KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Maaliskuun 25, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Mission: SPACE

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

E p c o t ,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Future World -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"kutsumus: avaruus" tai
"tehtävä: avaruus"

Elämysluokka:
Rajumpaan makuun

Ensimmäinen ajelu:
Lokakuu 2003

Elämystyyppi: Simulaattorin
ja pyörityslaitteen sekoitus
elokuvaosuuksien kera.

Istuimet ja vaunu:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 4 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Jokaisella matkustajalla on oma
olkapäiden yli laskeutuva turvakaari.
Yhteen vaunuun ("kapseliin") mahtuu
istumaan yhteensä 4 henkilöä.

Ajelun kesto:
3 minuuttia 50 sekuntia

Pituusrajoitus:
112 senttimetriä
(44 tuumaa; virallisetkin Disney-lähteet
saattavat ilmoittaa virheellisen 113 cm)

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Voidaksesi nauttia ajelusta sinun tulisi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Kohdetta ei suositella niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista
ja pituusrajoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
VAKAVA VAROITUS!
Orange Team ("oranssi tiimi")
Mission: SPACE
-simulaattori vaatii vieraaltaan tavallista parempaa kuntoa ja terveydentilaa. Tämä heittelehtivä, keinuva ja pyörivä simulaattori on Disney-puistojen rajuimpia elämyskohteita, eikä sovi ihmisille joilla on korkea verenpaine, aiempia sydänongelmia, niska- tai selkäongelmia, taipumusta matkapahoinvointiin, migreeniin, päänsärkyihin, korvakipuihin tai huimaukseen. Kyseistä simulaattoria ei missään tapauksessa suositella myöskään ahtaan paikan kammosta kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Mission: SPACE -simulaattoriin haluavien ihmisten on syytä tietää ja tuntea oma terveydentilansa tarkasti!

H U O M I O !
Green Team ("vihreä tiimi")
Mission: SPACE
-simulaattorin rauhallisempi versio ei pyöri, mutta sisältää edelleen äkkinäisiä, heikoimmille niskoille sopimattomia liikkeitä, heittelelehtimistä ja vääntelehtimistä. Kohdetta EI suositella tässäkään muodossa niska- ja selkävaivoista tai sydänongelmista kärsiville, eikä matkapahoinvoinnista tai ahtaan paikan kammosta kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille.

Laitetekniset
s
ukulaiselämykset:
ei varsinaisesti ole

Katso myös:
Star Tours
StormRider
Rocket to the Moon
Space Mountain (WDW)
Indiana Jones Adventure
DINOSAUR
Body Wars

Mission: SPACE
Elämyksen historia
ja esittely

Disney-puistoissa on avaruusmatkailtu alusta alkaen. Jo Kalifornian Disneylandin avajaiskesänä vuonna 1955 elämyskohde Rocket to the Moon tarjosi ainutlaatuisen simulaation rakettilennosta kuuhun. Jouluna 1974 yleisölle avautunut Space Mountainin ensimmäinen versio lisäsi avaruusseikkailuun hurjahkon vauhdin. Muutama vuosi myöhemmin Disneyn elämyslaboratorio WED Enterprises alkoi suunnitella EPCOT Center -puistoa (myöhemmin pelkkä Epcot) Floridan Walt Disney Worldiin. Vuoden 1978 suunnitelmat Epcotille sisälsivät yli 700 matkustajan "avaruusaluksen", joka olisi elokuvaheijastuksen sekä lentosimulaattoritekniikan avulla lennellyt avaruudessa. Tätä elämystä ei lopulta kuitenkaan toteutettu Epcotille; sen sijaan rakennettiin paviljonki nimeltään Horizons ("horisontteja"), jossa planeettamme tulevaisuutta tarkasteltiin mahtipontisessa dark ridessa. "Avaruusalus-simulaattori" rakennettiin lopulta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa Kalifornian Disneylandiin, jossa se avautui vuonna 1987 nimellä Star Tours. Vuoden 1978 idea suuren matkustajamäärän avaruusaluksesta kaivettiin uudelleen esiin kun Japanin Tokyo DisneySea -puistoa suunniteltiin, mutta lopullinen toteutus StormRider ei lentänyt avaruuteen saakka.

Vuonna 2003 Epcot-puistossa avautuneella Mission: SPACE -elämyksellä on siis valtavan laajat juuret. Elämys rakennettiin Horizons-paviljongin paikalle (joka suljettiin tammikuussa 1999 ja purettiin sen jälkeen kokonaan). Periaatteessa Mission: SPACE perustuu vuoden 1978 "avaruusalus-simulaattorin" ideaan – ja lainaa teemoitusta sekä tarinanpätkiä lähes kaikista aiemmista Disney-puistojen avaruusseikkailuista – mutta laitetekniikaltaan elämys on ainutlaatuinen. Toisin kuin alkuperäinen Star Tours, joka tyytyi hyödyntämään lentokonesimulaattoria, Mission: SPACE käyttää aitoa avaruuslennon simulaattoritekniikkaa, eli sentrifuugilaitetta. Kyseinen vehje nähtiin muun muassa James Bond -elokuvassa Kuuraketti (Moonraker, 1979), mutta sentrifuugin periaate on myös tuttu Suomessakin koetuista huvipuistolaitteista Dragon ja Music Express. Luvassa on siis hurjaa pyörimistä mielettömin keskipakoisuusvoimin!

Toisin kuin normaalit avaruuslentosimulaattorit, Disneyn versio on tietenkin varustettu maksimikapasiteetilla. Elämyskohteen tyylikäs fasadi piilottaa sisälleen kaiken kaikkiaan neljä sentrifuugia, joista jokainen on varustettu peräti kymmenellä "avaruuskapselilla" (capsule), joista jokaiseen mahtuu ainoastaan neljä matkustajaa. Ajelun aikana puolelta toiselle kallistuvat kapselit pyörivät sentrifuugissa superhyperkarusellin lailla, jonka liikeradat ovat synkronoitu matkustamossa nähtävään elokuvaan. Walt Disney Imagineering (WDI, aiemmin WED Enterprises) toteutti simulaattorin NASA:n entisten asiantuntijoiden, astronauttien sekä tiedemiesten avustuksella. Elämys simuloi oikeaa avaruuslentoa laukaisuineen, kaikkine paineen ja nopeuden muutoksineen, sekä realistisen ahtaine tiloineen. Verrattuna Star Tours -simulaattoreihin Mission: SPACE on vähemmän mielikuvituksellinen, vaikka sekoittaakin avaruuslentoon annoksen dramaattisia elementtejä – kuten syöksyjä asteroidivyöhykkeiden läpi, vierailun Mars-planeetan maisemissa sekä elokuvallista musiikkia. Kapselin "ikkuna" ei ole edeltäjä-simulaattoreiden tapaan yhteinen kaikille matkustajille, vaan tietokonenäytön kokoinen pikkuruutu jokaisen istuimen edessä.

Mission: SPACEn viralliset avajaiset olivat lokakuussa 2003, mutta ensimmäiset yleisöajot tehtiin peräti kolme kuukautta aiemmin. Alkuperäisajelu osoittautui niin rajuksi, että sentrifuugin vauhtia vähennettiin ja jokaisen penkin eteen lisättiin helposti saatavilla oleva oksennuspussi matkapahoinvoinnin yllättäessä. Näin simulaattorista tuli maailman ensimmäinen oksennuspussin tarjoava huvipuistolaite! Toukokuusta 2006 lähtien Mission: SPACE -elämyksestä on ollut tarjolla oleellisesti rauhallisempi versio, nimeltään Green Team ("vihreä tiimi"), jossa sentrifuugi ei pyöri lainkaan. Orange Team ("oranssi tiimi") sen sijaan pääsee kokemaan elämyksen sellaisena kuin se on tarkoitettu. Huippukohdissaan kapselin pyöriminen tarjoaa 2.5 verran positiivista G-voimaa. Luku ei ole erityisen hurja, mutta kapselin ahtaissa tiloissa meno tuntuu sitäkin hurjemmalta!

Kuten yleensä suurimpien Disney-elämysten tapauksessa, Mission: SPACEn jonotusta on pilkottu esi-showhun ja "hauskaan" interaktiivisuuteen. Elämyksellä on tarkka käsikirjoituksensa, jossa jonottajat ovat rohkeita harjoittelijoita "kansainvälisessä avaruusvalmennuskeskuksessa" (International Space Training Center, ISTC). Kukin kapseliin sulloutuvasta neljästä ihmisestä saa tietyn roolin – komentajan, koneenhoitajan, navigaattorin tai pilotin – joka tarkoittaa tosin vain sitä, että ajelun aikana pitäisi muistaa painaa nappia tai vetää vivusta. Avaruuskapseli ei kuitenkaan räjähdä, vaikkei nappeja painelisikaan! Tämä interaktiivisuus on keksitty lähinnä ADHD-sukupolvelle, joka ei malta istua paikallaan edes silloin kun pyöritään sentrifuugissa hurjaa vauhtia. Ajelun jälkeen lisää aktiviteetteja tarjoaa paviljongin Advanced Training Lab -alue, jossa voi puuhan ja peuhaamisen lisäksi seikkailla virtuaalisesti vaikka Mars-planeetan pinnalla.

Mission: SPACEn alkuperäismusiikki on säveltäjä Trevor Rabinin käsialaa. Rabin on tunnettu brittiläisen Yes-yhtyeen kitaristi-laulajana (1982-1994), sekä myös sävellyksistään muun muassa elokuviin Armageddon (1998), Deep Blue Sea (1999), Snakes on a Plane (2006) ja Race to Witch Mountain (2009). Mission: SPACE -elämyskohteen teemalaulu on Cliff Mastersonin säveltämä ja tuottama "Destiny", jonka sanoituksesta vastasivat Torch & Rawlings. Alkushown elokuvaosuuksissa nähdään näyttelijä Gary Sinise, joka muistetaan kenties parhaiten elokuvista Apollo 13 (1995) ja Forrest Gump (1994).

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*