KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Joulukuun 3, 2013

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Radiator Springs Racers

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Disney California Adventure,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Cars Land -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Syylari Cityn kilpa-autot"
(katso esittely!)

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Kesäkuu 2012

Elämystyyppi: Sekoitus
dark ridea, simulaattoria
(ja ihan pikkuisen vuoristorataa),
Audio-Animatronics
-hahmoilla sekä lukemattomilla
erikoistehosteilla höystettynä.
Lattiassa vain yksi raide.

Istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 3 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet "kilpa-autoksi"
teemoitetussa vaunussa.
Jokaisella matkustajalla on oma
turvavyö (niinkuin autossa).
Yhteen vaunuun mahtuu
istumaan yhteensä 6 henkilöä.

Varsinaisen ajelun kesto:
Noin 4 minuuttia 30 sekuntia

Pituusrajoitus:
102 senttimetriä

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Voidaksesi nauttia ajelusta sinun tulisi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Ajelua ei suositella niska-, selkä- tai sydänvaivoista kärsiville, eikä korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Radiator Springs Racers -ajelu on loppuhuipentuman kiihdytyksestään huolimatta koko perheelle sopiva hauska ja ihastuttava elämys. Ajelun dark ride -osuudessa nähtävien autohahmojen elävyys saattaa hämmentää jopa aikuisia; perheen pienimmille ja vaikutuksille alttiille henkilöille nämä tehosteet voivat vaikuttaa liiankin realistisilta. Ajelu ei kuitenkaan sisällä kuin yhden ainoan säpsähdyttävän kohtauksen, jossa hirviömäinen leikkuupuimuri uhkaa vaunua hetkellisesti.
Muutamista liikkeistään huolimatta ajelu ei ole läheskään niin heittelevä ja "raju" kuin esimerkiksi Indiana Jones Adventure: Temple of the Forbidden Eye.

Sukulaiselämykset:
(vaunutekniikka)
Journey to the Center of the Earth
Test Track

Katso myös:
Indiana Jones Adventure
Pirates of the Caribbean
Ford’s Magic Skyway

Radiator Springs Racers
Elämyksen historia
ja esittely

Vuonna 2006 ensi-iltansa saanut Disneyn ja Pixarin elokuva Cars esitteli joukon hassuja, ihmisen kaltaisia autoja. Elokuvassa nuori punainen kilpa-auto Lightning McQueen (Salama McQueen) joutui sattuman kautta kaukana erämaan keskellä sijaitsevaan Radiator Springs -pikkukaupunkiin (joka dubbauksessa suomennettiin huulisynkronoinnin takia Syylari Cityksi; kirjaimellisempi suomennos on "Jäähdytinjouset / lähteet"). Uusien ystäviensä Sallyn (Salli) ja Materin (Martti) ansiosta Salama omaksui uusia arvoja kilparadan ulkopuolelta. Elokuvan loppuhuipentumana nähtiin tietenkin hurja kilpa-ajo.

Disney California Adventure -teemapuiston Radiator Springs Racers sekä sen edustalle rakennettu Cars Land -alue herättävät Syylari Cityn eloon upeassa, käsinkosketeltavan kolmiulotteisessa muodossa. Puisto sai koko alueen elämyskohteineen vasta kesällä 2012, suunnattoman suuren muutosremontin päätteeksi – jonka tarkoituksena oli parantaa puiston tarjontaa "Disneymäisemmäksi". Vaikka Cars-elokuva on varsin tuore, sen inspiroima Radiator Springs Racers on jo klassikko, jota on lähes mahdotonta inhota. Elämyskohde yhdistelee taianomaista dark ridea "vauhtielämykseen" Disney-puistojen parhaiden perinteiden mukaisesti – ja niin ihastuttavasti, että samaa vaunutekniikkaa käyttävät Test Track (Floridassa) sekä Journey to the Center of the Earth (Tokiossa) jäävät kakkos- ja kolmossijoille.

Radiator Springs Racers huipentuu sukulaiselämystensä tavoin "kiihdytysrataan", jonka aikana kilpa-autoksi teemoitetun vaunun vauhti nousee muutamassa sekunnissa hurjahkoon 64 km/h vauhtiin. Erilaisen kiihdytysratansa takia vaunun vauhti ei ole kuitenkaan niin hurja kuin sukulaiselämyksissään (Tokiossa 75 km/h ja Floridassa noin 100 km/h). Radiator Springs Racersin kiihdytyksessä on ainutlaatuista se, että kaksi vaunua kulkee rinnakkain – tarjoten ainoastaan illuusion kilpa-ajelusta. Vaunun matkustajat eivät pysty vaikuttamaan kilpa-ajelun lopputulokseen, sillä tietokone valitsee sen sattumanvaraisesti. "Rökäletappioita" tällä radalla ei kuitenkaan koeta, vaan vaunut saavuttavat maalin lähes samaan aikaan.

Vauhtiradastaan huolimatta Radiator Springs Racers ei ole vuoristorata. Vaunun liikkuminen on niin pehmeää, että naapuripuistossa (Disneyland) sijaitsevan Indiana Jones Adventure: Temple of the Forbidden Eyen heittelehtivä ajelu tuntuu tämän jälkeen pöyristyttävän rajulta!

Radiator Springs Racersin elämys on huomattavasti mielikuvituksellisempi kuin Test Track. Tokion Journey to the Center of the Earth ihastuttaa surrealistisella, hekumallisin värein varustetulla dark ride -osuudellaan, mutta Radiator Springs Racers vetoaa koko perheeseen elämänmyönteisellä, aidosti "Disneymäisellä" tunnelmallaan. Lyhyen ulkona tapahtuvan maisema-ajelun jälkeen vaunu ajaa komean kanjonifasaadin takana sijaitsevaan "show-rakennukseen", jonka tarjoama darkkis-osuus Syylari Cityn yössä saattaa hämmästyttää kokenuttakin Disney-puistojen ystävää. Cars-elokuvasta tutut autohahmot (muun muassa Lightning McQueen, Mater, Sally, Doc Hudson, Luigi ja Ramone) on herätetty eloon ainutlaatuisella ja erittäin laadukkaalla tehoste-cocktaililla; ne ovat osittain Audio-Animatronics -robottitekniikkaa, osittain elokuvaheijastusta. Matkustajat kokevat taatusti samaa hämmennystä sekä ihastusta kuin aikoinaan alkuperäisen Pirates of the Caribbeanin avautuessa naapuripuistossa vuonna 1967.

Pelästyttäviä osuuksia ei Radiator Springs Racersissa erityisemmin ole, vaikka kiiluvasilmäisen Frank-leikkuupuimurin läsnäolo öisellä pellolla voi säpsähdyttää. Muilta osin ajelu on kaikkien aikojen ihastuttavimpia ja hauskimpia Disney-puistojen elämyksiä. Darkkis-osuuden päätteeksi vaunu ajaa tietokoneohjatusti joko Luigis Casa Della Tires -huoltamolle renkaidenvaihtoon tai Ramones House of Body Art -puotiin uudelleenmaalattavaksi; (nämä osuudet tapahtuvat edelleen ajelun show-rakennuksessa, eivätkä tietenkään Cars Land -alueella löytyvissä lavastepuodeissa). Renkaidenvaihto- ja maalaus-osuudet ovat ajelun hauskimpia, sisältäen pieniä tehosteita, jotka saattavat tärisyttää autoa tai ruiskia ilmaan vesihöyryä. Näiden jälkeen kaksi vaunua asettuvat lähtöviivalle rinnakkain ja ampaisevat loppuhuipentuman kilpa-ajeluun.

Puiston Cars Land -aluetta hallitseva Ornament Valley kanjonikallioineen jatkaa komeasti Disneyn vuori-perinnettä (alkaen naapuripuistoon jo vuonna 1959 nousseesta Matterhornista ja jatkuen muun muassa luomuksilla Space Mountain, Big Thunder Mountain, Splash Mountain, Mount Everest ja Mount Prometheus). Radiator Springs Racers jatkaa tyylikkäillä autovaunuillaan myös toista vahvaa perinnettä, joka sai alkunsa jo 1955 Autopiassa, mutta nousi elämyksellisemmäksi 1964 Fords Magic Skywayn ansiosta.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*