KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 19, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

"Dumbon sukulaiset"

The Magic Carpets of Aladdin
Les Tapis Volants – Flying Carpets Over Agrabah
Jasmine
s Flying Carpets

Nämä elämykset löytyvät
seuraavista Disney-puistoista:

Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Adventureland -alue

Walt Disney Studios,
Disneyland Resort Paris, Ranska,
Toon Studio -alue

Tokyo DisneySea,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Arabian Coast -alue

TriceraTop Spin
-elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Disney’s Animal Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
DinoLand U.S.A. -alue

Kaikkia yllälueteltuja elämyksiä
koskevat yhteiset laitetiedot:

Elämyksen vapaa suomennos:
(katso esittelyt)

Elämysluokka:
Huvilaite

Ensimmäinen ajelu:
Toukokuu 2001 (MK)
Maaliskuu 2002 (WDS)
Heinäkuu 2011 (TDS)
TriceraTop Spin:
Marraskuu 2001 (AK)

Elämystyyppi:
Huvilaite,
jossa taikamatoiksi tai
pikku-dinoiksi teemoitetut vaunut lentävät
ympyrää. Matkustajat säätelevät itse
vaunun korkeutta sekä
kaltevuuskulmaa.

Istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Rinnakkain istuvilla on yhteinen
syliin laskeutuva turvapuomi.
Yhteen vaunuun mahtuu istumaan
yhteensä 4 henkilöä. Vaunuja
on 16 kappaletta.

Ajelun kesto:
1 minuutti 30 sekuntia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus
(Vain Tokyo DisneySean versiossa):
Kaikkien asiakkaiden on pystyttävä istumaan vakaassa asennossa ja ryhdissä vaunun liikkuessa; lapsia ei voi eikä saa pitää sylissä ajelun aikana!

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka jokaisen "Dumbo-sukulaisen" tapauksessa kyseessä on koko perheelle sopiva leppoisa elämys, ei kohdetta suositella pyörimisliikkeen ja korkeusvaihteluiden takia matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä muillekaan herkkämahaisille. Huomaa, että vaunun nousemista ja laskemista sekä kaltevuuskulmaa ohjataan eri penkkiriveiltä! Huomaa myös että kaikissa versioissa ajelun lopuksi kaikki vaunut nousevat huippukorkeuteensa! Laitetta ei ajeta tietyissä sääolosuhteissa (esim. rankkasateella, kovassa tuulessa tai ukonilmalla).

Sukulaiselämykset:
Dumbo the Flying Elephant
Astro Orbitor / Astro Orbiter
StarJets / Orbitron

The Magic Carpets of Aladdin
Les Tapis Volants – Flying Carpets Over Agrabah
Jasmine’s Flying Carpets

Elämyksen historia
ja esittelyt

Nämä "Aladdinin taikamatot" ovat hyvin läheisiä sukulaisia Disneyland-puistojen Dumbo the Flying Elephant sekä Astro Orbitor (StarJets, Orbitron) -laitteille. Uutta ja erilaista taikamatot edustavat teemoituksellaan, vaunukapasiteetillaan sekä kallistuskulman säätömahdollisuudellaan. Teema tulee tietenkin Disneyn klassikkoanimaatiosta Aladdin (1992). Lentävien taikamattovaunujen "piiri" pyörii ympyrää ja nousee sekä laskee, sekä myös kallistuu (tosin vaatimattomasti) vaunusta löytyvää ohjaussauvaa käyttämällä tai nappia painamalla. Koska vaunujen kapasiteetti on nostettu edeltäjälaitteiden kahdesta matkustajasta neljään, niistä löytyy kaksi penkkiriviä. Valitettavasti vaunun nousemista ja laskemista sekä kaltevuuskulmaa ohjataan eri penkkiriveiltä – alunperin niin, että etupenkillä istuvat saivat säätää lentokorkeutta ja takapenkillä istuvat kaltevuutta. Taikamattojen eri versioissa näillä toiminnoilla voi olla tosin eroavaisuuksia!

The Magic Carpets of Aladdin avautui Floridan Walt Disney Worldin (WDW) Magic Kingdom -puistossa toukokuussa 2001. Laitteen kyydissä sai alunperin väistellä sylkevien kameleiden vesisuihkuja ohjaamalla "mattoaan" ylös ja alas. Tämä hauska vesitehoste ei ole välttämättä aina toiminnassa. Magic Kingdomin Adventureland-alue muuttui tyylikkään viidakkomaisesta alkuperäisasustaan "disneymäisen" räikeäksi Agrabahin basaariksi taikamattojen saapuessa. Nimestään huolimatta The Magic Carpets of Aladdin -kohteella ei Aladdinia näy (paitsi ehkä elävänä esiintyjänä Character Greeting -tapaamisissa).

Seuraava taikamattojen versio rakennettiin Disneyland Parisin naapuriin, Walt Disney Studios -puistoon (...ja mitä ilmeisimmin ainoastaan siksi että valmis laitekonsepti oli halvin mahdollinen tapa saada säästöbudjetilla rakennettuun puistoon elämyskohteita). Taikamatoilla ei ollut paljoakaan tekemistä puiston elokuvateeman kanssa, joten Walt Disney Imagineering muokkasi laitteen ympärille uuden – mutta hiukan epätoivoiselta vaikuttavan – teeman: Taikalampun Henki (eli Genie) tupsahti mukaan elokuvaohjaajaksi, joka ohjaa elokuvaa Agrabah-kaupungin lavasteiden keskellä. Vaikka Pariisin versio tarjoaa täysin saman peruselämyksen kuin Floridan edeltäjänsä, sen nimeksi keksittiin ranskaksi hienommalta kuulostava Les Tapis Volants englanninkielisellä alaotsikolla Flying Carpets Over Agrabah (eli "lentävät matot – lentävät matot Agrabahin yllä").

Huomattavien elämyskohdelisäysten ansiosta Pariisin Walt Disney Studiosin taikamattoversio ei enää pistä silmään elokuvapuiston kokonaistarjonnasta. Alue, jolla Le Tapis Volants sijaitsee, oli alunperin nimeltään Animation Courtyard ("animaatiopiha"), mutta nykyään hurjasti laajentuneena se käyttää nimeä Toon Studio ("piirroshahmostudio").

Taikamattojen viimeisin versio avautui kesällä 2011 Japanin Tokyo Disneylandin naapurissa, Tokyo DisneySea -puistossa. Arabian Coast -alue ("arabian rannikko") on pitkälti Aladdin-elokuvan mukaisesti teemoitettu, joten taikamatot sopivat kokonaisuuteen paremmin kuin Floridan ja Pariisin puistoissa. Tokiossa laite sai nimen Jasmines Flying Carpets elokuvan prinsessan mukaisesti. Laitteen värejä modifioitiin hillitymmiksi ja uusi teemoitus sijoitti laitteen Jasminen kauniiseen puutarhaan, jota vahtii Rajah-tiikerin liikkumaton figuuri. Kuten edeltäjillään, myös Jasmines Flying Carpetsilla on taikamattoja 16 kappaletta.

Jonkun mielestä voi tuntua vain nololta että erittäin tyylikkään ja ainutlaatuisen Tokyo DisneySean kymmenvuotisjuhlaa vietettiin tämän "tusinalaitteen" avajaisten kera. Visuaaliselta tarjonnaltaan Jasmines Flying Carpets on kuitenkin yhtä korkealaatuinen kuin lähes kaikki muukin puistossa. Varsinkin iltaisin tämä Tokion versio "taikamatoista" on henkeäsalpaavan kaunis.

TÄRKEÄÄ:
Huomaa että vaunuja ylösalas liikuttelevan laitetekniikan takia jokainen "taikamattojen" ajelu päättyy siihen että piirin kaikki vaunut nousevat maksimikorkeuteensa!
Ainakin Walt Disney Worldin Magic Kingdomissa taikamattojen etupenkillä istuvat säätelevät lentokorkeutta ohjaussauvan avulla, ja takapenkillä istuvat voivat vain kallistaa vaunua pillerinpyörittäjä-nappia (Magic Scarab) painamalla. Taikamattojen muissa versioissa näillä toiminnoilla voi olla eroavaisuuksia!

TriceraTop Spin
Disney
s Animal Kingdom,
Walt Disney World Resort

"Aladdinin taikamattojen" kanssa samaan sarjaan kuuluu myös tämä Floridan poikkeuksellisesti teemoitettu yksilö. Elefanttien asemesta ympyrää pyörivässä piirissä lentelee pienten triceratops-dinosaurusten (eli kolmisarvinaamojen) joukko, tuttuun tapaan nousten sekä laskeutuen. Hauskasti nimetty TriceraTop Spin -laite avautui Walt Disney Worldin (WDW) eläinpuisto Disneys Animal Kingdomissa marraskuussa 2001 – peräti samana vuonna kun The Magic Carpets of Aladdin ilmestyi WDW:n Magic Kingdomiin. ("Top Spin" on Suomen Linnanmäelläkin pyörivä rajuhko laite, mutta siihen tätä koko perheelle sopivaa rauhallista lentelyä ei tule sotkea; "spin" tarkoittaa pyörimisen, kiepsahduksen sekä pyörähdyksen lisäksi muun muassa myös "ajelua").

Kuten taikamattosisarillaan, myös TriceraTop Spinillä on vaunuja 16 kappaletta. Nousemisen ja laskemisen lisäksi nämäkin vaunut kallistuvat hyvin maltillisesti (eteen- tai taaksepäin), jos mekanismi vain toimii. Ja kuten edeltäjänsä, myös näiden pikkudinojen perusajelu kestää 90 sekuntia.

Disneys Animal Kingdom -puiston alue DinoLand U.S.A. on pääosin värikkääksi kiertäväksi karnevaaliksi teemoitettu "dinosaurusmaa". Elämyskohteet TriceraTop Spin, Primeval Whirl ja Fossil Fun Games saatetaan edelleenkin tuntea yhteisen karnevaaliteemoituksensa takia nimellä Chester & Hester's Dino-Rama. (Alueen pöyristyttävän muovinen ensivaikutelma saattaa johtua myös siitä että Disney-yhtiöltä loppui rahat jo Disneys Animal Kingdomin suunnittelu- ja rakennusoperaation puolessa välissä). Ei siis sinänsä ihme, että olemassaoleva ja suosittu Dumbo-laitekonsepti otettiin jälleen käyttöön, jotta puistoon saatiin lisää "elämyksiä".

TÄRKEÄÄ:
Huomaa että vaunuja ylösalas liikuttelevan laitetekniikan takia jokainen TriceraTop Spinin ajelu päättyy siihen että piirin kaikki vaunut nousevat maksimikorkeuteensa!
Alunperin näiden dinosaurusvaunujen nousemista, laskemista ja kaltevuuskulmaa säätelevät ohjaussauvat sijaitsivat päinvastaisesti kuin "taikamatoissa", mutta nykyään edes Walt Disney Worldin oma nettisivusto ei näytä tietävän, mitä etupenkin ja takapenkin ohjaussauvat säätelevät. Toisen sauvan pitäisi säädellä lentokorkeutta ja toisella pitäisi pystyä kallistaa vaunua.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*