KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Joulukuun 13, 2012

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Matterhorn Bobsleds

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Disneyland,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Matterhornin kaksoiskelkat"

Yleisesti käytetyt
lyhennelmät virallisesta nimestä:

Matterhorn (ride)

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Kesäkuu 1959 (DL)

Merkittävät parannukset:
Vuosina 1978 ja 2012

Elämystyyppi: Vuoristorata
alppiteemoituksella. Sisältää
dark ride
-tyylisiä pikkuosuuksia.
Maailman ensimmäinen teräsputkirata,
kahdella hieman erilaisella radalla
(Fantasyland ja Tomorrowland -radat).

Istuimet ja vaunu:
Matkustajat istuvat peräkkäin,
eivät rinnakkain! Yhteen vaunuun mahtuu
istumaan yhteensä 3 henkilöä.
Selkänojalliset istuimet.
Jokaisella matkustajalla on oma
turvavyö (vyötärön yli).
Kulkuneuvoyhdistelmä kytkee kaksi
vaunua yhteen, joten yhdistelmään
mahtuu kerralla 6 henkilöä.

Ajelun kesto:
(Tomorrowland -rata)
Noin 2 minuuttia
(Fantasyland -rata)
Noin 2 minuuttia 20 sekuntia

Pituusrajoitus:
107 senttimetriä

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Kohdetta ei suositella niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka Matterhorn Bobsleds -elämys ei ole vauhdiltaan erityisen hurja (n. 40km/h), ajelu sisältää äkkinäisiä liikkeitä, tiukkoja kaarteita ja yllättäviä pikkupudotuksia. Useiden vieraiden mielestä Matterhorn Bobsleds on nykyään rajumpi kuin puiston 2005 uusittu Space Mountain.
Ajelu sisältää myös pimeitä osuuksia sekä muutaman kerran yhtäkkisesti ilmestyvän karjuvan lumimiehen. KenNetillä ei ole erityisen märkiä kokemuksia ajelun lopussa koettavasta vesiosuudesta; kyseessä ei siis ole märäksi kasteleva vesilaite, mutta jokunen vesipisara saattaa toki päällesi roiskua ajelun lopussa. Huomaa, että hiljaisempina kausina saattaa olla käytössä vain yksi elämyksen kahdesta radasta! Tätä elämyslaitetta ei myöskään ajeta tietyissä sääolosuhteissa (esim. rankkasateella, kovassa tuulessa tai ukonilmalla).

Sukulaiselämykset:
(alkuperäinen rata- ja vaunutekniikka)
Space Mountain (WDW)

Katso myös:
Space Mountain
Big Thunder Mountain
Splash Mountain
Expedition Everest

Matterhorn Bobsleds
Elämyksen historia
ja esittely

Disneyn "vuori"-vuoristoradoista Matterhorn Bobsleds on se ihka ensimmäinen. Se avattiin vuonna 1959 ja oli maailman ensimmäinen teräsputkivuoristorata. Se sisälsi ja sisältää edelleenkaksi hiukan erilaista rataa, joille jonotetaan erikseen. Kuten matkustajien pieni vähimmäispituusrajakin osoittaa, liian hurjaksi tätä vuoristorataa ei voi luonnehtia; noin 40km/h tuntinopeudella kulkevan ajelun hurjuus perustuu enemmänkin "pakkoperspektiiveillä" luotuihin kapeisiin tunneleihin ja yllättäviin pikkupudotuksiin. Ajelun loppuhuipentumana vaunu molskahtaa pikkuiseen lammikkoonjoka kuitenkin ensisijaisesti suunniteltiin toimimaan tehokkaana jarrutuksena vaunun vauhdille.

Kun Disneylandia rakennettiin vuonna 1954, tulevan Matterhornin tontille kasattiin mm. linnan vallihaudan kaivamisprojektista syntynyttä irtomaata. Walt Disney päätti jättää 6-metrisen kukkulan paikalleen lisäämällä sen päälle puita, pensaita ja penkkejä. Kyseisestä rakastavaisten suosimasta piknik-alueesta (jota kutsuttiin "Holiday Hill" -nimellä, mutta vitsikkäämmin myös "Lookout Mountain") ei kuitenkaan tullut Disneylandin pysyvää nähtävyyttä, sillä jo kesäkuussa 1956 sen kohdalle nousi puiston Skyway -"köysiradan" keskeinen pylväs. Köysirata toi Walt-sedän mieleen ilmeisesti talvisia ajatuksia, sillä hän ilmoitti haluavansa kukkulalle tekolumessa kulkevan kelkkaradan. Onneksi hän antoi ajatuksen kypsyä paremmaksi. Vuonna 1958, samaan aikaan kun Disneyn studio kuvasi Sveitsin Matterhorn-vuoresta kertovaa elokuvaa Third Man on the Mountain (julkaistiin 1959), Walt-setä lomaili Sveitsissä ja rakastui itsekin kyseiseen komeaan vuoreen.

Niinpä Walt päätti tuoda vuoren satupuistoonsaja hiekkakukkulan piknik-alue sai väistyä sen tieltä. Yksi hyvä syy Disneylandin Matterhornin rakentamiselle oli se että vuori tuli piilottamaan Skyway-köysiradan ruman, keskeisen pylvään. Disneylandiin vuori rakennettiin 1/100 mittakaavassa, jolloin sen korkeudeksi tuli runsaat 44 metriä (joka vastaa noin 14-kerroksista taloa). Tämän pienois-Matterhornin mahtipontisuutta lisäsi sen pikkuriikkiseksi jäävä 20-metrinen naapuri, Sleeping Beauty Castle. Vuorelle luotiin lisäkorkeutta myös "pakkoperspektiiveillä"; muun muassa puut ja pensaat ovat maan pinnalla normaalin kokoisia, mutta pienentyvät sitä mukaa, mitä ylempänä vuoren rinteillä ne sijaitsevat.

Vaikka vuoren huippu pyrittiin luomaan aidon Matterhorn-vuoren mukaisesti, ihan tarkaksi kopioksi Disneylandin Matterhornia ei voi sanoa. Fantasylandista Tomorrowlandiin kulkevan köysiradan sekä vuoren rinteillä ja sisuksissa hurjastelevan radan takia tekovuoresta tuli nimittäin sveitsiläistä reikäjuustoa muistuttava tekele. Valtaosa vuoren rei'istä muurattiin umpeen vasta vuonna 1994, kun Skyway-köysiradasta lopulta luovuttiin.

Vaikka ulkopuolelta Disneylandin Matterhorn näytti erityisen komealta jo vuonna 1959, sisäpuolelta se oli tuolloin vielä kovin ontto. Vuoren sisälle rakennettujen kahden vuoristoradan teräksiset rakenteet olivat helposti nähtävissä jopa köysiradan vaunuista. Alkuperäisradat rakensi vuoristoratayhtiö Arrow Dynamics, mutta suunnittelu oli pitkälti WED Enterprisesin (nykyisen Walt Disney Imagineeringin) käsialaa. Kumpikin rata käytti samaa nostomäkeä, jonka huippu ei suinkaan kohonnut "fasadivuoren" huipulle asti. Noin kolmasosa vuoren huipulta sisälsi muun muassa puolikkaan koripallokentän, joka toimi vuoren seinämillä joskus nähtävien ammattikiipeilijöiden taukopaikkana.

Vuonna 1978, alkuperäisen Walt Disney Worldin Space Mountainin avautumisen jälkeen Matterhorn Bobsledsin kokonaiselämystä parannettiin merkittävästi. Disneyn elämyssuunnittelijat jakoivat onton vuoren pienempiin, tyylikkäästi lavastettuihin luolastoihin, joissa vuorikristallit ja jäähileet kimalsivat parhaaseen dark ride -tyyliin. Myös vaunut vaihdettiin tyylikkäämpiin. Erityisesti Fantasylandin alueelle vuoren uumenista kaikuvat möreät rääkäisyt saivat selityksensä vuoren pimeimmissä luolastoissa, joissa näyttäytyi kauhea lumimies (Abominable Snowman). Vaatimattomista liikkeistään huolimatta tämä ihmisen kokoinen nukkefiguuri on edelleen yksi Disneyn säpsähdyttävimmistä luomuksista punaisine silmineen ja suurine kourineen. Se tunnetaan tuttavallisemmin nimellä Harold.

Matterhorn Bobsleds laskettiin avautumisensa jälkeen pitkän aikaa puiston Tomorrowland-alueen kohteisiin kuuluvaksi, mutta lopulta 1970-luvun alkupuolella kohteen mielikuvituksellisuus voitti ja sen viralliseksi sijainniksi määriteltiin Fantasyland. Kokonaiselämykseen kuuluu tietenkin oleellisena osana iloinen jodlaus- ja polka-painotteinen sveitsiläismusiikki.

Talvella 2012 Matterhorn Bobsleds remontoitiin perusteellisesti ja avattiin entistä parempana ja turvallisempana versiona saman vuoden kesäkuussa. Vaunun matkustajakapasiteetti vähentyi yhdellä, sillä sylikkäin istumisesta luovuttiin (joka aikoinaan mahdollisti neljän ihmisen mahtumisen yhteen vaunuun). Nykyiseen vaunuun mahtuu vain kolme ihmistä, mutta nyt jokaisella matkustajalla on mukavuutta parantava ja turvallisuutta edistävä selkänoja. Pitkään voimassa ollut pituusrajoitus (89 senttimetriä) nousi 107 senttimetriin, joten elämyksen vauhtia tai hurjuutta lienee lisätty aavistuksen verran. Virallisten lähteiden mukaan radan nykyinen huippukohta on vuoren sisuksissa runsaan 24 metrin korkeudessa.

Nykyisessäkin Matterhorn Bobsleds -elämyksessä Tomorrowlandin puoleinen jonotusalue vie radalle, joka on hiukan nopeampi mutta myös kestoltaan lyhyempi (kokonaispituudeltaan noin 620 metriä). Fantasylandin puoleinen jonotus vie hiukan pidemmälle radalle (kokonaispituudeltaan noin 650 metriä) joka tarjoaa myös jyrkemmät kaarteet. Kuten kaikki aidot vuoristoradat, myös Matterhorn Bobsleds perustui alunperin painovoimaan kaltevalla, alaspäin vievällä radalla. Vain nostomäki toimi sähköllä. Kuitenkin jo alkuvuosinaan Matterhornin kahdelle radalle lisättiin sähköllä toimivia "vauhdin tasaajia", jotka pitivät vaunut vauhdissa painovoimasta välittämättäja joissain kohdissa jarruttivat tarkoituksellisesti. Parannettu 2012 elämys käyttää todennäköisesti edelleen samankaltaista "vauhdin tasausta".

Suurremontin 2012 yhteydessä Matterhorn sai pohjoispuolelleen (Fantasylandiin näkyvälle seinämälleen) entistäkin lumisemman peitteen, joka kiiltelee auringonvalossa normaalia lunta taianomaisemmalla tavalla. "Fasadivuoren" kuoreen kiinnitettiin nimittäin lukematon määrä lasihelmiä. Matterhornin olemassaolo otettiin Fantasylandin Storybook Land Canal Boats -elämyskohteessa erittäin tyylikkäästi huomioon, sillä jättimäinen vuori sulautuu veneajelun aikana nähtäviin pienoisalppeihin täysin saumattomasti tietystä perspektiivistä nähtynä. (Katso Storybook Land Canal Boats!).

Matterhorn Bobsledsin kaksirataista ideaa hyödynnettiin myöhemmin Space Mountain -vuoristoradan luomistyössä. Lumimiehestään ja lumisista rinteistään huolimatta Matterhorn-elämystä EI pidä sekoittaa Walt Disney Worldin Animal Kingdom -puiston huimasti vauhdikkaampaan sekä teknisesti häikäisevämpään Expedition Everest -elämykseen.

Lisää kuvia
Matterhorn Bobsleds
-elämyksestä:
http://davelandweb.com/disneyland

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot - Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

Disneyn Virallinen Teemapuistosivusto
(Disney's Official Theme Park Site)
Sisältää linkit kaikkiin viiteen olemassaolevaan Disneyn lomakeskukseen - Kalifornia, Florida, Tokyo, Paris ja Hong Kong. Vain englanniksi.

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

KenNetin "Disney Teemapuistot" Logo
Alkuperäisvalokuva / Original photo
Disneyland Paris
by Pia Lindström
Original drawing by Kenneth Sundberg

Kaikki muu alkuperäistaide & valokuvat © Disney
(paitsi ne joissa toisin mainittu)

All original art & photos © Disney
(except where otherwise indicated)

PERUSLÄHTEET /
PRINCIPAL SOURCES
Informaatio & kuvat / Information & photos

Happy Hills Way Happy Hoppies Test & Travel Group
The Official Disney Park Websites
Disney theme park guidebooks & maps
Katherine & Richard Greene:
The Man Behind the Magic - The Story
of Walt Disney (Viking Penguin /
Penguin Books USA Inc, 1991)

Christopher Finch: The Art of Walt Disney
(Harry N. Abrams, Inc. New York, 1983)
Randy Bright: Disneyland - Inside Story
(Harry N. Abrams, Inc. New York /
Times Mirror Books, 1987)

Die Filme von Walt Disney - Die Zauberwelt des
Zeichentricks (Cinema / Kino Verlag GmbH, 1988)
The Imagineers: Walt Disney Imagineering
(Hyperion / Welcome Enterprises Inc, 1996)

Alain Littaye & Didier Ghez:
Disneyland Paris - From Sketch to Reality
(Nouveau Millénaire Éditions, 2002)
The Imagineers: The Imagineering Field Guide to the
Magic Kingdom at Walt Disney World
(Disney Editions, 2005)

Jeff Kurtti: Walt Disney's Imagineering Legends
and the Genesis of the Disney Theme Park
(Disney Editions, 2008)
The Imagineers: Walt Disney Imagineering
- A Behind the Dreams Look at Making
MORE Magic Real (Disney Editions /
Welcome Enterprises Inc, 2010)

David Koenig: Mouse Tales
(Bonaventure Press, 1994 / 2006)
David Koenig: More Mouse Tales
(Bonaventure Press, 1999 / 2002)

David Koenig: Mouse Under Glass - Secrets
of Disney Animation and Theme Parks
(Bonaventure Press, 1997 / 2001)
David Koenig: Realityland -
True-Life Adventures at Walt Disney World
(Bonaventure Press, 2007)

Steve Birnbaum: Walt Disney World
- The Official Guide (1986)
Steve Birnbaum: Walt Disney World
- The Official Guide (1991)

Birnbaum's Disneyland - The Official Guide (1997)
The StoryboarD/The Art of Laughter magazine
(various issues / Laughter Publications, Inc.)

The E-Ticket Magazine (various issues)
(Jack E. Janzen & Leon J. Janzen)
Tim Hollis & Greg Ehrbar: Mouse Tracks
- The Story of Walt Disney Records
(2006, The University Press of Mississippi)

David Tietyen: The Musical World of Walt Disney
(Hal Leonard Publishing Corp, 1990)
Disney, Aku & minä: Markku Kivekäs muistelee
(2007, Pekka Tuliara / Sanoma Magazines)

Aku Ankka -lehden "Oma Nurkka"
(Sanoma Osakeyhtiö / Sanoma Magazines)
Wikipedia.org / You Tube
wdwinfo.com / answers.com
Darkride and Funhouse Enthusiasts
(www.dafe.org)

Laff in the Dark (www.laffinthedark.com)
Nick Laister (www.joylandbooks.com)
Dr Vanessa Toulmin: Fairground Shows
(NFA Website, 1997)
Suomen Huvipuistoseuran foorumi
(http://huvipuistoseura.org/forum)

www.MovieMusic.com messageboards
Kentsu Pictures Video Archives
and Kenneth Sundberg

Omakohtaiset kokemukset kerätty
vuosien 1982-2012 aikana

_____________________________

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

_____________________________