KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 21, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Le Passage Enchanté
d’Aladdin

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Disneyland Paris,
Disneyland Resort Paris, Ranska,
Adventureland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Aladdinin lumottu käytävä"

Nimivariaatiot:
Aladdin's Enchanted Bazaar,
The Enchanted Passage of Aladdin
ja Aladdin's Enchanted Passage

Elämysluokka:
Uuden ajan pikkuklassikko

Avajaiset:
Vuosi 1993

Elämystyyppi: Kävelykohde
miniatyyrikohtauksilla
sekä
muutamilla erikoistehosteilla.

Istuimet:
Ei istuimia

Elämyksen kesto:
Ei mitään kiirettä, ellei ruuhkaa ole.
(Läpikävely ilman ruuhkaa
noin 5-10 minuuttia).

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Le Passage Enchanté d’Aladdin on "näyteikkuna"-toteutukseltaan perheen pienimmillekin sopiva. Valaistus on tosin hämärää ja siksi joidenkin suurimpien kohtausten kolmiulotteinen visuaalisuus voi olla vahvaa sekä vaikuttavaa (ikkunoiden pleksilaseista huolimatta). Myös äänimaailma voi sisältää pelottavia ääniä – mutta mistään vakavasta kauhukokemuksesta ei ole todellakaan kyse. Kohteesta pääsee myös nopeasti ulos, jos haluaa.

Sukulaiselämykset:
Sleeping Beauty Castle Walkthrough
(2. versio 1977 - 2001)

Le Pays des Contes de Fées

Katso myös:
La Tanière du Dragon
Le Galerie de la Belle au Bois Dormant
Les Mystères du Nautilus
Space Station X-1

Le Passage Enchanté d’Aladdin
Elämyksen historia
ja esittely

Disneyn animaatioklassikoiden uusia rajoja määritellyt Aladdin sai Yhdysvaltain ensi-iltansa marraskuussa 1992. Muu maailma sai nähdä elokuvan seuraavan vuoden puolella; muun muassa Ranskassa se saapui teattereihin vasta vuosi myöhemmin, marraskuussa 1993, ja Suomessa vasta joulukuussa. Elokuva oli maailmanlaajuinen menestys. Aladdin lennähti taikamatollaan pelastamaan myös pahaan pulaan joutunutta Disneyland Parisia (silloista Euro Disneylandia). Joulun alla 1993 puistoa sekä sen tuoretta elämyskohdetta Le Passage Enchanté d’Aladdin mainostettiin vauhdikkain taikamattomainoksin.

"Aladdinin lumottu käytävä" oli Disneyland Paris -puiston toisen vuoden lisäyksiä. Kävelykohde pistettiin pystyyn kohtalaisen nopeasti (jos fasadin rakennuspiirroksiin on uskominen). Se sijoitettiin Adventurelandin sisäänkäynnin, Adventureland Bazaarin rakennukseen. Rakennuspiirros, joka on kirjattu joko maaliskuulle tai toukokuulle 1993, antaa elämyskohteen työnimeksi "Aladdin's Enchanted Bazaar". Kävelykohde rakennettiin labyrinttimaisesti kääntyileviin käytäviin, joiden erikokoisiin ikkunoihin, pleksilasien taakse, luotiin kolmiulotteisia miniatyyrikohtauksia Aladdin-elokuvasta. Alan Menkenin Oscar-palkittu elokuvamusiikki soi taustalla ja koristeelliset ranskaksi sekä englanniksi kirjoitetut kirjakääröt selittivät juonta.

Vaikka Le Passage Enchanté d’Aladdin saattaa – varsinkin tänä päivänä – vaikuttaa vaatimattomalta, ovat sen nuket ja lavasteet taidokkaasti toteutettuja. Useimmat kävelyreitin miniatyyrikohtauksista sisältävät pientä liikettä sekä upeasti toteutettuja tehostevalaistuksia. Hulvattoman Hengen (eli Genien) ilmestyminen taikalampustaan on toteutettu tyylikkäänä "Pepperin haamu" (Pepper’s Ghost) -heijastusilluusiona (jonka suurempia ja monimutkaisempia toteutuksia voi ihailla vaikkapa saman puiston Phantom Manor -kummituskartanossa).

Le Passage Enchanté d’Aladdin ei ollut suinkaan ainoa kerta, kun vasta ensi-iltansa saava elokuva on päätynyt Disney-puiston läpikäveltäväksi elämyskohteeksi. Keväällä 1957 Kalifornian Disneylandin satulinnaan rakennettu Sleeping Beauty Castle Walkthrough avautui peräti kaksi vuotta ennen Prinsessa Ruususen (1959) ensi-iltaa. Kyseinen kävelykohde oli Walt Disney Imagineeringin tärkeitä virstanpylväitä; se tarvitsi vain vähän tilaa miniatyyritoteutuksineen, mutta tarjosi poikkeuksellisen suuren visuaalisen elämyksen vahvalla tunnelmalla. Vuonna 1977 Sleeping Beauty Castle Walkthrough laajentui aavistuksen verran ja sen somisteet uusittiin täysin kolmiulotteisiksi nukkien ja yksityiskohtia pursuavien lavasteiden kera. Saman tyylisiä, vaatimattomasti liikkuvia somistuksia on nähty Main Street -pääkadun näyteikkunoissa aina näihin päiviin asti. Tämä Kalifornian Ruusus-kävelykohteen kakkosversio (1977-2001) jakoi mielipiteitä koko olemassaolonsa ajan, mutta Le Passage Enchanté d’Aladdin -elämyksen tapauksessa se toimi tärkeänä edeltäjänä. "Aladdinin lumottu käytävä" käyttää samanlaista kerrontaa, tukeutuen suggestiiviseen visuaalisuuteen sekä taustamusiikkiin puhuvien Audio-Animatronics -hahmojen sijasta.

Kuten Ruusus-edeltäjässään, myös Le Passage Enchanté d’Aladdin -kulkureitillä kohtausten perspektiivi sekä koko vaihtelevat elokuvamaisen tyylikkäästi. Siksi "Aladdinin lumottu käytävä" ei ole suinkaan pelkkä pienoismallikohde kuten saman puiston Le Pays des Contes de Fées, joka säilyttää samat mittasuhteet lähes kaikissa luomuksissaan eikä sisällä erityistä dramatiikkaa. "Aladdinin lumotun käytävän" parhaat kohtaukset ovat sen sijaan visuaalisesti dramaattisia – kohtauksia suojaavista pleksilaseista huolimatta. Muun muassa Ihmeiden Onkaloa (Cave of Wonders) vartioivan "Tiikerijumalan" suuri pää kiiluvine silmineen sekä jättiläiskäärmeeksi muuttunut Jafar kuuluvat kävelykohteen vaikuttavimpiin huippukohtiin. (Viimeksimainittu kohtaus tuo myös vahvasti mieleen Ruusus-edeltäjänsä upeasti toteutetun lohikäärmetaistelun). Liikettä näissä kohtauksissa ei erityisemmin ole, mutta visuaalisuutta sitäkin enemmän.

Le Passage Enchanté d’Aladdin -kulkureitillä on yksi ainoa ongelma: viimeisen "näyteikkunan" sijoituspaikka. Onnellista loppua sekä Aladdinin ja Jasminen taikamattotreffejä yhdistävä kohtaus on kyllä toteutettu kauniisti pilvineen sekä tähtitaivaineen – mutta pleksilasiin heijastuva (exit-alueelta tulviva) valo tuhoaa puolet kauniista visuaalisuudesta. (Basaarin fasadialuetta olisi pitänyt muuttaa sen verran, että exit-alueelle olisi saatu yksi ylimääräinen hämärä pikkukäytävä lisää). Ikävän heijastuksensa takia "Onnellisen lopun" kohtaus toimii huomattavasti paremmin iltaisin, mutta silloinkaan heijastus ei ole kokonaan poissa. Tämän epätoivotun heijastuksen avulla kiinnostuneet voivat tosin tutustua "Pepperin haamu" -illuusion perspektiivisalaisuuksiin...

Le Passage Enchanté d’Aladdinin normaaliasiakkaat pysähtyvät kävelyreitin "näyteikkunoiden" eteen vain muutamiksi sekunneiksi ja kiirehtivät turhan nopeasti koko reitin läpi. Harva asiakas jää tutkimaan kohtauksia pidemmäksi aikaa, eikä huomaa lukuisia pieniä yksityiskohtia – kuten pikkuruista taikalamppua syvällä "Tiikerijumalan" suussa. Asiakkaita Le Passage Enchanté d’Aladdin -elämyskohteella on huippusesonkeinakin sen verran vähän, ettei ole laisinkaan vaikea viipyä yksittäisten kohtausten luona pidempään; tottakai tilaa on annettava uusille asiakkaille, muttei se tarkoita että täytyisi luikkia pakoon!

Kohtauksia Le Passage Enchanté d’Aladdin -kävelyreitillä on kaikenkaikkiaan yhdeksän: "One Jump Ahead" (askelta edellä), "The Magic Lamp" (taikalamppu), "Home in Agrabah" (koti Agrabahissa), "Entrance to the Cave of Wonders" (ihmeiden onkalon sisäänkäynti), "Friend Like Me (ei kaveria parempaa)", "Prince Ali" (prinssiparaati), "The Snake" (käärme), "Jafar Defeated" (jafarin tappio) ja "Happy Ending" (onnellinen loppu). Kaikki taustamusiikki tulee elokuvasta ja on Alan Menkenin säveltämää. Ne harvat sanoitukset, jotka kuullaan (tai joihin viitataan), ovat legendaarisen Howard Ashmanin käsialaa.

"Aladdinin lumotun käytävän" nimestä on vielä mainittava, ettei englanninkielisen passage -sanan kääntyminen "käytäväksi" ole itsestään selvää. Sanalla on moniulotteisempiakin merkityksiä, kuten muun muassa "ylitys", "siirtyminen", "pääsy", "matka", "reitti" sekä "väylä".

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*