KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Tammikuun 4, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

PeopleMover
WEDway PeopleMover

Tomorrowland Transit Authority

Tomorrowland Transit
Authority PeopleMover

Tämä elämys löytyy nykyään
ainoastaan Disney-puistosta:

Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Tomorrowland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"ihmisten siirtäjä, liikuttaja"

Yleisesti käytetyt
lyhennelmät virallisesta nimestä:

TTA PeopleMover

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Heinäkuu 1967 (DL)
Heinäkuu 1975 (WDW)

Merkittävät parannukset:
Vuosina 1994 ja 2009

Elämystyyppi: Huvilaitteen
ja kulkuneuvon sekoitus.
Vaunut kulkevat raiteella.

Istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2-3 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Ei turvapuomia eikä turvavöitä.
Yhteen vaunuyhdistelmään mahtuu
istumaan yhteensä 20 henkilöä.

TÄRKEÄÄ:
Vaunut eivät normaalisti
pysähdy lastauksen ajaksi!
Pyöreä lastaus- ja poistumislaituri kulkee
samaa hidasta kävelyvauhtia kuin vaunu.
Lastaus- ja poistumisalueet
ovat jatkuvasti vartioituja.
Laituri sekä vaunu pysäytetään
kuitenkin tarpeen vaatiessa kokonaan
.

Ajelun kesto:
Noin 10 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Ei sovi liikuntarajoitteisille. Vaikkei asiasta erikseen mainitakaan, hätätilanteessa asiakkaat voidaan joutua evakuoimaan tikapuiden avulla.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Tomorrowland Transit Authority PeopleMover ei ole vauhdiltaan hurja. Tätä elämystä ei voi suositella korkeuskammoisille,
liikuntarajoitteisille, eikä varsinkaan vauhdinnälkäisille nuorille, jotka tylsistyvät helposti. Ajelu ei sisällä varsinaisia pelottavia osuuksia, mutta tunneliosuudet ovat pimeähköjä. Elämyskohde voidaan joutua sulkemaan tietyissä sääolosuhteissa (esimerkiksi rankkasateella, kovassa tuulessa tai ukonilmalla).

Sukulaiselämykset:
(rata- ja vaunutekniikka mm.)
Ford
s Magic Skyway
Adventure Thru Inner Space
The Haunted Mansion

Katso myös:
Disneyland Railroad
Disneyland Monorail

PeopleMover
Elämyksen historia
ja perusesittely

Kun mies nimeltä Walt Disney alkoi vakavasti suunnitella tulevaisuuden kaupunkiaan EPCOTia (Experimental Prototype Community of Tomorrow), suunnitelmaan kuului myös visio tulevaisuuden kulkuneuvoista, jotka kuljettaisivat suuria ihmismääriä mutta eivät aiheuttaisi ruuhkia eivätkä saastuttaisi autojen lailla. Ei ollut ihme, että aihe oli lähellä Waltin sydäntä, sillä autojen käyttö oli kasvanut räjähdysmäisesti 2. maailmansodan jälkeen. Jo vuonna 1959 Walt toi Kalifornian Disneylandiin Yhdysvaltain ensimmäisen monorail-junan, mutta se oli ainoastaan ensimmäinen askel futurististen kulkuneuvojen maailmaan. Viisi vuotta myöhemmin New Yorkin 1964-65 maailmannäyttelyssä (New York World's Fair) esitelty PeopleMover-systeemi oli huomattavasti innovatiivisempi sekä myös rohkeampi keksintö – vaikkei siitä lopulta tullutkaan niin vakavastiotettavaa joukkoliikennevaihtoehtoa, joksi Walt oli systeemin tarkoittanut. PeopleMover-systeemillä on joka tapauksessa hyvin tärkeä osansa Disneyn elämyskronikassa.

WED Enterprisesin (nykyisin Walt Disney Imagineeringin) kehittämä PeopleMover-systeemi oli ensikertaa käytössä Fords Magic Skyway -elämyksessä, jonka WED rakensi Ford Motor Companyn sponsoroimana New Yorkin 1964-65 maailmannäyttelylle. Rauhallista vauhtia kulkevissa autovaunuissa ei ollut lainkaan moottoria vaan ne kulkivat kiinnitettyinä sähköttömään ohjauskiskoon, jonka strategisiin kohtiin oli upotettu liikkuvia pyöriä. Nämä sähköllä toimivat pyörät kiihdyttivät vaunun täyteen vauhtiinsa, jonka avulla se jatkoi matkaansa aina seuraaville pyörille saakka.

Fords Magic Skyway oli ainoa WEDin neljästä samaisen maailmannäyttelyn projektista, jota ei siirretty kokonaisuudessaan Kalifornian Disneylandiin. Vallankumouksellinen vaunusysteemi saapui Disneylandiin vasta heinäkuussa 1967 nimellä (WEDway) PeopleMover, tarjoten ainutlaatuisen kierroksen Tomorrowland-alueen ilmaradoilla. Kuukautta myöhemmin samainen systeemi pisti Disneyn ensimmäiset Omnimover-vaunut liikkeelle Adventure Thru Inner Space -kohteessa. Omnimover-systeemi, joka yhdisti kaikki radan vaunut katkeamattomaksi ketjuksi, on edelleen käytössä lukuisissa Disney-elämyksissä (muun muassa The Haunted Mansion, Phantom Manor, Spaceship Earth, sekä Buzz Lightyear-darkkikset).

PeopleMover-systeemin oleellisin ominaisuus on alusta alkaen ollut se, että vaunut ovat jatkuvassa liikkeessä – jopa lastauksen aikana. Disneylandin PeopleMoverin pyöreän aseman lattia liikkui samalla hitaalla vauhdilla kuin neljän vaunun yhdistelmät, jotka vasta asemalta lähdettyään kiihdyttivät normaalivauhtiinsa (noin 3 km/h nopeuteen). Vaunujen ovet sulkeutuivat ja avautuivat automaattisesti. Ilmaratojen korkeudella sijaitseva asemarakennus oli ikäänkuin Tomorrowlandin "toisessa kerroksessa", jolloin asemarakennuksen päälle sijoitettu uusi Rocket Jets -laite tarjosi "kolmannen kerroksen" uskomattomia näkymiä.

Disneylandin PeopleMover ("ihmisten siirtäjä, liikuttaja") -kulkuneuvoissa ei tietenkään ollut turvavöitä eikä turvapuomejakaan. Ihmisten odotettiin kiltisti istuvan paikoillaan ja nauttivan näköaloista Jack Wagnerin kertojaäänen sekä Buddy Bakerin vauhdikkaan musiikin kera. Runsaan vartin kestänyt ajelu esitteli Tomorrowlandin monia elämyskohteita myös rakennusten sisäpuolella. Vaikka radalle lisättiin vuonna 1977 entistäkin nopeampi osuus SuperSpeed Tunnel, nuoriso piti PeopleMoverin tarjoamaa elämystä tylsänä. Disneylandissa tapahtuneista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista muutama on tapahtunut PeopleMover-radalla tylsistyneiden nuorten omasta idioottimaisuudesta johtuen, kun vaunuista on kiipeilty ulos ja pudottu raskaan kulkuneuvon alle. Kulkuneuvoa ei alunperin oltu suunniteltu pysähtymään minkään vuoksi. Näistä kuolemantapauksista johtuen kulkuneuvot saivatkin nimivariaation "PeopleRemover" ("ihmisten poistaja").

Niin innovatiivinen kuin (WEDway) PeopleMover olikin, vuonna 1995 se poistui Disneylandin tarjonnasta. Sen ilmaratoja ei kuitenkaan tuhottu, vaan ne otettiin käyttöön toukokuussa 1998 avautuneessa Rocket Rods -vauhtielämyksessä. Nämä retrofuturistiset kulkuneuvot ajoivat saman radan vain noin kolmessa minuutissa, mutta niiden nopeus aiheutti odottamattomia ongelmia. Rocket Rods -elämys suljettiin syksyllä 2000, eikä sen koommin puiston Tomorrowlandin ilmaradoilla ole kulkenut mitään muuta kuin pölypalloja.

WEDway PeopleMover
Tomorrowland Transit Authority

Magic Kingdom
Walt Disney World Resort

Syystä tai toisesta Floridan WDW:n Magic Kingdom -puiston ensimmäinen vaihe avautui ilman PeopleMoveria. Vasta heinäkuussa 1975 puistossa avattiin WEDway PeopleMover, joka käytti täysin uudenlaista ajosysteemiä. Pyörivien renkaiden sijasta ilmarata oli varustettu yli viidelläsadalla sähkömagneetilla, jotka työnsivät ja vetivät kulkuneuvoja koko radan pituudelta. Kyseessä oli periaatteessa LIM- ja LSM-tekniikoiden edeltäjä. Floridan version avovaunut saavuttivat alkuaikoina peräti 16 km/h nopeuden.

Toisin kuin Kalifornian Disneylandin alkuperäisversio, Floridan WEDway PeopleMover on edelleen olemassa – mutta nimihirviöllä Tomorrowland Transit Authority PeopleMover (jota KenNetti ei edes yritä suomentaa). Elämyskohteen nimen voi lyhentää muotoon TTA PeopleMover. Radan pituus on kuluneiden lähes neljänkymmenen vuoden aikana kasvanut muutamia satoja metrejä, mutta sen huippunopeus on laskenut. Nykyään TTA PeopleMoverin 1672-metrisellä radalla ajellaan noin 11 km/h vauhdilla. Asemarakennus luotiin Kalifornian PeopleMoverin mukaisesti; mutta toisin kuin Kalifornian Astro Orbitor -laite, Floridan vastine Astro Orbiter (jo vuonna 1974 avattu Star Jets) sijaitsee edelleen TTA:n asemarakennuksen päällä. Aukiota, jolla asemarakennus sijaitsee, kutsutaan nimellä Rocket Tower Plaza.

Tomorrowland Transit Authority PeopleMover tarjoaa rauhallisen kymmenminuuttisen ajelun Tomorrowlandin yläpuolella. Vaunut sukeltavat sisään muun muassa Space Mountainiin, jonka pimeydessä saattaa edelleen nähdä ohi vilistävän vuoristoradan vaunut. Matkan varrella nähdään myös pienoismalli Walt Disneyn toteutumatta jääneestä EPCOT-unelmasta. Tämä tulevaisuuden kaupungin pienoismalli tunnetaan nimellä Progress City.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*