KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Maaliskuun 25, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Mystic Manor

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Hong Kong Disneyland
Hong Kong Disneyland Resort, Kiina,
Mystic Point -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"salaperäinen kartano"

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Toukokuu 2013

Elämystyyppi:
Kiskoton dark ride
erikoisilla vaunuilla jotka
pomppivat ja pyörivät.
Audio-Animatronics -hahmoja sekä
lukemattomia erikoistehosteita.

Istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2-3 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Rinnakkain istuvilla yhteinen
syliin laskeutuva turvapuomi.
Yhteen vaunuun mahtuu istumaan
yhteensä 4-6 henkilöä.

Ajelun kesto:
5 minuuttia 30 sekuntia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Voi pelästyttää perheen pienimpiä.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Mystic Manor -v
aunun epätavallinen liikehdintä (pomppiminen ja pyöriminen) ei ole erityisen hurjaa, mutta voi tehdä ajelun sopimattomaksi matkapahoinvoinnista kärsiville. Seisomaan nouseminen ajelun aikana pysäyttää vaunun! Kaikkien asiakkaiden on pystyttävä istumaan vakaassa asennossa ja ryhdissä vaunun liikkuessa; lapsia ei saa pitää sylissä ajelun aikana! Mystic Manor on sekä visuaalisesti että äänellisesti erittäin vahva ja vaikuttava. Vaikkei mistään ahdistavasta kauhukokemuksesta ole kyse, voivat ajelun monet kohtaukset pelästyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä!

Sukulaiselämykset:
ei varsinaisesti ole

Sukulaiselämykset
(vaunutekniikka):
Pooh's Hunny Hunt
Aquatopia

Katso myös:
Tower of Terror (Tokio)
The Enchanted Tiki Room
Roger Rabbit
’s Car Toon Spin
The Haunted Mansion
Phantom Manor
Jungle Cruise

Mystic Manor
Elämyksen historia
ja
esittely

Disney-puistojen alkuperäinen kummituskartano, The Haunted Mansion, avautui vuonna 1969 Kalifornian Disneylandissa – ja on siitä lähtien ollut yksi maailman tunnetuimmista ja pidetyimmistä dark rideista. Elämyskohteita suunnittelevan Walt Disney Imagineeringin (WDI) uusi sukupolvi on kovasti yrittänyt luoda The Haunted Mansionia uudestaan, muttei edelleenkään ole siinä täysin onnistunut. Hyviä yrityksiä edustavat muun muassa Pariisin Phantom Manor (1992), Floridan Adventurers Club (1989-2009) sekä The Twilight Zone Tower of Terror (1994). Hong Kongin puistossa toukokuussa 2013 avautunut Mystic Manor jatkaa hyvien yritysten sarjaa; tämä Disneyn uusin yliluonnollinen kartanoelämys on visuaalisesti erittäin vaikuttava, mutta se on selvästi tarkoitettu rauhattomalle kohdeyleisölle. Disneyn aito oikea The Haunted Mansion on tunnelmaltaan intiimi, visuaalisesti elegantti ja vauhdiltaan rauhallinen. Mystic Manor ei ole varsinainen kummitustalo, eikä sillä ole muutamia yksityiskohtia lukuunottamatta mitään tekemistä The Haunted Mansionin (eikä edes Phantom Manorin) kanssa.

Tarinallisesti Mystic Manor on linkitetty Tokyo DisneySea -puiston Tower of Terror -elämyskohteeseen. Mystic Manorin fiktiivinen omistaja, lordi Henry Mystic, kuuluu fiktiiviseen "seikkailijoiden seuraan" (Society of Explorers and Adventurers, lyhenne S.E.A.) joka kehitettiin Tokyo DisneySealle. Tokion Tower of Terrorin, eli Hotelli Hightowerin tuhoontuomitun omistaja Harrison Hightowerin voi bongata Mystic Manorin sisäjonotusalueelta. Kuten Hightower, myös lordi Mystic on innokas ainutlaatuisten tavaroiden keräilijä. Lordi on täyttänyt kartanonsa mitä hienoimmilla artefakteilla, veistoksilla, maalauksilla sekä eksoottisilla kasveilla. Lordin viimeisimpiin löytöihin kuuluu musiikkirasia, jonka kerrotaan olevan lumottu. Lordin lemmikkiapina Albert ei tietenkään malta olla avaamatta musiikkirasiaa – jolloin vahva taikavoima herättää koko kartanon eloon. Lopputuloksena on mahtipontinen kaaos, jossa vaunutkin pyörivät ympyrää.

Edesmennyt Adventurers Club ("seikkailijoiden klubi") oli upeasti teemoitettu yökerho Floridan Walt Disney Worldin (WDW) Pleasure Island -viihdekeskuksessa aina vuoteen 2009 asti. Klubin monissa erilaisissa huoneissa puusta veistetyt naamiot heräsivät eloon ja kivipatsaat sekä leijuvat päät juttelivat asiakkaiden kanssa. Klubin tyyli oli kiehtova yhdistelmä The Enchanted Tiki Roomia, Jungle Cruisea ja The Haunted Mansionia. Vaikka eloon herääviä veistoksia on nähty sittemmin yllättävän monissa Disney-elämyksissä, Mystic Manor vaikuttaa lainanneen kokonaisia huoneita Adventurers Clubista. Ei ole tosin edes salaisuus, että osa Floridan yökerhon rekvisiitasta päätyi Hong Kongin kartanoon sekä Mystic Point -alueelle. WDI on aina osannut kierrättää asioita. On kuitenkin kummallista, että Hong Kongin Mystic Manorin taustatarinassa päätettiin kierrättää Tokion Hotelli Hightowerin ideaa taustatarinoineen. Mystic Manorin tarjoama elämys olisi voitu aivan hyvin teemoittaa Disney-klassikolle Aladdin (1992), jolla ei ole vieläkään omaa suurta elämyskohdettaan Disney-puistoissa. Lordi Mysticin lemmikkiapina näyttääkin kovasti Aladdinin Abu-apinalta. Eloon heräävät artefaktit ja loppuhuipentuman kaaos olisivat sopineet erittäin hyvin "Ihmeiden Onkalo" -teemaiseen elämykseen.

Mystic Manor yhdistelee viimeisintä Audio-Animatronics -tekniikkaa uskomattomiin HD-videoprojisointeihin sekä liikkuviin lavasteisiin. Seikkailun vauhdikkuutta tukee vaunusysteemi, joka voi kulkea eteenpäin, taaksepäin, sivulle, sekä pyöriä ja pomppia. WDI käytti kiskotonta LPS-tekniikkaa ensi kertaa Tokyo Disneyland -puiston Pooh’s Hunny Hunt -elämyksessä (2000), jota ylistetään vaunusysteeminsä takia hieman liikaakin. Vaikka Mystic Manorin vaunut eivät Pooh’s Hunny Huntin tapaan aja kiskolla, KenNetti varoittelee uskomasta mainospuheita, joiden mukaan ajelu olisi joka kerta erilainen. Kuten Pooh’s Hunny Hunt -elämystä, myös Mystic Manoria ajetaan niin, että laiturialueelta yhtä aikaa lähtevistä erillisistä vaunuista kukin noudattaa omaa, aina samalla tavalla toistuvaa reittiään ilman yllättäviä suunnanmuutoksia. Ajelu ei siis ole sen ihmeellisempi kuin kiskollisessa darkkiksessa. Mystic Manorin iloinen sekamelska muistuttaa kaiken lisäksi osittain Roger Rabbit’s Car Toon Spiniä, jonka kiskoilla kulkevat vaunut muun muassa pyörivät. Tottakai LPS-tekniikka (local positioning system) mahdollistaa sen, että keskustietokone voi valita vaunujen ajoreitin monista eri vaihtoehdoista. Kiskoton vaunusysteemi perustuu ajelun lattiapintoihin luotuun tietokoneelliseen "karttaan", jonka avulla vaunu paikantaa itsensä ja navigoi ajelun huoneiden läpi.

Mystic Manorin elämys koostuu alkushowsta joka katsellaan seisten, sekä ajelusta jossa saa istua mukavasti. Ajelun mahtipontista visuaalisuutta tukee elokuvasäveltäjä Danny Elfmanin taustamusiikki. Elfmanin tunnetuimpiin elokuvasävellyksiin kuuluvat mm. Beetlejuice, vuoden 1989 Batman, Men in Black, Spider-Man, Edward Scissorhands, Dolores Claiborne, Big Fish, Sommersby, The Nightmare Before Christmas, sekä televisiosarjojen Tales from the Crypt, Desperate Housewives ja The Simpsons teemamusiikit.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*