KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 19, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Pinocchio's Daring Journey
Les Voyages de Pinocchio

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Fantasyland -alue

Tokyo Disneyland,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Fantasyland -alue

Disneyland Paris,
Disneyland Resort Paris, Ranska,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Pinokkion uskalias matka"

Nimivariaatiot:
The Journeys of Pinocchio ja
Pinocchio's Fantastic Journey
(DLP:n versiosta)

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Huhtikuu 1983 (TDL)
Toukokuu 1983 (DL)
Huhtikuu 1992 (DLP)

Elämystyyppi: Dark ride
vaatimattomasti liikkuvilla hahmoilla.
Lattiassa yksi ohjauskisko.

Istuimet ja vaunu:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet. Rinnakkain
istuvilla yhteinen turvapuomi.
Yhteen vaunuun mahtuu istumaan
yhteensä 4-6 henkilöä
(versiosta riippuen;
katso erilliset esittelyt
alempaa!).

Ajelun kesto:
2 - 3 minuuttia
(versiosta riippuen;
katso erilliset esittelyt
alempaa!).

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Saattaa pelästyttää perheen pienimpiä.
Vaunun nykivä liike yhdistettynä turvapuomiin tekee ajelusta sopimattoman odottaville äideille – mutta ainoastaan Disneyland Paris varoittaa tästä virallisesti. Myös niskavaivoista kärsiville ajelu saattaa olla vähintään epämukava.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Pinocchio
s Daring Journey -elämystä voi luonnehtia lähes yhtä pelottavaksi kuin Snow Whites Scary Adventures -ajelua. Mistään liian ahdistavasta tai rajusta elämyksestä ei kuitenkaan ole kyse. Mukana on myös kauneutta ja kiehtovaa visuaalisuutta, mutta elämyksen pääpaino on tarinan jännittävimmissä osuuksissa. Ajelun pimeys, dramaattinen musiikki ja äänitehosteet, jättimäinen vankihäkki sekä jättiläisvalas Monstron hyökkäys saattavat säikäyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä.

Sukulaiselämykset:
ei varsinaisesti ole

"Hengessä mukana"
(vaunutekniikka, valaistus,
lavastus & somistus):

Snow White’s Scary Adventures
Mr. Toad’s Wild Ride
Alice in Wonderland

Katso myös:
Storybook Land Canal Boats
Sleeping Beauty Castle Walkthrough
Cinderella Castle Mystery Tour
The Haunted Mansion
Peter Pan
’s Flight

Pinocchios Daring Journey
Elämyksen historia
ja perusesittely

Disneyn animaatioklassikkoon Pinokkio (Pinocchio, 1940) perustuva pikkukylän aukio oli mukana jo ensimmäisissä Kalifornian Disneylandin pohjapiirroksissa. Aukio olisi sijainnut Fantasylandin alueella, edwardiaanisen Lontoon naapurissa. Läheisessä lammikossa olisi nähty elokuvasta tuttu jättiläisvalas Monstro liikkumattomana lavasteena. Taiteilija Bruce Bushmanin moniin alkuperäisluonnoksiin lukeutui ainutlaatuinen "Monstro the Whale" -vesielämys, jossa vene olisi lyhyen dark ride -osuuden jälkeen kiivennyt valaan kurkussa ylöspäin, ja syöksynyt ulos päivänvaloon valaan avoimesta suusta, aiheuttaen suuren kastelevan loiskahduksen – kuten esimerkiksi "tukkijoki"-laitteissa. (Bushmanin alkuperäisluonnos Monstro-ajelusta löytyy alempaa tältä sivulta).

Nämä huikeat suunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet alkuperäisessä 1955 Fantasylandissa. WED Enterprises (tuleva Walt Disney Imagineering) palasi Pinokkio-suunnitelmiin vasta 1970-luvun puolivälissä, kun Lumikki-ajelun naapurissa sijaitseva Fantasyland Theater -teatteri haluttiin korvata uudella elämyksellä. Pinokkio-aiheinen dark ride (eli "darkkis") suunniteltiin kyseiseen rakennukseen, mutta se jäi odottamaan toteutustaan todennäköisesti siksi, että Disney-yhtiö halusi keskittyä Floridan Walt Disney Worldiin rakennettavan EPCOT Centerin suunnitteluun sekä toteutukseen.

Japanilainen Oriental Land Company (OLC) lähestyi Disney-yhtiötä 1970-luvun loppupuolella erikoisella tarjouksella. Ensimmäistä kertaa WED Enterprisesin ei tarvinnut hankkia rahoittajia, sillä OLC halusi rakentaa Tokion läheisyyteen oman Disneylandinsa. Tarjouksen hylkääminen ei olisi ollut erityisen perusteltua, sillä OLC hyväksyi olemassaolevien Disney-luomusten kopioinnin "sellaisinaan" puistoonsa. Mutta koska Mr. Toads Wild Ridea ei syystä tai toisesta kelpuutettu Tokion puistoon, WED ehdotti sen tilalle lähes valmiiksi suunniteltua Pinokkio-darkkista. Pinocchios Daring Journey näki päivänvalonsa nimenomaan Tokyo Disneylandissa huhtikuussa 1983, ja vasta puolitoista kuukautta myöhemmin Kalifornian Disneylandin täysin uudistuneessa Fantasylandissa.

Elävä marionetti nimeltään Pinocchio oli italialaisen Carlo Lorenzinin – alias Carlo Collodin – keksimä fantasiahahmo. Lyhyiden kertomusten sarjana aloitettu teos julkaistiin kokonaisuudessaan vuonna 1883 nimellä Le avventure di Pinocchio. Kertomuskokonaisuus on omalaatuinen yhdistelmä satiiria, moraalista tutkielmaa, kauhupitoista kansantarinaa sekä puhdasta fantasiaa. Walt Disneyn tulkinta Pinocchiosta tehtiin Lumikin ja Seitsemän Kääpiön (1937) satumaisen menestyksen vanavedessä, joten alkuperäiselokuva on Lumikin tavoin paikoitellen järkyttävän pelottava.

Pinocchios Daring Journey -darkkis ei pyri paljoakaan pehmentämään tarinan dramaattisimpia käänteitä. Ajelu sisältää muutamia lumoavan kauniita kohtauksia – kuten tähtikirkkaassa yössä uinuvan italialaiskylän, sekä iloisen loppuhuipentuman, jossa Sininen Haltijatar katoaa tähtimereen. Valtaosa ajelusta tapahtuu kuitenkin vähemmän lumoavissa tunnelmissa – kuten anti-Disneylandiksi kutsutun Huvitusten Saaren meluisassa osuudessa. Muutamissa kohtauksissaan Pinokkio-darkkis on selvästi Disneylandin 1983 Snow Whites Scary Adventures -elämyksen edeltäjä; suunnattoman suuret ovet johdattavat Huvitusten Saarelle ja toisessa kohtauksessa sulkeutuvat pikkuisen Samu Sirkan edessä. Nukketaiteilija Stromboli vangitsee koko vaunun hetkellisesti jättimäiseen häkkiin – ja myös Monstro-valas yrittää hyökätä vaunun kimppuun!

Mutta toisin kuin Lumikki-darkkis, Pinocchios Daring Journey tarjoaa yllättävän lineaarisen tarinan, joka sisältää lähes kaikki elokuvan avainkohtaukset – sekä onnellisen lopun (vaikkei puinen pikkunukke muutukaan lopussa ihmispojaksi). Pinokkiota nähdään ajelunsa aikana enemmän kuin Lumikkia, Peter Pania tai Ihmemaan Liisaa nimikkodarkkiksissaan.

Kuten lähes kaikki WEDin darkkikset Walt Disney Worldin 1971 versioista lähtien, Pinocchios Daring Journey ("uhkarohkea/ uskalias/ rohkea matka") on visuaalisesti kaunis, ja Huvitusten Saaren osuudesta huolimatta intiimi sekä teeskentelemätön. Ultraviolettivalon alla hehkuvat fluorisoivat maalaukset tekevät seikkailusta taianomaisen sekä eeppisen. Kaikki ajelun varjot sekä heijastukset ovat maalattuja, sillä kattoon sijoitettu ultraviolettivalaistus ei heitä varjoja minnekään! Ajelun maalareiden työlle osaa nostaa hattua vasta sitten, kun omin silmin näkee kuinka täysin kolmiulotteiselta vaikuttava maisema, kiviseinä, puun lehvistö tai kallionseinämä osoittautuukin litteäksi kaksiulotteiseksi maalaukseksi!

Ajelun hahmot eivät ole varsinaisia Audio-Animatronics -robottinukkeja, vaan liikkuvat hyvin yksinkertaisesti. Vaunu ei myöskään keiku, pyöri eikä pompi, ja häikäisevien tietokoneanimoitujen efektien sijasta tehosteet ovat hyvin yksinkertaisia – mutta silti tyylikkäitä. Sinisen Haltijattaren katoaminen on toteutettu The Haunted Mansionista tutulla "Pepperin haamu" (Pepper's Ghost) -heijastustekniikalla; (haltijattaren hahmonuken voi itseasiassa nähdä, jos kääntyy loppuhuipentumassa katsomaan taaksepäin). Sädehtivä taikapöly toteutettiin alunperin kuituoptiikalla, kuten lukemattomat tähdet Peter Pans Flightissa. Monstron hyökkäys on yllättävän vahva kohtaus, vaikka tehoste on hyvin yksinkertainen; hyökkäyksessä on myös käytetty poikkeuksellisen taidokasta pakkoperspektiiviä, jotta valas näyttäisi liikkuvan uhkaavammin vaunua kohti. Avajaisvuonnaan 1983 Pinocchios Daring Journey käytti myös hologrammitekniikkaa pienessä kohtauksessa, jossa Huvitusten Saaren pojat muuttuivat aaseiksi.

Kaikki kolme olemassaolevaa Pinocchios Daring Journey -darkkista soittavat uudelleenäänitettyä musiikkia, joka perustuu 1940 alkuperäiselokuvan Oscar-voittaneelle musiikille. Sävellyksistä vastasivat Leigh Harline, Paul J. Smith ja Edward Plumb. Alkuperäissanoitukset laati Ned Washington. Matkan aloittaa laulu "I've Got No Strings", ja myös laulujen "Little Wooden Head" ja "Hi-Diddle-Dee-Dee (An Actor's Life for Me)" melodiat kuullaan seikkailun aikana. Ajelun huippukohdan öisessä kylässä kuullaan kaihoisan kaunis instrumentaali Oscar-voittaneesta ikivihreästä laulusta "When You Wish Upon a Star".

Pinocchio’s Daring Journey
Tokyo Disneyland

Tokyo Disney Resort

Pinokkio-ajelu sai maailmanlaajuisen "ensi-iltansa" Japanin Tokyo Disneylandissa huhtikuussa 1983. Tokion versio on edelleen ainutlaatuisin verrattuna kahteen sisareensa (Kaliforniassa sekä Pariisissa), sillä kohtausjärjestys on hieman erilainen ja elämyskohteella on ihastuttavan omalaatuinen fasadi. Tokion versiossa kaikki on myös uskomattoman lähellä vaunua. Japanissa ei ole ilmeisestikään ilkivallantekijöitä, sillä muiden Disney-puistojen darkkiksissa figuurit, lavasteet ja somisteet on jo 1960-luvun lopusta lähtien suunniteltu niin, etteivät edes pitkäkätisimmät asiakkaat pysty niitä koskettamaan.

Toisin kuin sisarversioissaan, Tokion Pinocchios Daring Journey ei ala Strombolin nukketeatterissa, vaan antaa hetken aikaa rauhallisen italialaiskylän tunnelmalle. Lastauslaiturin suunnattoman suuri seinämaalaus muuttuu ihastuttavalla tavalla kolmiulotteiseksi kyläksi, jonka kujalle vaunu ajaa ja vasta sitten saavuttaa nukketeatterin. Myöhemmin kylä nähdään öisessä kohtauksessa toivomustähtineen. Huvitusten Saaren osuus ei ole myöskään yhtä äänekäs kuin Kalifornian ja Pariisin versioissa. Ajelun lopussa, Geppetton työpajassa, kuullaan poikkeuksellisen iloinen versio "Little Wooden Head" -melodiasta.

TÄRKEÄÄ:
Tokyo Disneylandin Pinocchio’s Daring Journey
-ajelu kestää 2 minuuttia. Vaunuihin mahtuu virallisesti 4 henkilöä. Tokion versiossa huomautetaan, että kaikkien asiakkaiden on pystyttävä istumaan vakaassa asennossa ja ryhdissä vaunun liikkuessa; lapsia ei saa pitää sylissä ajelun aikana! Huomio: Vaunun nykivä liike yhdistettynä turvapuomiin voi tehdä ajelusta sopimattoman odottaville äideille sekä niskavaivoista kärsiville.

Pinocchio’s Daring Journey
D i s n e y l a n d
Disneyland Resort California

WED Enterprisesin (eli Walt Disney Imagineeringin) uuden sukupolven suunnittelijoihin kuulunut Tony Baxter vastasi puiston Fantasyland-alueen laajasta 1983 uudistamisesta. Baxter oli nuorempana rakastunut Disneylandin darkkisten huumaaviin väreihin, joten ei ihmekään että uudistetuissa 1983 elämyksissä värit loistivat entistäkin hekumallisemmin. Pinocchios Daring Journeyn toteutus aloitettiin todennäköisesti Tokyo Disneylandia varten, jonka Fantasyland-tiimissä Baxter ei ollut mainittavasti mukana. Mutta Kalifornian versioon hän on todennäköisesti vaikuttanut.

Kalifornian fasadiversio yhdistelee leikkisää veistoksellisuutta Italian Alppien inspiroimaan arkkitehtuuriin. Lastauslaiturilla nähdään kuitenkin sama upea seinämaalaus kuin Tokion versiossa, mutta vaunu ajaa avautuvien ovien läpi suoraan nukketeatteriin. Ajelussa kohtaukset ovat aavistuksen avarampia kuin Tokion versiossa – mutta koska Kaliforniassa elämys rakennettiin rajalliseen Fantasyland Theaterin tilaan, ei sen tarjoama ajelu ole aivan yhtä pitkä kuin Tokion versio. Ajelun kestossa tämä tarkoittaa kuitenkin vain muutamia sekunteja.

Samu Sirkka puhuu Kalifornian Pinocchios Daring Journeyssa kanadalaisnäyttelijä Eddie Carrollin äänellä. Lempeä-ääninen Carroll peri roolin alkuperäisääni Cliff Edwardsilta 1970-luvun alkupuolella ja on esiintynyt ikimuistoisesti muun muassa Samu Sirkan Joulutervehdyksessä (From All of Us to All of You, 1977) sekä Mikki Hiiren Jouluaatossa (Mickey's Christmas Carol, 1983). Pinocchios Daring Journeyn ihastuttavien 1983 musiikkisovitusten kerrotaan olevan John Debneyn käsialaa. Elokuvasäveltäjän urastaan tunnettu Debney työskenteli 1980-luvun alkupuolella Disney-studioilla muun muassa Buddy Bakerin alaisuudessa, sovittaen sekä säveltäen musiikkia myös EPCOT Centerille.

TÄRKEÄÄ:
Kalifornian Disneylandin Pinocchio’s Daring Journey
-ajelu kestää noin 2 minuuttia. Vaunuihin mahtuu virallisesti 4 henkilöä. Huomaa, että vaunun nykivä liike yhdistettynä turvapuomiin voi tehdä ajelusta sopimattoman odottaville äideille sekä niskavaivoista kärsiville.

Les Voyages de Pinocchio
Disneyland Paris
Disneyland Resort Paris

Huhtikuussa 1992 avautuneen Disneyland Paris -puiston (entisen Euro Disneylandin) Pinokkio-ajelu on periaatteessa sama elämys kuin Kalifornian 1983 darkkis. Vaunut tosin muokattiin pidemmmiksi kolmannella penkkirivillä, joten kaikki ajelun kohtaukset oli myös muokattava suuremmiksi sekä laajemmiksi. Pelkästään siksi ajelu on kestoltaan noin puoli minuuttia pidempi. Blanche-Neige et les Sept Nains -ajelun modifioidut vaunut otettiin käyttöön myös Les Voyages de Pinocchiossa, tietenkin erilaisin, aiheeseen sopivin paneelein.

Pariisin 1992 versio on siis Tokion intiimin alkuperäisversion täydellinen vastakohta – ja ehkä siksi elämys jakaakin mielipiteitä. Kohtausjärjestykseltään sekä sisällöltään ajelu on kuitenkin varsin samanlainen Kalifornian version kanssa. Suurin ero on, että kaikki hahmot puhuvat ja laulavat ranskaksi.

Pariisin Les Voyages de Pinocchiosta ("Pinokkion matkat") käytetään kahta virallista englanninkielistä nimeä – suoraa käännöstä The Journeys of Pinocchio sekä Pinocchios Fantastic Journey ("ihmeellinen / ihana / uskomaton / suunnaton / mielikuvituksellinen / outo matka"). Englanninkielisissä puistokartoissa elämyksen nimi ilmoitetaan kuitenkin aina Les Voyages de Pinocchio -muodossa.

TÄRKEÄÄ:
Disneyland Paris -puiston Les Voyages de Pinocchio
-ajelu kestää runsaat 2 minuuttia 30 sekuntia. Vaunuihin mahtuu virallisesti 6 henkilöä. Huomaa, että vaunun nykivä liike yhdistettynä turvapuomiin tekee ajelusta sopimattoman odottaville äideille; koska Disneyland Paris varoittaa tästä virallisesti, voi laitehenkilökunta kieltäytyä päästämästä odottavaa äitiä ajeluun. Niskavaivoista kärsiviä Pariisin puisto ei tosin varoita, mutta KenNetti kehottaa suhtautumaan vaunun nykimiseen vakavasti.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * * *