KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys:
Heinäkuun 25, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Mickeys PhilharMagic

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Fantasyland -alue

Hong Kong Disneyland,
Hong Kong Disneyland Resort, Kiina,
Fantasyland -alue

Tokyo Disneyland,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Mikin filharmaaginen orkesteri"

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen esitys:
Lokakuu 2003 (MK)
Syyskuu 2005 (HKDL)
Tammikuu 2011 (TDL)

Elämystyyppi: 4-D elokuva,
katsomo varustettu erikoistehostein.

Istuimet:
Selkänojallisin istuimin
varustettu elokuvateatteri, johon
mahtuu istumaan noin 450 henkilöä.
Istuimet eivät liiku.
Ei turvavöitä.

Kokonaiselämyksen kesto:
Noin 15 minuuttia
(josta varsinaisen elokuvan osuus
on noin 11 minuuttia).

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Toisin kun monissa muissa Disney-puistojen 4D-elokuvaelämyksissä, tässä iloisessa
Mickeys PhilharMagic -elämyksessä ei ole varsinaisia pelästyttäviä tehosteita eikä dramaattisia kauhuelementtejä (lukuunottamatta muutamaa kirjaimellisen vallatonta musiikillista pyörremyrskyä). Vesitehosteistaan huolimatta Mickeys PhilharMagic -elämys ei kastele ketään.

Sukulaiselämykset:
3-D Jamboree
Magic Journeys

Captain EO
Muppet*Vision 3D
Honey, I Shrunk the Audience
It’
s Tough to Be a Bug
The Magic Lamp Theater

Katso myös:
Mickey Mouse Revue
Animagique

Mickeys PhilharMagic
Elämyksen historia
ja esittely

Vuonna 1971 Floridassa avautuneen Walt Disney Worldin Magic Kingdomin Fantasyland Theatre-rakennuksessa nautittiin Mikki Hiiren johtamasta Disney-konsertista Mickey Mouse Revue, joka oli toteutettu häikäisevän Audio-Animatronics -robottitekniikan avulla. Kyseinen elämyskohde siirtyi lopulta Japanin Tokyo Disneylandiin vuonna 1983. Muutamia vuosia myöhemmin Floridan Fantasyland Theatren valtasi 3D-spektaakkeli Magic Journeys (joka oli saanut ensi-iltansa Epcot-puistossa jo vuonna 1982). Noihin aikoihin megamenestykseksi riitti unelias musiikki, seesteinen tempo sekä valkokankaalta yleisön ympärille levittyvä teeskentelemätön kauneus.

Vuonna 2003 Floridan Fantasyland Theatre -rakennuksessa ensiesityksensä saanut Mickey’s PhilharMagic on osittain edelläkuvatun seesteisyyden vastakohta, mutta on silti tämän hetken parhaimpia koko perheelle sopivia Disney-elämyksiä. Inhottavia kosketustehosteita ei ole, eikä myöskään turhaa pelottelua. Toki muutamia yllätystehosteita käytetään, mutta ne ovat hyvällä maulla toteutettuja, tehostaen elämyksellisyyttä oikealla tavalla.

Mikki Hiiri palasi kyseisessä teatterissa juurilleen ja saapui johtamaan konserttia, joka tietenkin muuttuu sekasotkuksi Aku Ankan värikkäällä avustuksella. Mikin vihaajien on syytä tietää, että nimestään huolimatta Mickey’s PhilharMagic -elämyksessä on pääosassa nimenomaan iki-ihana tuittupää Aku, joka lentelee ympäri valkokangasta ja siinä ohessa myös Disneyn nykyklassikoiden seassa: mukana ovat muun muassa Ariel "Pienestä Merenneidosta", Lumiere ja hänen lumotut esineystävänsä "Kaunotar ja Hirviö" -elokuvasta, taikamatolla lentelevät Aladdin ja Jasmine, "Leijonakuninkaan" elukkajoukko pikku-Simban johdolla, sekä sentään yksi vanhemman polven klassikko, "Peter Pan", unohtumattoman eeppisen lentokohtauksensa muodossa.

Mickey’s PhilharMagicin nimi on muutenkin hieman harhaanjohtava. Nimi on yhdistelmä alkuperäissanoista magic ja philharmonic – eli "taianomainen" ja "filharmoninen orkesteri" – mutta kyseessä ei silti ole Disney-konsertti (toisin kuin Mickey Mouse Revuen tapauksessa). Mickey’s PhilharMagicin tarina muistuttaa enemmälti Pariisin Walt Disney Studios -puiston Animagique-showta, jossa Mikki on niin ikään sivuosassa ja Aku temmeltää Disneyn animaatioklassikoiden maailmassa. Siinä missä Animagique-liveshown köyhä koreografia ja löyhä dramaturgia saattaa aiheuttaa myötähäpeää aikuiskatsojissa, on Mickey’s PhilharMagic huomattavasti iskevämpi, mukaansatempaavampi sekä taianomaisempi.

Kolmiulotteisen Mickey’s PhilharMagic -elokuvan alku- ja loppuosuus on toteutettu liikkumattomana teatterilavana Honey, I Shrunk the Audience -elämyksen tapaan. Elokuvan alkaessa valkokangas on pienehkö, mutta kun Akun seikkailu alkaa, teatterilavan "raamit" katoavatkin kokonaan ja elokuva muuttuu ällistyttävän laajaksi supervalkokankaaksi (yli 45 metriä pitkä ja 8 metriä korkea), joka levittyy lähes 180° astetta katsomon ympäri. Laajakankaalle heijastettu kuva koostuu ainakin kolmesta erillisestä osasta, joiden saumakohtia voi yrittää bongata esityksen aikana. Lähes yhtä suuria, laajenevia valkokankaita on aiemminkin nähty Disney-elämyksissä (mm. The Hall of Presidents, Epcotin Ellen’s Energy Adventure ja Pariisin CinéMagique), mutta Mickey’s PhilharMagicissä tehoste on parhaimmillaan. Elokuva huipentuu teatterilavan palautumiseen entiselleen mekaanisten lavasteiden avulla.

Kuten koko Mickey’s PhilharMagic -elokuva, kaikki klassikkokohtaukset on piirretty tietokoneellisesti (CGI) uudelleen kolmiulotteiseen muotoon. Elämyksen parasta antia onkin eittämättä se, ettei tuttuja Disney-piirroshahmoja ole koskaan nähty näin uskottavasti käsinkosketeltavan "aitoina". Walt Disney Imagineering yhdisti voimansa Walt Disney Feature Animation -osaston kanssa ja kutsui mm. 1990-luvun animaattorilegendat Glen Keanen ja Nik Ranierin elävöittämään Arielin ja Lumieren kolmiulotteismuodossa.

Pääosassa rääkyvän suosikkiankan toteutus ei välttämättä miellytä kaikkia klassisen Aku Ankan faneja, mutta ainakin alkuperäisääni on kerätty suurimmilta osin legendaarisen Clarence Nashin arkistoiduista esityksistä. Muutamassa kohdassa Aku ääntelee nykyisellä Tony Anselmo -äänellään. Myös suuri osa Mickey’s PhilharMagic -elokuvan muista äänistä tulee alkuperäiselokuvista, lukuunottamatta Peter Pania (jolle äänen antoi Blayne Weaver) sekä Mikkiä, Minniä ja Hessua. Minnin ja Hessun ääniä kuullaan teatterin lämpiön puolellakin – sekä katsomossa ennen esitystä varsin unohtumattomasti. Mikille äänensä antoi edesmennyt Wayne Allwine. Disneylle lukemattomia erilaisia ääniä tehnyt Russi Taylor on Minnin tuttu ääni ja Hessu hekottelee yhtä tutusti Bill Farmerin äänellä. Mickey’s PhilharMagic -elokuvan ohjasi George Scribner, joka oli aiemmin ohjannut Disney-klassikon Oliver ja kumppanit (Oliver & Company, 1988).

Mickey's PhilharMagic -elämyksen musiikista vastasi sovittaja-kapellimestari William Ross, jonka tunnetuimpia elokuvatöitä edustavat muun muassa The Amazing Panda Adventure (1995), My Dog Skip (2000) ja Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002). Näiden lisäksi Ross on muun muassa säveltänyt musiikkia lukuisiin teemapuistoelämyksiin, kuten muun muassa Linnanmäelläkin nähtyyn Dino Island -virtuaaliteatterielämykseen, sekä sovittanut ja johtanut musiikkia niin Barbra Streisandille kuin myös Celine Dionille. Vaikka Mickey’s PhilharMagicin useimmat lauluosuudet tulevat Disneyn alkuperäisklassikoista, on niiden taustamusiikki lähes kauttaaltaan äänitetty uudestaan tuottajien Chris Montanin ja John Dennisin valvonnassa, William Rossin johtamana. Ross ei kuitenkaan säveltänyt Mickey’s PhilharMagicille luotua musiikkia itse. Ed Kalnins sävelsi muun muassa "soitinten virityksen" sekä "pyörremyrskyn" osuudet, ja myös elokuvasäveltäjänä tunnettu Alan Silvestri auttoi Rossia sovituksissa. Jimmie Doddin säveltämä "Mickey Mouse March" ja Paul Dukasin säveltämä "Noidan oppipoika" muodostavat Mickey’s PhilharMagicin musiikillisen selkärangan. Viimeksimainittu sävelmä tukee komeasti teatterilavan palautumista entiselleen, kun Mikki ottaa vihdoinkin esityksen ohjat käsiinsä.

Ensikertalaisten kannattaa muistaa vilkaista teatterin takaosaan siinä vaiheessa kun Aku lentää elokuvan lopussa "ulos" valkokankaalta! Tehoste on käytännössä katsoen toisinpäin käännetty versio poskettoman hulvattoman Muppet*Vision 3D -elämyksen loppuhuipentumasta (jossa Audio-Animatronics -tekniikalla toteutettu Ruotsalainen Kokki ampuu kanuunalla valkokankaalle). Vaikka Akun liikkuva takapuoli lopulta katoaa tiiliseinään syntyneen reiän uumeniin, hänen etupuolensa voi nähdä likkumattomassa muodossa tuliaiskaupan puolella – ainakin Floridan Magic Kingdomissa – soitinten sekaan juuttuneena.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*