KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Tammikuun 4, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Rock n Roller Coaster
Starring Aerosmith

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disney’s Hollywood Studios,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Sunset Boulevard -alue

Walt Disney Studios,
Disneyland Paris Resort, Ranska
Backlot -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"rock n roll vuokkari"

Nimivariaatiot:
Rock
n Roller Coaster avec Aerosmith
Rock
n Roller Coaster

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko;
rajumpaan makuun

Ensimmäinen ajelu:
Heinäkuu 1999 (DHS)
Maaliskuu 2002 (WDS)

Elämystyyppi: Sisävuoristorata
loopilla sekä inversioilla (eli matkataan
aika paljonkin pää alaspäin).
Teräsputkirata vahvalla
rock
n roll -meiningillä
höystettynä.

Istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet "limusiineiksi"
teemoitetuissa vaunuissa.
Jokaisella matkustajalla on oma
olkapäiden yli laskeutuva turvakaari.
Pitkä juna, johon mahtuu istumaan
kerralla 24 henkilöä.

Ajelun kesto:
noin 1 minuutti 20 sekuntia
(alkushown kesto noin 3 minuuttia,
jonka jälkeen vielä pieni lisäjonotus)

Pituusrajoitus:
Floridan Disney
s Hollywood Studios
-versiossa 122 senttimetriä

Pituusrajoitus:
Ranskan Walt Disney Studios
-versiossa 120 senttimetriä

Ikärajoitus tai -suositus:
Ei suositella alle 10-vuotiaille;
alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Voidaksesi nauttia ajelusta sinun tulisi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Kohdetta ei suositella niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Äkkinäisten, heikoimmille niskoille sopimattomien liikkeidensä sekä mahtipontisten G-voimiensa takia Rock
n Roller Coaster -sisävuoristorata luetaan yhdeksi Disney-puistojen rajuimmista elämyksistä (vaikka esimerkiksi KenNetin testiryhmä pitää muun muassa Indiana Jones Adventure -simulaattoria sekä Pariisin Space Mountain: Mission 2 -sisävuoristorataa huomattavasti fyysisesti rajumpina kokemuksina). Rock n Roller Coaster -vauhtielämyksessä viralliseen varoitukseen tulee kuitenkin suhtautua vakavasti. Huomaa, että hiljaisempina kausina Rock ’n’ Roller Coasterin alkushowta ei välttämättä nähdä, vaan laiturialueelle voi kävellä suoraan "äänitysstudion" läpi.

Sukulaiselämykset:
Space Mountain: Mission 2
Space Mountain – de la Terre à la Lune

Disneyn muut looppiradat:
Indiana Jones et le Temple du Péril
California Screamin’
Raging Spirits

Katso myös:
Space Mountain
Matterhorn Bobsleds
Big Thunder Mountain Railroad
WEDway PeopleMover
Expedition Everest

Rock n Roller Coaster
Starring Aerosmith

Elämyksen historia
ja esittely

Disney-puistojen vuoristoradat ovat olleet kerta toisensa jälkeen uraauurtavia. Vuonna 1959 Kalifornian Disneylandissa avautui maailman ensimmäinen teräsputkivalmisteinen vuoristorata, Matterhorn Bobsleds. Vuonna 1975 Floridan Walt Disney Worldissa (WDW) avautui ihkaensimmäinen pimeään rakennukseen sijoitettu vuoristorata Space Mountain. Vuonna 1979 ensimmäinen Big Thunder Mountain rikkoi perheratojen elämyksellisyyden rajoja. Vuonna 1993 Disneyland Paris -puistossa avautui Disneyn ihkaensimmäinen päät ylösalaisin kiepsauttava vuoristorata Indiana Jones et le Temple du Péril (vaikka kyseessä olikin pelkkä standardivuoristoradan uudelleenteemoitus). Vuonna 1995 samassa puistossa avautui kaikin tavoin rajoja rikkonut ensimmäinen päät ylösalaisin kiepsauttava versio Space Mountainista (de la Terre à la Lune), joka nosti myös elämyksellisyyden huippuunsa. Kun WDW:n Disney’s Hollywood Studios -puistoon alettiin seuraavaksi suunnitella vuoristorataa, lähtökohdaksi otettiin Pariisin Space Mountain. Vaikka lopputuloksena syntynyt Rock ’n’ Roller Coaster Starring Aerosmith oli edeltäjäänsä hurjempi sekä nopeampi, se tarjosi – ja tarjoaa edelleen – pehmeämmän ja selvästi mukavamman ajelun.

Rock-yhtye Aerosmithin musiikilla höystetty Rock ’n’ Roller Coaster on teemoitettu rokkikonsertin ympärille. Varsinainen ajelu ei sisällä paljoakaan muuta visuaalisuutta kuin valotehosteita pimeässä hallissa, mutta Aerosmithin jäsenet nähdään alkushowssa elokuvaheijastuksina. Fiktiivisen levy-yhtiön G-Force Recordsin äänitysstudiossa yhtyeelle selviää, että he ovat myöhässä konsertistaan, jolloin Steven Tyler pyytää lasin toisella puolella ihmetteleville teemapuistoasiakkaille "backstage passit" konserttiin. Yhtyeen fiktiivinen manageri soittaa paikalle superpitkän limusiinin, joka on todellisuudessa 6-vaunuinen vuoristoratajuna. Vaunut on teemoitettu 1962 Cadillacien mukaisesti ja junilla on omat rekisterikilpensä (mm. BUHBYE ja 2FAST4U). Jokaisessa junassa on 120 kaiutinta, jotka soittavat Aerosmith-musiikkia ajelun aikana. Samankaltainen äänentoistojärjestelmä ("Synchronized On-Board Audio Track") oli käytössä jo Pariisin alkuperäisessä 1995 Space Mountainissa.

Myös ajelun silmänräpäyksessä kiihtyvä alkulaukaisu lainattiin Pariisin Space Mountainilta. Rock ’n’ Roller Coasterissa alkulaukaisu tapahtuu kuitenkin vaakatasossa ja ehkä siksikin sen voimakkuutta voitiin lisätä hurjiin lukemiin; "rokkivuokkari" kiihtyy radalle lähtiessään kolmessa sekunnissa huikeaan 97 km/h maksiminopeuteensa ja kiepsauttaa matkustajien päät lähes välittömästi ylösalaisin mahtipontisessa loopissa. Rock ’n’ Roller Coaster käyttää virallisesti LSM-laukaisutekniikkaa ("Linear Synchronous Motor"), jonka edeltäjää, sähkömagneetteihin perustuvaa LIM-tekniikkaa käytettiin ensi kertaa Disney-puistoissa WDW:n Magic Kingdom -puiston 1975 PeopleMoverissa).

Rock ’n’ Roller Coasterin yli kilometrin pituisella radalla matkustajien päät kiepsautetaan muutaman kerran alaspäin radan inversioissa. Ajelun lopuksi "limusiini" saapuu VIP-parkkialueelle (VIP Parking Lot) rokkikonsertin backstage-alueelle, jonka punainen matto ei kuitenkaan vie konserttiin, vaan (Disney-puistoille tyypillisesti) tuliaiskauppaan. Walt Disney Imagineeringin kehittämään Rock ’n’ Roller Coasterin viralliseen "tarinaan" ei siis tule suhtautua liian kirjaimellisesti, sillä alkushowssa luvattu rokkikonsertti ja backstage-kierros koetaan jo ajelun aikana – vaikka käsikirjoituksellisesti ajelussa ollaan vasta matkalla rokkikonserttiin! Ajelun aikana kuultava musiikki on erityisesti sovitettu ja tuotettu vuoristorataa varten. Mukana saattaa vilahtaa laulut "Nine Lives", "Walk This Way", "Love in an Elevator" ("Love in a Rollercoaster"), "Young Lust", "Back in the Saddle", "Dude (Looks Like a Lady)" ja "Sweet Emotion".

Kesällä 1999 Disney’s Hollywood Studios -puistossa avautunut Rock ’n’ Roller Coaster rakennettiin muutama vuosi myöhemmin myös Ranskan Disneyland Parisin naapuriin, Walt Disney Studios -puistoon. Ranskan ja Floridan versioiden välillä ei ole mainittavia eroavaisuuksia – lukuunottamatta pituusrajoitusta, joka on Pariisin versiossa syystä tai toisesta kaksi senttimetriä pienempi. "Rokkivuokkarin" englanninkielisessä nimessä yhdistyy hauskalla tavalla sanat "rock ’n’ roll" (rock-musiikki) ja "rollercoaster" (vuoristorata).

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*