KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Marraskuun 21, 2012

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Rocket to the Moon
Flight to the Moon

Mission to Mars

Näitä elämyksiä EI ole enää olemassa.
Aikoinaan ne löytyivät puistosta:

Disneyland,
Disneyland Resort California,
Yhdysvallat,
Tomorrowland -alue

Flight to the Moon
ja Mission to Mars

Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort,
Yhdysvallat,
Tomorrowland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
(katso esittelyt)

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäinen esitys:
heinäkuu 1955 (DL)
(Rocket to the Moon)

Flight to the Moon:
elokuu 1967 (DL)
joulukuu 1971 (MK)

Mission to Mars (DL):
maaliskuu 1975

Mission to Mars (MK):
kesäkuu 1975

Elämystyyppi:
Varhainen
"simulaattori"
erikoistehosteilla höystettynä
sekä myöhemmin myös muutamilla
Audio-Animatronics -hahmoilla.

Istuimet ja katsomo:
Selkänojilla varustetut
istuimet pyöreässä katsomossa.
Ei turvavöitä eikä -puomeja.

Esityksen kesto:
(katso esittelyt)

Pituusrajoitus:
Ei ollut

Ikärajoitus tai -suositus:
Ei varsinaisesti ollut

Virallinen varoitus:
Ei ollut

WDW:n Magic Kingdomin
Mission to Marsin katsomoa
hyödynnettiin uudessa elämyksessä:
The ExtraTERRORestrial
Alien Encounter

(nykyään Stitch's Great Escape!)

Sukulaiselämykset:
ei varsinaisesti ole

Katso myös:
Space Station X-1
Space Mountain
Star Tours
Armageddon: les Effets Spéciaux
Mission: SPACE

Rocket to the Moon
Elämyksien historia
ja esittely

Usein Kalifornian Disneylandin historiassa jaksetaan muistuttaa kuinka valitettavan keskeneräisenä Tomorrowland -alue avattiin 17. heinäkuuta 1955. Verrattuna kuitenkin avajaiskesän Adventureland -alueeseen, jonka ainoa elämyskohde oli Jungle Cruise, Tomorrowlandissa oli peräti ruhtinaallinen määrä elämyksiä: interaktiivinen autoajelu Autopia, avaruuslentosimulaatio Rocket to the Moon, toinen avaruusteemainen simulaatio Space Station X-1, elokuvaelämys The World Beneath Us, sekä sukellusvenekävelykohde 20,000 Leagues Under the Sea. Disneyn elämyskohteiden kronikassa näillä alkuperäisillä Tomorrowland -elämyksillä on erittäin tärkeä osuutensa. Vaikka varsinaisiksi simulaattoreiksi niitä ei voi sanoa, useimmat edellämainitut alkuperäiselämykset pyrkivät tarjoamaan vahvan simulaation, olipa kyseessä sitten "hurja" vauhti, jännittävä avaruuslento tai meren syvyyksissä vaaniva jättiläiskalmari. Alkuperäisen Tomorrowlandin perintö näkyy Disneyn uusimmissakin superelämyksissä.

1950-luvulla kuumatkailu oli vielä vain hupsu unelma. Siksi Disneylandin Rocket to the Moon -elämys ("raketti kuuhun") vei kokonaisen pyöreän teatterin mukanansa avaruuteen. Teatterin keskiosassa oli sekä lattiassa että katossa "ikkunat" joihin todellisuudessa heijastettiin elokuvaa; alaikkuna näytti tietenkin aluksen alapuolelle ja yläikkuna sen yläpuolelle. Selkänojalliset istuimet muodostivat teatterin keskiosaa kiertävät penkkirivistöt; näitä porrastettuja rivejä oli kolme. Turvavöitä ei ollut. Aluksen nousu- ja laskeutumisosuuksien aikana istuimet saattoivat täristä hyvin maltillisesti (nykyisiin supersimulaattoreihin verrattuna), mutta vahvat äänitehosteet sekä liikkuva elokuva - jossa Kalifornia jäi kauas taakse - sai monet lapsenmieliset uskomaan että "teatteriraketti" lensi avaruuteen ja siirtyi 1950-luvulta futuristiseen vuoteen 1986. (Itseasiassa koko alkuperäinen Tomorrowland noudatti teemoitusta joka oli sijoitettu kyseiseen vuoteen).

Rocket to the Moonin 9-minuuttisen avaruuslennon aikana kuun pinnalle ei kuitenkaan vielä laskeuduttu, vaan alus tyytyi kiertämään kuun ympäri ja palaamaan sitten Kaliforniaan. Paluumatkalla ohitettiin tietenkin myös sisaralus, joka lensi kohti kuuta; teattereita oli elämyskohteessa oikeastikin kaksi! Kuulennon aikana kuultiin kapteeni Collinsia kertojana. Musiikkia elämyksessä ei käytetty.

Disneylandin alkuperäinen 1955 Rocket to the Moon -elämyskohde oli Trans World Airlines -lentoyhtiön sponsoroima. Siksi elämys tunnettiin alkuvuosina nimellä TWA Rocket to the Moon, ja kohteen ulkopuolella seisova yli 20-metrinen punavalkoinen kuuraketti nimellä TWA Moonliner. Sponsori vaihtui vuonna 1961, mutta Rocket to the Moon jatkoi suosittuja kuulentojaan aina vuoteen 1966 saakka. Disneylandiin vuonna 1987 saapunut Star Tours - puiston ensimmäinen varsinainen simulaattori - jatkoi Rocket to the Moonin aloittamaa teemaa turisteille tarkoitetuista avaruuslennoista ja futuristisesta "lentokenttätunnelmasta".

Vuonna 1967 Tomorrowland laajentui ja sai uuden ilmeen. Alkuperäinen kahden teatterin Rocket to the Moon piiloutui uusien massiivisten rakennelmien sisuksiin ja avautui päivitetyssä muodossa uudella nimellä Flight to the Moon. Punavalkoinen Moonliner -kuuraketti oli purettu kokonaan.

Flight to the Moon
Mission to Mars

Elämyksien historia
ja esittely

Disneylandin 1967 Flight to the Moon vakiinnutti "alkushow"-menetelmän, jolla pyrittiin vähentämään pitkiä jonotusaikoja. Uusitun kuulennon alkushow koettiin seisten Mission Control -valvontakeskuksessa, jossa nähtiin Audio-Animatronics -tekniikalla toteutettu lennonjohtaja Mr. Johnson (jota joissakin lähteissä kutsutaan nimellä Mr. Morrow). Tämä audioanimoitu puhuva ja liikkuva ihmisnukke vaikutti vastaavan laitehenkilökuntaan kuuluvan ihan oikean ihmisoppaan kysymyksiin ja kommentteihin. Kyseessä oli tosin vain äänitys; Mr. Johnson ei muuttanut vastauksiaan ja vuorosanojaan, vaikka ihmisopas olisi puhunut puuta heinää. (Disneylandin työntekijät jaksavatkin muistella monia legendaarisia hulvattomia hetkiä lennonjohtaja Johnsonin kanssa). Valvontakeskuksen koneiden ääressä istui myös useita vaatimattomammin animoituja robotti-ihmisiä. Flight to the Moonin alkushowlla ei ollut juurikaan muuta virkaa kuin esitellä Disneyn uusinta audioanimoitua teknologiaa ja vähentää jonottamista.

Varsinainen kuulento tapahtui edeltäjäelämyksen pyöreässä teatterissa, jonka keskiosassa oli sekä lattiassa että katossa "ikkunat" joihin edelleen heijastettiin liikkuvaa kuvaa. Myös muita monitoreja oli käytössä. Selkänojalliset istuimet muodostivat edelleen teatterin keskiosaa kiertävät penkkirivistöt; uudistetuissa teattereissa rivejä oli neljä. Istuimet liikkuivat hiukan enemmän kuin edeltäjäelämyksessä, mutta turvavöitä ei edelleenkään tarvittu. Kuulennon elämys nojautui edelleen lattia- ja kattoikkunoista näkyviin huikeisiin maisemiin ja vakuuttavaan äänimaailmaan.

Flight to the Moon -elämyskohde rakennettiin myös Walt Disney Worldin Magic Kingdom -puistoon. Kyseinen Floridan versio valmistui joulukuussa 1971 ja avautui pian sen jälkeen. Kesti kuitenkin vain runsaat neljä vuotta kun elämyksen teemoitus sekä nimi uusittiin. Ihminen oli valloittanut kuun ihan oikeastikin jo vuonna 1969, joten Disneyn mielikuvituksellinen kuulentoelämys ei ollut enää tulevaisuutta. Niinpä Kalifornian Disneylandin alkuperäiskohde uusittiin jälleen kerran. Se avautui uudella teemoituksella sekä uudella nimellä, Mission to Mars, maaliskuussa 1975. Floridan uusittu versio avautui vain pari kuukautta myöhemmin. Disneyn teemapuistotaiteilijat suunnittelivat elämyksen yhteistyössä NASAn kanssa.

Mission to Mars ("avaruuslento Marsiin / tehtävä Marsissa") -elämys oli lähes identtinen sekä Kaliforniassa että Floridassa. Uusittu elämys ei enää ilmoittanut futuristisen avaruuslennon tapahtumavuotta; laitehenkilökuntaan kuuluva ihan oikea ihmisopas kertoi seikkailun aluksi että tapahtumat sijoittuivat "jonnekin tulevaisuuteen jolloin avaruuslennot ovat jokapäiväistä arkea". Elämyksen 5-minuuttinen alkushow koettiin edelleen seisten Mission Control -valvontakeskuksessa, jossa audioanimoitu lennonjohtaja Mr. Johnson tutustutti yleisön avaruusmatkailun ihmeisiin ja vastaili ihmisoppaan kysymyksiin sekä kommentteihin. Kuten elämyskohteen edellisessä versiossa, tämänkin valvontakeskuksen koneiden ääressä istui useita vaatimattomammin animoituja robotti-ihmisiä.

Mission to Marsin 8-minuuttinen avaruuslento-osuus tapahtui edeltäjäelämyksistä tutussa pyöreässä teatterissa. Istuimet sekä tärisivät että kallistuivat (mutta edelleen hyvin vaatimattomasti verrattuna nykyisiin superelämyksiin; turvavöitä ei edelleenkään ollut). Kuten edeltäjäelämyksensä, myös Mission to Mars luotti paljon äänimaailmaansa. Avaruuslennon aikana kuultiin kertojaäänenä upseeri Collinsia (jonka nimi oli arvatenkin kunnianosoitus alkuperäiselle Rocket to the Moon -elämyskohteelle).

Musiikkia ei Mission to Mars -elämyksessä edelleenkään käytetty. Äänitehosteita käytettiin sen sijaan ehkä jopa ärsyttävyyksiinkin asti, sillä kovia jyrähdyksiä, sireenien ulvontaa ja monenlaisia piipityksiä kuultiin enemmän kuin aiemmin. Mission to Mars vakiinnutti myös teemapuistoelämysten kyseenalaisimman standardin: että jotain menee pahasti pieleen ja kauhea kuolemanvaara uhkaa matkustajia! Pikavierailu Mars-planeetalla päättyi nimittäin siihen, että meteoripalasten parvi iskytyi "teatterialukseen". Selvittyämme tästä äänekkäästä ja kirjaimellisesti ravistelevasta tapahtumasta upseeri Collins uskaltautui naureskellen kommentoimaan asiaa: "Todennäköisyys on yksi miljoonasta että tuollaista tapahtuu." Toivottavasti kukaan matkustajista ei ottanut Collinsin sanoja tosissaan, sillä sama meteoripalasten parvi iskeytyi alukseen joka ainoalla lennolla - puhumattakaan siitä että samainen naureskeleva upseeri kehoitti jokaisen lennon lopuksi matkustajia palaamaan pian, sillä "Mars-planeetalla on paljon muutakin nähtävää".

Tällä Mission to Marsin meteoriparvi-iskulla on yllättävähkö yhteys Ranskan Disneyland Resort Parisin Walt Disney Studios -puiston Armageddon: les Effets Spéciaux -elämyskohteeseen. Vaikka viimeksimainitun jyrisevässä tehoste-osuudessa seistään, tapahtuu kyseinen pääshow pyöreässä huoneessa jonka keskiosa on varattu hurjimmille tehosteille. (KenNetin testiryhmä tunsi hypänneensä 1980-luvulle Mission to Marsin äänekkääseen ja jokseenkin innottomaan elämykseen Ranskan Armageddon-elämyksessä).

Mission to Marsin valvontakeskuksessa koettava alkushow keskeytyi myös joka kerta sireenien ulvontaan, kun iso lokki aiheutti hälytyksen "raketin laukaisualustan" alueella. Tähän audioanimoitu Mr. Johnson tyytyi toteamaan: "Oi ei, ei taas!" Disneylandin versiossa koettiin ikimuistoisia hetkiä kun eräs laitehenkilökuntaan kuulunut nuori nainen istuutui valvontakeskuksen robotti-ihmisten sekaan ja teeskenteli olevansa Audio-Animatronics -hahmo. Kun sireenit sitten ulvahtivat hälyttämään, nainen nousi tuoliltaan ja juoksi tarkoituksellisen ylidramaattisesti elehtien ja kovaa kirkuen keskuksesta ulos. Kenties vieläkin ikimuistoisempaa huumoria tarjosi päivä jolloin Mr. Johnsonin toinen käsivarsi putosi kokonaan paikoiltaan juuri hälytyksen alettua, vain sekunteja ennen kuin lennonjohtaja totesi tuttuun tapaansa: "Oi ei, ei taas!"

Flight to the Moon ja Mission to Mars olivat pitkän aikaa sekä Floridan Walt Disney Worldin Magic Kingdomissa että Kalifornian Disneylandissa lentokonevalmistaja McDonnell Douglasin sponsoroimia kohteita. Kalifornian versio suljettiin lopulta marraskuussa 1992, ja vaikka sille suunniteltiinkin hyytävää Alien Encounter -uusteemoitusta, vain osa rakennuksesta otettiin väliaikaiskäyttöön Toy Story Funhouse -kohteena. Vasta lähes kuusi vuotta myöhemmin elämyskohteen tilalle nousi Redd Rocket's Pizza Port -pikaravintola. Hieman mielenkiintoisempi tulevaisuus oli luvassa kun Floridan versio Mission to Marsista suljettiin lokakuussa 1993 ja avattiin kesäkuussa 1995 erittäin kyseenalaisena The ExtraTERRORestrial Alien Encounter -kauhuelämyksenä, joka sitten lukuisten valitusten myötä muutettiin hieman lapsiystävällisemmäksi sekä "Disneymäisemmäksi" vuonna 2004 avautuneena Stitch's Great Escape! -versiona. Viimeksimainitut elämyskohteet hyödynsivät Walt Disney Worldin Flight to the Moonin ja Mission to Marsin pyöreää teatteria, joskin huomattavasti modifioituna.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot - Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

Disneyn Virallinen Teemapuistosivusto
(Disney's Official Theme Park Site)
Sisältää linkit kaikkiin viiteen olemassaolevaan Disneyn lomakeskukseen - Kalifornia, Florida, Tokyo, Paris ja Hong Kong. Vain englanniksi.

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

KenNetin "Disney Teemapuistot" Logo
Alkuperäisvalokuva / Original photo
Disneyland Paris
by Pia Lindström
Original drawing by Kenneth Sundberg

Kaikki muu alkuperäistaide & valokuvat © Disney
(paitsi ne joissa toisin mainittu)

All original art & photos © Disney
(except where otherwise indicated)

PERUSLÄHTEET /
PRINCIPAL SOURCES
Informaatio & kuvat / Information & photos

Happy Hills Way Happy Hoppies Test & Travel Group
The Official Disney Park Websites
Disney theme park guidebooks & maps
Katherine & Richard Greene:
The Man Behind the Magic - The Story
of Walt Disney (Viking Penguin /
Penguin Books USA Inc, 1991)

Christopher Finch: The Art of Walt Disney
(Harry N. Abrams, Inc. New York, 1983)
Randy Bright: Disneyland - Inside Story
(Harry N. Abrams, Inc. New York /
Times Mirror Books, 1987)

Die Filme von Walt Disney - Die Zauberwelt des
Zeichentricks (Cinema / Kino Verlag GmbH, 1988)
The Imagineers: Walt Disney Imagineering
(Hyperion / Welcome Enterprises Inc, 1996)

Alain Littaye & Didier Ghez:
Disneyland Paris - From Sketch to Reality
(Nouveau Millénaire Éditions, 2002)
The Imagineers: The Imagineering Field Guide
to Disneyland (Disney Editions, 2008)

The Imagineers: The Imagineering Field Guide to
the Magic Kingdom at Walt Disney World
(Disney Editions, 2005)

The Imagineers: The Imagineering Field Guide to
Epcot at Walt Disney World
(Disney Editions, 2006/2010)

Jeff Kurtti: Walt Disney's Imagineering Legends
and the Genesis of the Disney Theme Park
(Disney Editions, 2008)
The Imagineers: Walt Disney Imagineering
- A Behind the Dreams Look at Making
MORE Magic Real (Disney Editions /
Welcome Enterprises Inc, 2010)

David Koenig: Mouse Tales
(Bonaventure Press, 1994 / 2006)
David Koenig: More Mouse Tales
(Bonaventure Press, 1999 / 2002)

David Koenig: Mouse Under Glass - Secrets
of Disney Animation and Theme Parks
(Bonaventure Press, 1997 / 2001)
David Koenig: Realityland -
True-Life Adventures at Walt Disney World
(Bonaventure Press, 2007)

Steve Birnbaum: Walt Disney World
- The Official Guide (1986)
Steve Birnbaum: Walt Disney World
- The Official Guide (1991)

Birnbaum's Disneyland - The Official Guide (1997)
The StoryboarD/The Art of Laughter magazine
(various issues / Laughter Publications, Inc.)

The E-Ticket Magazine (various issues)
(Jack E. Janzen & Leon J. Janzen)
Tim Hollis & Greg Ehrbar: Mouse Tracks
- The Story of Walt Disney Records
(2006, The University Press of Mississippi)

Jason Surrell: The Haunted Mansion
- From the Magic Kingdom to the Movies
(Disney Editions / Welcome Enterprises
Inc, 2003 / 2009)
David Tietyen: The Musical World of Walt Disney
(Hal Leonard Publishing Corp, 1990)

Disney, Aku & minä: Markku Kivekäs muistelee
(2007, Pekka Tuliara / Sanoma Magazines)
Aku Ankka -lehden "Oma Nurkka"
(Sanoma Osakeyhtiö / Sanoma Magazines)

Wikipedia.org / You Tube
wdwinfo.com / answers.com
Darkride and Funhouse Enthusiasts
(www.dafe.org)
Laff in the Dark (www.laffinthedark.com)
Nick Laister (www.joylandbooks.com)
Dr Vanessa Toulmin: Fairground Shows
(NFA Website, 1997)

Suomen Huvipuistoseuran foorumi
(http://huvipuistoseura.org/forum)
www.MovieMusic.com messageboards
Kentsu Pictures Video Archives
and Kenneth Sundberg

Omakohtaiset kokemukset kerätty
vuosien 1982-2012 aikana

_____________________________

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

_____________________________