KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Maaliskuun 25, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Phantom Manor

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Disneyland Paris
Disneyland Paris Resort, Ranska,
Frontierland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"aavekartano"

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Huhtikuu 1992

Elämystyyppi: Dark ride
Audio-Animatronics -hahmoilla,
kummituksilla sekä lukemattomilla
erikoistehosteilla höystettynä.

Istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2-3 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet ja
itsestään sulkeutuva
turvapuomi vaunun kuoressa.
Yhteen kulkuneuvoon mahtuu
istumaan 2-3 henkilöä.
Ennen lastausalueelle saapumista
"alkushow" jossa EI ole istuimia!

TÄRKEÄÄ:
Omnimover
-vaunutekniikka;
päättymätön ketju vaunuja
jotka eivät normaalisti pysähdy
lastauksen ja purkamisen ajaksi!
Lastaus- ja poistumislaiturin
liukuhihna kulkee samaa vauhtia
kuin vaunuketju. Lastaus- ja poistumis-
laiturit ovat jatkuvasti vartioituja.
Liukuhihna sekä vaunuketju pysäytetään
kuitenkin tarpeen vaatiessa kokonaan
(mm. liikuntarajoitteisten lastauksen
ja poistumisen ajaksi).

Koko elämyksen kesto:
noin 11 minuuttia*
(pelkkä ajelu noin 6 minuuttia,
alkushow + vaunuun siirtyminen
noin 4-5 minuuttia
)

* H U O M I O :
Elämyksen kokonaiskestossa

tulee ottaa huomioon, että
alkushown
(Venyvän Taidegallerian)
jälkeen vaunujen Lastausalueelle saattaa
erinäisistä syistä muodostua ruuhka-aikoina
useita minuutteja kestävä lisäjono.
Vaunuketjun hetkittäiset pysähdykset
eivät ole myöskään harvinaisia; yleensä
pysähdys tarkoittaa kuitenkin vain sitä,
että Lastauslueella tai Poistumisalueella
joku ei pääse sisään tai ulos
liikkuvasta vaunusta.
Kokonaiskesto voi siis kasvaa
näistä syistä johtuen!

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Voi pelästyttää perheen pienimpiä.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Phantom Manor -aavekartanon varoituksia "pieniä lapsia pelästyttävistä kohtauksista" ei kannata ottaa hirvittävän vakavasti. Varsinainen ajelu painottuu tyylikkääseen ja yllättävän elämänmyönteiseen elämyksellisyyteen. Ennen ajelua koettava alkushow voi ukkosmyrskyllään, hetkellisellä pilkkopimeydellään sekä innokkaimpien asiakkaiden kovaäänisellä kiljumisella pelästyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä. Phantom Manorin henkilökunta on teemoitettu kartanon palvelusväeksi ja siksi heidän käytöksensä sotii silloin tällöin elämyskohteen todellista lapsiystävällisyyttä vastaan. On kuitenkin erittäin harvinaista, että kartanon henkilökunta pelästyttelee ketään – mutta asiakkaiden kannattaa olla varuillaan jo kiinniolevalla ulko-ovella, sillä se saattaa avautua yllättävänkin säikähdyttävästi, jos henkilökunnan konkari on asialla!

Sukulaiselämykset:
The Haunted Mansion

Samaa vaunutekniikkaa
käyttivät / käyttävät myös:
Adventure Thru Inner Space
If You Had Wings
Starship Earth Ride
The Seas with Nemo & Friends
The Little Mermaid -ajelut
Buzz Lightyear -ajelut

Katso myös:
The Twilight Zone Tower of Terror
The Tower of Terror (Tokio)
Mystic Manor

Phantom Manor
Elämyksen historia
ja esittely

Ränsistyneestä ulkokuorestaan huolimatta Disneyland Paris -puistossa sijaitseva Phantom Manor kätkee sisälleen yhden Disney-puistojen lumoavimmista kohteista. Vuonna 1992 ovensa avannut aavekartano jatkaa koko perheelle sopivaa lapsiystävällistä "turvallisen kauhun" linjaa, joka on lähtöisin Kalifornian Disneylandissa vuonna 1969 avatusta alkuperäisestä The Haunted Mansion -kummituskartanosta. Disneyn kummituskartanoista Phantom Manor on kuitenkin erottuvin yksilö; toisin kuin Floridan Walt Disney Worldin Magic Kingdom -puiston 1971 versio ja Tokyo Disneylandin 1983 vastine, Pariisin Phantom Manoria ei tyydytty rakentamaan pelkästään alkuperäiskohteen kopioksi, vaan sille kehitettiin aivan oma tarinansa ja kokonaisilmeensä. Vaikka Pariisin kartano on selvästi sisarussarjaan kuuluva, on se toisaalta niin erilainen, ettei sen voi sanoa tarjoavan samaa elämystä kuin The Haunted Mansion.

Phantom Manorilla on sisarkartanoitaan pelottavampi maine, mutta alkushown mahtipontisia ukkosefektejä lukuunottamatta seikkailu ei sisällä varsinaisia pelästyttäviä shokkisäikytyksiä. Toki loppukohtauksessa lähelle vaunua kurkottelevat aidon näköiset luurangot ovat jotakin, jota aiemmissa The Haunted Mansioneissa ei olla nähty – mutta elokuvallinen tyylittely ja sinfoninen musiikki pitävät kyllä huolen siitä, ettei Phantom Manorin seikkailussa vajota liian ahdistavaan realismiin. Piinaavan kauhun sijasta Pariisin kartanoseikkailu keskittyy luomaan tyylikkään romanttista ja kiehtovaa kummitustalotunnelmaa; ukkosmyrsky pauhaa ikkunoiden takana, verhot lepattavat myrskytuulessa, ja kaunis hääpukuun verhoutunut naisen hahmo odottaa yksinään pimeydessä. Phantom Manorilla on The Haunted Mansion -edeltäjiään vahvempi elokuvallinen tunnelma, joka vähentää ajelun pelottavuutta merkittävästi.

Kuten The Haunted Mansion -kummituskartanot, myös Phantom Manor saattaa olla ensi kertaa Disney-puistossa vierailevalle ihmiselle monella tavalla yllätys. Kyseessähän ei ole läpikäveltävä kohde – eikä varsinainen seikkailu tapahdu fasadikartanon sisäpuolella. Kuten Kalifornian Disneylandin alkuperäiskartanossa, myös Phantom Manorissa "Venyviksi Taidegallerioiksi" naamioidut kaksi hissiä kuljettavat asiakkaat varsinaiseen metsän taakse piilotettuun show-rakennukseen, jonka "ikuisesti liikkuva" Tuomiovaunujen ketju kulkee tunnelmalliselta lastausalueelta aina "kartanon ulkopuolella" tapahtuvaan öiseen huipentumaan, kunnes palaa takaisin kartanoon. Mikään ei ole tietenkään sitä miltä se ensisilmäyksellä vaikuttaa (kuten kartanon alkuperäinen Aaveisäntä legendaarisen Vincent Pricen tulkitsemana jaksoi muistuttaa kohteen avautuessa 1992).

Phantom Manorin perusidea perustuu The Haunted Mansion -kartanoiden ullakoilla vaeltaneeseen Aavemorsiameen (1969-2006). Pariisin kartanossa morsiamelle annettiin vihdoinkin motiivi ja selvä persoonallisuus. Idea makaaberista hääjuhlasta tuli kuitenkin jo Disney-legenda Ken Andersonin vuoden 1957 kummitustalokonsepteista. Pariisin kartanon pelottavampi hallitsija, "Kummitus" (eli Phantom), perustuu osittain legendaariseen "Hatturasiakummitukseen" (The Hatbox Ghost), joka katosi Kalifornian alkuperäisen The Haunted Mansionin ullakko-kohtauksesta varsin pian 1969 avajaisten jälkeen. Pariisin kartanossa nämä kaksi vastakkaista voimaa, hyvä Morsian ja paha Kummitus, taistelevat ikuisesti taloon eksyvien "hupsujen kuolevaisten" sieluista.

Walt Disney Imagineering (WDI) loi Phantom Manorin edeltäjäkartanoidensa perinteen mukaisesti "interaktiiviseksi" seikkailuksi, jonka mysteereille voi asiakas itse keksiä selityksiä ja loppuratkaisuja. Phantom Manorille kehitettiin kuitenkin WDI:n toimesta edeltäjäkartanoitaan perusteellisempi taustatarina, joka koski Pariisin puiston koko Frontierland-aluetta. Taustatarina ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Pariisin kartanon mysteerit olisivat yksiselitteisiä – mutta harva fani suostuu hyväksymään tämän seikan. Faniensa toimesta Phantom Manorille on kehittynyt lähes täydellinen mytologia, jossa tarkoituksellisia aukkoja ei hyväksytä. Phantom Manorin virallista tarinaa tarkasteltaessa on erittäin tärkeää ymmärtää, ettei taustatarinaakaan ole alunperin elämyskohteen tekijöiden toimesta tarkoitettu "muistiinpantavaksi" saati sitten julkaistavaksi. Koko Phantom Manorin upea elämys saattaisi muuttua peräti tylsäksi, jos olisi olemassa vain yksi ainoa totuus lohduttomasta Morsiamesta, kadonneesta sulhasesta ja kauheasta Kummituksesta.

Disneyland Paris -puistossa kummituskartanon ulkoiselle olemukselle lankesi entistä tärkeämpi tehtävä, sillä fasadin tuli kertoa ensikertalaiselle puiston asiakkaalle mahdollisimman selvästi mitä talo pitää sisällään. Siksi Phantom Manorin ulkoisessa olemuksessa päädyttiin yleismaailmalliseen mielikuvaan ränsistyneestä, pahaaenteilevästä autiotalosta. Tästä syystä kartano sijoitettiin Villin Lännen legendoihin painottuvalle Frontierland -alueelle, jonka maanläheisiin väreihin sekä arkkitehtuuriin ränsistynyt puurakennus sopi vallan mainiosti. Phantom Manor toi mukanansa fasadialueen dekadenssin, "kiehtovan rappion", jota myöhemmin hyödynnettiin alkuperäisen The Twilight Zone Tower of Terrorin jonotusalueella sekä ilmiselvästi myös Tokyo Disneylandin The Haunted Mansionin laajennetuissa puutarhoissa. Floridan ja Kalifornian kummituskartanot ovat fasadialueiltaan edelleen tarkoituksellisesti siistimpiä.

Phantom Manorin lumoava sinfoninen taustamusiikki perustuu The Haunted Mansion -elämyskohteiden hulvattomaan teemalauluun "Grim Grinning Ghosts". Alkuperäissäveltäjä Buddy Baker ei kuitenkaan palannut luomaan Phantom Manorin musiikkia, joten tuotantotiimi turvautui elokuvasäveltäjä John Debneyyn. On hieman harhaanjohtavaa sanoa, että Debney olisi pelkästään "sovittanut" Phantom Manorin musiikin. Vaikka hän käyttikin Bakerin perusteemaa lähes kaiken musiikin pohjana, on Phantom Manorin "sinfoniassa" useita osuuksia, joita voi aidosti kutsua Debneyn sävellyksiksi. WDI-osastolla muissa tehtävissä työskennellyt, oopperaa vapaa-aikanaan harrastanut Katherine Meyering lauloi Phantom Manorin "sinfonian" sanattomat sopraanosoolot, antaen äänensä kartanossa kummittelevalle Morsiamelle. Tämä kaunis neito ei puhu sanaakaan ajelun aikana. Madame Leotana kuullaan sekä englanniksi että ranskaksi puhuvaa Oona Lindiä, ja alkushown aikana Gerard Chevalier haastelee ranskalaisena "Kummituksena". Vincent Pricen alkuperäisestä 1992 Kummituksesta kuullaan vain hyytävä nauru.

Vaikka Pariisin Phantom Manor olisi voitu rakentaa täysin erilaiseksi edeltäjistään, se käyttää lähes samaa Omnimover-rataa sekä hissisysteemiä kuin Kalifornian Disneylandin alkuperäiskartano. Näin tehtiin todennäköisesti vain budjettisyistä. Myös muutamat tutut The Haunted Mansion -kohtaukset (mm. Madame Leotan spiritistinen istunto sekä Juhlasali) säilytettiin Pariisin uudistuneessa kartanokonseptissa. Ajelun loppuhuipentuma eroaa räikeimmin edeltäjäkartanoistaan; öinen Hautausmaa muuttui kullansävyissä hohtavaksi Villin Lännen kaupungiksi. Voimakkaasta goottisromanttisesta tunnelmastaan huolimatta Phantom Manor ei varsinkaan loppuhuipentumansa takia yllä yhtä lumoaviin korkeuksiin kuin Kalifornian, Floridan ja Tokion edeltäjänsä. Pariisin aavekartanon pimeissä käytävissä piilee useita synkkiä salaisuuksia sekä outoja ristiriitaisuuksia, joista harva uskaltaa kertoa – saati sitten ottaa niihin kantaa. Näistä voit lukea paljon lisää KenNetin 7-sivuisessa Phantom Manor -osiossa!

Muutamissa lähteissä Phantom Manorin radan pituudeksi on ilmoitettu 239 metriä. Radan sanotaan olevan Kalifornian The Haunted Mansionin rataa hieman pidempi, mutta silti "Tuomiovaunuja" väitetään Pariisin versiossa olevan yksi vähemmän kuin Kaliforniassa – eli 130 kappaletta. (Joko Pariisin radan vaunut on asennettu väljemmin, tai sitten kaikki nämä tiedot eivät pidä paikkaansa). Jatkuvassa liikkeessä olevan vaunuketjun ansiosta Kalifornian alkuperäiskartanossa voi vierailla noin 2600 henkilöä yhden tunnin aikana. Pitkien jonojen ei siis kannata antaa pelästyttää Phantom Manorissakaan!

Phantom Manorin pelottavuutta KenNetin testiryhmä ei allekirjoita. On kuitenkin syytä ottaa huomioon, että "Venyvässä Taidegalleriassa" koettava alkushow voi ukkosmyrskyn pauhullaan sekä innokkaimpien asiakkaiden kovaäänisellä kiljumisella pelästyttää herkimpiä. Kartanon pelottavimmat asukit kuuluvat kuitenkin nykyään elämyskohteen henkilökuntaan, joka on teemoitettu haudanvakavaksi palvelusväeksi. Phantom Manor on Disney-puistojen harvinaisia elämyskohteita siksi, että sen henkilökuntaa ohjeistetaan olemaan hymyilemättä. Kartanon henkilökunnan toiminta saattaa silloin tällöin olla varsin makaaberia, sotien pahasti Phantom Manorin todellista lapsiystävällisyyttä vastaan. On kuitenkin erittäin harvinaista, että kartanon henkilökunta pelästyttelee ketään – mutta asiakkaiden kannattaa olla varuillaan jo kiinniolevalla ulko-ovella, sillä se saattaa avautua yllättävänkin säikähdyttävästi, jos henkilökunnan konkari on asialla! Äänekkäimpien ja "levottomimpien" asiakkaiden kannattaa olla varuillaan kartanon synkillä käytävillä – katsoa selkänsä taakse – sillä he ovat henkilökunnan yleisimpiä uhreja.

Mutta kuten The Haunted Mansion -kartanoissa, myös Phantom Manorin pimeimmissäkin käytävissä voi aistia selkäpiitä kutkuttavan lämpimän sydämen – sellaisen joka ei oikeasti pelota, vaan pikemminkin kiehtoo ja lumoaa.

P a l j o n - l i s ä ä
PHANTOM MANORista:

KenNetin Pieni Kunnianosoitus

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*