KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Joulukuun 14, 2013

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

The Many Adventures
of Winnie-the-Pooh

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Magic Kingdom
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Fantasyland -alue

Disneyland
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Critter Country -alue

Hong Kong Disneyland
Hong Kong Disneyland Resort, Kiina,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Nalle Puhin monet seikkailut"

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Kesäkuu 1999 (WDW)
Huhtikuu 2003 (DL)
Syyskuu 2005 (HKDL)

Elämystyyppi:
Dark ride
erikoisilla
vaunuilla jotka pomppivat
ja keinuvat.

Istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2-3 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet. Rinnakkain
istuvilla yhteinen turvapuomi.
Yhteen vaunuun mahtuu istumaan
yhteensä 4-6 henkilöä.

Ajelun kesto:
Noin 3 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Toisin kuin dark ridet yleensä, Disneyn The Many Adventures of Winnie the Pooh -ajelut ovat poikkeuksellisen valoisia. Vaunun epätavallinen liikkuminen (keinuminen ja pomppiminen) ei ole erityisen hurjaa, mutta voi tehdä ajelun sopimattomaksi matkapahoinvoinnista kärsiville. Yhtä ukkosen jyrähdystä, hetkellistä salamointia sekä möhköfanttien ja tärppien osuuden hämäryyttä
lukuunottamatta nämä ajelut ovat erittäin lapsiystävällisiä ja hauskoja.

Sukulaiselämykset:
Pooh’s Hunny Hunt

Katso myös:
“it’s a small world”
Peter Pan’s Flight
Roger Rabbit’s Car Toon Spin
Mr. Toad’s Wild Ride
Alice in Wonderland

The Many Adventures of Winnie the Pooh
Elämyksen historia
ja
perusesittely

Pitkien Disney-klassikoiden sarjaan nykyään virallisesti kuuluva Nalle Puh (The Many Adventures of Winnie the Pooh, 1977) koostuu oikeasti kolmesta erillisestä lyhytpiirretystä jotka Disney-studio tuotti A. A. Milnen alkuperäiskirjoihin perustuen: Nalle Puh ja hunajapuu (Winnie the Pooh and the Honey Tree, 1966), Nalle Puh ja tuulinen päivä (Winnie the Pooh and the Blustery Day, 1968) ja Nalle Puh ja Tiikeri (Winnie the Pooh and Tigger Too, 1974). Vuonna 1977 Disney-studio yhdisti nämä kolme elokuvaa ja tuotti kokonaisuudelle tyylikkään loppujakson. Siitä lähtien tämä pitkä Nalle Puh -elokuva on ollut yksi Disneyn rakastetuimpia teoksia. Ei siis ihme että kun Walt Disney Worldin Magic Kingdom -puiston Fantasylandiin kaivattiin 1990-luvulla piristystä, päädyttiin Nalle Puhiin.

Nalle Puh oli WED Enterprisesin elämyssuunnittelijoiden (nykyään Walt Disney Imagineeringin) mielessä jo 1970-luvun loppupuolella, kun Kalifornian Disneylandin Fantasyland-alueen suurta 1983 remonttia valmisteltiin. Pinocchio-teemoitettu dark ride kuitenkin valittiin Fantasyland-alueen uutuudeksi. Seuraavaksi Nalle Puh -ajelua harkittiin Disneylandiin rakennettavalle Mickeys Toontown -alueelle, mutta tässä tapauksessa päädyttiinkin hurjasti pyörivään Roger Rabbit’s Car Toon Spin -darkkikseen.

1990-luvun alkupuolella Nalle Puh -hahmojen tuotteistus osoittautui Disney-yhtiölle todelliseksi kultakaivokseksi. Veneajeluksi suunniteltu Nalle Puh -elämys haluttiin edelleen rakentaa ensimmäiseksi Kalifornian Disneylandiin, mutta sille ei vain löytynyt tilaa. Veneiksi suunniteltiin aluksi hunajapurnukoita ja myöhemmin jopa ylösalaisin seilaavia sateenvarjoja. Lopulta veneajeluideasta luovuttiin ja Puh-seikkailua päädyttiin suunnittelemaan Floridan Walt Disney Worldin (WDW) Magic Kingdomiin. Floridan puiston kaksiratainen mammuttidarkkis Mr. Toad’s Wild Ride suljettiin syyskuussa 1998 ja sen tiloihin rakennettiin Disney-puistojen ihkaensimmäinen Nalle Puh -ajelu The Many Adventures of Winnie the Pooh, joka avautui kesäkuussa 1999.

Vaikka Mr. Toad -darkkiksen yksiratainen alkuperäisversio löytyy edelleen Kalifornian Disneylandista, ainutlaatuisen WDW-version fanit ovat siitä lähtien vihanneet Nalle Puh -ajelua yli kaiken. Tämä viha on purkautunut internetissä ylimitoitettuna vähättelynä jota sekä WDW:n Nalle Puh -ajelu että sen vuonna 2003 avautunut Disneyland-vastine ovat osakseen saaneet. Kyseessä ei ole missään tapauksessa "halvannäköinen" eikä edes halvalla tehty tusinadarkkis, vaikka lukemattomat internet-lähteet niin väittävät.

On kuitenkin totta että Japanin Tokyo Disneyland -puistoon Oriental Land Companyn ruhtinaallisella rahoituksella tuotettu Pooh’s Hunny Hunt on Disneyn Nalle Puh -ajeluista visuaalisesti häikäisevin sekä elämyksellisin – vaikka sen sisältö on paljolti samanlainen kuin The Many Adventures of Winnie the Pooh -ajeluissa. Tokion darkkista, joka avautui runsas vuosi alkuperäisen WDW-version jälkeen, ylistetään kiskottoman LPS-tekniikkansa takia yhtä ylimitoitetusti kuin WDW:n versiota vähätellään.

Toisin kuin dark ridet yleensä, Disneyn kaikki Nalle Puh -ajelut ovat poikkeuksellisen valoisia. Jokainen ajelu sisältää ukkosen jyrähdyksen, hetkellistä salamointia sekä möhköfantteja ja tärppiä ("Heffalumps and Woozles") – mutta näistä huolimatta seikkailu on hyvin lapsiystävällinen ja positiivisiin tunteisiin vetoava. Erityisen viehättävä pikkukohtaus on Nalle Puhin nukahtaminen olohuoneessaan; satukarhun pyöreästä kehosta irtoaa läpinäkyvä "astraali-Puh" olohuoneen hävitessä avaruuden tähtimereen. Tämä kohtaus hyödyntää The Twilight Zone Tower of Terrorille luotua vaikuttavaa kuituoptista tehostetta sekä "Pepperin haamu" -heijastustekniikkaa. Kuulostaa ehkä pelottavalta, mutta kyseinen pikkukohtaus on ajelun lumoavimpia ja kauniimpia hetkiä!

Kaikkia Disneyn Nalle Puh -ajeluita yhdistää myös ihastuttava musiikki. Nalle Puh -elokuvien (1966/ 1968/ 1974) valloittavista alkuperäislauluista (muun muassa "Rumbly in My Tumbly", "Little Black Rain Cloud", "A Rather Blustery Day", "The Wonderful Thing About Tiggers", "Heffalumps and Woozles", "The Rain, Rain, Rain Came Down, Down, Down" ja "Winnie the Pooh") vastasivat Disneyn kuuluisin lauluntekijäduo Richard M. Sherman ja Robert B. Sherman. Kaikkien alkuperäiselokuvien sekä 1977 kooste-elokuvan taustamusiikin sävelsi maestro Norman D. "Buddy" Baker, joka on 1960-luvulta lähtien vastannut myös lukemattomien Disney-puistoelämyksien musiikkitaustoista. Buddy Baker palasi johtamaan The Many Adventures of Winnie the Pooh sekä Poohs Hunny Hunt -darkkisten musiikkiäänitykset.

The Many Adventures
of Winnie the Pooh

Magic Kingdom
Walt Disney World Resort

"Nalle Puhin monet seikkailut" korvasivat puiston Fantasyland-alueen darkkisklassikon Mr. Toads Wild Ride, jota monet fanit jäivät kaipaamaan. Kesäkuussa 1999 samassa rakennuksessa avattu Nalle Puhin monista seikkailuista kertova ajelu on kuitenkin ehdottomasti söpöin ja valloittavin Magic Kingdomin kaikista darkkiksista. Ajelu erottuu aurinkoiselta tunnelmaltaan oleellisesti puiston hämärässä koettavista dark rideista (mm. Peter Pan’s Flight ja Under the Sea: Journey of the Little Mermaid). Myös ajelun veikeä hunajapurnukkavaunu erottuu tekniikaltaan perinteisemmistä darkkisvaunuista; vaunu oikeasti pomppii Tikrun (Tiikerin) seurassa, ja kun Tuulisen Päivän tulva yllättää koko Puolen Hehtaarin Metsän, alkaa vaunukin kellua!

The Many Adventures of Winnie the Pooh -ajelun jonotusalue on somistettu hauskasti jättimäisen satukirjan sivuilla, joten jonottaessa ei pitäisi tulla tylsää. Jo alkuperäiset Nalle Puh -lyhytelokuvat hyödynsivät satukirjan sivuilla seikkailemista varsin unohtumattomin lopputuloksin.

Runsaat 3 minuuttia kestävän Nalle Puh -ajelun musiikkitaustoissa vilahtavat ainakin laulut "Winnie the Pooh, "A Rather Blustery Day", "The Wonderful Thing About Tiggers", "Heffalumps and Woozles" ja "The Rain, Rain, Rain Came Down, Down, Down" jotka olivat Richard M. Shermanin ja Robert B. Shermanin käsialaa. Kun säveltäjä-sovittaja-kapellimestari Buddy Baker alunperin orkestroi laulun "Heffalumps and Woozles" 1968 alkuperäisversion, Richard Sherman ehdotti outojen soittimien sekaan kazoota. Niinpä myös WDW:n The Many Adventures of Winnie the Pooh -ajelun "Heffalumps and Woozles"-versiossa kuullaan vallaton kazoo, jota päätyi soittamaan itse Richard Sherman!

The Many Adventures
of Winnie the Pooh

Disneyland
Disneyland Resort

Kalifornian Disneylandiin Nalle Puh -ajelua oltiin yritetty saada jo 1970-luvulta lähtien. Kun Walt Disney Worldin 1999 alkuperäisversioon perustuva "Nalle Puhin monet seikkailut" saatiin lopulta Kalifornian puistoon huhtikuussa 2003, ajelu korvasi 20 vuotta samalla paikalla seisseen Country Bear Playhouse -kohteen, jota monet "kantrikarhujen" kalifornialaisfanit jäivät kaipaamaan. (Alkuperäinen Country Bear Jamboree on kuitenkin edelleen pystyssä WDW:n Magic Kingdom -puistossa). Alunperin tämä Disneylandin teema-alue oli nimeltään Bear Country ("karhumaa"), mutta vuonna 1989 alue muuttui Critter Country -nimiseksi kaikkien karvaisten ja höyhenpukuisten olentojen kodiksi. Niinpä myös "nukkaa täynnä" oleva satukarhu Nalle Puh kelpuutettiin alueen asukiksi.

Lapsenmielisyydessään tämä Nalle Puhin seikkailuista kertova ajelu on söpöin ja valloittavin Disneylandin useista dark rideista, vaikka kohteella on vankka vastustajajoukkonsa. Kuten WDW:n alkuperäisversio, myös Disneylandin The Many Adventures of Winnie the Pooh -ajelu erottuu aurinkoiselta tunnelmaltaan oleellisesti hämärässä koettavista Fantasylandin dark ride -ajeluista (kuten Snow White’s Scary Adventures, Pinocchio’s Daring Journey ja Peter Pan’s Flight). Disneylandin Nalle Puh -ajelulla on vieläpä ainutlaatuinen ulkona koettava osuutensa, jota ei ole muissa versioissa. Sisällöltään ajelu on pitkälti samankaltainen kuin WDW-versio, muttei suinkaan täysin samanlainen.

The Many Adventures
of Winnie the Pooh

Hong Kong Disneyland
Hong Kong Disneyland Resort

Kiinan ensimmäinen Disneyland-puisto avautui Hong Kongissa syyskuussa 2005. Puiston Fantasyland-alueen ainoa dark ride oli tuolloin The Many Adventures of Winnie the Pooh, perustuen Walt Disney Worldin 1999 alkuperäisversioon. (Muun muassa “it’s a small world” -veneajelu saapui Hong Kongin Fantasylandiin vasta vuonna 2008).

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*