KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 23, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Sindbads Storybook Voyage
(Sindbads Seven Voyages)

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Tokyo DisneySea,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Arabian Coast -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Sindbadin satukirjaseikkailu"

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Syyskuu 2001
(Sindbad's Seven Voyages)

Uusittu versio:
Maaliskuu 2007
(Sindbad's Storybook Voyage)

Elämystyyppi:
Dark ride veneajelu

pienillä Audio-Animatronics
-nukeilla ja -eläinhahmoilla.
Veneet kulkevat hyvin hitaalla vauhdilla
ilman kuljettajaa, vedenalaisen kanavan
johdattamana.

Istuimet ja vene:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 3-4 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Ei turvavöitä eikä turvapuomeja.
Yhteen veneeseen mahtuu
yhteensä 24 henkilöä.

Ajelun kesto:
Noin 10 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Sindbads Seven Voyages -nimellä alunperin avautunutta elämystä muokattiin tarkoituksellisesti vähemmän pelottavaksi vuonna 2006. Uutta Sindbads Storybook Voyage -seikkailua ei voi todellakaan sanoa enää pelottavaksi – vaan pikemminkin uljaaksi, koskettavaksi ja ihastuttavaksi mutta yksi myrskykohtaus sekä kolme jättiläismäistä hahmoa (henki, valas sekä Roc-lintu) voivat siltikin säpsäyttää perheen pienimpiä ja vaikutuksille alttiita henkilöitä. Huomaa myös että Sindbads Storybook Voyage -elämys ei sisällä putouksia eikä kiihtyvää vauhtia, mutta käyttää yhdessä kohtauksessaan matkustajien päälle roiskuvaa vesihöyryä. Elämyksen ei ole kuitenkaan tarkoitus kastella ketään.

Sukulaiselämykset
(vene- ja kanavatekniikka,
visuaalisuus ja tunnelma):

"it's a small world"
Pirates of the Caribbean
Gran Fiesta Tour (El Rio del Tiempo)
Le Passage Enchanté d'Aladdin

Katso myös:
Storybook Land Canal Boats
Pays des Contes de Fées

Sindbads Seven Voyages
Sindbads Storybook Voyage

Elämyksen historia
ja esittely

Joidenkin mielestä tämä vuodeksi 2007 uusittu lapsenomainen seikkailu on täydellinen sekoitus Disneyn aiempia elämyskohteita “it’s a small world” ja Pirates of the Caribbean. KenNetin mielestä Sindbad’s Storybook Voyage on yksinkertaisesti lumoavampi sekä tunteisiin vetoavampi kuin yksikään "pieni maailma" ja teknisiltä ansioiltaan jopa paikoitellen häikäisevämpi kuin "Karibian merirosvot". Sitä paitsi Disneyn elämyskohdehistoriasta löytyy edellämainittujakin osuvampi edeltäjäelämys: Walt Disney Worldin Epcot-puiston 1982 alkuperäinen El Rio del Tiempo -veneajelu (joka muokattiin vasta 25 vuoden toiminnan jälkeen "disneymäisemmäksi" ja avattiin keväällä 2007 uudella nimellä Gran Fiesta Tour). Vaikka El Rio del Tiempo oli yksi Disneyn haukutuimmista elämyksistä – osittain aiheellisestikin – se kuitenkin selvästi edelsi Sindbad’s Storybook Voyagen lavastuksellisia ratkaisuja, osittaista värimaailmaa sekä ilotulitushuipentumaa. Viimeiseksi Sindbadin edeltäjäksi on hyvä mainita Disneyland Paris -puiston miniatyyrikohde Le Passage Enchanté d’Aladdin, jonka vahvat värit sekä kiehtova "Tuhannen ja yhden yön" visuaalisuus saavat jättimäiset mittasuhteet Sindbadin seikkailussa.

Sindbads Storybook Voyage on monessa suhteessa Disney-yhtiön nykyisestä valtavirtatuotannosta poikkeava luomus. Tämän elämyskohteen ensimmäisenä ehtona ei ollut suinkaan menestyselokuvaan perustuminen (kuten nykyään valitettavan usein Disney-puistojen tarjonnassa) – vaan nimenomaan elämyksellinen seikkailu ja kertomisen arvoinen tarina. Sindbad Merenkulkijan seitsemän matkaa ovat peräisin vanhasta itämaisesta satukokoelmasta Tuhat ja yksi yötä, josta sittemmin länsimainen 1900-luvun populaarikulttuuri on muokannut omia versioitaan. Sindbadin seikkailuista on ehditty tehdä lukuisia elokuvia, televisiosarjoja sekä sarjakuviakin. Tokyo DisneySea -puiston elämyskohde oli kuitenkin ensimmäinen kerta kun Disney-yhtiö tarttui suosittuun aiheeseen. Kuten yhtiön menestyselokuva Aladdin (1992), myös Sindbad-elämyskohde tuntui ottavan lähinnä nimensä ja inspiraationsa alkuperäistarinasta – mutta lopullinen totuus on sitäkin ihmeellisempi. Vaikka ajelua on muunneltu vuoden 2001 muodostaan vieläkin kauemmaksi Tuhannen ja yhden yön alkuperäiskertomuksesta, sitä osuvammin elämyskohde on löytänyt alkuperäiskertomuksen filosofian!

Vaikka Tokyo DisneySea suunniteltiin tarkoituksellisesti hieman varttuneemmalle kohdeyleisölle kuin Disneylandit, tarvitsi puisto kuitenkin myös pienille lapsille sekä lapsenmielisille aikuisille sopivan, perinteisemmän ja rauhallisemman dark riden ("darkkiksen") ilman kovia kiihdytyksiä, äkkinäisiä putoamisia ja rajua heittelehtimistä. Koska lähes kaikki Tokyo DisneySea -puiston suuret elämyskohteet perustuvat kuolemanvaaroihin ja onnettomuuksiin, ei ole lainkaan kummallista että Disneyn Sindbad-versiosta karsittiin rankalla kädellä pois lukematon määrä haaksirikkoja, kuolemaa, ihmissyöntiä, väkivaltaa, käärmeitä ja muita otuksia.

Edellämainittujen kauhujen tilalle Disneyn työryhmä kaivoi Sindbadin alkuperäiskertomuksesta löytyvän vilpittömän seikkailunkaipuun ja teki elämyskohteesta dramaattisesti paremman kokonaisuuden (verrattuna alkuperäiskertomukseen, jonka dramaattisimmat hetket koetaan jo neljän ensimmäisen matkan aikana, joiden jälkeen kolme viimeistä vaikuttavat ällistyttävän tylsiltä). Walt Disney Imagineering valitsi esitystavakseen sarjakuvamaisen (ellei peräti piirroselokuvamaisen) tyylin, jossa kaikki Sindbad-elämyksen aikuisetkin ihmishahmot ovat kuin pienoismalleja (tyyliin “it’s a small world” -elämyksen lapsinuket). Tokyo Disney Resortin omistajan Oriental Land Companyn ruhtinaallisen rahoituksen avulla näiden liikkuvien miniatyyrihahmojen tekniikkaan panostettiin ennennäkemättömästi. Näin saatiin luotua yksi Disneyn kaikkien aikojen vakuuttavin Audio Animatronics -hahmojen joukko. Se mikä mahdollisesti säästettiin nukkekoossa, sijoitettiin takuulla robottitekniikkaan – sillä näin uskottavasti liikkuvia audioanimoituja hahmoja on nähty lähinnä vain Pirates of the Caribbean -kohteiden viimeisimmissä lisäyksissä.

Lopputuloksena syyskuussa 2001 avautunut Sindbads Seven Voyages -elämys ("seitsemän matkaa") tarjosi lapsenomaisen seikkailun, jossa nähtiin uskomaton määrä upeasti liikkuvia miniatyyrihahmoja – jotka vain taisivat seikkailla "lapsenomaiseen" esitystapaansa nähden ehkä liiankin dramaattisissa olosuhteissa, vaikka lähes kaikki alkuperäiskertomuksen kauhu oli jo sensuroitu pois! Yksisilmäinen ihmissyöjä-jättiläinen nähtiin kaksisilmäisenä, lupsakkaan lihavana versiona vaanimassa silmät kiiluen aarrekammion oven takana – ja seuraavassa kohtauksessa kiusaamassa Sindbadin miehiä huomattavasti leikkisämmin kuin Tuhannen ja yhden yön järkyttävässä alkuperäisversiossa. Haaksirikon aiheuttava valas ja veneen yläpuolella rääkyvä Roc-lintu taisivat olla jättiläistäkin pelottavampia. Koko elämyskohteen eittämättä ahdistavin kohtaus oli alkuperäiskertomukselle uskollinen "Apinasaari", jonka sekä visuaalisesti että äänellisesti raju kokonaisuus aggressiivisine apinoineen taisi olla liikaa pienille lapsille ja heidän vanhemmilleen. (Alkuperäismusiikista vastasi huomattavasti pelottavampiakin elämyskohdesävellyksiä luonut Disney-legenda Norman "Buddy" Baker).

On kuitenkin kummallista ja erittäin harvinaista, että Tokyo Disney Resortissa lähdetään muokkaamaan mitään elämyskohdetta "vähemmän pelottavaksi". Tokyo Disneylandissa sijaitsee edelleen Disneyn kaikista pelottavin Lumikki-darkkis (Snow White's Adventures) sekä Tuhkimon linna jonka kellareissa koettiin läpikäveltäviä kauhuseikkailuja peräti 20 vuoden ajan (Cinderella Castle Mystery Tour) – puhumattakaan siitä että puiston aavemainen The Haunted Mansion sijaitsee lapsiystävällisessä Fantasylandissa. On siis vaikea uskoa että naapuripuiston Sindbads Seven Voyages -elämykseen olisi haluttu tehdä muutoksia vain siksi että jotkut sanoivat sitä "liian pelottavaksi".

Sindbad-elämyksen muutoksille oli taatusti siis muitakin syitä. Alkuperäismuodossaan elämyskohde taisi olla niin outo kokonaisuus, ettei se kiinnostanut kohdeyleisöään yhtä paljon kuin naapurialue Mermaid Lagoonin lumoavan lapsenmieliset seikkailut Pienen Merenneidon maailmassa. Yksinkertaisin syy muutoksille oli se että Sindbad-elämyskohteelle haluttiin pitkät jonot takaisin. Alkuperäisen elämyskohteen fanit ovat myös todenneet, että monet elämyksen vaikuttavimmista kohtauksista tulivat vain paremmiksi uusien valaistusten sekä muiden muutosten ansiosta. Ehkäpä Sindbads Seven Voyages -elämyksen toteutuksen kanssa oltiin jonkin verran kiirehditty, ja siksi viat päätettiin korjata (kuten aikoinaan Disneylandin The Haunted Mansioninkin tapauksessa, jonka äkillinen sulkeminen pian avajaistensa jälkeen synnytti hupaisia urbaanilegendoja).

Niinpä Sindbads Seven Voyages suljettiin vuonna 2006 ja avattiin uudistettuna maaliskuussa 2007, uudella nimellä Sindbads Storybook Voyage ("sindbadin satukirjamatka"). Muutosten yhteydessä päähenkilö menetti huolitellun partansa, mutta ponkaisi entistä selvemmin seikkailun tähdeksi olemalla esillä – sekä äänessä – lähes koko elämyksen ajan. Sindbadin rinnalle ilmestyi pakollisen söpöksi eläinkumppaniksi pikkutiikeri Chandu (joka tosin on söpö). Seikkailun uusi versio etääntyi Tuhannen ja yhden yön alkuperäiskertomuksensa juonesta entistäkin enemmän, sillä nyt sekä kaksisilmäinen jättiläinen että "Apinasaaren" asukit päätyivät soittelemaan ja lauleskelemaan sankarin kanssa. Svengaavat apinat sekä niiden seassa bongorumpuja paukuttava Sindbad ovatkin uudistetun elämyksen hulvattominta sekä sympaattisinta antia. Suuresta valaasta tuli sanallasanoen nostattava loppuhuipentuma, sillä sankari seilaa sen selässä turvallisesti kotiinsa. Pelottavien seikkailujen tilalle saapui siis ennätysmäärä sydäntä lämmittävää sanomaa.

Jokainen Sindbads Storybook Voyagen kohtaus puhuu suvaitsevaisuuden, auttamisen sekä rauhallisen yhteiselon tärkeydestä – unohtamatta kuitenkaan sitä lapsenomaista seikkailunhenkeä, jonka avulla seilataan rohkeasti tuntemattomiinkin horisontteihin. Yllättävintä lienee se, että uudistetun kohteen filosofinen henki on löydettävissä Sindbad Merenkulkijan alkuperäistarinoista. Samasta filosofiasta kertoi myös elämyskohteen uusi musiikki, jonka loi moninkertainen Oscar-voittaja Alan Menken, (muun muassa Disneyn Aladdinin, Pocahontasin, Pienen Merenneidon, Notre Damen Kellonsoittajan ja Tangledin säveltäjä). Uudistetun elämyskohteen sydämenä sykkii Menkenin säveltämä ja Glenn Slaterin sanoittama teemalaulu Compass of Your Heart, jonka tiedetään saaneen jopa aikuiset miehet kyyneliin: "Elämä on seikkailu / Vaikkei karttaa olekaan / Lähde etsimään aarteita / Usko sydämesi kompassiin." (*)

Kuten “it’s a small world” -teemalaulu elämyskohteissaan, myös Menkenin ja Slaterin laulu Compass of Your Heart kuullaan lähes katkeamattomana 10-minuuttisen Sindbad-seikkailun aikana. Siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin, sillä Sindbad-seikkailussa ei kilju lapsikuoro. Laulu kuullaan tosin ainoastaan japaninkielellä (kertosäkeen loppua lukuunottamatta), mutta charmantin pikkuherra Sindbadin soolo-osuudet löytävät siitä huolimatta tiensä suoraan sydämeen – puhumattakaan harvinaisen massiivisesta enkelikuorosta, joka laulaa sekä ajelun alussa että lopussa. Michael Starobinin ruhtinaalliset sovitukset muuttuvat Michael Kosarinin johtaman orkesterin esittäminä puhtaaksi taiaksi – varsinkin seikkailun suuressa loppukohtauksessa tummansinisen tähtitaivaan alla, värikkäiden ilotulitusten loisteessa (á la El Rio del Tiempo).

Uudistustensa ansiosta Sindbads Storybook Voyage vetoaa niin syvälle ihmistunteisiin, että jopa kyynisinkin sydän saattaa sulaa matkan aikana. Loistava musiikki on vain yksi osa tätä kokonaisuutta, sillä yksityiskohtien paljous sekä kohtaus kohtaukselta jatkuva visuaalinen kauneus ovat yhtä suuria osatekijöitä tässä täydellisessä hyvän mielen seikkailussa.

Puistojohtajien odotukset eivät tainneet kuitenkaan toteutua, sillä näistä loistavista uudistuksista huolimatta Sindbads Storybook Voyage on edelleen koko Tokyo DisneySean vähiten suosittuja elämyskohteita. Ainoastaan päivän ruuhkaisimpina aikoina (noin klo 11-17) tällekin elämyskohteelle saattaa kehittyä merkittävän pituinen jono, mutta mitä pidemmälle iltaa kohti mennään, sitä tyhjemmäksi jono sekä koko alue muuttuu. Useat asiantuntijat pitävät Sindbad-elämyskohteen syrjäistä sijaintia oleellisena osatekijänä sen "epäsuosiossa" – mutta KenNetti muistuttaa että yksi puiston suosikkikohteista, Indiana Jones Adventure, sijaitsee itseasiassa Sindbadiakin taempana, ihan puiston perällä. Todellisempi syy elämyksen "epäsuosioon" lienee se, että Sindbads Seven Voyages -elämys oli alunperin yhtä eksyksissä aavalla merellä kuin nimihahmonsa Tuhannen ja yhden yön alkuperäiskertomuksessa – ja siksi elämyskohteella on uusitusta sisällöstään huolimatta edelleen kyseenalainen maine.

Kuten Tuhannen ja yhden yön satukokoelmaa, myös Sindbad Merenkulkija -kertomuskokonaisuutta sitoo yhteen kehyskertomus. Kantajana työskentelevä Sindbad luulee merenkulkija-kaimaansa ylimieliseksi ja itsekkääksi, mutta oppii ettei ketään kannata tuomita pelkän ulkokuoren ja ennakkoluulojen perusteella. Lienee ironian huippu, että Tokyo DisneySean Sindbads Storybook Voyage käännyttää ennakkoluuloisia epäilijöitä ihan samalla tavalla!

(*) Laulun sanat
käännetty englanninkielisestä epävirallisesta vastineesta:
"Life is an adventure / Even though we have no map / Let's go seek out treasures / Believe in the compass of your heart."

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * *