KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 21, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Sleeping Beauty Castle
Walkthrough

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Disneyland,
Disneyland Resort California,
Yhdysvallat,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Ruususen linnan läpikävely"

Elämysluokka:
Klassikko

Avautui elämyskohteena:
Huhtikuu 1957

Elämyskohteen
kakkosversio:
1977-2001

Elämyskohteen
kolmosversio avautui:
Marraskuu 2008

Elämystyyppi: Kävelykohde
lukuisilla erikoistehosteilla.
Hämärän tunnelmavalaistuksen
lisäksi huomattava määrä
portaita.

Istuimet ja vaunut:
Ei ole

Elämyksen kesto:
Ei mitään kiirettä, ellei ruuhkaa ole.
(Läpikävely ilman jonoa ja ruuhkaa
noin 8-15 minuuttia).

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Ei suositella pienille lapsille.
Ei sovi liikuntarajoitteisille.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka mistään varsinaisesta kauhukohteesta ei ole kyse tässä ainutlaatuisessa Sleeping Beauty Castle Walkthrough -kohteessa, saattavat läpikäveltävän kohteen osittain synkät käytävät, musiikki ja äänitehosteet sekä vahvat tietokoneelliset animaatio-osuudet säikäyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä. Reitin kapeahkot käytävät ja lukuisat portaat eivät sovellu liikuntaesteisten kuljettavaksi, eivätkä myöskään ahtaan paikan kammosta kärsiville, eikä reittiä suositella perheen pienimpien yksin kuljettavaksi. Linnan maanpäällisestä kerroksesta löytyy kauniisti sisustettu videohuone, jossa liikuntarajoitteiset voivat kokea uudistuneen kohteen virtuaalisessa muodossa.

Sukulaiselämykset:
Space Station X-1
Cinderella Castle Mystery Tour
Le Galerie de la Belle au Bois Dormant
Le Passage Enchanté d'Aladdin

Les Mystères du Nautilus
La Tanière du Dragon

Katso myös:
Sleeping Beauty Castle
Le Château de la Belle au Bois Dormant
The Haunted Mansion
Cinderella Castle

Sleeping Beauty
Castle Walkthrough

Elämyksen historia
ja perusesittely

Teräksestä ja betonista rakennetun Prinsessa Ruususen Linnan (Sleeping Beauty Castle) ei ollut alunperin tarkoitus toimia varsinaisena elämyskohteena. Vaikka ulkoapäin linna oli satumaisen kaunis, sisältä se näytti lähinnä abstraktilta metallihäkkyrältä. Ennen pitkää Walt Disney tajusi että linnan "tyhjän" sisätilan voisi hyödyntää mahdolliselle elämyskohteelle. Kun Kalifornian Disneyland oli selvinnyt ensimmäisestä vuodestaan (1955-1956), Walt antoi Fantasylandin alkuperäiset dark ride -ajelut loihtineelle Ken Andersonille uuden tehtävän: täyttää linnan tyhjät sisukset Ruusus-teemoitetulla läpikäveltävällä elämyskohteella.

Joissain lähteissä kerrotaan, että Ken Anderson oli juuri saanut oman osuutensa Disneyn Prinsessa Ruusunen (Sleeping Beauty, 1959) -animaatioklassikon taiteellisena johtajana päätökseen. Hän ryhtyi suunnittelemaan Ruususen Linnan elämyskohdetta yhdessä taiteilija Eyvind Earlen kanssa. Koska linnan sisälle rakennettavalla kävelyreitillä oli erittäin rajoitettu tilansa, oli elämyskohteen visuaalisten osuuksien toteutuksessa käytettävä tavallista enemmän "pakkoperspektiivejä" sekä ennennäkemättömiä peili- ja lasiheijastuskikkailuja. Tämän takia useimmat somisteet sekä kerronnalliset yksityiskohdat päätyivät lasilla suojattujen ikkunoiden taakse, ripoteltuina hämärästi valaistun kävelyreitin varrelle. Kuten tuleva elokuva, myös elämyskohde piti lähtökohtanaan goottisesti tyyliteltyä "eloon herännyttä satukirjaa".

Lopputuloksena oli huikeilla erikoistehosteilla varustettu elämys, jota pidetään Disneyn The Haunted Mansion -kummitustalon tärkeänä edelläkävijänä. Hämärän kävelyreitin pelottavimmissa kohtauksissa ultraviolettivaloissa hehkuvat fosforirukit pyörivät vinhasti, toisaalla pimeyden otukset lensivät mahtipontisesti, ja ilkeän haltijattaren kolkko nauru kaikui kammottavasti. Andersonin Ruusus-tiimissä työskennellyt tehostemestari Yale Gracey oli tuleva luomaan The Haunted Mansionin ikimuistoisimmat kummajaiset vuosikymmen myöhemmin. Peräti kaksi vuotta ennen Ruusus-piirroselokuvan ensi-iltaa avautunut Sleeping Beauty Castle Walkthrough ei siis varsinaisesti kertonut elokuvan tarinaa, vaan keskittyi tarjoamaan vahvaa tunnelmaa ja henkeäsalpaavaa visuaalisuutta.

Vuonna 1977 kävelykohdetta laajennettiin aavistuksen verran ja sen somisteet uusittiin kauttaaltaan. Tämä kakkosversio hylkäsi Andersonin ja Earlen dynaamisesti tyylitellyt visiot, mutta ihastutti pienoismallimaailmallaan, kolmiulotteisilla nukeillaan ja yksityiskohtia pursuavilla lavastuksillaan. Saman tyylisiä, vaatimattomasti liikkuvia somistuksia on nähty puiston Main Streetin näyteikkunoissa aina näihin päiviin asti. Kävelyreitti huipentui kahdesta eri perspektiivistä nähtävään lohikäärmetaisteluun, jossa lohikäärmeen ja Prinssi Phillipin liikkumattomuus ei juurikaan haitannut, sillä kolmiulotteinen toteutus tunnelmallisine valaistuksineen sekä tyylikkäine musiikkeineen oli liikettäkin hienompaa.

Edelläkuvailtu Sleeping Beauty Castle Walkthrough -elämyksen "kakkosversio" jakoi kuitenkin mielipiteitä aina sulkemiseensa saakka; toiset rakastivat kohteen tunnelmaa ja somistuksellisia yksityiskohtia, toiset taas pitivät nukkeja pelkkinä tyylittöminä "barbeina" ja vaativat alkuperäiskohteen vahvaa omalaatuista tyyliä takaisin. Elämyskohde oli sulkemisuhan alla jo 1990-luvun alkupuolella. Kuitenkin vasta syyskuussa 2001 kapeakäytäväinen elämyskohde suljettiin "lopullisesti" – mahdollisesti New Yorkin terroristi-iskun aiheuttaman paniikin takia.

Surunmurtamien Ruusus-fanien yllätykseksi ja iloksi Sleeping Beauty Castle Walkthrough avautui seitsemän vuoden pitkän uinumisen jälkeen marraskuussa 2008, aivan Disneyn "Prinsessa Ruusunen" -animaatioklassikon 50-vuotisjuhlan kynnyksellä (jota virallisesti juhlittiin vasta vuoden 2009 puolella). Läpikäveltävä Ruusus-kohde on uusimmassa muodossaan palannut alkuperäisille Eyvind Earle / Ken Anderson -juurillensa, mutta 2000-luvun häikäisevällä tietokoneanimaatiotekniikalla höystettynä.

Kävelyreitin varrella esitettävä Ruusus-tarina on jälleen paikoitellen liiankin typistetty (elokuvalle uskollisempaan 1977-versioon verrattuna), mutta huikeat animaatioheijastukset pelastavat paljon: kolme hyvää haltijatarta leijailevat elokuva-muodossaan siellä täällä, lumottujen rukkien armeija pyörii taas vinhasti, ja "kaiken pahan hallitsija" Pahatar muuttuu tultasyökseväksi lohikäärmeeksi kävelyreitin loppuhuipentumassa (kuitenkin vain animaatioheijastuksessa, eli kyseessä ei ole läheskään niin mahtipontinen ja vahva illuusio kuin esimerkiksi saman puiston Fantasmic! -esityksessä, tai Disneyland Paris -puiston La Tanière du Dragon -elämyksessä, satulinnan kellareissa). Hempeältä kuulostavasta aiheestaan huolimatta uudistettu Sleeping Beauty Castle Walkthrough ei ole suinkaan "pikkutyttöjen" suosikkielämys, sillä kävely keskittyy edelleenkin enemmän Ruusus-elokuvan kauhuihin kuin viattomiin prinsessaleikkeihin.

Elämyskohteen musiikki perustuu edelleenkin Pjotr Iljits Tsaikovskin alkuperäisbalettiin. Musiikkisovituksista Disneyn 1959 elokuvaklassikolle vastasi taitava George Bruns. "Once Upon a Dream" -melodian sovituksen loivat Sammy Fain ja Jack Lawrence.

Vaikka Ruususen Linna löytyy myös sekä Pariisin että Hong Kongin Disneyland-puistoista, ei tätä virallista elämyskohdetta kapeine, tunnelmallisine käytävineen ja omalaatuisine somistuksineen sisällytetty niiden linnoihin.

V I N K K I
Kalifornian Disneylandin Sleeping Beauty Castle sekä sen alkuperäinen elämyskohde saivat arvoisensa DVD-dokumentin Prinsessa Ruusunen -animaatioklassikon 2-levyisellä 50-vuotisjuhlajulkaisulla. Kakkoslevyllä Walt Disney Imagineeringin taiteilijat Tony Baxter ja Chris Merritt tarjoavat fantastisen virtuaalikierroksen vuoden 1957 Sleeping Beauty Castle Walkthrough -kohteessa.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*