KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Joulukuun 8, 2013

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Electrical Water Pageant

Main Street Electrical Parade
Disneys Electrical Parade

Dreamlights –
Tokyo Disneyland Electrical Parade

La Parade Electrique de Nöel
(Christmas Electrical Light Parade)

SpectroMagic
Fantillusion
Light Magic

Alkuperäiselämys
Electrical Water Pageant
löytyy ainoastaan:
Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Seven Seas Lagoon -alue
(puiston ulkopuolella)

Main Street Electrical Parade
on hyvin liikkuvainen elämys,
siirtyen ajoittain puistosta toiseen.
Tällä hetkellä (joulu 2013)
paraati löytyy ainoastaan
Disney-puistosta:
Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
koko paraatireitti

Dreamlights –
Tokyo Disneyland Electrical Parade

löytyy ainoastaan Disney-puistosta:

Tokyo Disneyland,
Tokyo Disney Resort, Japani,
koko paraatireitti

Elämyksen vapaa suomennos:
("valoparaati")

Elämysluokka:
Klassikko

Electrical Water Pageant
e
nsimmäinen esitys:
Vuosi 1971 (WDW)

Main Street Electrical Parade
ensimmäinen esitys:
Vuosi 1972 (DL)
Vuosi 1977 (WDW)
Vuosi 1985 (TDL)
Vuosi 1992 (DLP)

Elämystyyppi:
Iltaparaati / iltaspektaakkeli

Istuimet: Ei ole.
Paraativäylän eturivissä saat
istua, mutta muualla joudut
seisomaan!

Paraatin kesto:
20-30 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Jos inhoat ihmistungosta, on erittäin suositeltavaa välttää puistojen paraatireittejä viimeistään puolta tuntia ennen paraatin alkua ja huomioida myös, että osa Fantasylandin kohteista sekä kulkuväylistä saatetaan sulkea paraatin ajaksi. Puiston eri osista toisiin siirtyminen paraatireitin läpi on AINA hankalaa! Parhaimmat katselupaikat katoavat kiiresesonkeina vähintään tunti ennen paraatia. Henkilökunnan ohjeita tulee ehdottomasti noudattaa, sillä heillä on kädet täynnä tekemistä pitää kulkuväylät auki. Yhdessäkään Disney-puistossa paraativäylää ei saa ylittää mistä tahansa paraatin aikana, vaan ainoastaan väylän ylittämiseen osoitetun suojatien ("Parade Crossing / Crossover") kohdalta henkilökunnan opastuksella. Ryntäämällä paraativäylälle muusta kohdasta saatat vaarantaa sekä oman henkesi että muun yleisön turvallisuuden, puhumattakaan esiintyjistä ja henkilökunnasta! Valoparaatien takia valot sammuvat laajalta alueelta. Huomaa myös, että valoparaatit voidaan joutua peruuttamaan huonon sään uhatessa!

H U O M I O !
P
araatit, "elävä viihde" ja ilotulitusspektaakkelit ovat Disney-puistojen muuttuvaisinta tarjontaa ja usein myös huippukausiin sidottuja. Puistokohtaisen tarjonnan löydät parhaiten puistojen virallisilta sivustoilta, yleensä otsikoiden "Entertainment" tai "Shows" alta. Virallisilta sivustoilta löydät myös esitysaikataulut, sekä tietoa sesongeista ja erikoistapahtumista!

Sukulaiselämykset:
(kts. historia!)

Katso myös:
Fantasy in the Sky
Fantasmic!

Electrical Water Pageant
Elämyksen historia
ja esittely

Toisin kuin yleensä luullaan, tämä vedessä seilaava "valokulkue" on legendaarisen Main Street Electrical Parade -valoparaatin edeltäjä eikä suinkaan sen jälkeläinen. Electrical Water Pageant aloitti esityksensä vain muutama viikko Walt Disney Worldin 1971 avautumisen jälkeen, lipuen juhlavasti Magic Kingdom -puiston edustalla sekä hotellialueella, Seven Seas Lagoonin ja Bay Laken vesissä. Tuhansista pikkuriikkisistä valolampuista koostuvat valokulkueen otukset sädehtivät pimeän järven pinnalla taianomaisemmin kuin maan pinnalla kulkeva valoparaati. Kulkueessa nähtiin – ja nähdään edelleen – erilaisia vesiolentoja kuten valaita, delfiinejä, mustekaloja, krokotiilejä, merihevosia ja iloinen lohikäärmekin!

Kulkueen kirjaimellisesti loistava kokonaisuus välkehti alunperin mukaansatempaavan "Baroque Hoedown" -melodian tahdissa, jonka sävelsivät syntetisaattorimusiikin pioneereihin lukeutuvat Jean-Jacques Perrey ja Gershon Kingsley jo vuonna 1967. Mutta koska sama melodia valittiin myös Main Street Electrical Paraden tunnussävelmäksi, se lopulta pudotettiin pois vedessä seilaavasta kulkueesta. Nykyään esitettävässä Electrical Water Pageantin versiossa kuullaan pieni kokoelma tuttua Disney-musiikkia Peter Panin "Never Smile at the Crocodile" -rallatuksesta aina Pienen Merenneidon melodioihin saakka.

Kyseinen valokulkue käyttää Grand Floridian Resort & Spa -hotellin sekä Magic Kingdom -puiston väliin jäävää kanavaa päästäkseen Seven Seas Lagooniin, jonka jälkeen valokulkue aloittaa varsinaisen (parhaimmillaan jopa yli 60 minuuttia kestävän) kierroksensa seilaamalla aina Bay Lake -järvelle asti.

T Ä R K E Ä Ä :
Vedessä välkehtivää Electrical Water Pageantia ei ole koskaan erityisemmin mainostettu Walt Disney Worldin nettisivuilla, sillä kyseessä on enemmänkin Magic Kingdom -alueen hotellivieraille tarkoitettu pienimuotoinen erikoiselämys. (Näihin hotelleihin kuuluvat
Contemporary Resort, Polynesian Resort, Grand Floridian Resort & Spa sekä kauempana, Bay Laken rannalla sijaitseva Disney’s Wilderness Lodge). Tottakai kuka tahansa puiston asiakas saa jäädä katsomaan Electrical Water Pageantia, mutta sen musiikkia ei välttämättä soiteta laguunialueella (vaan valituissa paikoissa alueen hotelleissa). Vaatimattomuutensa takia Electrical Water Pageant saatetaan esittää joka ilta, välittämättä sesongeista. KenNetti kuitenkin pyytää ensikertalaisia WDW:n matkaajia varautumaan siihen ettei kyseisestä vedessä liikkuvasta valokulkueesta näe vilaustakaan. Parhaimmat katselupaikat sekä esitysaikataulut kannattaa varmistaa hotellilta tai Magic Kingdom -puiston City Hallin asiakaspalvelusta! Mikäli Electrical Water Pageant esitetään hyvin myöhään, muista selvittää myös monorailin aikataulut!

Main Street Electrical Parade
Elämyksen historia,
esittely ja perintö

sekä
Disneys Electrical Parade,
Tokyo Disneyland Electrical Parade
,
La Parade Electrique de Nöel,
Dreamlights, Fantillusion,
SpectroMagic & Light Magic

Alkuperäinen Main Street Electrical Parade sai ensi-iltansa Kalifornian Disneylandissa kesällä 1972. Floridan Magic Kingdomiin se saapui vasta kesällä 1977. Paraatin perusidea oli sama kuin edeltäjällään Electrical Water Pageantilla; tuhansilla pikkuisilla valolampuilla koristellut näytöslavat ("floats") olivat muun muassa suuria Ihmemaan sieniä, Tuhkimon kurpitsavaunuja, sirkusjunan vetureita, hauskoja eläimiä sekä iloisia lohikäärmeitä. Mutta koska kyse oli paraatista, oli mukana myös eläviä ihmisesiintyjiä – tanssijoita sekä Disney-hahmoja – sonnustautuneina kauniisti kimalteleviin valovaatteisiin.

Main Street Electrical Paraden voittanutta ei ole. Walt Disney Creative Entertainment on yrittänyt monta kertaa päivittää valoparaatin uudelle sukupolvelle, entistä paremmissa LED-valoissa sekä dramaattisemmassa muodossa (muun muassa Fantillusion, SpectroMagic ja Light Magic). Toisin kuin ylieeppiset ja vaikeasti seurattavat jälkeläisensä, Main Street Electrical Parade ei yrittänyt olla muuta kuin se oli – mukaansatempaava paraati, joka sädehti joulukuusen lailla. Aluksi useimpia paraatin näytöslavoja joko työnnettiin tai vedettiin, mutta vuoteen 1977 mennessä suurin osa lavoista – jopa pienet ja hurjasti pyörivät yksilöt – olivat niihin piilotettujen kuljettajien ohjaamia.

Oleellinen osa Main Street Electrical Paraden intiimistä lumovoimasta tuli iloisesta, syntetisaattorein toteutetusta musiikista. Perusteemana käytettiin Jean-Jacques Perreyn ja Gershon Kingsleyn 1967 sävellystä "Baroque Hoedown", mutta jokaisella näytöslavakokonaisuudella oli oma Disney-musiikkinsa, joka paraatin edetessä sulautui saumattomasti perusteemaan – soiden ainoastaan niille katselijoille, joiden kohdalla näytöslava kulki. Tämä aikoinaan vallankumouksellinen musiikkijärjestelmä perustui radiosignaaleihin. Esimerkiksi Floridan Magic Kingdomissa lähetin sijaitsi Tuhkimon Linnan (Cinderella Castle) huipulla, kontrolloiden koko paraatin musiikkia. Paraatin musiikkikokonaisuus vakiintui vuonna 1977, kun elektroniseen musiikkiin erikoistunut Don Dorsey sovitti ja äänitti sen uudelleen, sisällyttäen kokonaisuuteen myös Jim Christensenin ja Paul Beaverin aiempia äänityksiä.

Kun Main Street Electrical Parade sai ensi-iltansa Disneyland Paris -puistossa vuonna 1992, kyseessä oli Floridan Magic Kingdomista peräisin oleva versio. Floridan puisto oli saanut lokakuussa 1991 toisen sukupolven valoparaatin nimeltä SpectroMagic, joka oli visuaalisesti kaunis, mutta musiikillisesti kammottava. Useissa eri väreissä sädehtivä, välkkyvä ja loistava paraatikokonaisuus sisälsi kuituoptiikkaa yli 150 kilometrin verran. Elokuvasäveltäjänä sekä muun muassa loistavan Phantom Manor -musiikin luojana tunnettu John Debney sävelsi SpectroMagicille orkestraalisen valssiteeman, joka vaikutti laahaavan paraatin perässä epämääräisen temponsa takia. Samu Sirkan äänellisesti isännöimä SpectroMagic ei kuitenkaan ollut floppi suuren yleisön mielestä; paraati jatkoi olemassaoloaan Floridan Magic Kingdomissa aina kesään 2010 saakka.

Japanin Tokyo Disneylandissa Main Street Electrical Parade nähtiin nimellä Tokyo Disneyland Electrical Parade, koska puistossa ei ollut aluetta nimeltä Main Street. (Puiston "pääkatuna" toimii World Bazaar). Vuonna 1995 valoparaati päivitettiin Tokion puistolle ainutlaatuisesti suunnitellulla Disneys Fantillusion -elämyksellä. Fantillusion oli selvä SpectroMagicin jälkeläinen, mutta suuremman inspiraation se sai Kalifornian huikeasta 1992 Fantasmic! -iltaspektaakkelista, johon Tokion puiston johto oli selvästi rakastunut. Koska Tokyo DisneySea -naapuripuistoa suurine laguuneineen ei ollut vielä olemassa, oli Fantasmic pakko sovittaa Tokiossa paraatin muotoon. Tuloksena syntynyt Fantillusion olikin ensimmäinen Disney-paraati, jossa hyvikset ja pahikset ottivat näyttävästi yhteen. Kuten alkuperäisen Fantasmicin, myös Fantillusionin huikea orkestraalinen musiikki oli Bruce Healeyn tuottamaa, osittain säveltämää sekä sovittamaa.

Tokion Fantillusion sisälsi useita tarkoituksellisia pysähdyksiä, joiden aikana lukuisat elävien ihmisten esittämät Disney-hahmot pursuivat näytöslavojen piiloista paraativäylälle ilostuttamaan katselijoita. Pysähdykset huipentuivat "taianomaisiin" muutoksiin lavoilla (muun muassa Prinsessa Ruususen Pahatar muuttui lohikäärmeeksi, joka nousi näytöslavan uumenista). Vaikka paraati oli sekä visuaalisesti että musiikillisesti varsin komea, sen tarkoitukselliset pysähdykset tekivät kokonaisuuden seuraamisesta vaikeaa monille asiakkaille. Ehkä epäreiluutensa takia Fantillusion ei pysynyt Tokiossa kuin kuusi vuotta. Se korvattiin kesäkuussa 2001 ensi-iltansa saaneella Dreamlights -valoparaatilla, joka luottaa Main Street Electrical Paraden vahvaan nostalgiaan.

Kalifornian Disneylandissa Main Street Electrical Parade väistyi 24 pitkän vuoden jälkeen uuden valoparaatin tieltä. Vuonna 1997 ensi-iltansa saanut Light Magic jatkoi Fantillusionin aloittamaa pysähtyvän paraatin ideaa; Disneyland käytti tästä termiä "streetacular" (yhdistäen sanat "street" ja "spectacular"), sillä kyseessä oli periaatteessa "katuesitys", jonka tanssiosuuksiin pienet yleisönjäsenet saivat osallistua. Light Magic oli kaikista Disneyn valoparaateista omaperäisin, sillä se ei pursunut Disney-hahmoista, vaan teemana oli keijukansa ja teemamusiikkina irlantilaissävyinen musiikki (jälleen Bruce Healeyn käsialaa). Tehosteisiin oltiin panostettu ennennäkemättömällä tavalla; finaalissa tietyt Disneylandin rakennukset säkenöivät "keijupölyssä" ulkoseiniin piilotetun kuituoptiikan avulla!

Light Magicin ensiesitys ei kuitenkaan sujunut ongelmitta, jonka takia paraati sai välittömästi ikävän maineen – ja poistui ohjelmistosta ennätyksellisen nopeasti. Liian moni vaati nostalgista Main Street Electrical Paradea takaisin, mutta se palasi Kaliforniaan vasta kesällä 2001, parantamaan Disneylandin naapuriin nousseen Disney California Adventure -puiston surkeita kävijämääriä. Paraati jatkoi uudella nimellä Disneys Electrical Parade aina kevääseen 2010 saakka.

Ainakin Ranskan Disneyland Paris -puisto on esittänyt Main Street Electrical Paradesta jouluversiota (La Parade Electrique de Nöel – Christmas Electrical Light Parade). Puiston musiikkijohtaja Vasile Sirli lisäsi ihastuttavia jouluisia piirteitä paraatin 1977 alkuperäismusiikkiin. Nostalginen valoparaati poistui Pariisin puistosta kokonaan kesällä 2003, jolloin sen tilalle saapui lyhennetty versio Tokion Fantillusion -paraatista. Pariisin Fantillusion jatkui aina syksyyn 2012 asti, eikä todennäköisesti enää palaa puiston ohjelmistoon.

Kaikkien näiden vaiheiden jälkeen valoparaatit vaikuttavat olevan katoamassa Disney-puistoista. Disneys Electrical Paraden voi nykyään (joulu 2013) nähdä ainoastaan Floridan Walt Disney Worldin Magic Kingdom -puistossa, sekä hieman erilaisena versiona Tokyo Disneylandissa. Kumpikin nykyaikaistettu paraativersio käyttää hekumallisempia LED-valoja sekä uutta musiikkia, joka kuitenkin perustuu edelleen Perreyn ja Kingsleyn "Baroque Hoedown" -sävellykseen sekä Don Dorseyn 1977 versioon. Disney-puistoille paljon säveltänyt Gregory Smith sovitti ja äänitti tämän uuden musiikin erityisesti Tokion Dreamlights -paraatille.

T Ä R K E Ä Ä
Disneys Electrical Parade:

Floridan Magic Kingdomissa paraatireitti kulkee Frontierlandin, Liberty Squaren sekä Central Plazan kautta Main Street U.S.A. -alueen alkuun saakka (Town Square). Koska paraatireitti ympäröi siis koko Adventureland -alueen, on puiston mille tahansa muulle alueelle siirtyminen (tai päinvastoin) huomattavasti hankalampaa kuin normaalisti – ja erittäin aikaavievää – sillä paraativäylää EI voi ylittää mistä tahansa!
Tarkista esitysajankohdat WDW:n virallisen sivuston kautta!

T Ä R K E Ä Ä
Electrical Parade Dreamlights:

Japanin Tokyo Disneylandissa paraatireitti kulkee Toontownin liepeiltä Fantasylandin sekä Tomorrowlandin rajaa pitkin Central Plazalle ja sieltä takaisin Frontierlandin ja Critter Countryn rajaa pitkin Fantasylandiin. Koska paraatireitti ympäröi siis koko Fantasyland -alueen, on puiston mille tahansa muulle alueelle siirtyminen (tai päinvastoin) huomattavasti hankalampaa kuin normaalisti – ja erittäin aikaavievää – sillä paraativäylää EI voi ylittää mistä tahansa! Tarkista esitysajankohdat Tokyo Disney Resortin virallisen sivuston kautta!

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*