KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 21, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Sleeping Beauty Castle

Tämä maamerkki löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Fantasyland -alue

Hong Kong Disneyland,
Hong Kong Disneyland Resort, Japani,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Prinsessa Ruususen Linna"

Tunnetaan myös nimellä:
Fantasyland Castle

Elämysluokka:
Klassikko

Avautui maamerkkinä:
Heinäkuu 1955 (DL)
Syyskuu 2005 (HKDL)

Elämystyyppi:
Maamerkki
(ei varsinainen elämyskohde)

KenNetin huomautus:
"Prinsessa Ruususen Linna" löytyy myös Ranskan Disneyland Paris -puistosta ranskalaisella nimellä Le Château de la Belle au Bois Dormant. Pariisin versio on kuitenkin huomattavasti erilainen verrattuna Kalifornian alkuperäiseen, kun taas Hong Kongin versio on käytännössä katsoen kopio Kalifornian versiosta (lukuunottamatta linnan sisäosia). Kalifornian alkuperäislinnan sisuksista löytyy ainutlaatuinen elämyskohde Sleeping Beauty Castle Walkthrough, jota ei ole Hong Kongin eikä Pariisinkaan versioissa. Esittelytekstimme kertoo enemmän!

Sukulaismaamerkit:
Le Château de la Belle au Bois Dormant (Paris)
Cinderella Castle (WDW & Tokyo)

Katso myös:
Sleeping Beauty Castle Walkthrough
La Galerie de la Belle au Bois Dormant
Fortress Explorations (Tokyo)
Snow White Grotto
Mermaid Lagoon

Sleeping Beauty Castle
Elämyksen historia
ja perusesittely

Floridan Walt Disney Worldin majesteettiseen Tuhkimon Linnaan (Cinderella Castle) tottuneille saattaa tämä Disneylandin alkuperäinen, vuoden 1955 Prinsessa Ruususen Linna olla jonkinasteinen järkytys: linna on niin kovin pieni ja vaatimaton. Puhumattakaan siitä ettei tämä Kalifornian alkuperäislinna juurikaan muistuta jylhää kuningas Stefanuksen linnaa Disneyn animaatioklassikosta Prinsessa Ruusunen (Sleeping Beauty, 1959). Linnan vaatimaton ulkonäkö ei kuitenkaan johtunut rahan puutteesta, ei rakennuskiireistäkään, eikä edes tarpeesta saavuttaa kompromissi. Alunperin linna nimittäin suunniteltiin ihan toiselle Disney-prinsessalle, nyt jo 75-vuotiaalle Lumikille.

Disneylandin satulinnan romaaninen, intiimi tyyli on todellakin osittain animaatioklassikon Lumikki ja Seitsemän Kääpiötä (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) inspiroimaa. Disneylandin linna olisi myös pysynyt "Lumikin Linnana" (Snow White's Castle), ellei Ruusus-elokuva olisi ollut työn alla Disneyn studioilla samaan aikaan kun puistoa rakennettiin. Disneylandin linna nimettiin Ruususen Linnaksi siis pelkästään tulevan elokuvan markkinointikikkana. Siitä huolimatta jopa satusetä Walt Disney erehtyi itsekin televisiokameroiden edessä kutsumaan puistonsa linnaa "Lumikin Linnaksi"!

Ranskan Disneyland Paris -puiston Le Château de la Belle au Bois Dormant noudattaa vaaleanpunaisesta väristään huolimatta huomattavasti enemmän Disneyn Ruusus-elokuvan tyylittelyä kuin Kalifornian linna. Pariisin linna on siis kohtalaisen helppo tunnistaa Ruususen Linnaksi. Koskapa Disneyn Tuhkimolla on oma, hyvin erilainen nimikkolinnansa (Cinderella Castle) Walt Disney Worldissa sekä Tokyo Disneylandissa, voisi Kalifornian alkuperäislinnan aivan hyvin palauttaa Lumikille – jolloin Disneyn klassikkoprinsessatriolla olisi omat nimikkolinnansa, eikä yhdellä prinsessalla olisi kahta ihan erinäköistä linnaa. Vanhoja vakiintuneita nimiä on Disney-puistoissa muuteltu 2000-luvulla heppoisimminkin perustein.

Kalifornian satulinnan kohdalla täytyy myös muistaa se, että linnan huomattavasti mahtipontisempi naapuri, Matterhorn-vuori, ilmestyi paikalleen vasta vuonna 1959. Voi siis vain kuvitella kuinka ruhtinaallinen ja satumainen näky Sleeping Beauty Castle oli neljä vuotta aiemmin, Disneylandin avautuessa – noustessaan entisen appelsiinilehdon maamerkiksi. Satulinna jäljitteli tarkoituksellisesti baijerilaisen kuningas Ludwigin kuuluisaa Neuschwansteinin linnaa, sillä sen eurooppalainen arkkitehtuuri oli jo tarpeeksi satumaista nähtävää amerikkalaisille. (Sen sijaan Euroopassa sijaitsevan Disneyland Paris -puiston ei tietenkään kannattanut rakentaa linnaansa samalla periaatteella).

Kalifornian Sleeping Beauty Castle muuttui vasta 1990- ja 2000-luvuilla rauhallisista alkuperäisväreistään yhtä vaaleanpunaiseksi kuin Pariisin sisarensa. Vuonna 2005 linna sai Disneyland-puiston 50-vuotisjuhlan kunniaksi torneihinsa viisi kultaista koristetta edustamaan puiston viittä erilaista vuosikymmentä. Linnan ylin torni nousee "vain" 23 metrin korkeuteen, mutta kuten lähes kaikissa muissakin Disneylandin rakennelmissa, on linnan rakentamisessa hyödynnetty "pakkoperspektiiviä": muun muassa tiilet pienenevät sitä mukaa mitä ylempänä ne sijaitsevat muureissa. Todellisuudessa linnan pinnassa ei ole yhtäkään tiiliskiveä. Rakennelma on luotu vankasta teräksestä ja sen kaikki kivipinnat ovat betonia eivätkä lasikuitua kuten yleisesti luullaan. Disneyn taiteilijalegenda Herbert Ryman oli paljolti vastuussa alkuperäislinnan ulkonäöstä.

Linnaa ympäröi erittäin viehättävä vallihauta ihkaelävine joutsenineen. Linnan alkuperäinen Lumikki-teema täydentyi vuonna 1961 kun kuvankaunis Snow White Grotto -vesiputous marmoripatsaineen sekä Toivomuskaivoineen rakennettiin vallihaudan oikeanpuolimmaiselle sivustalle. Linnan nostosilta rakennettiin Walt-sedän käskystä jo vuonna 1955 täysin toimivaksi, mutta sitä ei ole nostettu kuin kaksi kertaa Disneylandin historian aikana. On hyvin todennäköistä että alkuperäinen nostosilta on nykyään korvattu täysin liikkumattomalla versiolla.

Linnan alkuperäiset sisätilat olivat lähinnä pelkkää teräshäkkyrää. Vuoteen 1957 mennessä sisätilat saivat läpikäveltävän, ainutlaatuisen elämyskohteen nimellä Sleeping Beauty Castle Walkthrough, jonka huimat erikoistehosteet enteilivät kummitustalo The Haunted Mansionia. Sleeping Beauty Castle Walkthrough -elämyksen esittelemme erikseen.

Kalifornian Sleeping Beauty Castle päätyi 1980-luvulla Walt Disney Picturesin unohtumattomaksi sinipohjaiseksi logoksi. Kun logo uusittiin 2000-luvulla uljaaksi tietokoneanimaatioksi, myös linna muuttui oleellisesti – näyttämään pikemminkin Floridan ja Tokion puistojen Tuhkimon Linnalta!

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*