KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Tammikuun 14, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Mad Tea Party
Alice
s Tea Party
Mad Hatter
s Tea Cups
Mad Hatter Tea Cups

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Fantasyland -alue

Magic Kingdom
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Fantasyland -alue

Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort, Japani,
Fantasyland -alue

Disneyland Paris
Disneyland Paris Resort, Ranska,
Fantasyland -alue

Hong Kong Disneyland
Hong Kong Disneyland Resort, Kiina,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"hullut teekutsut" ja "teekupit"
(katso myös esittely)

Yleisesti käytetyt
lyhennelmät virallisesta nimestä:

Tea Cups

Elämysluokka:
Klassikko; huvilaite

Ensimmäinen ajelu:
Heinäkuu 1955 (DL)
Lokakuu 1971 (WDW)
Huhtikuu 1983 (TDL)
Huhtikuu 1992 (DLP)
Syyskuu 2005 (HKDL)

Elämystyyppi:
Huvilaite
jossa teekuppivaunut
pyörivät erittäin vinhasti.
Matkustajat voivat vaikuttaa
pyörimisnopeuteen
- jos käsivoimia riittää!

Istuimet ja vaunut:
Yhteen kuppivaunuun mahtuu
istumaan 3-4 henkilöä.

Vaunussa ei ole turvavöitä
eikä turvapuomejakaan.
Kuppivaunuja on 18 kappaletta.
Kupin pyöreä seinämä
tarjoaa selkänojan.

Ajelun kesto:
1 minuutti 30 sekuntia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Disneyn "teekuppi"-elämyksiä ei suositella pyörimisliikkeen takia herkkämahaisille eikä matkapahoinvoinnista kärsiville.
Huomio: Kalifornian Disneylandissa laitetta ei ajeta tietyissä sääolosuhteissa (esim. rankkasateella tai ukonilmalla). Paraatien aikana Kalifornian "teekupeille" pääseminen saattaa vaikeutua huomattavasti.

Sukulaiselämykset:
ei varsinaisesti ole

Katso myös:
Alice in Wonderland
Alice
s Curious Labyrinth
Francis Ladybug Boogie
The Whirlpool (Mermaid Lagoon)
Cars Quatre Roues Rallye
Mater’s Junkyard Jamboree

Mad Tea Party
Elämyksen historia
ja esittely

Klassikoksi nousseet pyörivät teekupit eivät ole Disney-keksintö teemoitustaan lukuunottamatta. Suurella pyöreällä, pyörivällä levyllä vielä erikseen pyörivillä vaunuilla varustettua huvilaitetta on kutsuttu Yhdysvaltain huvipuistohistoriassa muun muassa nimellä Tilt-A-Whirl. Disneyn teemapuistotaiteilijat keksivät laitteelle osuvan Disney-teemoituksen piirroselokuvan Liisa Ihmemaassa (Alice in Wonderland, 1951) mukaan ja antoivat matkustajille mahdollisuuden pyörittää kuppia entistäkin lujempaa. Kupin keskiosan "rattilevyä" pyörittämällä kupin voi saada pyörimään niin että silmissä vilisee!

Alunperin tämän "teekuppikarusellin" keskellä oli tarkoitus olla teepöytä jonka ympärillä olisi nähty istumassa Hassu Hatuntekijä (Mad Hatter) ja Pääsiäispupu (March Hare, joka tunnetaan suomalaisittain myös "Jänönä"). Elämyksen alkuperäiskonseptia kuitenkin karsittiin yksinkertaisemmaksi jo Kalifornian Disneylandia varten. Alkuperäinen vuoden 1955 Mad Tea Party sijaitsi King Arthur Carrousel -karusellin takana, Prinsessa Ruususen Linnan sisäpihalla. Kalifornian "teekupit" siirtyivät nykyiselle paikalleen, Alice in Wonderland -dark riden edustalle vasta vuonna 1983.

Walt Disney Worldin Magic Kingdom -puiston 1971 versiossa "teekuppien" keskellä nähtiin jättimäinen teekannu, jonka kannen alta silloin tällöin kurkisti unelias hiiri, Dormouse. Tätä teekannua ei löydy kaikista "teekuppien" nykyisistä versioista. Japanilaiset lyhdyt luovat sentään kaikille teekutsuille tunnelmaa. Ainoastaan Kalifornian Disneylandin 1983 versio on edelleen kattamaton (syystä tai toisesta) ja siksi sitä ei voida ajaa huonoissa sääolosuhteissa. Disneyn "teekuppien" kaikki muut versiot (Florida, Tokio, Pariisi ja Hong Kong) ovat katettuja.

Disneyn "teekuppien" pyörimisen taustalla kuullaan iloista, osittain uudelleenäänitettyä musiikkia Liisa Ihmemaassa -elokuvasta. Alkuperäisen "The Unbirthday Song" ("syntymättömyyspäivä") -laulun sävelsivät ja sanoittivat Mack David, Al Hoffmann ja Jerry Livingston. Mukaansatempaavan "March of the Cards" -korttimarssin sävelsi Sammy Fain.

Vaikka "teekuppien" ajelu on hyvin samanlainen kaikissa Disneyland-puistoissa, elämyskohteen virallinen nimi vaihtelee huomattavasti puistosta toiseen. "Teekuppien" sukulaiselämyksiksi usein listataan kahdeksikkoa pyörivät Disney-huvilaitteet (mm. Disney California Adventure -puiston Francis Ladybug Boogie, Tokyo DisneySean The Whirlpool sekä Pariisin Walt Disney Studiosin Cars Quatre Roues Rallye). KenNetti kuitenkin painottaa että Disneyn "teekupit" ja kahdeksikkoa pyörivät (Zamperlan Demolition Derbyyn perustuvat) huvilaitteet tarjoavat lähes täysin erilaisen elämyksen.

Mad Tea Party
Disneyland

Disneyland Resort

Mad Tea Party
Magic Kingdom
Walt Disney World Resort

Alices Tea Party
Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort

Mad Hatters Tea Cups
Disneyland Paris
Disneyland Paris Resort

Mad Hatter Tea Cups
Hong Kong Disneyland

Hong Kong Disneyland Resort

Viimeisessä ei ole kirjoitusvirhettä:
Hong Kongin puistossa nimi kirjoitetaan
todellakin ilman omistusmuotoa!

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Erikoiskiitos /
Special Thanks to
Dave DeCaro

for the beautiful photos

http://davelandweb.com/disneyland

Photos © Davelandweb.com
used with permission

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

* * * *