu:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 9-11 henkilöä
(riippuen missä kohdassa
katsomoa istutaan).
Ilmaan nousevat, "tuolihissiä"
muistuttavat selkänojalliset penkit
turvavöin varustettuna.
Yhteen esitykseen mahtuu
87 henkilöä. Asiakkaat
lastataan kolmesta eri pisteestä:
Alpha (27 henkilöä),
Bravo (33 henkilöä),
Charlie (27 henkilöä).

Ajelun kesto:
5 minuuttia

Pituusrajoitus:
102 senttimetriä

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Voidaksesi nauttia ajelusta sinun tulisi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Kohdetta ei suositella niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Virallisesta varoituksestaan huolimatta Soarin Over California ja Soarin ovat koko perheelle sopivia tunteisiin vetoavia elämyksiä, jotka eivät tee tyypillisille simulaattorielämyksille ominaisia äkkinäisiä, heikoimmille niskoille sopimattomia liikkeitä (kuten Star Tours ja Indiana Jones Adventure). Korkean paikan kammoisille Soarin Over California ja Soarin -kohteita ei kuitenkaan voi suositella, sillä elämys antaa vahvan illuusion korkealla lentämisestä.

Vinkki liittyen
Soarin Over California -elämykseen
Perfektionisteille parhaat katselupaikat löytyvät tietenkin eturivin keskiosasta (Bravon ensimmäiset 11 paikkaa). Ruuhka-aikoina istumapaikkaan ei yleensä pysty vaikuttamaan, mutta hiljaisempina aikoina eturiviin pääsyä voi pyytää kiltisti. Vaikka Alphan ja Charlien laitimmaiset paikat eivät ole perfektionistien suosikkeja, näiden katsomo-osien eturiveiltä löytyy myös erinomaisia paikkoja.

Sukulaiselämykset
(kaartuvat tai puolipallon muotoiset
elokuvaheijastukset):
Circle-Vision 360°
Epcotin 360° elokuvat
If You Had Wings
World of Motion
Horizons

"Hengessä mukana"
(upeat lentokohtaukset):
Epcotin 360° elokuvat
Ellen’s Energy Adventure
Peter Pan’s Flight

Katso myös:
StormRider
Star Tours

Soarin
Soarin Over California
Elämyksen historia
ja esittely

Kuten monien muidenkin elämyskohteiden tapauksessa, Disneyn Soarin -lentoelämyksiä ei olisi olemassa ilman huikeita edeltäjiään. Puoliympyrän muotoinen elokuvaelämys Cinema 180 tuli tutuksi suomalaisille sekä Linnanmäen että Särkänniemen huvipuistoissa 1980-luvulla. Tämä 70mm laajakangasfilmiin perustuva, yleisön puoliksi ympäröivä elokuvaelämys tunnetaan useammalla eri nimellä – muun muassa Imax Dome (alunperin Omnimax), Omnivision, Dynavision ja Astrovision. Näiden edeltäjä, noin 140° kaarelle kääntyvä Cinerama-järjestelmä esiteltiin jo vuonna 1953. Vain kaksi vuotta myöhemmin Kalifornian Disneyland esitteli WED Enterprisesin kehittämän Circle-Vision 360° -ympyräteatterin, jonka paranneltu versio perustui yhdeksään erilliseen heijastukseen. 1960-luvun loppupuolella perustettu IMAX Corporation kehitti uuden järjestelmän, johon ei tarvittu kuin yksi heijastus.

Ennen Omnimaxin 1973 ensi-iltaa WED Enterprises ennätti sisällyttää lähes puolipallon muotoiset elokuvaheijastukset If You Had Wings -ajeluun, joka avautui kesällä 1972 Floridan Walt Disney Worldin (WDW) Magic Kingdom -puistossa. Näitä heijastusosuuksia kutsuttiin termillä "speed room" eli "vauhtihuone". Ne olivat käytännössä katsoen Cinema 180 -teattereita, joiden läpi vaunu ajoi. Vaikuttavia lentoelokuvia tehosti vaunussa istuvien kasvoille puhallettu ilma. Vuonna 1982 Floridassa avautunut EPCOT Center (nykyään pelkkä Epcot) jatkoi If You Had Wingsin "speed room" -perintöä. Omnimaxin mukaiset 70mm filmille kuvatut elokuvaosuudet sisällytettiin World of Motion -ajeluun sekä vuosi myöhemmin avautuneeseen Horizons-elämykseen. Kaikki kolme edellämainittua elämystä saivat 1990-luvun loppupuolella väistyä uusien luomusten tieltä, mutta WEDin – nykyisen Walt Disney Imagineeringin (WDI) – väki halusi tuoda vaikuttavat "speed room" -luomukset jollain keinolla takaisin.

WDI oli jo 1990-luvun puolivälissä alkanut suunnitella Omnimaxia hyödyntävää lentoelämystä, mutta projekti oli tyssännyt suunnattoman monimutkaiseen ja liian kalliiksi osoittautuneeseen vaunuideaan. Tarvittiin neljänkymmenen vuoden takainen leikkikalulaatikko sekä runsaasti mielikuvitusta, ennenkuin WDI:llä työskennellyt Mark Sumner kehitti yksinkertaisuudessaan nerokkaan vaunuidean. Samoihin aikoihin Disney-yhtiö oli elvyttänyt toisen projektin, Yhdysvaltain länsirannikolle suunnitellun WestCOT-puiston, jota alettiin toteuttaa huomattavasti pienemmässä mittakaavassa sekä uudella Kalifornia-teemalla alkuperäisen Disneylandin parkkipaikalle. Puisto avautui myrskypilvien alla helmikuussa 2001 nimellä Disney’s California Adventure. Lukemattomat asiakkaat pitivät puistoa Disney-yhtiön pahimpana floppina.

Simuloitu riippuliidinlento länsirannikon komeimpien maisemien yläpuolella pelasti kuitenkin paljon; ilman Soarin’ Over California -elämystä uusi puisto olisi ehkä ollutkin todellinen floppi. Lentoelämystä kehuttiin ja ylistettiin yhtä paljon kuin puistoa sen ympärillä haukuttiin.

Soarin’ Over California -elämystä ei kehuta turhan takia. Elämyksen musiikista vastanneen kuuluisan elokuvasäveltäjän Jerry Goldsmithin kerrotaan kyynelehtineen liikutuksesta liidellesssään suunnattoman valkokankaan edessä. Elokuva ylistää Kalifornian luonnollista kauneutta lennellen muun muassa keskellä komeita vuoristoja, majestettisten vesiputousten, sankkojen metsien, vehreiden viinitarhojen sekä Tyynenmeren rannikkoalueiden yläpuolella. Kuvastossa vilahtavat muun muassa Napa Valley, Lake Tahoe ja Yosemite-kansallispuisto sekä tietenkin San Franciscon Golden Gate -silta, jonka lähestyessä moni elämyskohteessa istuva nostaa jalkansa refleksinomaisesti turvaan. (Kyllä – tässä elämyksessä jalkasi roikkuvat vapaina tyhjän päällä!) Elokuva on kuvattu Imax HD -menetelmällä niin vakuuttavasti, ettei 3D-laseja tarvita!

Kuten jo 1972 If You Had Wings -ajelun "speed room" -osuuksissa, Soarin’ Over California -elämystä tehostetaan lempeällä tuulahduksella. Mutta toisin kuin yksikään aiempi Disney-simulaattori, tämä lentoseikkailu on niin rentouttava, että sen aikana voisi tuudittautua jopa uneen. Istuimet ovat poikkeuksellisen mukavat; elokuvan aikana ne simuloivat lennon liikkeitä hyvin hellästi ja pehmeästi. Istuimessa ei ole massiivisia turvakaaria, vaan ainoastaan lentokonepenkistä tuttu turvavyö (joka ei tietenkään aukea ajelun aikana). Istuimet muodostavat tuolihissiä muistuttavan kokonaisuuden, joita "katsomosta" löytyy yhteensä yhdeksän, kolmessa eri rivissä. Nämä penkkirivistöt nousevat elämyksen alussa lattiasta ja asettuvat porrastetusti niin, etteivät ole toistensa edessä; (enimmillään näet ylempänä istuvan kengät). Jättimäinen valkokangas ulottuu 24 metrin korkeuteen ja on niin leveä, että jokaisen rivin 29 henkilöä voi nauttia elämyksestä. Eturivi nousee ylimmäksi, noin 12 metrin korkeuteen, ja takarivi jää alimmalle tasolle.

Soarin’ Over California -elämys osoittautui niin suureksi menestykseksi, että se kopioitiin Floridan Walt Disney Worldin Epcot-puistoon lähes sellaisenaan. Vaikka Floridan versiossakin lennellään Kalifornian yllä, elämyksen nimi lyhennettiin Soarin’ -muotoon, joka ei tosin laisinkaan pahenna lennon elämyksellisyyttä; Kalifornian maisemista mitään tietämätön nauttii lennosta yhtä suuresti. (Elämyksen nimi tulee sanasta soaring = liidellä, leijailla, kohota korkeuksiin).

Näyttelijä Patrick Warburton toimii kummankin elämyskohteen virtuaalisena kapteenina. Warburton muistetaan hilpeän Kronkin äänenä Disneyn piirroselokuvassa Keisarin uudet kuviot (The Emperor's New Groove, 2000).

Soarin’ Over California -elämys sijaitsee edelleen virallisesti alueella Condor Flats, vaikka Disney California Adventure -puiston alkuperäistä aluejakoa on jonkin verran yksinkertaistettu viime vuosina. (Puiston uusi imago kuvastuu hupaisasti sen nykyisessä nimessä, jossa Disney-etuliitteestä on pudonnut genetiivi pois). Lentoelämyksen fasadi on teemoitettu osuvasti lentokonesuojaksi. Jonotusalueella tehdään kunniaa sekä Kalifornialaisille lentokoneille että ilmailualan pioneereille ja hurjapäille kuten Wrightin veljeksille, Amelia Earhartille, Charles Lindberghille sekä Howard Hughesille.

Floridan Epcot-puistossa Soarin’ tungettiin aiemmin kovin tylsän The Land -paviljongin yhteyteen. Toukokuussa 2005 avautuneen Soarin’ -version lentokenttäteemoitus on aavistuksen verran tyylikkäämpi, sillä elämyksen tarkoituksena on lento Floridasta Kaliforniaan. Floridan version jonotusalueelle rakennettiin myös interaktiivinen osuus, jonka aikana kannattaa heilutella iloisesti käsiään. Suuret televisioruudut reagoivat nimittäin käsien liikkeisiin. Näkymättömien infrapunasäteiden ansiosta jonottajille on tarjolla monenlaista hauskaa virtuaalisten rantapallojen sekä ilmapallojen muodossa.

Kummankin Soarin’ -elämyksen jonoissa voi bongailla myös lentoaiheista tai muilla tavoin uljasta elokuvamusiikkia. Jonotusalueilla soi muiden säveltäjien lisäksi myös Jerry Goldsmithin unohtumattomia teemoja elokuvista The Blue Max (1966), Patton (1970), MacArthur (1977), Air Force One (1997) ja Explorers (1985). Kesällä 2004 keskuudestamme poistuneen Goldsmithin yli viisikymmentä vuotta kestäneen uran tunnetuimpiin töihin kuuluvat muun muassa Universal Picturesin 1997 uusittu logomusiikki, Disneyn Mulan (1998), sekä klassikkoelokuvat Planet of the Apes (1968), Papillon (1973), Chinatown (1974), Oscarin voittanut The Omen (1976), Star Trek: The Motion Picture (1978), Alien (1979), The Secret of NIMH (1982), Poltergeist (1982), Rambo-sarjan aloittanut First Blood (1982), Gremlins (1984), Supergirl (1984), Forever Young (1992), Basic Instinct (1992), L.A. Confidential (1997) ja The Mummy (1999).

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * * *