KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Heinäkuun 25, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Pirates of the Caribbean
(Disneyland Paris Versio)

Tämä versio löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Disneyland Paris
Disneyland Paris Resort, Ranska,
Adventureland -alue

H U O M I O !
Muut Pirates of the Caribbean -elämykset
esitellään erikseen! (Katso linkit).

Elämyksen vapaa suomennos:
"Karibian merirosvot"

Yleisesti käytetyt
lyhennelmät virallisesta nimestä:

Pirates ja POTC

Elämysluokka:
Klassikko
(lue esittely!)

Ensimmäinen ajelu:
Maaliskuu 1967 (DL)
Huhtikuu 1992 (DLP)

Elämystyyppi:
Dark ride veneajelu

Audio-Animatronics -ihmishahmoilla
ja -eläinhahmoilla. Veneet kulkevat
hyvin hitaalla vauhdilla ilman
kuljettajaa, vedenalaisen kanavan
johdattamana.

Istuimet ja vaunu:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 3-4 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Ei turvavöitä eikä turvapuomeja.
Yhteen veneeseen mahtuu
yhteensä noin 20-24 henkilöä.

Ajelun kesto:
Noin 10-16 minuuttia
(kanavassa olevasta
venemäärästä riippuen;
poikkeuksellisen usein veneet
joutuvat poistumisaluetta
lähestyessään odottamaan
vuoroaan muutaman
minuutin ajan!)

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Seisomaan nouseminen ajelun aikana on ehdottomasti kiellettyä (ja maalaisjärjen vastaista).

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka Pirates of the Caribbean -veneseikkailu on pääosin lapsiystävällinen, saattavat muutaman metrin päässä heiluvat merirosvonuket sekä veneen pudotukset olla perheen pienimmille ja vaikutuksille alttiille henkilöille liiankin vaikuttavaa nähtävää ja koettavaa. Varsinkin tässä Disneyland Paris -puiston POTC-versiossa synkkä jonotusalue saattaa olla pelottava. Vesielementeistään ja pudotuksistaan huolimatta Pirates of the Caribbean ei ole kasteleva vesilaite. Elämyksen ei ole tarkoitus kastella ketään.

HUOMIO:
Veneiden törmääminen toisiinsa on varsin tavallista
Pirates of the Caribbeanin lopussa, kun poistumisalueelle vievä kanava ruuhkautuu. Veneet on varustettu tästä syystä "törmäilyautomateriaaleilla" nokassa sekä perässä – mutta törmäykset voivat olla niistä huolimatta voimakkaitakin! Siksi on erittäin tärkeää ymmärtää, ettei näissä veneissä nousta seisomaan eikä kurkotella laidan yli. Käsiä tai muitakaan ruuminosia ei kannata työntää veneen ulkopuolelle, varsinkaan veteen. Yksikään Disney-puisto ei mainitse tästä veneiden mahdollisesta törmäilystä, vaikka monissa muissa elämyksissä (joissa tällaisia törmäilyjä ei esiinny laisinkaan) niska- ja selkävaivoista kärsiviä sekä raskaanaolevia äitejä kyllä varoitetaan. Jos veneiden mahdollinen törmäily pelottaa, kannattaa silloin tällöin vilkaista taaksepäin – varsinkin poistumisalueelle johdattavassa kanavaosuudessa. Myös lastaus- ja poistumislaitureilla tulee olla varovainen, ettei vahingossakaan molskahda kanavan matalaan veteen, veneitä kuljettavan mekaniikan sekaan.

Huomaa myös:
Disneyn Pirates of the Caribbean -elokuvasarja sai tyylillensä uskollisemman kävelykohteen Floridan Walt Disney Worldin Disney’s Hollywood Studios -puistossa joulukuussa 2012. Kyseinen The Legend of Captain Jack Sparrow -elämys käyttää huikeita elokuvaheijastuksia Audio-Animatronics -nukkien sijaan, ja on kävelevine luurankoineen sekä muine tehosteineen oleellisesti pelottavampi kuin alkuperäinen veneajelu. Disney’s Hollywood Studios -elämyskohdetta EI siis kannata sekoittaa perinteiseen POTC-veneajeluun!

Sukulaiselämykset:
Pirates of the Caribbean (muut versiot)

Sukulaiselämykset
(vene- ja kanavatekniikka):
"it’s a small world"
Storybook Land Canal Boats
Pays des Contes de Fées
Sindbad’s Storybook Voyage
El Rio del Tiempo
Maelstrom

Katso myös:
Adventure Thru Inner Space
The Haunted Mansion
Big Thunder Mountain
Phantom Manor
Adventure Isle

Pirates of the Caribbean
Elämyksen historia
ja
perusesittely

"Karibian merirosvot" kuuluu edelleen Disneyn teemapuistohistorian suurimpiin saavutuksiin – siitäkin huolimatta että huimasti menestynyt 2000-luvun samanniminen elokuvasarja Pirates of the Caribbean on kääntänyt Disneyn alkuperäiskonseptin jo monta kertaa päälaelleen. KenNetti haluaa painottaa että POTC-elokuvilla The Curse of the Black Pearl (2003), Dead Man's Chest (2006), At World's End (2007) ja On Stranger Tides (2011) ei ole paljoakaan tekemistä Disneyn alkuperäisen POTC-elämyksen kanssa.

Aito, oikea ja alkuperäinen Pirates of the Caribbean näki päivänvalonsa maaliskuussa 1967 Kalifornian Disneylandissa. Vaikka kaksi vuotta myöhemmin avautunut The Haunted Mansion sinetöi Disneyn elämystaian mahdollisuudet upeasti, olivat kaikki vahvan virtuaalielämyksen osa-alueet käytössä jo Karibian merirosvojen seikkailussa. Kosteassa Karibianmeren yötunnelmassa tulikärpäset lentelivät hypnoottisesti, hurjat vesiputoukset antoivat vauhtia elämykselle, vesi roiskui, hyytävät luurangot ja pahaaenteilevät äänet loivat kummitusjunamaista tunnelmaa, leikkituli roihusi näyttävästi, ja uskomaton puhuvien sekä liikkuvien ihmisrobottien Audio-Animatronics -hahmokokoelma säväytti vakuuttavasti (eläimistä puhumattakaan!).

Ajelun aikana nähtiin myös kuinka hilpeät piraatit valtasivat karibialaisen merenrantakaupungin. Kyseinen "kaupunkiosuus" on samankaltainen (muttei ihan samanlainen) jokaisessa POTC-versiossa. Taistelu, jossa kokonainen merirosvolaiva seisoo karibialaisen merenrantakaupungin rantavesissä, on Disney-elämysten eeppisimpiä hetkiä. "Kaupunkiosuuden" loppuhuipentumana nähtävä tulipalokohtaus oli jo vuonna 1967 niin aidon näköinen, että se oli pakko ohjelmoida sammumaan välittömästi oikean tulipalon syttyessä. WED Enterprisesin (nykyisin Walt Disney Imagineeringin) legendaarinen tehostevelho Yale Gracey suunnitteli kyseisen tulipalotehosteen, jonka koostui lähinnä kiiltävästä kankaasta, puhallinlaitteesta ja valoista. Tulipalotehostetta on jouduttu kuluneiden vuosikymmenten aikana "huonontamaan" turvallisuussyistä.

Sekä Kalifornian Disneylandin että Walt Disney Worldin Magic Kingdomin POTC-versioissa on tehty vuosikymmenien varrella niin paljon muitakin muutoksia, ettei karibialaiskaupungin merirosvohyökkäys ole läheskään alkuperäisessä muodossaan. Menestynyt Pirates of the Caribbean -elokuvasarja on myös tuonut muutoksia POTC-elämyskohteisiin. 1990-luvulla Disney-yhtiön tekemiä sensurointeja ei ole kuitenkaan tehty Japanin Tokyo Disneylandin eikä Ranskan Disneyland Paris -versioihin. Mutta koska Tokion nykyisessä versiossa nähdään Johnny Deppin esittämä Jack Sparrow sekä muun muassa mustekalanaamaisen Davy Jonesin elokuvaprojisointi, on Pariisin "Karibian merirosvot" nykyään uskollisin Walt Disneyn 1967 alkuperäisnäkemyksille.

Hurjien merirosvojen temmellys ei kuitenkaan ollut pääasia Kalifornian 1967 alkuperäisprojektissa. Walt Disneylle oli erittäin tärkeää taianomaisen yötunnelman luominen jättiläismäisen rakennuksen sisälle. Ikuisen öisen taivaan alla merenrantapoukamassa sijaitsevan Blue Bayou -ravintolan idea oli ollut olemassa jo ennen kuin merirosvo-teemoitetusta vahamuseosta päätettiinkin rakentaa tunnelmallinen veneajelu. Blue Bayou -ravintola sekä sen sukulaiset (Pariisissa ja Tokiossa) ovat tänäkin päivänä Disney-puistojen ainutlaatuisimpia ja taianomaisimpia ravintolaelämyksiä.

Disney-studion useille klassikkopiirroselokuville taustamusiikin säveltänyt George Bruns vastasi Kalifornian Disneylandin POTC-alkuperäiskohteen musiikista; (hänen muihin töihinsä kuuluu mm. "The Ballad of Davy Crockett" sekä musiikin sovitus Disney-klassikolle Prinsessa Ruusunen, 1959). George Brunsin alkuperäismusiikkia kuullaan kuitenkin eniten Disneyland Paris -puiston versiossa. Piraattirallatuksen "Yo Ho (A Pirate's Life for Me)" sanoista vastasi elämyskohteen käsikirjoittaja Francis Xavier Atencio, joka tunnetaan myös nimellä "X" Atencio. Hän on sanoittanut muitakin Disneyn teemapuistolauluja, muun muassa The Haunted Mansionin tunnussävelmän "Grim Grinning Ghosts".

Pirates of the Caribbean
Disneyland Paris
Disneyland Resort Paris

Ranskan Disneyland Paris -puiston POTC on monien mielestä kruunun jalokivi – ylittäen jopa Kalifornian alkuperäisversion. Pariisin puistoa varten monet Kalifornian ja Floridan puistojen konseptit mietittiin uudelleen. Pirates of the Caribbean -seikkailusta tuli puiston Big Thunder Mountainin ja Phantom Manorin tavoin omaa teema-aluettaan hallitseva kokonaisuus, sillä sen naapurissa sijaitseva Adventure Isle -seikkailusaari jatkaa merirosvoteemaa upealla (Kapteeni Koukun) merirosvolaivalla sekä Disneyn Peter Pan -klassikosta (1953) peräisin olevalla "pääkallokarilla" ("Skull Rock"). Kumpikin näistä tunnelmaa nostattavista lavasteista nähtiin alunperin Kalifornian Disneylandin Fantasylandissa, kunnes ne poistuivat vuoden 1983 suurremontissa. Pariisin puiston Adventurelandiin merirosvolaiva ja pääkallokari sopivat vieläkin paremmin, sillä niiden välittömässä naapurissa nousee Pirates of the Caribbean -elämyskohteen fasadilinnoitus.

Pariisin merirosvoelämys alkaa jo fasadia lähestyttäessä ja jatkuu vahvana koko jonotusalueen läpi. Fasadilinnoitus huomattavasti karumpi kuin Floridassa elämyksen fasadina toimiva Castillo Del Morro. Pariisin elämyskohteen fasadi sekä jonotusalue ovat kuitenkin paljolti Floridan version inspiroimia, sillä muut POTC-kohteet (Kalifornia ja Tokio) ovat harmillisen elämyksettömiä sekä fasadeiltaan että jonotuksiltaan. Pariisin jylhän fasadilinnoituksen rikkoutuneet muurinsakarat ja repeytyneet pinnat kertovat karua tarinaansa käydystä taistelusta. Ovet näyttävät aukiräjäytetyiltä ja maassa on edelleen ruudinjäänteitä.

Linnoituksen sisällä tunnelma synkkenee entisestään; heikko valo lepattaa kylmillä kiviseinillä, vankityrmät siintävät edessäpäin, kaltereiden takana roikkuu luuranko kahleissa ja hämähäkinseittien peittämässä venytyspenkissä makaa toinen luukasa. Taustalla soi George Brunsin vuonna 1966 säveltämä "Scary Music" -musiikkisarja, jota ei käytetty Kalifornian alkuperäiskohteessa. Tässä vaiheessa ensikertalainen vierailija voi tehdä virhepäätelmän Pariisin Pirates of the Caribbeanin luonteesta, sillä hyytävä vankityrmäosuus ei suinkaan tarkoita sitä että tämä elämyskohde olisi jatkossakin pelottavampi kuin edeltäjänsä. Vankityrmien jälkeen valo nimittäin lisääntyy - ja kun ensimmäiset ikkunat paljastavat linnoituksen "toisella puolella" sijaitsevan laguunin, todellinen lumous hiipii useimpiin sydämiin. Aurinko on laskenut jonotuksen aikana, ja kostealta tuoksuva karibialainen yötunnelma on hiipinyt linnoituksen "ulkopuolelle".

Todellisuudessa olemme tietenkin yhä syvemmällä Pariisin POTC-elämyksen showrakennuksessa. Kalifornian ja Tokion Blue Bayou -poukaman sijaan saavummekin Pariisin versiossa Blue Lagoon -nimiselle laiturialueelle (jolla ei tietenkään ole mitään tekemistä vuoden 1980 hittielokuvan kanssa). Laguuni on hieman suurempi ja paremmin suunniteltu kuin Kalifornian Blue Bayou -poukama ravintoloineen. Pariisin Blue Lagoon -ravintola on hämärämpi ja paremmin karibialaiseen iltaympäristöön sulautuva puu- ja bambunruokoarkkitehtuurinsa ansiosta. Kuu loistaa taivaalla ja hopeoi laguunin tietyt osat ultravioletin hohteella. Ensikertalaiset silmät saattavat erehtyä luulemaan että laguunin halli on järjettömän korkea. Oikeasti hallin sisäkatto on ennätyksellisen lähellä laguunialueelle saapuvia jonottajia. Sisäkaton ja koko hallin salaisuus piilee mustassa värissä ja hyvin strategisessa valaistuksessa, joka sisältää myös ultraviolettivaloa (eli dark rideissa runsaasti käytettyä "mustaa valoa").

Myös tässä Pariisin piraattiseikkailun aloittavassa laguunikohtauksessa veneet seilaavat ravintolan ohi. Lumoavan laguunikierroksen jälkeen veneet näyttävät palaavan linnoitukselle – mutta lähtevätkin nousemaan salakuljettajien käyttämän salaisen laiturialueen "vintturin" avulla ylöspäin – ja menneisyyteen! Yhtäkkiä olemmekin keskellä taistelua joka linnoituksessa on aikoinaan käyty; kanuunoiden laukaukset kuuluvat läheltä ja taistelevien merirosvojen sekä sotilaiden varjot lankeavat seinille elokuvaprojisointeina. Ajelun ensimmäisellä putouksella on myös dramaattinen syynsä; syöksymme vankityrmän seinään räjähtäneestä aukosta ulos ja alas espanjalaisen merenrantakaupungin edustalle, jossa käydään Kalifornian, Floridan ja Tokion edeltäjäelämyksistä tuttua meritaistelua.

Ainutlaatuisen kerrossuunnittelunsa takia Pariisin versio on ainoa Pirates of the Caribbean -elämyskohde jossa meritaistelu nähdään kahdesta eri perspektiivistä: ylhäältä linnoituksesta, välittömästi nostomäen jälkeen, sekä (kuten edeltäajeluissa) rantavedessä seilaten.

Tästä edespäin seikkailu noudattelee paljolti edeltäjiensä kaupunkiosuutta – kahdella merkittävällä eroavaisuudella. Ensimmäinen on kaksintaistelu joka oli aikoinaan vuonna 1992 Disneyn Audio-Animatronics -tekniikan huippusaavutus yhteen iskevine miekkoineen ja sulavine liikkeineen. Jotkut näkevät tämän kaksintaistelun The Curse of the Black Pearl -elokuvan Will Turnerin (Orlando Bloom) ja Jack Sparrown ensimmäisen kaksintaistelun inspiraationlähteenä. Toinen Pariisin POTC-"kaupunkiosuuden" merkittävistä eroavaisuuksista on palavan kaupungin loppuhuipennus, jossa vene syöksyy räjähtävään ase- ja ammusvarastoon. Näin ajelun toinen pudotus saa hyvin dramaattisen syynsä. Räjähdys ei tosin ole mitenkään korviahuumaava - ja siksi jotkut matkustajat ovatkin tulkinneet sen pikemminkin "teloituskomppanian" aseenpiipuiksi.

Palavan kaupungin loppuhuipentumassa vene syöksyy "Kadotettujen sielujen luolastoon" (The Grotto of Lost Souls). Kalifornian Disneylandin POTC-ajelun kolmikerroksinen rakenne (kahdella "pudotuksella" ja yhdellä pitkällä nostomäellä) syntyi pakon sanelemana, mutta Disneyland Parisin versiossa kaikilla kerroksilla on perusteltu syynsä. Nostomäki siirtyi Pariisin versiossa ajelun alkuun kiehtovalla salakuljettajateemalla höystettynä. Pariisin alimman kerroksen "kadotettujen sielujen luolastossa" lojuvilla merirosvojen luurangoilla sekä sädehtivillä aarrekasoilla on sama merkitys kuin Kalifornian alkuperäisversiossa, mutta kenties parempi sijainti. Kalifornian versiossa matkustajat näkevät seikkailun lopputuloksen ensin. Pariisin versiossa luurankoluolastot siirrettiin ajelun loppuun, kronologiseksi loppuratkaisuksi. Luolastojen uudelleensijoittaminen jakaa mielipiteitä; uskollisimmat POTC-fanit pitävät siirtoa pyhäinhäväistyksenä, kun taas toiset näkevät siirron erittäin perusteltuna ja loogisena jatkeena räjähtävälle ammusvarastolle.

Kun Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011) -elokuvassa nuoruuden lähteen legendaan liitetyn Ponce de Leónin luuranko löydetään laivansa makuuhuoneesta, on lavastus ja somistus luurankoineen kaikkineen "kadotettujen sielujen luolaston" sänkykamarikohtauksen inspiroimaa. Pariisin versio sänkykamarikohtauksesta sekä sitä edeltävästä aarreluolastosta on yksi Disney-elämyskohteiden ehdottomia somistuksellisia mestariteoksia.

Disneyland Paris -puiston Pirates of the Caribbean on Disneyn piraattielämyksistä ainoa, johon ei ole (toistaiseksi) tehty muutoksia POTC-elokuvien perusteella. Niinpä tämä Pariisin eeppinen versio on tällä hetkellä uskollisin Walt Disneyn unelmoimalle alkuperäiselle merirosvoseikkailulle. Elämyskohteen musiikki, josta vastasi George Bruns, tulee kokonaisuudessaan 1967 Kalifornia-version alkuperäisäänityksistä. Myös suurin osa elämyskohteen audiomateriaaleista on peräisin Kalifornian alkuperäisversiosta.

Synkästä jonotusalueestaan sekä luurangoistaan huolimatta Pariisin "Karibian merirosvot" on positiivisiin tunteisiin vetoava huippuelämys, kuten kaikki edeltäjänsä. Siispä pullo rommia, huhhahhei ja Yo-Ho!

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*