KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Maaliskuun 22, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Moteurs... Action!
Stunt Show Spectacular

Lights, Motors, Action!
Extreme Stunt Show

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Walt Disney Studios,
Disneyland Resort Paris, Ranska
Backlot -alue

Disneys Hollywood Studios,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Streets of America -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Valot, moottorit, toimintaa!
Stunttispektaakkeli"

Nimivariaatiot:
Moteurs... Action! Spectacle de Cascades
ja Lights, Motor, Action!

Elämysluokka:
Villimpää viihdettä

Ensimmäinen esitys:
Maaliskuu 2002 (WDS)
Toukokuu 2005 (DHS)

Elämystyyppi: Esitys,
eläviä esiintyjiä, autoja, moottoripyöriä,
elokuvan taikaa ynnä huumoria
sekä näyttäviä räjähdyksiä

Istuimet:
Selkänojattomat pitkät penkit
katetussa ulkoilmateatterissa
johon mahtuu istumaan
noin 5000 henkilöä

Esityksen kesto:
noin 35-40 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Saattaa pelästyttää perheen pienimpiä

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Aiheestaan huolimatta tämä autopitoinen stunttishow ei ole oikeasti "raju", vaan yksi parhaimmista koskaan tehdyistä elokuvastunttiesityksistä. Jotkut esityksen osuudet saattavat silti pelästyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita asiakkaita. Esitys sisältää kovaäänistä autoilua, oikeaa tulta sekä suuria räjähdyksiä. E
sitysajat kannattaa tarkistaa paikan päältä – ja jonossa kannattaa olla vähintään 30 minuuttia ennen esitystä, jos haluaa parhaan katselupaikan.

Sukulaiselämykset:
Indiana Jones Epic Stunt Spectacular

Katso myös:
Radiator Springs Racers
Studio Backlot Tour

Moteurs... Action!
Stunt Show Spectacular

Elämyksen historia
ja esittely

Disney-puistojen pahimpiin kilpailijoihin kuuluva Universal Studios, toimiva elokuvayhtiö, on kuuluisa hurjista stunttiesityksistään. Nämä elävää tulta ja uhkarohkeita temppuja sisältävät esitykset vakiintuivat Universalin Kalifornian puistossa jo 1980-luvun alussa. Kun Floridan Walt Disney Worldiin rakennettiin elokuva-aiheinen puisto Disney’s Hollywood Studios (alunperin Disney-MGM Studios), Disneyn elämyslaboratorio loi ensimmäisen stunttishownsa, Indiana Jones Epic Stunt Spectacularin (1989), joka oli yhtä jännittävä sekä räiskyvä kuin Universalin parhaimmisto. Vuosikymmen myöhemmin alettiin Ranskan Disneyland Paris -lomakeskukseen rakentaa lopulta toista puistoa, Walt Disney Studios, jonka oli tarkoitus olla Floridan elokuvapuiston eurooppalainen versio. Indy Jones -stunttishowta ei kuitenkaan tyydytty kopioimaan Pariisin puistoon, vaan sen tilalle haluttiin luoda jotain vieläkin vauhdikkaampaa ja räiskyvämpää.

Lopputuloksena syntynyt hurja autostunttishow Moteurs... Action! Spectacle de Cascades sai ensiesityksensä puiston avautuessa keväällä 2002. Showta pidettiin niin onnistuneena luomuksena, että se haluttiin kopioida myös Floridan elokuvapuistoon, jossa se saanut vuodesta 2005 lähtien Indiana Jones Epic Stunt Spectacularin vaikuttamaan esihistorialliselta reliikiltä.

Niin Pariisissa kuin Floridassakin autostunttishow sisältää hurjia temppuja erikoisvalmisteisilla autoilla, moottoripyörillä ja vesiskoottereilla, ynnä aimo annoksen hallittua vaarallisen näköistä kaaosta. Toisin kuin ensikertalaiset usein luulevat, kumpikaan autoshow ei sisällä uhkarohkeaa temppuilua, sillä vaarallisimmat temput paljastuvatkin loistaviksi huijauksiksi, joissa paljastetaan monia elokuvanteon salaisuuksia. Tämä yllätyksellinen perspektiivi tekee autoshowsta erityisen vetoavan niille katselijoille, jotka eivät ole aivottomasta kaahailusta tippaakaan kiinnostuneita. Valitettavasti extreme-autotempuista aidosti kiinnostuneille tämä show on yleeensä pettymys. Floridan version alaotsikko Extreme Stunt Show ei siis oikeasti pidä paikkaansa, sillä kyseessä on oikeasti suuri taikashow!

Autoshown luomisprosessissa Walt Disney Imagineering ja Walt Disney Creative Entertainment tekivät yhteistyötä sekä stunt-ammattilaisten että autoteollisuuden ammattilaisten kanssa. Shown sankari on punainen auto, jonka koostumus on normaalia autoa puolet kevyempi. Autoa ei kuitenkaan kannata sekoittaa Cars-elokuvan (2006) Lightning "Salama" McQueeniin – joka tosin vierailee shown nykyisessä versiossa. Ennen kuin McQueen keksittiin, shown erikoisvieraana piipahti hilpeä Herbie kulttiklassikosta The Love Bug (Riemukupla, 1968). Vaikka McQueenin liikkumaton versio somistaa nykyään myös elämyskohteen fasadia, ei showta kannata luulla antropomorfisten autojen iloitteluksi. Showssa tuodaan erittäin hyvin ilmi se tosiasia, että kullakin autolla on omat taitavat kuljettajansa. Temppuja tosin helpottavat useimpiin autoihin lisätyt tietokoneet. Punaisella sankariautolla on myös kaksi identtisen näköistä kopiota, jotka on luotu tekemään omanlaisia temppujaan. Myös tämä seikka paljastuu shown aikana.

Koska shown erikoisvalmisteisiin autoihin ei mahtunut ilmastointi- saati tuuletuslaitteita, kuskit käyttävät erityisesti Floridan kuuman auringon sekä kosteuden takia erikoisia vesiliivejä, jotka säätelevät kehon lämpötilaa. Sekä autot että kuljettajat on suojattu myös tulitehosteilta. Pariisin show-versiossa ei talvikuukausina nähdä vesiskootteriosuuksia jäätävästä ilmasta johtuen.

Kummankin show-version "lavalle" on pystytetty idyllisen kaunis merenrantakylä eteläisestä Ranskasta. Kuten elokuvissa, se paljastuu pelkäksi tarkasti suunnitelluksi lavasteeksi. Disney-puistoille paljon säveltäneen Richard Bellisin iskevää alkuperäismusiikkia kuullaan kummassakin show-versiossa. Bellis on säveltänyt ja sovittanut musiikkia muun muassa myös elämyksille DINOSAUR, Indiana Jones Epic Stunt Spectacular, Indiana Jones Adventure, The Twilight Zone Tower of Terror ja Reflections of China.

Disney’s Hollywood Studios -puistoon rantautuessaan vuonna 2005 autotemppushow päätettiin rakentaa puiston alkuperäisten rajojen sisäpuolelle ja siksi show lohkaisi runsaan puolikkaan alkuperäisestä Studio Backlot Tour -alueesta. Sekä Pariisin että Floridan versioissa mielettömän iso katsomo (ulkoilmateatteri) vetää väkeä yhdellä kertaa noin 5000 henkilöä, joten pitkiä jonoja ei kannata pelästyä. Katsomon takarivit sijaitsevat poikkeuksellisen korkealla – ja jyrkkiä portaita on runsaasti! Katsomossa ei oikeastaan ole huonoja paikkoja, vaikkakin useimmat shown fanit ryhmittäytyvät alemmille tasoille, katsomon keskiosaan. Katsomo sisältää useita televisiomonitoreja, joista lähes kaikkia shown temppuja voi katsoa "tavallisemmasta" perspektiivistä, sillä show on varustettu useilla kameroilla. Jotkut osuudet ovat kuitenkin etukäteen äänitettyjä. Shown lopussa kaikista tempuista näytetään elokuvamaisesti editoitu kooste.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*