KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Tammikuun 4, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Roger Rabbits Car Toon Spin

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Mickey's Toontown -alue

Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort, Japani,
Toontown -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Roger Jäniksen piirrosautopyörähdys"

Elämysluokka:
Ei ihan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Tammikuu 1994 (DL)
Huhtikuu 1996 (TDL)

Elämystyyppi: Dark ride
vaatimattomasti liikkuvilla hahmoilla
sekä erikoisilla vaunuilla jotka pyörivät.
Lattiassa yksi ohjauskisko.

Istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2–3 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet. Rinnakkain
istuvilla yhteinen turvapuomi.
Yhteen vaunuun mahtuu istumaan
yhteensä 2–3 henkilöä.

Ajelun kesto:
3 minuuttia 30 sekuntia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus
Tokyo Disneylandin versio:
Kaikkien asiakkaiden on pystyttävä istumaan vakaassa asennossa ja ryhdissä vaunun liikkuessa; lapsia ei saa pitää sylissä ajelun aikana! (Vaikka Kalifornian Disneyland ei tästä erikseen varoitakaan, sama sääntö periaatteessa pätee sielläkin, koska Roger Rabbits Car Toon Spin pyörähtelee).

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Roger Rabbits Car Toon Spin -elämyksessä vaunun epätavallinen liikkuminen ei ole erityisen hurjaa, mutta ajelua ei voi suositella vaunun pyörimisliikkeen takia herkkämahaisille eikä matkapahoinvoinnista kärsiville. Huomaa, että rattia pyörittämällä vaunun voi saada pyörimään niin että silmissä vilisee! Ajelu on myös kohtalaisen äänekäs ja villi. Jotkut kohtaukset saattavat säikäyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä.

Sukulaiselämykset
(epätavallisesti liikkuvat vaunut):
The Many Adventures of Winnie the Pooh
Pooh’s Hunny Hunt
Buzz Lightyear -ajelut
Toy Story -ajelut

Katso myös:
Mr. Toad’s Wild Ride
Mad Tea Party


Roger Rabbits Car Toon Spin
Elämyksen historia
ja esittely

Vuoden 1988 menestyselokuvalle Kuka Viritti Ansan, Roger Rabbit? (Who Framed Roger Rabbit?) suunniteltiin alunperin aivan omaa aluettaan sekä Kalifornian Disneylandiin että Floridan Disney-MGM Studios -puistoon (nykyisin Disneys Hollywood Studios). Tästä alueesta puhuttiin usein nimellä Hollywoodland. Floridan elokuvapuistolle suunniteltiin muun muassa erillisiä Roger Rabbit -teemoitettuja elämyksiä Benny the Cab Ride sekä Baby Herman's Runaway Baby Buggy Ride. Vuonna 1992 Ranskassa avautuneen Euro Disneyland -puiston kohtaamat taloudelliset ongelmat suistivat kuitenkin koko Disney-organisaation hetkellisesti raiteiltaan. Ketjureaktiosta kärsi pahiten Walt Disney Imagineering (WDI), joka joutui säästötoimenpiteiden takia peruuttamaan lukemattomia jo tuotannossa olevia projekteja. Onneksi parhaimmat Roger Rabbit -ideat saatiin yhdistettyä yhdeksi vauhdikkaaksi elämykseksi.

Mickeys Toontown -alueella on sitäkin monimutkaisempi tarinansa. Mikki Hiiren 60-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1988 ilmestyi Floridan Walt Disney Worldin Magic Kingdom -puistoon alue nimeltä Mickeys Birthdayland (Mikin syntymäpäivämaa). Väliaikaisesti rakennettu, lähinnä piirroshahmojen tapaamisiin suunniteltu lasten puuha- ja peuha-alue osoittautui sen verran suureksi menestykseksi, ettei siitä haluttu luopua. Lopullisella Mickeys Toontown Fair -nimellä kyseinen alue oli virallinen osa Floridan Magic Kingdomia aina vuoteen 2011 asti.

Kun Kalifornian Disneyland luopui liian suurista Hollywoodland-suunnitelmistaan, WDI ehdotti uudenlaista kokonaisuutta, jossa hyväksi havaittu idea Mikki-alueesta yhdistyi Roger Rabbitin kotikaupunkiin. Lopputuloksena syntyi hulvattoman arkkitehtuurin keidas, Mickeys Toontown, jossa ei ole yhtäkään suoraa linjaa. Disneyland avasi alueen tammikuussa 1993 komean seremonian kera. (Suomessa Linnanmäen huvipuisto uusi Vekkulansa fasadin kesäksi 1997 samalla arkkitehtuurisella tyylillä ja kertoi myöhemmin 50-vuotishistoriikissaan, että mallia otettiin nimenomaan Disneylandin Toontownista).

Kun Mickeys Toontownia suunniteltiin Kalifornian puistolle, Nalle Puh -teemaista ajelua harkittiin tulevan alueen suurimmaksi elämykseksi. Disney-yhtiö piti Roger Rabbitiä kuitenkin parempana vetonaulana ja niinpä WDI ryhtyi muokkaamaan hylättyjä ideoita yhdeksi dark rideksi ("darkkis"). Mickeys Toontownin avautuessa Roger Rabbit’s Car Toon Spin ei ollut kuitenkaan vielä valmis. Sen luvattiin avautuvan loppukesästä 1993, mutta syystä tai toisesta darkkis avautui vasta tammikuussa 1994. Kyseessä ei ollut aivan perinteinen darkkis, sillä takseiksi teemoitetut vaunut pystyivät pyörimään 360 astetta ympäri kuten Disneyland-klassikon Mad Tea Partyn teekupit!

Ja ne pyörivät edelleen. Kuten teekupeissa, myös Roger Rabbit’s Car Toon Spin -darkkiksessa matkustajilla on mahdollisuus saada taksivaunu pyörimään hurjemmin rattia pyörittämällä. Jollei rattiin koske, vaunu pyörii vain hyvin maltillisesti – eikä suinkaan koko ajelun ajan, vain ainoastaan tietyissä kohtauksissa, joissa esiintyy vihreää mönjää nimeltä "dip". Ilkeät näädät ovat nimittäin kidnapanneet Rogerin ihanan Jessica-vaimon ja yrittävät pysäyttää heitä takaa-ajavat taksit. Yhdistettynä vaunun eteenpäin kulkevaan liikkeeseen pyöriminen tekee ajelusta huomattavasti jännittävämmän. Tätä ajelua usein luonnehditaan Mr. Toad’s Wild Riden ja Mad Tea Partyn sekoitukseksi.

Roger Rabbit’s Car Toon Spin toi Disney-darkkikset uudelle aikakaudelle. Visuaalisesti ajelu on WDI:n perinteisempää laatua hurmaavine fluorisoivine väreineen, tyylikkäine lavastuksineen sekä yksinkertaisesti liikkuvine hahmoineen, mutta huima vaunutekniikka oli selvä edeltäjä sekä Nalle Puh- että Buzz Lightyear -ajeluille. Toisesta perspektiivistä katsottuna Roger Rabbit’s Car Toon Spin on syyllinen siihen, ettei Disney-puistojen uusi asiakassukupolvi enää innostu "vanhanaikaisista" darkkiksista, joissa vaunu ei liiku kuin ainoastaan eteenpäin.

Ajelu on jonotusaluettaan myöten yksityiskohtaisesti ja hauskasti suunniteltu. Roger Rabbit -elokuvassa nähty Toontown herää tyylikkäästi kolmiulotteiseen muotoon, vaikkeivät rakennukset liikukaan. Lastauslaituri on teemoitettu Toontown Cab Co. -taksiyhtiön asemaksi, jonka luona asiakkaat nousevat Lenny-taksiin, koska Roger on jo takaa-ajamassa näätiä Benny-taksilla. Ajelu ei tarjoa suurta hahmokaartia; toisten studioiden hahmoja ei nähdä eikä edes pahaenteistä Judge Doom -tuomariakaan, mutta öinen Toontown on joka kohtauksessa lumoava. Taksivaunujen rekisterikilpiä kannattaa pitää silmällä, sillä mukana vilahtaa hauskoja englanninkielisiä lyhennelmiä liittyen Disneyn hahmoihin sekä maailmoihin – kuten "L MERM8" (The Little Mermaid), "1DRLND" (Wonderland), "IM L8" (I'm Late), "ZPD2DA" (Zip-a-Dee-Doo-dah) ja "CAP 10 HK" (Captain Hook).

Roger Rabbit’s Car Toon Spin -ajelussa piirroshahmojänis puhuu Charles Fleischerin alkuperäisäänellä. Fleischeria kuullaan myös Benny-taksina sekä parina näätänä, kuten elokuvassakin. Baby Hermanille äänen antoi tällä kertaa Nalle Puhin virallisena 1990-luvun äänenä toiminut Jim Cummings. Ajelun jazzahtavasta musiikista vastasi George Wilkins, sovittaen Franz Lisztin kuuluisan "Hungarian Rhapsody No. 2" -sävellyksen mukaansatempaavaksi swing-versioksi. Samainen Lisztin rapsodia kuultiin kahdella pianolla soitettuna versiona Who Framed Roger Rabbit? -elokuvassa, jonka musiikista vastasi säveltäjä Alan Silvestri. Wilkins hyödynsi ajelussa myös muutamia Silvestrin sävellyksiä.

Mickeys Toontown -alue rakennettiin myös Japanin Tokyo Disneylandiin, mutta nimestä lohkaistiin Mikki pois (tuskin kuitenkaan epäsuosion takia). Tokion Toontown avautui huhtikuussa 1996 Kalifornian alkuperäisversiolle hyvin uskollisena, Roger Rabbit’s Car Toon Spin -ajelun kera (jonka nimeen ei kajottu). Tokion ajeluversiossa puhutaan tietenkin japania.

Ajelun nimi on vaikeahko suomentaa "cartoon" (=lyhyt piirroselokuva) -sanaleikin takia, mutta vapaasti suomennettuna se voisi olla esimerkiksi "Roger Jäniksen piirrosautopyörähdys".

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*