KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Tammikuun 4, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Monsters, Inc.
Mike & Sulley to the Rescue!

(Superstar Limo)

Monsters, Inc.
Ride & Go Seek!

Tämä samankaltainen elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disney California Adventure,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Hollywood Land -alue

Tokyo Disneyland,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Tomorrowland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
(katso esittelyt!)

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Superstar Limo
ensimmäinen ajelu:
Helmikuu 2001
viimeinen ajelu:
Tammikuu 2002

Monsters, Inc.
Mike & Sulley to the Rescue!

ensimmäinen ajelu:
Tammikuu 2006 (DCA)

Monsters, Inc.
Ride & Go Seek!

ensimmäinen ajelu:
Huhtikuu 2009 (TDL)

Elämystyyppi:
(Interaktiivinen) dark ride

Audio-Animatronics -hahmoilla,
"taskulampuilla" (vain Tokiossa)
sekä erikoistehosteilla

Monsters, Inc.
Mike & Sulley to the Rescue!

istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet
"taksiksi" teemoitetussa vaunussa,
jossa kolme riviä. Rinnakkain
istuvilla yhteinen turvapuomi.
Yhteen kulkuneuvoon mahtuu
istumaan 6 henkilöä.

Monsters, Inc.
Ride & Go Seek!

istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 3 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet
"junassa", jossa kolme vaunua.

Jokaisella oma turvapuomi.
Yhteen "junaan" mahtuu
istumaan 9 henkilöä.

Kummankin ajelun kesto:
noin 4 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Tokyo DisneySean versio:
Kaikkien asiakkaiden on pystyttävä istumaan vakaassa asennossa ja ryhdissä vaunun liikkuessa; lapsia ei saa pitää sylissä ajelun aikana!

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka kumpikin Monsters, Inc. -ajelu on pohjimmiltaan hauska koko perheen elämys, voivat jotkut kohtaukset vaikuttaa pelottavilta lasten sekä vaikutuksille alttiiden henkilöiden silmissä. Kalifornian versiossa vaunu liikkuu hyvin rauhallisesti. Tokion versiossa vaunu ei varsinaisesti pyöri, mutta liikkuu erittäin omalaatuisella tavalla kuin pyörähtäen useasti ajelun aikana.

Sukulaiselämykset
(interaktiivisuus – vain Tokion versio):
Toy Story Midway Mania!
Buzz Lightyear -ajelut
Toy Story Mania!

Katso myös:
Roger Rabbit
s Car Toon Spin

Monsters, Inc.
Mike & Sulley to the Rescue!

Elämyksen historia
ja esittely

Kalifornian Disneylandin naapuri, Disney California Adventure -puisto avautui myrskypilvien alla helmikuussa 2001. Vaikka tämä Kalifornia-teemainen elämyspuisto tarjosi muutaman ainutlaatuisen kohteen, suuri yleisö piti kokonaisuutta Disney-yhtiön pahimpana floppina. Puiston ainoa dark ride ("darkkis") oli Hollywoodia parodioiva Superstar Limo, jonka hulvattomia karikatyyrihahmoja pidettiin sekä "groteskeina" että "lapsille pelottavina". Pelkästään negatiivisen palautteen takia Superstar Limo suljettiin poikkeuksellisen nopeasti, jo tammikuussa 2002. Darkkis avattiin uudelleenteemoitettuna lähes neljä vuotta myöhemmin. Ajelun rata ja vaunut säilyivät paljolti muuttumattomina, mutta seikkailun "Disneymäisempi" teema tuli Disney/Pixar -elokuvasta Monsters, Inc. (Monsterit Oy, 2001).

Superstar Limon uudelleenteemoittaminen kesti kuitenkin huomattavan kauan. Lähes neljän vuoden pituiselle odotukselle saattoi olla syynsäkin. Toisella puolella maailmaa Japanin Tokyo Disneylandin Tomorrowland-alueella tehtiin myös suuria muutoksia. Sekä "karuselliteatteri" Meet the World että Circle-Vision 360 -elämys suljettiin syksyyn 2002 mennessä. Disney-puistojen järjestyksessä toinen Buzz Lightyear -ajelu, Buzz Lightyear’s Astro Blasters, avautui Tokion puiston Tomorrowlandissa huhtikuussa 2004. On todennäköistä että Walt Disney Imagineering (WDI) ryhtyi viimeistään tässä vaiheessa suunnittelemaan Tokion karuselliteatterin tilalle kapasiteetiltaan parempaa elämystä. Disney/Pixar-elokuvat olivat osoittautuneet suuriksi menestyksiksi, kuten myös interaktiivinen Buzz Lightyear -ajelu. Niinpä WDI päätyi suunnittelemaan kahta uutta interaktiivista darkkista, joista Monsters, Inc. Ride & Go Seek valittiin sopivaksi Tokion puiston Tomorrowlandiin. Uutinen Tokion projektista julkaistiin jo tammikuussa 2005, mutta rakentaminen aloitettiin vasta vuonna 2006, jolloin karuselliteatteri lopulta purettiin. Tokion Monsters, Inc. -ajelun rakentamiseen kului seuraavat kolme vuotta.

On siis todennäköistä, että Disney California Adventure -puiston Superstar Limon uudelleenteemoituksessa päädyttiin hassuihin hirviöihin puhtaasti Tokion projektin takia. Interaktiivisista darkkiksista toista, Toy Story Midway Maniaa, suunniteltiin saman puiston toiselle alueelle, joten Monsters Inc. -ajelun ei tarvinnut olla interaktiivinen. Ja koska ajelun tuli ilmiselvästi palvella lapsiperheitä, sen tekniikassa voitiin säästellä – toisin kuin Tokioon rakennettavassa huippuversiossa, jonka kustannuksissa ei säästelty.

Kaliforniassa tammikuussa 2006 virallisesti avautunut Mike & Sulley to the Rescue -darkkis on Tokion sukulaiseensa verrattuna huomattavasti vaatimattomampi – muttei suinkaan huono. Ajelu onnistui vangitsemaan Monsters, Inc. -elokuvan hilpeän hirviömaailman tyylikkääseen kolmiulotteiseen muotoon (josta nauttimiseen ei tarvita turhia 3D-laseja). Vaikka ajelun Audio-Animatronics -hahmot eivät liikukaan yhtä hienosti kuin Tokion versiossa, ne ovat ulkonäöltään hengästyttävän upeita – kuin suoraan elokuvasta ulos astuneita! Mike & Sulley to the Rescue on muutenkin alkuperäiselokuvalle erittäin uskollinen, sisältäen kaikki tärkeät avainkohtaukset – jopa lukemattomat lentävät ovet – sekä tietenkin kaikki oleelliset hahmot vihreästä yksisilmästä Mike Wazowskista (Masi Pallopää) ja karvaisesta James P. "Sulley" Sullivanista (Tarmo Karvanen) suloiseen Boo-tyttöön (Mary). Hulvattoman hapan Roz (Raisa) juttelee ajelun lopussa vaunussa istujille. Boota metsästävä kameleonttipahis Randall Boggs (Räähkä Poks) katoaa ja ilmestyy perinteisen "Pepper’s Ghost" -heijastusilluusion turvin.

Monsters, Inc. Mike & Sulley to the Rescue -ajelun erittäin poikkeuksellinen fasadi perustuu elokuvan ihastuttavaan alkutekstianimaatioon. Tavallisesti Disney-puistoissa ei näe näin yksinkertaistettuja kaksiulotteisia luomuksia, mutta Monsters, Inc. -elokuvaan perustuvassa ajelussa fasadi on täysin oikeutettu. Ajelun sisäjonotusalue sekä lastausalue on teemoitettu Monstropolisin (Monsterilan) linja-autoasemaksi, jossa asiakkaat nousevat turisteille tarkoitettuihin "takseihin". Näissä Superstar Limo -ajelusta peräisin olevissa kulkuneuvoissa jokaiselta riviltä löytyy pieni monitori, jonka turistivideon keskeyttää "suora" televisiolähetys kaupungissa "riehuvasta" ihmislapsesta. Monsters, Inc. -elokuvaa näkemättömille vitsi ei ehkä avaudu, sillä siinä ihmislapsien pelättiin olevan vaarallisia hirviöille.

Monsters, Inc. Mike & Sulley to the Rescue -ajelun musiikki perustuu elokuvasäveltäjänä tunnetun Randy Newmanin alkuperäismusiikkiin sekä hänen säveltämäänsä Oscar-palkittuun lauluun "If I Didn't Have You". Newman on Hollywoodin kuuluisimpiin säveltäjälegendoihin kuuluvan Alfred Newmanin veljenpoika ja on säveltänyt musiikkia muun muassa elokuviin Toy Story (1995), A Bug's Life (1998), Cars (2006), The Princess and the Frog (2009), Awakenings (1990) ja Meet the Parents (2000).

Monsters, Inc. Ride & Go Seek
Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort

Tokion Monsters, Inc. Ride & Go Seek on vain näennäisesti Kalifornian version sukulainen. Se tarjoaa periaatteessa saman seikkailun, jossa ilkeä Randall metsästää pientä Boota samalla kun Mike ja Sulley yrittävät palauttaa tytön ihmisten maailmaan. Ajelun Audio-Animatronics -hahmot ja tietyt kohtaukset sekä lavasteet ovat selvästi sukulaisia Kalifornian versiolle – mutta siihen yhtäläisyydet päättyvätkin. Vuonna 2009 avautunut Tokion versio on nimittäin huomattavasti suurempi ja eeppisempi, yksityiskohtaisempi ja korkealaatuisempi, sekä myös vauhdikkaampi. Ajelun audioanimoidut hahmot ovat niin eläviä, että Kalifornian version yksinkertaisesti liikkuvat otukset juoksisivat niitä kirkuen pakoon!

Tokion versiossa on myös hauska interaktiivinen lisä. Toisin kuin Buzz Lightyear- ja Toy Story -ammuskeluajeluissa, Monsters, Inc. Ride & Go Seek -vaunut on varustettu taskulampuilla, joilla voi osoitella mielenkiintoisiin paikkoihin. Jos valonsäde osuu maaliinsa, piiloista ilmestyy hassu hirviö. Ajelun vaunut ovat myös varsin erikoiset. Periaatteessa ne lainaavat vuoden 2008 Toy Story Midway Mania -elämysten vaunutekniikkaa, mutta ovat koostumukseltaan huomattavan erilaiset. Lastausalueella kolmesta eri "vaunusta" koostuva kulkuneuvo muistuttaa junaa, mutta ajelun aikana vaunut käännähtelevät puolelta toiselle, jotta jokaisella vaunulla on eturivin näkymä horisontaalisesti luotuihin kohtauksiin – joissa taskulamppuja kannattaa ehdottomasti käyttää. Monsters, Inc. Ride & Go Seek -vaunut eivät varsinaisesti pyöri, mutta niiden omalaatuinen liike – joka korostuu lähes jokaisessa kurvissa – muistuttaa höyhenenpehmeästi liikkuvaa vauhtilaitetta. Vaunujen vauhti on huomattava, vaikkei suinkaan äärettömän hurja. Vaunu ei keinu, pompi eikä tärise, mutta tarjoaa piristävän vauhdikkaan ajelun.

Ajelun suurimmat kohtaukset Monstropolisin idyllisissä lähiöissä ovat mahtipontisen korkeita ja niin vakuuttavasti lavastettuja, että taskulampun heiluttelun saattaa kokonaan unohtaa. Sinisessä ultraviolettivalossa hehkuva lähiö-kohtaus sisältää Walt Disney Imagineeringin suurimpiin audioanimoituihin hahmoihin kuuluvan yksilön, joka tuo mieleen Japanin kuuluisimman elokuvahirviön, Godzillan. Kyseisessä kohtauksessa se yrittää pysytellä piilossa tarkoituksellisen huonosti (katso tämän sivun ylin kuva). Ajelun lopussa Randall kokee kovia varsin hupaisalla, Warner Bros. -piirretyistä tutulla tavalla.

Niin loistava kuin Tokion Monsters, Inc. Ride & Go Seek -elämys onkin, sen fasadi ei ole läheskään niin mielikuvituksellisen ainutlaatuinen kuin Kalifornian versiolla. Fasadi on teemoitettu Monstropolisin "pelkotehtaaksi" – mutta kuten elokuvan lopussa, tehdas tuottaa energiaa pelkästään naurun voimalla.

Elämyksen musiikki perustuu edelleen Randy Newmanin alkuperäissävellyksiin. Kaikki hahmot puhuvat japania, mutta jonotusalueella kuullaan tärkeät asiat myös englanninkielellä.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * * *