KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Marraskuun 24, 2013

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Snow White Grotto

Tämä maamerkki löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Fantasyland -alue

Tokyo Disneyland,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Fantasyland -alue

Hong Kong Disneyland,
Hong Kong Disneyland Resort, Japani,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Lumikin (vesiputous)luola"

Elämysluokka:
Klassikko

Avautui maamerkkinä:
Huhtikuu 1961 (DL)
Huhtikuu 1983 (TDL)
Syyskuu 2005 (HKDL)

Elämystyyppi:
Maamerkki
(ei varsinainen elämyskohde)

Muut "toivomuskaivot":
Le Château de la Belle au Bois Dormant (Paris)
Cinderella Castle (WDW & Tokyo)

Katso myös:
Sleeping Beauty Castle
Snow White's Scary Adventures
Mermaid Lagoon

Snow White Grotto
Elämyksen historia
ja esittely

Tämä Disneyn Lumikki ja Seitsemän Kääpiötä -mestariteokseen (1937) liittyvä monumentti ei ole varsinainen elämyskohde, mutta erittäin oleellinen osa Kalifornian Disneylandin satulinnan intiimiä, lumoavaa ilmapiiriä.

Tarina kertoo, että eräänä päivänä vuonna 1961 Disneyn elokuvastudiot vastaanottivat nimettömän lähetyksen Italiasta. Lähetyksen puulaatikoista löytyi upea valkoisesta marmorista veistetty patsaskokoelma Lumikista ja hänen seitsemästä pienestä ystävästään. Walt-setä oli kovin otettu lahjastaan ja halusi ehdottomasti pystyttää saamansa taideteoksen Disneylandiin, Sleeping Beauty Castlen (eli Prinsessa Ruususen linnan) liepeille. Mutta koskapa valkomarmorinen Lumikki-veistos oli tehty yhtä pitkäksi (tai tässä tapauksessa yhtä lyhyeksi) kuin pikkumiehet, Disneyn taiteilijat ratkaisivat pulman asettamalla prinsessan monumentin huipulle ja Kääpiöt alemmaksi, kauniin vesiputouskokonaisuuden ympärille.

Tarina on hurmaava, mutta vuosien varrella se on osoittautunut tekaistuksi. Disney-studioiden tiedotusosasto on kuuluisa kehittämistään tarinoista. Snow White Grotto -vesiputous pienine patsaineen sekä Toivomuskaivoineen löytyy Disneylandin linnan "alkuperäiseksi" väitetystä pienoismallista (joka on ollut vuosikausia esillä Walt Disney Worldin Disney's Hollywood Studios -puistossa). Linnaa ei alunperin suunniteltu Prinsessa Ruususelle, vaan nimenomaan Lumikille. Rakennuksen romaaninen, intiimi tyyli on osittain vuoden 1937 animaatioklassikon inspiroimaa. Disneylandin linna olisi myös pysynyt "Lumikin Linnana" (Snow White's Castle), ellei vuonna 1959 ensi-iltansa saanut elokuva Prinsessa Ruusunen olisi ollut työn alla Disneyn studioilla samaan aikaan kun puistoa rakennettiin. Oli puhdas markkinointikikka, että linna päätyikin Ruususelle.

Linnan oikealle sivustalle, vallihaudan äärelle nousseen monumentin suunnitteli WED Enterprisesin John Hench. Marmoripatsaiden koko oli todennäköisesti veistosten toteuttajan puhdas virhe, joten osa tarinasta lienee totta. Hench loi silmää lievästi huijaavan pakkoperspektiivin asettamalla pikku-Lumikin vesiputouksen huipulle. Monumentin viereen rakennettiin suloinen silta Toivomuskaivon kera – ja taustalla soiva laulu "I'm Wishing" 1937 alkuperäiselokuvasta täydensi kokonaisuuden. Snow White Grotto avattiin huhtikuussa 1961, virallisesti nimellä Snow White Grotto and Wishing Well. (Sana "grotto" tarkoittaa "luolaa", mutta sitä käytetään erityisesti vesiputousten takana sijaitsevien luolien tapauksessa).

Walt Disney Worldin (WDW) Magic Kingdom -puisto avautui vuonna 1971. Snow White Grotton sijaan Cinderella Castle -linnan oikealla puolella, kävelyväylän varrella, sijaitsee hyvin vaatimaton Tuhkimolle omistettu "lähde". Vaikka Tuhkimon linna rakennettiin myös 1983 avautuneeseen Tokyo Disneylandiin, puiston rahoittajat halusivat oman versionsa Snow White Grotto -monumentista. Tokion puistossa se sijaitsee linnan vasemmalla puolella. Vuonna 2005 avautunut Hong Kong Disneyland kopioi Kalifornian Ruusus-linnan puistoonsa Snow White Grotton kera. Vuonna 1992 avautuneen Disneyland Paris -puiston satulinnalta löytyy silta Toivomuskaivon kera, muttei varsinaista Snow White Grottoa.

Uudelleenäänitettyä laulua "I'm Wishing" kuultiin jo vuonna 1971 WDW:n elämyksissä Mickey Mouse Revue sekä Snow White's Adventures. Tätä versiota kuullaan edelleen japaniksi laulettuna Tokyo Disneylandin Snow White Grottolla sekä puiston Lumikki-darkkiksen lastausalueella. 1971 versiossa on erikoista se, että laulun keskellä olevassa osiossa kuullaan sanat, vaikka Lumikki hyräili saman osion ilman sanoja 1937 alkuperäisversiossa.

Kalifornian Snow White Grottolla on sen sijaan vuodesta 1983 lähtien kuultu vieläkin erikoisempi versio "I'm Wishing" -laulusta, jonka esittää 67-vuotias Lumikin alkuperäisääni Adriana Caselotti. Laulun erikoisin piirre on kuitenkin se, että monumentin Toivomuskaivo vastaa Lumikin lauluun – aivan kuten alkuperäiselokuvassa.

"I'm Wishing" -laulun 1983 uudelleenäänitykseen liittyy legendaarinen tarina, josta internetissä löytyy useita erilaisia versioita. Jotkut lähteet väittävät Caselottin uudelleenäänityksen sijoittuneen vasta vuodelle 1987, alkuperäiselokuvan 50-vuotisjuhlan tienoille. Toiset lähteet sijoittavat uudelleenäänityksen vieläkin myöhemmäksi, 1990-luvun alkupuolelle, väittäen että Caselotti olisi ollut peräti 75-vuotias laulaessaan. KenNetti kuitenkin uskoo Richard Hollissin ja Brian Sibleyn erinomaista 1987 juhlavuosikirjaa Snow White and the Seven Dwarfs & the Making of the Classic Film (1987/1994, Hyperion), jossa Holliss ja Sibley lainaavat Adriana Caselottin omia muistoja vuoden 1983 uudelleenäänityksestä. Kalifornian täysin remontoitu, uudelleenrakennettu Fantasyland avautui toukokuussa 1983, joten ainutlaatuiselle "I'm Wishing" -äänitykselle oli hyvä syy.

Adriana Caselottin uudelleenäänityksestä kertova tarina on joka tapauksessa koskettava. Laulun orkesteritausta oli jo äänitetty, joten Caselottin oli laulettava samassa sävellajissa kuin yli 50 vuotta aiemmin! Hän ei yksinkertaisesti päässyt korkeimpiin ääniin. Ennen viimeistä yritystä hän loi katseensa ylös kohti taivasta ja pyysi edesmenneeltä Walt Disneyltä apua Lumikin äänen saavuttamisessa – omien sanojensa mukaisesti: "Walt, if you're anywhere along here, I need your help." Viimeinen yritys onnistui tietenkin yli odotusten.

Olkoonpa totuus sitten tylsempi, yksi Snow White Grotto -monumenttiin liittyvä asia on varmaa. Vaikka vuoden 1983 "I'm Wishing" -laulussa Lumikki saattaa vinkua joidenkin mielestä vieläkin kamalammin kuin vuoden 1937 alkuperäisversiossa, Snow White Grotto on yksi Disneylandin rauhallisimpia ja taianomaisimpia paikkoja, joissa voi aistia Walt-sedän aidon läsnäolon. Illan hämärtyessä vesiputous toivomuskaivoineen on lumoavimmillaan.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * * *