KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Marraskuun 24, 2013

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Maelstrom

Norway pavilion (Epcot)

Norway – The Film

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

E p c o t ,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
World Showcase -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"Kurimus"

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Heinäkuu 1988

Elämystyyppi:
Dark ride
veneajelu
Audio-Animatronics -eläimillä,
-ihmishahmoilla sekä peikoilla.
Veneet kulkevat hitaalla vauhdilla
ilman kuljettajaa, vedenalaisen kanavan
johdattamana.

Maelstrom
i
stuimet ja vene:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 3–4 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Ei turvavöitä eikä turvapuomeja.
Yhteen veneeseen mahtuu
yhteensä 14–16 henkilöä.

Norway – The Film
i
stuimet ja teatteri:
Selkänojalliset istuimet.
Normaalin elokuvateatterin
kokoinen katsomo.

Koko elämyksen kesto:
noin 11–20 minuuttia*

Pelkkä ajelu runsaat 4 minuuttia
Elokuva ajelun jälkeen noin 5 minuuttia

* H U O M I O :
Maelstrom-ajelun jälkeen
voi joutua odottamaan runsaat
5 minuuttia Norway-elokuvan alkua.
Jos elokuvan haluaa jättää näkemättä,
voi teatterin ovien avauduttua
kävellä katsomon läpi suoraan ulos.

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vaikka mistään liian ahdistavasta tai rajusta elämyksestä ei olekaan kyse, voi Maelstrom -elämyksen jotkut kohtaukset sekä kanavan kaksi pudotusta olla perheen pienimmille ja vaikutuksille alttiille ihmisille liiankin vaikuttavaa nähtävää ja koettavaa. Vesielementistään ja pudotuksistaan huolimatta Maelstrom ei ole kasteleva vesilaite, mutta jokunen vesipisara saattaa roiskua päällesi.

Sukulaiselämykset
(vene- ja kanavatekniikka
...ja hiukan tunnelmakin):

Pirates of the Caribbean
Gran Fiesta Tour (El Rio del Tiempo)

Sukulaiselämykset
(vene- ja kanavatekniikka):
"it's a small world"
Sindbad's Storybook Voyage
Storybook Land Canal Boats
Pays des Contes de Fées

Katso myös:
Splash Mountain

Maelstrom
& Norja-paviljonki

Elämyksen historia
ja
esittely

Walt Disney Worldin Epcot-puiston World Showcase -alue esittelee 11 maata paviljonkeina, joiden tarjoamat elämykset vaihtelevat suuresti. Norjalle omistettu Norway-paviljonki avautui vasta kuusi vuotta Epcot-puiston avautumista myöhemmin, kesällä 1988.

Norway-paviljongin tilalla saattaisi sijaita pikkuruinen osa jouluista Suomeakin, jos Disney-yhtiö olisi 1980-luvun alkupuolella löytänyt "Pohjoismaiden paviljongin" alkuperäisidean toteutukseen vaadittavat sponsorit. Epcotiin suunnitellusta "joulumaasta" puhuttiin jopa Suomen medioissa 1980-luvun puolivälin tienoilla – mutta kiinnostuneita sponsoreita ei lopulta kuitenkaan löytynyt. Jouluaiheinen huvipuisto SantaPark päädyttiin rakentamaan Rovaniemelle ilman Disney-yhtiön sekaantumista asiaan.

Ainoastaan norjalaiset sponsorit osoittivat aitoa kiinnostusta ja pystyivät kokoamaan vaadittavat 30 miljoonaa dollaria saadakseen ikioman paviljonkinsa Epcotiin. Walt Disney Imagineeringin (WDI) suunnittelema Norway-paviljonki avautui jo toukokuussa 1988, mutta paviljongin virallisia avajaisia juhlittiin vasta kesäkuussa. Rakennusten fasadit yhdistelevät Oslon, Ålesundin, Bergenin ja Setesdalin kiehtovimpia arkkitehtuurisia tyylejä. 5400 neliömetrin kokoinen paviljonki sisältää tuliaiskauppojen lisäksi kaksi ravintolaa (Akershus Royal Banquet Hall ja Kringla Bakeri og Kafe) sekä lyhyehkön mutta erittäin korkealaatuisen Maelstrom -veneajelun, joka avautui virallisesti heinäkuussa 1988. Paviljongin muodostamalta keskusaukiolta voi nähdä pikkuvilauksen veneajelun loppuhuipennuksesta; veneet nimittäin piipahtavat aukion vesiputouksen partaalla ennen iloisten kiljahdusten saattelemaa syöksyä takaisin "show-rakennuksen" uumeniin.

Maelstromin jonotusalue on huomattavasti tylsempi kuin naapurissa sijaitsevan Mexico-paviljongin sisältä löytyvä taianomainen iltatunnelma. Maelstromin varsinainen ajelu on kuitenkin aurinkoista (ja riehakasta) Gran Fiesta Touria vakuuttavampi sekä tyylikkäämpi, tarjoten klassista dark ride -tunnelmaa kuten elämyskohdeklassikko Pirates of the Caribbean (1967). Ultraviolettivalojen fluorisoimat värit hehkuvat parhaimmissa kohtauksissa upeasti ja yksityiskohtia on runsaasti. Syvälle Norjan historiaan sekä kansanuskomuksiin sukeltava Maelstrom alkaa nostomäessä Odin-jumalan katseen pyörteessä ja etenee rauhallisella vauhdilla kapeassa kanavassa. Matkan aikana nähdään muun muassa viikinkejä, jääkarhuja ja peikkojakin. WDI olisi alunperin halunnut tehdä koko ajelusta peikkoseikkailun, mutta norjalaiset sponsorit olivat eri mieltä.

Hieman alle 300-metrin pituinen Maelstrom -ajelu voi tuntua nopeasti ohivilahtavan huippukohtansa takia lyhyeltä; ärtyisä kolmepäinen peikko lähettää veneen kulkemaan pienen vesiputouksen kautta takaperin – jolloin veneen vauhtia tehostetaan veden pinnan alla olevilla liukuhihnoilla. Ei siis ihmekään että peikkometsää seuraava kohtaus vilahtaa ohi hyvin nopeasti. Tämän jälkeen vene saavuttaa fasadiaukion vesiputouksen, edelleen takaperin – kunnes syöksyy taas eteenpäin ajelun varsinaisessa yli 8-metrisessä pudotuksessa! Seikkailun loppuhuipentumana saavutetaan muutama öljynporauslautta myrskyävällä Pohjanmerellä. Tämä varsin vaatimaton merimyrsky ei kastele ketään.

Ajelu päättyy romanttisen kauniissa satamakaupungissa, jossa veneistä noustaan pois. Tämän jälkeen voi elämyskohteesta poistumista joutua odottamaan monta minuuttia, sillä suljettujen ovien takana esitetään 5-minuuttista elokuvaa 1980-luvun Norjasta. Elokuvaa ei ole päivitetty, koska sitä pidetään yhtä suurena taideteoksena kuin France (Ranska) -paviljongin Impressions de France -elokuvaa. Norja-elokuva (nimeltään todellakin vain Norway – The Film) esitetään Super Panavision 70 -muodossa varsin normaalissa elokuvateatterissa, jossa saa istua mukavasti. Elokuvan kirjoitti, tuotti ja ohjasi Paul Gerber, jolta WDI tilasi kaksi muutakin elokuvaa Epcot-puistolle. Musiikin elokuvalle sävelsi Michel Colombier ja kertojana toimii Erik By. Vaikka elokuva on suunniteltu vastaamaan Maelstromin asettamalle kysymykselle "Norjan hengestä", voi filmin halutessaan jättää katsomatta ovien avauduttua, marssimalla teatterin läpi suoraan ulos.

Maelstrom-elämyksen musiikki on hyvin vähäistä, mutta jonotusalueella sekä vesiputouksen huipulla saattaa soida tuttuja melodioita norjalaissäveltäjä Edvard Griegin kuuluisasta Peer Gyntistä (1875). Jonotusalueella on kuultu myös suomalaissäveltäjä Jean Sibeliuksen musiikkia. Ajelun nimi, sana Maelstrom tarkoittaa veteen ilmestyvää voimakasta pyörrettä eli "kurimusta".

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * * *