KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Heinäkuun 25, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Pirates of the Caribbean

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
New Orleans Square -alue

Magic Kingdom
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Adventureland -alue

Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort, Japani,
Adventureland -alue

Disneyland Paris
Disneyland Paris Resort, Ranska,
Adventureland -alue

H U O M I O !
Disneyland Paris -puiston
Pirates of the Caribbean -elämys
esitellään erikseen! (Katso linkit).

Elämyksen vapaa suomennos:
"Karibian merirosvot"

Yleisesti käytetyt
lyhennelmät virallisesta nimestä:

Pirates ja POTC

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Maaliskuu 1967 (DL)
Joulukuu 1973 (WDW)
Huhtikuu 1983 (TDL)
Huhtikuu 1992 (DLP)

Merkittävät parannukset
(DL ja WDW):
Vuosina 1997 ja 2006

Elämystyyppi:
Dark ride veneajelu

Audio-Animatronics -ihmishahmoilla
ja -eläinhahmoilla. Veneet kulkevat
hyvin hitaalla vauhdilla ilman
kuljettajaa, vedenalaisen kanavan
johdattamana.

Istuimet ja vaunu:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 3-4 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Ei turvavöitä eikä turvapuomeja.
Yhteen veneeseen mahtuu
yhteensä noin 20-24 henkilöä.

Ajelun kesto:
Noin 9-16 minuuttia
(versiosta ja kanavassa olevasta
venemäärästä riippuen;
poikkeuksellisen usein veneet
joutuvat poistumisaluetta
lähestyessään odottamaan
vuoroaan muutaman
minuutin ajan!)

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Tokyo Disneylandin POTC-elämyksessä muistutetaan, että kaikkien asiakkaiden on pystyttävä istumaan vakaassa asennossa ja ryhdissä vaunun liikkuessa; lapsia ei saa pitää sylissä ajelun aikana! Tämä ohjeistus pätee itseasiassa muissakin versioissa, vaikkei asiasta erikseen mainitakaan. Seisomaan nouseminen ajelun aikana on ehdottomasti kiellettyä (ja maalaisjärjen vastaista).

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka Pirates of the Caribbean -veneseikkailu on pääosin lapsiystävällinen, saattavat muutaman metrin päässä heiluvat merirosvonuket sekä veneen pudotukset olla perheen pienimmille ja vaikutuksille alttiille henkilöille vaikuttavaa nähtävää ja koettavaa. Walt Disney Worldin Magic Kingdomissa sekä Disneyland Paris -puistossa POTC-elämyksen synkkä jonotusalue saattaa myös olla pelottava. Vesielementeistään ja pudotuksistaan huolimatta Pirates of the Caribbean ei ole kasteleva vesilaite. Elämyksen ei ole tarkoitus kastella ketään.

HUOMIO:
Veneiden törmääminen toisiinsa on varsin tavallista
Pirates of the Caribbeanin lopussa, kun poistumisalueelle vievä kanava ruuhkautuu. Veneet on varustettu tästä syystä "törmäilyautomateriaaleilla" nokassa sekä perässä – mutta törmäykset voivat olla niistä huolimatta voimakkaitakin! Siksi on erittäin tärkeää ymmärtää, ettei näissä veneissä nousta seisomaan eikä kurkotella laidan yli. Käsiä tai muitakaan ruuminosia ei kannata työntää veneen ulkopuolelle, varsinkaan veteen. Yksikään Disney-puisto ei mainitse tästä veneiden mahdollisesta törmäilystä, vaikka monissa muissa elämyksissä (joissa tällaisia törmäilyjä ei esiinny laisinkaan) niska- ja selkävaivoista kärsiviä sekä raskaanaolevia äitejä kyllä varoitetaan. Jos veneiden mahdollinen törmäily pelottaa, kannattaa silloin tällöin vilkaista taaksepäin – varsinkin poistumisalueelle johdattavassa kanavaosuudessa. Myös lastaus- ja poistumislaitureilla tulee olla varovainen, ettei vahingossakaan molskahda kanavan matalaan veteen, veneitä kuljettavan mekaniikan sekaan.

Huomaa myös:
Disneyn Pirates of the Caribbean -elokuvasarja sai tyylillensä uskollisemman kävelykohteen Floridan Walt Disney Worldin Disney’s Hollywood Studios -puistossa joulukuussa 2012. Kyseinen The Legend of Captain Jack Sparrow -elämys käyttää huikeita elokuvaheijastuksia Audio-Animatronics -nukkien sijaan, ja on kävelevine luurankoineen sekä muine tehosteineen oleellisesti pelottavampi kuin alkuperäinen veneajelu. Disney’s Hollywood Studios -elämyskohdetta EI siis kannata sekoittaa perinteiseen POTC-veneajeluun!

Sukulaiselämykset:
Pirates of the Caribbean (Disneyland Paris)

Sukulaiselämykset (vain teema):
The Legend of Captain Jack Sparrow
(Disney’s Hollywood Studios)

Sukulaiselämykset
(vene- ja kanavatekniikka):
"it’s a small world"
Storybook Land Canal Boats
Pays des Contes de Fées
Sindbad’s Storybook Voyage
El Rio del Tiempo
Maelstrom

Katso myös:
Adventure Thru Inner Space
The Haunted Mansion

Pirates of the Caribbean
Elämyksen historia
ja
perusesittely

"Karibian merirosvot" kuuluu edelleen Disneyn teemapuistohistorian suurimpiin saavutuksiin – siitäkin huolimatta että huimasti menestynyt 2000-luvun samanniminen elokuvasarja Pirates of the Caribbean on kääntänyt elämyskohteen alkuperäiskonseptin jo monta kertaa päälaelleen. KenNetti haluaa painottaa että POTC-elokuvilla The Curse of the Black Pearl (2003), Dead Man's Chest (2006), At World's End (2007) ja On Stranger Tides (2011) ei ole paljoakaan tekemistä Disneyn alkuperäisen POTC-elämyksen kanssa.

Aito, oikea ja alkuperäinen Pirates of the Caribbean näki päivänvalonsa maaliskuussa 1967 Kalifornian Disneylandin New Orleans Square -alueella. Vain kolme kuukautta aiemmin Walt Disneyn (eli Walter Elias Disneyn) kuolema oli pysäyttänyt lähes koko maailman tajuamaan että rakastettu satusetä oli poissa. Pirates of the Caribbean -projektin valmistuminen näytti kuitenkin toteen että Waltin perintö oli vahvoissa käsissä. Teemoitettujen virtuaalimaailmojen laboratorio WED Enterprises oli saavuttanut huippunsa tämän elämyksen myötä. Vaikka kaksi vuotta myöhemmin avautunut The Haunted Mansion sinetöi Disneyn elämystaian mahdollisuudet upeasti, olivat kaikki vahvan virtuaalielämyksen osa-alueet käytössä jo Karibian merirosvojen seikkailussa. Kosteassa Karibianmeren yötunnelmassa tulikärpäset lentelivät hypnoottisesti, hurjat vesiputoukset antoivat vauhtia elämykselle, vesi roiskui, hyytävät luurangot ja pahaaenteilevät äänet loivat kummitusjunamaista tunnelmaa, leikkituli roihusi näyttävästi, ja uskomaton puhuvien sekä liikkuvien ihmisrobottien Audio-Animatronics -hahmokokoelma säväytti vakuuttavasti (eläimistä puhumattakaan!).

Alunperin satusetä Walt Disney halusi puistonsa tulevalle New Orleans Square -alueelle oikeista merirosvoista kertovan vahamuseon. Onneksi New Yorkin 1964 maailmannäyttely (New York World's Fair) katkaisi suunnitteluvaiheen ja toi mukanaan huimia teknologisia edistysaskeleita, joiden ansiosta kävelykohteeksi aiottu piraattimuseo päätyi tunnelmalliseksi veneajeluksi. Alkuperäisen "its a small world" -elämyskohteen tasapohjaiset, suurehkot veneet otettiin käyttöön myös piraattiseikkailussa. POTC-veneitä kutsutaan silloin tällöin ranskalaisella vastineella "bateaux". Seikkailun villit ja veikeät merirosvot ovat lähtöisin legendaarisen Disney-animaattorin Marc Davisin kynästä. Tarinankertojana lahjakas Davis vaikutti myös suuresti merirosvoseikkailun lapsiystävälliseen, humoristiseen lopputulokseen. Yhtä legendaarinen Claude Coats oli toinen elämyksen pääsuunnittelijoista, vastaten ajelun visuaalisesta kokonaisuudesta – väreistä, valaistuksesta sekä lavasteista. Davisin ja Coatsin vastuualueiden välillä toimi Francis Xavier Atencio (tunnetaan myös nimellä "X" Atencio), joka laati alkuperäiskohteen käsikirjoituksen.

Kalifornian Disneylandin POTC-ajelun kolmikerroksinen rakenne (kahdella "pudotuksella" ja yhdellä pitkällä nostomäellä) syntyi enemmän pakon sanelemana kuin huikeana alkuperäisideana. Konseptin laajentuessa vahamuseosta veneajeluksi kasvoi myös tilan tarve. Elämyskohteelle ei ollutkaan enää tarpeeksi tilaa Disneylandin sisäpuolella, joten ajelun tärkein osuus päätyi rakennettavaksi puiston alkuperäisrajojen ulkopuolelle. Ajelun toinen kerros, matalahko luolasto ("Upper Grotto") – jossa ei tapahtunut juurikaan mitään – syntyi tästä pakosta. Vasta toisen pudotuksen jälkeen, ajelun alimmassa kerroksessa alkoi Pirates of the Caribbeanin varsinainen seikkailu.

Alimman kerroksen "kadotettujen sielujen luolastossa" (The Grotto of Lost Souls) lojuvilla merirosvojen luurangoilla sekä sädehtivillä aarrekasoilla on aina ollut käsikirjoituksellinen osuutensa kokonaiselämyksessä. Aavemainen ääni menneisyydestä huhuilee "dead men tell no tales", vapaasti suomennettuna "kuolleet miehet eivät kerro [mitään]". Tällä pienellä lausahduksella on luurankoluolastoihin yhdistettynä ironian sävyttämä kerronnallinen merkityksensä; elämyskohteen matkustajat näkevät näissä luolastoissa seikkailun lopputuloksen ensin – sekä ymmärtävät merirosvojen motiivin (eli aarteen löytämisen) – ja vasta sitten kokevat, mahdollisesti menneisyydessä, elävien merirosvojen mellastuksen. Pariisin Disneylandin versiossa luurankoluolastot siirrettiin ajelun loppuun; uskollisimmat alkuperäisen POTC-elämyksen fanit ovat pitäneet tätä seikkaa lähes pyhäinhäväistyksenä.

"Kadotettujen sielujen luolaston" kyseenalaisin tulkinta nähtiin kuitenkin vasta ensimmäisessä POTC-elokuvassa The Curse of the Black Pearl, jossa luurangot muuttuivat eläviksi, kirotuiksi merirosvoiksi – joilla ei siis ollut oikeasti mitään tekemistä alkuperäiselämyksen käsikirjoituksen kanssa. Floridan Walt Disney Worldin Magic Kingdom -puiston 1973 avautuneessa supistetussa POTC-versiossa – jossa tunnelmallista alkulaguunialuetta ei ole laisinkaan – jonotusalueellekin tuotiin luurankoja ilmeisesti juuri siksi että ajelu käytännössä katsoen alkaa luurankoluolastoissa.

"Kadotettujen sielujen luolastoa" seuraava "kaupunkiosuus" on samankaltainen (muttei ihan samanlainen) jokaisessa POTC-versiossa. Taistelu, jossa kokonainen merirosvolaiva seisoo karibialaisen merenrantakaupungin rantavesissä, on Disney-elämysten eeppisimpiä hetkiä. Harva matkustaja tulee huomanneeksi kyseisellä hetkellä kuinka huiman korkeassa hallissa ajelu sillä hetkellä etenee. Vene matkustajineen lipuu merirosvojen valtaaman kaupungin läpi, jossa Disneyn Audio-Animatronics -tekniikan avulla nähdään suuri joukko erittäin persoonallisia, eläväisen näköisiä piraatteja, kaupunkilaisia sekä eläimiä. Puhumattakaan loppuhuipentuman tulipalokohtauksesta, joka oli jo vuonna 1967 niin aidon näköinen, että se oli pakko ohjelmoida sammumaan välittömästi oikean tulipalon syttyessä. WED Enterprisesin (nykyisin Walt Disney Imagineeringin) legendaarinen tehostevelho Yale Gracey suunnitteli kyseisen tulipalotehosteen, jonka koostui lähinnä kiiltävästä kankaasta, puhallinlaitteesta ja valoista. Tulipalotehostetta on jouduttu kuluneiden vuosikymmenten aikana "huonontamaan" turvallisuussyistä.

Sekä Kalifornian Disneylandin että Walt Disney Worldin Magic Kingdomin POTC-versioissa on tehty vuosikymmenien varrella niin paljon muitakin muutoksia, ettei karibialaiskaupungin merirosvohyökkäys ole läheskään alkuperäisessä muodossaan. 1990-luvulla Disney-yhtiö alkoi sensuroida muutamien naurettavien valituksien takia kaupunkikohtauksen osuutta, jossa merirosvot juoksivat kauniiden naisten perässä. Tuhdimpi nainen joka juoksikin merirosvon perässä päätyi myös sensuroiduksi. Väsähtänyt merirosvo, joka alunperin kehuskeli lemmiskelytaidoillaan, pistettiin puhumaan ruoasta! Nämä sensuroinnit, jotka koskivat lähinnä Kalifornian ja Floridan versioita, saatettiin päätökseen vuoden 1997 aikana. Käsikirjoittaja Xavier Atencio kommentoi sensurointia antamalla POTC-kohteille uuden nimen: "Boy Scouts of the Caribbean", eli karibianmeren partiolaiset.

Menestynyt Pirates of the Caribbean -elokuvasarja on myös tuonut muutoksia POTC-elämyskohteisiin. Ainoastaan Disneyland Paris -puiston versio on säästynyt (toistaiseksi) näiltä uudistuksilta. Johnny Deppin esittämä Jack Sparrow ja Geoffrey Rushin esittämä kapteeni Barbossa ovat ilmestyneet Kalifornian, Floridan ja Tokion versioihin uljaina Audio-Animatronics -nukkeina. Kapteenit Davy Jones ja Blackbeard nähdään elokuvaprojisointeina. Nämä uudistukset eivät sentään tuhoa alkuperäiskohteen konseptien eheyttä niin säälimättömästi kuin 1990-luvun sensuroinnit, mutta elämyskohde tulisi toimeen mainiosti myös ilman näitä elokuvallisia muutoksia – varsinkin nykyään, sillä POTC -elokuvasarjalle avattiin aivan oma kävelykohteensa Walt Disney Worldin Disneys Hollywood Studios -puistossa joulukuussa 2012.

Hurjien merirosvojen temmellys ei kuitenkaan ollut pääasia Kalifornian alkuperäisprojektissa. Walt Disneylle oli erittäin tärkeää taianomaisen yötunnelman luominen jättiläismäisen rakennuksen sisälle. Ikuisen öisen taivaan alla merenrantapoukamassa sijaitsevan Blue Bayou -ravintolan idea oli ollut olemassa jo ennen kuin merirosvo-teemoitetusta vahamuseosta päätettiinkin rakentaa tunnelmallinen veneajelu. Blue Bayou -ravintola sekä sen sukulaiset (Pariisissa ja Tokiossa) ovat tänäkin päivänä Disney-puistojen ainutlaatuisimpia ravintolaelämyksiä. Kalifornian Blue Bayou -ravintola avautui jo heinäkuussa 1966, jolloin Disneylandin New Orleans Square -alue juhli avajaisiaan. Jotkut lähteet kuitenkin väittävät että ravintola aloitti virallisen toimintansa vasta merirosvoajelun avautuessa maaliskuussa 1967.

Disney-studion useille klassikkopiirroselokuville taustamusiikin säveltänyt George Bruns vastasi Kalifornian Disneylandin POTC-alkuperäiskohteen musiikista; (hänen muihin töihinsä kuuluu mm. "The Ballad of Davy Crockett" sekä musiikin sovitus Disney-klassikolle Prinsessa Ruusunen, 1959). George Brunsin alkuperäismusiikkia kuullaan kuitenkin eniten Disneyland Paris -puiston versiossa. Piraattirallatuksen "Yo Ho (A Pirate's Life for Me)" sanoista vastasi käsikirjoittaja Xavier Atencio (joka on sanoittanut muitakin Disneyn teemapuistolauluja, muun muassa The Haunted Mansionin tunnussävelmän "Grim Grinning Ghosts"). Atencion ääntä kuullaan myös Kalifornian sekä Floridan versioissa pääkallolipuista tutun Jolly Rogerin lausumissa varoituksissa ajelun aluksi. Pirates of the Caribbean -elämysten muissa englanninkielisissä alkuperäisäänirooleissa loistavat Disney-legendat Paul Frees ja Thurl Ravenscroft. Uusista äänistä vastaa häikäisevän lahjakkaasti mm. Freesiä imitoiva Corey Burton.

Pirates of the Caribbean -elämyksellä on pitkälle ulottuvat juuret Disneyn elämyskronikassa. Merirosvoseikkailun vahvaa yötunnelmaa on yritetty luoda uudestaan muun muassa Epcot-puiston elämyksiin El Rio del Tiempo (nykyisin Gran Fiesta Tour) ja Maelstrom. Japanin Tokyo DisneySea -puistoon Walt Disney Imagineering loi POTC- ja "its a small world" -ajeluiden ihastuttavan sekoituksen Sindbad's Storybook Voyage.

Pirates of the Caribbean
Disneyland
Disneyland Resort California

Kalifornian elämyskohteen sisäänkäynti saattaa olla hieman vaikea löytää, jos on tottunut Disneyland Paris- ja Magic Kingdom -puistojen näyttävimpiin fasadeihin. Kalifornian POTC -showrakennus on piilotettu erittäin taitavasti New Orleans Square -alueen viehättävien fasadien sisuksiin. Vuonna 1987 elämyskohteen vaatimaton sisäjonotusalue sai merkittävän laajennuksen fasadin ulkopuolelle. Kiiresesonkeina jonon alkupää voi olla entistä vaikeampi löytää.

Kalifornian piraattiseikkailun veneet lastataan ja tyhjennetään laiturialueella, jota kutsutaan nimellä Laffite's Landing. Laiturialue sai nimensä kuuluisan merirosvo Jean Lafitten mukaan. Seikkailun aloittavassa uneliaan rauhallisessa poukamakohtauksessa veneet seilaavat Blue Bayou -ravintolan "terassin" ohi. Seikkailu sisältää kaksi yli kymmenmetristä mutta lempeää "putousta", joiden tarkoituksena ei ole kastella ketään (vaikka sellaisiakin seikkailuja väitetään joskus tapahtuneen). Seikkailun aikana vene seilaa yli puolen kilometrin pituisen matkan. Vain tämä Disneylandin alkuperäisversio sisältää ajelun lopussa Laffite's Landingiin palaavan nostomäen, jota aikoinaan mainostettiin "taianomaisena" osuutena jossa noustaan "vesiputousta pitkin ylöspäin". Aivan niin taianomainen tämä nostomäki ei ole koskaan ollut.

Pirates of the Caribbean -elämyskohteen pohjalta Walt Disney Pictures tuotti samannimisen menestyselokuvan. Veneajelu EI ole lähes laisinkaan rinnastettavissa kyseisten elokuvien kiivaisiin toimintakohtauksiin ja superhyper-erikoistehosteisiin, joten POTC-elokuvien faneille elämyskohde saattaa olla suuri pettymys. Elokuvista tutut kapteenit Jack Sparrow, Barbossa, Davy Jones ja Blackbeard ovat kuitenkin ilmestyneet viime vuosien aikana tähän Kalifornian Disneylandin alkuperäisseikkailuun – (Davy Jones ja Blackbeard tosin ainoastaan elokuvaheijastuksina). Myös pieni osa Klaus Badeltin The Curse of the Black Pearl -musiikkia kuullaan seikkailun aikana.

Kuriositeettina mainittakoon että ajelun alussa Jolly Roger -pääkallo on vuodesta 1967 puhunut "merenhaltija" Davy Jonesista. Samanniminen mustekalanaamainen hahmo kehitettiin kuitenkin vasta Dead Man's Chest (2006) -elokuvaan.

TÄRKEÄÄ:
K
alifornian Disneylandissa Pirates of the Caribbeanin ajelun kesto vaihtelee yleensä noin 13-16 minuutin välillä.

Pirates of the Caribbean
Magic Kingdom
Walt Disney World Resort

Floridan Magic Kingdom -puistoon tätä kohdetta ei alunperin edes aiottu rakentaa, sillä elämyksen eksoottisimmat piirteet Karibianmeri sekä New Orleans sijaitsivat Walt Disney Worldin päättäjien mielestä "liian lähellä". Merirosvojen sijaan Magic Kingdomiin suunniteltiin muutama vuosi myöhemmin avattavaa, samaa veneajelutekniikkaa hyödyntävää Western River Expedition -elämyskohdetta, jossa olisi seurattu lehmipoikien, intiaanien ja kaivosmiesten seikkailuja Villissä Lännessä. Niinpä Magic Kingdom -puisto avautui syksyllä 1971 ilman merirosvoseikkailua, aiotun Villin Lännen seikkailun ollessa vielä suunnitteluvaiheessa. Lukuisten valitusten johdosta Walt Disney Worldin päättäjille ei sitten jäänytkään muuta vaihtoehtoa kuin hyllyttää aiottu elämyskohde ja tuoda Kalifornian puiston supersuositut merirosvot Floridaan niin pian kuin mahdollista!

Joulukuussa 1973 avautunut WDW:n Pirates of the Caribbean on Kalifornian alkuperäiskohteeseen verrattuna lyhyempi ja joiltain osin vaatimattomampi (putouksia on vain yksi, eikä Blue Bayou -poukamaa saati ravintolaakaan ole). Legendaarisesta yötunnelmasta ei tietenkään tingitty tämänkään version kaupunkikohtauksissa. Nostomäki jätettiin ajelun lopusta pois, korvaamalla se ylöspäin liikkuvalla kävelyrampilla.

Fasadiltaan ja jonotusalueeltaan Floridan versio on huomattavasti tunnelmallisempi ja näyttävämpi verrattuna Kalifornian alkuperäiskohteeseen. Floridassa fasadina toimii espanjankielinen linnake Castillo Del Morro, jonka monet yksityiskohdat perustuvat Puerto Ricon San Juanissa oikeasti sijaitsevaan yli 400-vuotiaaseen Castillo de San Felipe del Morro -linnakkeeseen. Floridan fasadin tähystystornillakin on oma nimensä Torre del Sol ("auringon torni"). Vaikka elämyskohde on sijainnut alusta asti Adventurelandin alueella, on tällä merirosvojen asuttamalla pikkualueella oma nimensäkin, Caribbean Plaza ("karibialaisaukio"). Hämärien kammioiden läpi kulkevan jonotusalueen kuuluisin yksityiskohta on kahden luurangon ikuisuuksiin jatkuva shakkipeli. Marc Davis järjesteli jäljellä olevat nappulat niin, että ainoa mahdollinen siirto aloittaa ketjun joka ei lopu koskaan.

Floridan veneajelu sisältää yhden noin kymmenmetrisen mutta lempeän "pudotuksen", jonka tarkoituksena ei ole edelleenkään kastella ketään (vaikka sellaisiakin seikkailuja väitetään tapahtuneen). POTC-elokuvista tutut kapteenit Jack Sparrow (Johnny Depp), Barbossa (Geoffrey Rush), Davy Jones (Bill Nighy) ja Blackbeard (Ian McShane) ovat ilmestyneet viime vuosien aikana myös tähän Floridan versioon – (Davy Jones ja Blackbeard tosin ainoastaan elokuvaheijastuksina). Myös pieni osa Klaus Badeltin The Curse of the Black Pearl -musiikkia kuullaan seikkailun aikana, vaikka suurin osa musiikista on edelleen George Brunsin alkuperäiskäsialaa.

Alunperin tämä Floridan Magic Kingdomin merirosvoseikkailu loppui kohtaukseen, jossa juopuneet piraatit mellastivat merenrantakaupungin aarrekammion uumenissa ja muutama Audio-Animatronics -sotilas kauhisteli menoa tuoliin sidottuna, suu kapuloituna. Vaikka naisten takaa-ajoja ja muita tuhmuuksia sensuroitiin urakalla 1990-luvun puolella, näitä avuttomiksi sidottuja sotilaita kukaan ei ilmeisestikään pitänyt epäkorrekteina – ei, vaikka ajelu päättyi tähän kohtaukseen, jättäen sotilaiden kohtalon kiusallisen avoimeksi. Ajelun ruuhka-aikoina veneet saattoivat jämähtää aarrekammiokohtaukseen pidemmäksikin aikaa. Vuoden 2006 tienoilla tehtyjen muutosten yhteydessä sidotut sotilaat poistettiin lopulta aarrekammiosta ja niiden tilalle saapui tuolissaan iloisena lauleskeleva Jack Sparrow.

Alunperin luurankoluolastoissa aavemainen ääni menneisyydestä huhuili "dead men tell no tales". Vuodesta 2006 niissä on kaikunut muun muassa Davy Jonesin ääni vakuuttaen: "Dead men do tell tales" (vapaasti suomennettuna "kuolleet miehet kertovat [paljon]"). Tämä pieneltä vaikuttava muutos paljastanee kuinka perusteellisesti Pirates of the Caribbean -elämykseen on Floridassakin kajottu. Myöhemmin luurankoluolastoihin lisättiin myös muutama vedessä uiskenteleva "ilkeä" merenneito elokuvasarjasta. Monista muutoksistaan huolimatta ajelu kuuluu edelleen Magic Kingdom -puiston parhaimmistoon.

WDW:n Disney's Hollywood Studios -puistossa avautui joulukuussa 2012 POTC-elokuville uskollisempi – sekä pelottavampi – kävelykohde The Legend of Captain Jack Sparrow, jota ei kannata sekoittaa POTC-veneajeluun.

TÄRKEÄÄ:
Floridan
Magic Kingdomissa Pirates of the Caribbeanin ajelun kesto vaihtelee yleensä noin 9-12 minuutin välillä.

Pirates of the Caribbean
Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort

Japanin Tokyo Disneyland -puisto avautui huhtikuussa 1983. Samaan aikaan avautui myös puiston POTC-versio, joka on sekä fasadiltaan että sisällöltään pitkälti samankaltainen Kalifornian Disneylandin version kanssa, vaikka sijaitseekin Adventurelandin alueella. Tokion version sisäänkäynti on kuitenkin hieman helpompi löytää, sillä puisto on kaikilta alueiltaan ja väyliltään huomattavasti avarampi kuin umpeenahdettu Kalifornian Disneyland.

Tokyo Disneylandin piraattiseikkailun aloittaa Kalifornian alkuperäisversion tavoin kuvankaunis poukamakohtaus jossa veneet seilaavat Blue Bayou -ravintolan terassin ohi. Seikkailu vangitsee Kalifornian alkuperäiskohteen eleganssin, vaikka sisältääkin vain yhden "putouksen". Kuten Floridassa, myös Tokion versiossa veneiden nostomäki jätettiin ajelun lopusta pois, korvaamalla se ylöspäin liikkuvalla kävelyrampilla.

Vaikka Tokyo Disneylandin versiossakin nähdään nykyään Jack Sparrow kapteenikavereineen, ei kyseisessä versiossa ole (toistaiseksi) sensuroitu kaupungin naisia takaa-ajavia piraatteja.

TÄRKEÄÄ:
Japanin
Tokyo Disneylandissa Pirates of the Caribbeanin ajelun kesto vaihtelee yleensä noin 10-15 minuutin välillä. Yhteen veneeseen mahtuu istumaan 20 matkustajaa.
Kaikkien asiakkaiden on pystyttävä istumaan vakaassa asennossa ja ryhdissä vaunun liikkuessa; lapsia ei saa pitää sylissä ajelun aikana!

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*