KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Heinäkuun 21, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Mermaid Lagoon

Tämä maamerkki ja teema-alue
löytyy ainoastaan Disney-puistosta:

Tokyo DisneySea,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Mermaid Lagoon -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"merenneitolaguuni"

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Avautui:
Syyskuu 2001

Elämystyyppi: Maamerkki,
teema-alue ja katettu elämysalue

KenNetin huomautus:
Mermaid Lagoon on ainutlaatuinen elämysalue, vaikka se sisältääkin teema-alueena useita samanlaisia huvilaitteita kuin muun muassa Disney California Adventuren "a bug’s land" -alue. Vaikka elämysalue painottuu pimeään, fosforivärein valaistuun sisähalliin, ei elämyksessä ole erityistä pelättävää. (Katso erilliset elämys- ja huvilaite -esittelyiden huomautukset tai ikä- ja pituusrajat alempaa tältä sivulta!).

Kaukaiset sukulaismaamerkit:
Snow White Grotto
Sleeping Beauty Castle
Le Château de la Belle au Bois Dormant
Cinderella Castle

Kaukaiset sukulaispuuha-alueet:
Toy Story Playland
"a bug’s land"

Katso myös:
Space Station X-1
The Little Mermaid: Ariel
’s Undersea Adventure
Voyage of the Little Mermaid

Mermaid Lagoon
Historia ja perusesittely

Walt Disney Imagineering suunnitteli menestyspiirrettyyn Pieni Merenneito (The Little Mermaid, 1989) perustuvan dark riden jo 1990-luvun alussa. Disney-yhtiö myös uutisoi Ranskan Disneyland Resort Parisin avautuessa keväällä 1992, että satupuiston tulevaisuudensuunnitelmiin kuului samainen Pieni Merenneito -darkkis. Pariisin puiston vaikeiden ensimmäisten vuosien takia suurista suunnitelmista luovuttiin, kunnes hyllytetty darkkis-idea herätettiin vuoden 2008 tienoilla eloon Disney California Adventure -puistoa varten (josta lopputuloksena kesällä 2011 avautunut The Little Mermaid: Ariel's Undersea Adventure). Hahmotapaamispaikka Ariels Grotto avautui Walt Disney Worldin Magic Kingdomissa kuitenkin jo vuonna 1996 ja sitäkin aiemmin oli Disneys Hollywood Studios -puistossa avautunut live-lavashow Voyage of the Little Mermaid (joka on ihastuttavista "mustan teatterin" tehosteistaan huolimatta varsin vaisu).

Monien mielestä aiheen onnistunein elämyskohde on Tokyo DisneySea -puistosta löytyvä, kokonaan Pienelle Merenneidolle omistettu teema-alue, joka avautui Japanin Tokyo Disney Resortissa syyskuussa 2001. Raikkaalla ja seikkailullisella meriteemalla höystetty Tokyo DisneySea on edelleen kaikista Disney-puistoista ainutlaatuisin. Puiston keskipisteenä kohoaa satulinnan asemesta huikea tekotulivuori, Mount Prometheus. Sen naapurista löytyy puiston ihastuttavin ja "Disneymäisin" teema-alue, Mermaid Lagoon.

Elämyslaitteiltaan "merenneitolaguunin" tarjonta on pitkälti samaa kuin perushuvipuistoissa sekä Disneyn muiden puistojen puuha-alueilla, mutta teemoitukseltaan, somistuksiltaan ja tunnelmaltaan Mermaid Lagoon on yksi Disneyn ihastuttavimpia 2000-luvun elämystekeleitä. Toisin kuin esimerkiksi teema-alueet Toy Story Playland (Pariisin Walt Disney Studios -puistossa) ja "a bugs land" (Disney California Adventure -puistossa), valtaosa Mermaid Lagoonin laitteista löytyy elämyksellisesti lavastetusta sisähallista, joka käyttää nimeä Triton’s Kingdom. (Kaikki Mermaid Lagoonin elämyskohteet ja -laitteet on listattu alempana tällä sivulla!).

Aaltoilevan tehostevalaistuksen sekä ultraviolettivalaistuksen ja pirteiden fosforivärien avulla Triton’s Kingdom -sisähalliin on luotu mielikuvituksellinen syvänmeren tunnelma, joka lumoaa kaikki lapsenmieliset sekä aitoa "virtuaalitaikaa" kaipaavat asiakkaat. Vaikka halli on periaatteessa pimeä, on värejä ja valoa sekä iloista musiikkia niin paljon, ettei pelkääminen tule ensimmäisenä mieleen.

Mermaid Lagoonin ulkoaluetta hallitsee mielikuvituksellinen fasadi, joka perustuu Pieni Merenneito -elokuvassa nähtyyn merenkuningas Tritonin palatsiin. Varsinkin illalla auringon laskettua tämä maamerkki on lukuisine kimaltavine, koralliriuttamaisine yksityiskohtineen taianomaisempi kuin Disneyland-puistojen satulinnat (Sleeping Beauty Castle, Cinderella Castle ja Le Château de la Belle au Bois Dormant). Vaikka Mermaid Lagoon on pienten lasten suosikki, on ulkoalue myös yllättävän rauhallinen. Fasadin edustalla, Triton’s Kingdomin sisäänkäyntiä vastapäätä, voikin illan tullen istahtaa ja viettää oman satuhetken kuunnellen alueen tyylikästä instrumentaalimusiikkisarjaa ja nauttia vaihtuvien värien, elävän veden ja iloisten muotojen harmoniasta. Veden rauhallisen lotinan seassa kuuluva musiikki – puhumattakaan merenneito Arielin sekä hänen ystäviensä pronssipatsaista – saattavat tuoda mieleen alkuperäisen Snow White Grotton vesiputouksineen ja toivomuskaivoineen (Kalifornian Disneylandissa).

Mermaid Lagoonin alkuperäisestä ulkoaluemusiikista vastasi elokuvasäveltäjä John Debney (jonka muihin Disney-puistoteoksiin kuuluvat muun muassa Disneyland Paris -puiston loistavan hyytävä Phantom Manor). Moninkertaisen Oscar-voittaja Alan Menkenin Pieni Merenneito -elokuvan suosikkimelodiat ("Part of Your World" ja "Under the Sea") muodostavat tietenkin Mermaid Lagoonin musiikillisen selkärangan, mutta ilman John Debneyn tyylikkäitä sovituksia ja lisäsävellyksiä ei ulkoaluemusiikki kuulostaisi läheskään niin hurmaavan elegantilta. Musiikki on toteutettu osittain syntetisaattoreilla, osittain elävällä orkesterilla. Ulkoaluemusiikin lisäksi useilla Mermaid Lagoonin huvilaitteilla, elämyksillä, ravintolalla ja puodeilla on omat teemamusiikkinsa.

Mermaid Lagoon on siis visuaalisesti, musiikillisesti sekä elämyksellisesti yhtä juhlaa kaikille, jotka rakastavat Disneyn Pieni Merenneito -piirroselokuvaa sekä Disney-puistojen lumoavaa "virtuaalitaikaa".

Mermaid Lagoon
elämyskohteet ja -laitteet

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaiden tulee olla
vähintään 16-vuotiaan huoltajan valvonnassa
(
Tokyo DisneySea -puiston yleisohje).

Virallinen varoitus:
*(tähdellä merkityt elämyslaitteet)
Kaikkien asiakkaiden on pystyttävä
istumaan vakaassa asennossa ja ryhdissä
vaunun liikkuessa; lapsia ei saa
pitää sylissä ajelun aikana
.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka kaikki Mermaid Lagoonin huvilaitteet ovat periaatteessa koko perheelle sopivia leppoisia elämyksiä, ne kuitenkin sisältävät pyörimisliikettä, korkeusvaihteluita ja/tai äkkinäisiä liikkeitä.

Jumpin Jellyfish*
("hyppivät meduusat")
Sijainti: Mermaid Lagoonin sisähalli.
Elämystyyppi: Torni-pudotuslaite.
Ei pituusrajaa.
Vaunuissa on yhteinen
syliin laskeutuva turvapuomi
.

2 henkilöä per vaunu.
Ajelun kesto: 1 minuutti.
Sukulaiselämykset:
Jumpin
’ Jellyfish
(Disney California Adventure)
Toy Soldiers Parachute Drop
(Walt Disney Studios, Paris)
(Hong Kong Disneyland)

Uskomattomissa sateenkaariväreissä hehkuvat meduusat nousevat korkealle sisähallin kattoon, lähelle "meren pintaa" ja leijailevat hyvin rauhallisesti takaisin alas, "meren pohjalle". Hassunhauskat meduusat aloittivat hyppelynsä Disney California Adventure -puistossa helmikuussa 2001 ja vasta seitsemän kuukautta myöhemmin Tokion merenneitolaguunissa. Vaikka Kalifornian alkuperäisversio nousee korkeammalle ja leijailee alas aavistuksen nopeammin, kalpenee se teemoitukseltaan Tokion hypnoottisesti hehkuvien meduusoiden ja hurmaavien lisäsomistusten rinnalla. Syystä tai toisesta tässä Tokion versiossa ei ole myöskään pituusrajoitusta. Pariisin ja Hong Kongin Toy Story -alueiden Toy Soldiers Parachute Drop -laskuvarjotorni on huomattavasti hurjempi versio samasta peruslaitteesta.

Blowfish Balloon Race*
("ilmapallokalojen kisa")
Sijainti: Mermaid Lagoonin sisähalli.
Elämystyyppi: Pilvenpyörä.
Ei pituusrajaa.
4 henkilöä per vaunu.
Vaunuissa on yhteinen
syliin laskeutuva turvapuomi
.

Ajelun kesto: 1 min 30 sek.

Sukulaiselämys: Fliks Flyers
(Disney California Adventure)

Iloisen väriset pallokalat nousevat loivasti ilmaan ja pyörivät ympyrää hieman Disneyland-puistojen Dumbo the Flying Elephant -ajelun tavoin, mutta näiden "pallokalavaunujen" korkeutta ei voi kuitenkaan säädellä itse. Blowfish Balloon Race -elämyslaite on suloisen pieni versio (muun muassa Linnanmäen ja Tykkimäen huvipuistoissa nähdystä) Pilvenpyörä-huvilaitteesta. Disneyn elämyskronikassa Blowfish Balloon Race oli Fliks Flyers -laitteen edeltäjä. Viimeksimainittu saapui Kalifornian Disney California Adventure -puistoon lokakuussa 2002 avautuneen ötökkä-teemoitetun "a bugs land" -lastenalueen mukana.

The Whirlpool*
( " p y ö r r e " )
Sijainti: Mermaid Lagoonin sisähalli.
Elämystyyppi: Demolition Derby.
Ei pituusrajaa.
4 henkilöä per vaunu.
Ei turvapuomia / turvavyötä.
Ajelun kesto: 1 min 30 sek.

Sukulaiselämykset:
Francis Ladybug Boogie
(Disney California Adventure)

Cars Quatre Roues Rallye
(Walt Disney Studios, Paris)

Maters Junkyard Jamboree
(Disney California Adventure)

Vaikka tämä Disneyland-puistojen "teekuppi"-ajelua muistuttava laite näyttääkin tylsältä ulkoapäin, on se oikeasti huimasti hauskempi sisältäpäin koettuna. Iloisen "pyörteen" merihaura / rakkolevä -teemoitetut vaunut eivät pelkästään pyöri, vaan kulkevat kahdeksikon muotoista rataa, joka antaa vahvan vaikutelman "uhkaavista" yhteentörmäyksistä. Pohjimmiltaan kyseessä on huvipuistolaitevalmistaja Zamperlan Demolition Derby -huvilaite, jota Walt Disney Imagineering on teemoittanut The Whirlpoolin jälkeen sekä ötököille että Cars-elokuvan autoille.

Ariels Playground
("Arielin leikkipuisto")
Sijainti: Mermaid Lagoonin sisähalli.
Elämystyyppi: Kävely- ja puuhakohde.
Ei pituusrajaa.
KenNetin varoitus / suositus:

Vaikka tämän alueen lukuisille puuha- ja peuhapaikoille ei ole varsinaista ikärajaa, voivat jotkut alueet ja kävelyreitit olla tunnelmaltaan sekä äänitehosteiltaan pelottavampia kuin toiset.

"Arielin leikkipuisto" on kaikenikäisille sopiva läpikävelykohde ja peuhapaikka, jonka parhaimmat osuudet sisältävät vahvaa tunnelmaa ja hurmaavaa visuaalisuutta. Nuorille lapsille tarkoitetut osuudet sisältävät muun muassa kiipeilyä, pomppimista, mönkimistä, sekä hauskoja hyppiviä vesiä. Hyvän suunnittelun ja toteutuksen ansiosta Ariel’s Playgroundin kaikki osuudet voi halutessaan ohittaa. "Arielin leikkipuisto" käsittää muun muassa alueet:

Ariel’s Grotto
"Arielin luola/onkalo"

Tämä on Pieni Merenneito -elokuvasta muistettava salainen luola, jonne Ariel on kerännyt huiman määrän ihmistavaraa. Luolan keskellä seisoo prinssi Erikin komea patsas. Nuuskupillejä ja tingeliharavoita taatusti löytyy. Luolan yksityiskohtia ihastellessa voisi viettää kokonaisen iltapäivän.
Ilmeisesti pelkästään syntetisaattoreilla toteutetusta hurmaavasta musiikkitaustasta vastasi Ben Herrington, sovittaen Alan Menkenin alkuperäissävelmästä "Part of Your World" onkalon tunnelmaa täydentävän musiikkisarjan.

Kelp Forest
"merihaura / rakkolevä -metsä"

Pienimuotoinen sokkelo, jonka alueelta löytyy myös kalastajanverkoiksi teemoitettuja kiipeilypaikkoja sekä "riippusiltoja". Syntetisaattoreilla toteutetusta musiikkitaustasta vastasi Ron Fish, sovittaen Alan Menkenin alkuperäissävelmistä "Fathoms Below" ja "Jig" pirteän, merihenkisen musiikkisarjan.

Galleon Graveyard
"kaljuunahautausmaa"

Uponneen laivan hylky, aarrekirstuja, synkempää tunnelmaa ja yksi kaiken yläpuolella "kelluva" suurikokoinen – mutta liikkumaton – hai. Naapurissa sijaitsee myös Cave of Shadows ("varjojen luola"), jossa voi pelleillä varjokuvilla. Taustamusiikissa John Debney yhdisteli syntetisaattoreita, suurta kuoroa ja elävää orkesteria surumieliseen ja vahvahkosti pahaenteiseen musiikkisarjaan, joka perustuu Alan Menkenin alkuperäissävelmään "Fathoms Below".

Ursulas Dungeon
"Ursulan vankityrmä / kammio"

Merihirviön luurangon suuhun kävelemällä löydät Mermaid Lagoonin jännittävimmän paikan. Merennoita Ursulan kammioissa ei oikeasti ole mitään pelättävää, vaikka tunnelma saattaa tuoda mieleen läpikäveltävän kummitustalon. Kävelyreitti ei sisällä minkäänlaisia säikäytyksiä – lukuunottamatta ehkä Ursulaa joka ilmestyy kuin tyhjästä peilinsä heijastukseen. Syntetisaattoreilla toteutetusta musiikkitaustasta vastasi Ron Fish, sovittaen Alan Menkenin alkuperäissävelmistä "Poor Unfortunate Souls
" ja "Flotsam and Jetsam" jännittävän sekä kujeilevan musiikkisarjan, jonka hyytävimpiin osuuksiin kuuluu jylhät urut.

Mermaid Lagoon Theater
“Under the Sea” featuring Ariel
("merenneitolaguunin teatteri:
'Aalloissa siis' Arielin kanssa")

Sijainti: Mermaid Lagoonin sisähalli.
Elämystyyppi: Elävä esitys,
huimaa akrobatiaa, "nukketeatteria",
fosforitaikaa, hyvän mielen musiikki-iloittelu.
Selkänojallisin istuimin varustettu
pyöreä teatteri, johon
mahtuu
700 henkilöä
yhdellä kerralla.
Esityksen kesto: 14 minuuttia.

Mermaid Lagoon Theater -teatterin “Under the Sea” featuring Ariel -show on yksi Disney-puistojen piristävimpiä elävien esiintyjien tarjoamia elämyksiä. Teatterin sisäänkäynti on lavastettu uponneeksi laivaksi. Lue lisää!

Flounders
Flying Fish Coaster
*
("Pärskyn lentokalavuokkari")
Sijainti: Mermaid Lagoonin ulkoalue.
Elämystyyppi: Koko perheen vuoristorata.
M
inimipituusraja: 90 senttimetriä.
Huomio: Ei sovi alle 3-vuotiaille.
2 henkilöä per vaunu.
Rinnakkain istuvilla on yhteinen
syliin laskeutuva turvapuomi

jonka alle isokokoisimmat ihmiset
eivät välttämättä mahdu
!

Ajelun kesto: 1 minuutti.

Sukulaiselämykset mm:
Gadget
s Go Coaster
(Disneyland, California)
The Barnstormer
(Magic Kingdom,
Walt Disney World)

Teräsputkirata Flounders Flying Fish Coaster on samankaltainen Disneyn Gadgets Go Coaster -ratojen kanssa, mutta teemoitukseltaan ehkä aavistuksen verran tyylikkäämpi. Lue lisää!

Scuttles Scooters*
("Joonaksen skootterit")
Sijainti: Mermaid Lagoonin ulkoalue.
Elämystyyppi: Dragon / Music Express.
Ei pituusrajaa.
2 henkilöä per vaunu.
Vaunuissa on yhteinen
syliin laskeutuva turvapuomi
.
Ajelun kesto: 1 min 30 sek.

Sukulaiselämykset:
Slinky Dog Zigzag Spin
(Walt Disney Studios, Paris)
(Hong Kong Disneyland)

Lokki Joonaksen (eli Scuttlen) katsellessa viereltä iloiset erakkorapuvaunut pyörivät piirissä John Debneyn säveltämän calypso-musiikin tahdissa. Vaikka kyseessä on periaatteessa normaalihuvipuistoista tuttu Dragon (tai Music Express) -vauhtilaite, on tämän Disney-version vauhti rauhallisempi, mutta liike sitäkin yllätyksellisempi: vaunut nimittäin vaihtavat suuntaansa ajelun aikana, pyörähtämällä toiseen suuntaan! Pariisin Walt Disney Studios -puistoon rakennettiin myöhemmin hiukan hurjempi versio tästä laitteesta nimellä Slinky Dog Zigzag Spin.

Ariels Greeting Grotto
("Arielin tapaamisluola")
Sijainti: Mermaid Lagoonin ulkoalue.
Elämystyyppi: Hahmotapaaminen.
Ei pituus- eikä ikärajaa.

Tapaaminen elävän Ariel-esiintyjän (Pienen Merenneidon) kanssa. Huomaathan, että hahmotapaamisesta otetun valokuvan lunastus on erikseen maksullista!

TÄRKEÄÄ:
Ethän sekoita tätä Mermaid Lagoonin ulkoalueelta löytyvää Ariel’s Greeting Grotto -tapaamisluolaa sisähallin Ariel’s Playground -alueelta löytyvään Ariel's Grotto -luolaan! (Samankaltaiset nimet voivat sekoittaa).
Huippusesonkeina tapaamisluolan sisäänkäynti voidaan sulkea normaaliaikataulua aiemmin. Tarkista aukioloajat TDR:n virallisen sivuston kautta, tai viimeistään paikan päällä, esim. "Today" -informaatiolappusesta!

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*