KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Maaliskuun 25, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Kali River Rapids

Grizzly River Run

Nämä samankaltaiset vesi-elämykset
löytyvät Disney-puistoista:

Disneys Animal Kingdom
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Asia -alue

Disney California Adventure
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Grizzly Peak -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
(katso esittelyt)

Elämysluokka:
Vaikea sanoa

Ensimmäinen ajelu:
(Kali River Rapids)
Maaliskuu 1999

Ensimmäinen ajelu:
(Grizzly River Run)
Helmikuu 2001

Elämystyyppi: "Koskiseikkailu"
tunnelmallisin lavastuksin
ja erikoistehostein.

Istuimet ja vaunu:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2-4 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet
pyöreän lautan reunoilla. Jokaisella
matkustajalla on oma turvavyö.
Yhteen lauttaan mahtuu
istumaan 8-12 henkilöä.
(katso esittelyt)

Ajelun kesto:
Noin 5-7 minuuttia
(katso esittelyt)

Pituusrajoitus:
(Kali River Rapids)
97 senttimetriä
(38 tuumaa; virallisetkin Disney-lähteet
saattavat ilmoittaa virheellisen 95 cm)

Pituusrajoitus:
(Grizzly River Run)
107 senttimetriä
(42 tuumaa)

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Voidaksesi nauttia ajelusta sinun tulisi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Kohdetta ei suositella niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista
ja pituusrajoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Näissä "koskiseikkailuissa" kastut varmasti! Lautan äkkinäiset syöksyt, pyörähtelyt ja nykäykset voivat tehdä Kali River Rapids ja Grizzly River Run -vesielämyksistä epämukavia niska- ja selkävaivoista kärsiville.
Jotkut koskiseikkailun tehosteosuudet voivat dramaattisuudessaan olla perheen pienimmille ja vaikutuksille alttiille henkilöille pelottavaa nähtävää ja koettavaa, vaikkei mistään kauhukohteesta olekaan kyse. Turvallisuussyistä kenkiä ei saa ottaa jaloista pois!

Sukulaiselämykset:
ei varsinaisesti ole

Katso myös:
Splash Mountain

Kali River Rapids
Elämyksen historia
ja esittely

Floridassa, Walt Disney Worldin Disneys Animal Kingdomissa maaliskuussa 1999 avautunut Kali River Rapids oli Disney-puistojen ihkaensimmäinen "koskiseikkailu". Toisin kuin Kalifornian Disneylandissa kymmenen vuotta aiemmin avautunut Splash Mountain -tukkijoki, Floridan Kali River Rapids keskittyi enemmälti matkustajien kastelemiseen kuin satumaisuuteen.

Aasialaisella teemalla höystetyllä "Kali-jumalan koskiseikkailulla" on Disney’s Animal Kingdom -puiston tyylille uskollinen vakavampi sanoma, jossa kauhistellaan Himalajan vuorilla tapahtuvaa laitonta metsänhakkuuta ja siitä johtuvaa epätasapainoa alueen ekosysteemissä. Jonotusalueella voi jo kuulla moottorisahojen kirkuvan syvemmällä viidakossa. Pitkän nostomäen jälkeen näemme omin silmin kuinka idyllistä Chakranadin viidakkojokea ollaan parhaillaan tuhoamassa; oikea tuli roihuaa lohduttomassa maastossa ja kaadetut puut lähes tukkivat joen. Nämä vakavat aiheet unohtuvat kuitenkin viimeistään silloin, kun Kali River Rapidsin pari minuuttia kestävä varsinainen koskiseikkailu alkaa – jolloin lautta lähtee syöksymään koskea alaspäin, pyörähdellen yllätyksellisesti.

Kali River Rapids on Walt Disney Imagineeringin suunnittelema ja huvilaitevalmistaja Intaminin rakentama. Elämyksen pääosassa on vesi. Erikoistehosteita nähdään lähinnä metsänhakkuu-aloituksessa. Lavasteet sekä joki viidakkoineen on toteutettu varsin erinomaisesti, mutta erityistä Disneyn "virtuaalitaikaa" ei Kali River Rapids juurikaan tarjoa. Siksi tätä innotonta ja tekopyhyyden rajoilla paasaavaa koskiseikkailua on vaikea asettaa mihinkään kategoriaan. Kauhistelu ekosysteemin epätasapainosta voi tuntua erityisen tekopyhältä Walt Disney Worldissa, joka sattumalta rakennettiin keskelle Floridan villejä rämealueita.

Mutta kuten jo todettu, kosken kuohuissa hurjastelu pelastaa paljon. Kokonaisuudessaan noin 5 minuuttia kestävä Kali River Rapids päättyy seesteisessä poukamassa jonka iloilmeiset elefanttipatsaat saattavat järjestää ikimuistoisen loppuhuipennuksen märälle matkalle! Sillalla seisovat puistovieraat voivat nimittäin itse ampua vesisuihkuja näiden elefanttipatsaiden avulla. Elämyskohteen jonotusalue on myös kohtalaisen tunnelmallinen ja yksityiskohdat autenttisia. Parhaimmillaan tämä elämyskohde on iltaisin auringonlaskun tienoilla – mutta valitettavasti puisto ei ole kovinkaan usein auki niin myöhään.

TÄRKEÄÄ:
Disney
s Animal Kingdomin Kali River Rapids -koskiseikkailun vähimmäispituusrajoitus on 97 senttimetriä; (syystä tai toisesta virallisissakin Disney-lähteissä saatetaan ilmoittaa virheellisesti 95 senttimetriä, joka ei vastaa 38 tuuman pituusrajoitusta). Lauttoihin mahtuu istumaan yhteensä 12 henkilöä. Huomaa, että lauttaan tulee pystyä astumaan sen liikkuessa; lastausalueen pyöreä, hitaasti pyörivä "laituri" pysäytetään pääsääntöisesti ainoastaan liikuntarajoitteisten kohdalla. Lauttojen keskiosassa on läpinäkyvällä muovikannella varustettu kori, jonne voi säilöä tavarat joiden ei halua kastuvan. Turvallisuussyistä kenkiä ei saa ottaa jaloista pois ajelun ajaksi!

Grizzly River Run
Disney California Adventure
Disneyland Resort California

Karhun päätä muistuttava vuori Grizzly Peak on ollut alusta alkaen Disney California Adventure -puiston tunnus ja maamerkki. Puisto avautui alkuperäisen Kalifornian Disneylandin naapuriin (itseasiassa sen vanhan parkkipaikan päälle) helmikuussa 2001. Kirjaimellisesti käännettynä tämä 34 metrin korkeuteen nouseva Grizzly Peak on "harmaakarhu [vuoren]huippu". Kuten kaikki muutkin Disney-vuoret (mm. naapuripuiston alkuperäiset Matterhorn ja Big Thunder Mountain), myös Grizzly Peak koostuu lujasta teräsrakenteesta, betonikuoresta – ja vuoren sisuksissa sekä sen rinteillä huristelevasta vauhtielämyksestä.

Yhdysvaltain kansallispuistoista kuten Yosemitesta ja Redwoodista inspiraationsa saanut Grizzly Peak oli alunperin osa Disney California Adventuren Golden State -aluetta. Tämä "kultainen osavaltio" keskittyi Kalifornian historiaan, maisemiin ja unelmiin – jakaen alueen viiteen pienempään, erikseen nimettyyn osaan. Nykyään Golden State -aluetta ei ole enää olemassa ja alkuperäinen Grizzly Peak Recreation Area on myös lyhennetty pelkäksi Grizzly Peakiksi. On siis hyvä ymmärtää että termi "Grizzly Peak" tarkoittaa sekä puiston yhtä teema-aluetta että varsinaista harmaakarhu-teemoitettua vuorifasadia.

Grizzly River Run – jonka lyhennelmä on hupaisa GRR – on järjestyksessä Disneyn toinen "koskiseikkailu"-tyylinen elämys. Hurja matka "harmaakarhujoen" pärskeissä on eeppisempi kuin Floridan edeltäjänsä Kali River Rapids, vaikka tässä seikkailussa käytetäänkin pienempiä lauttoja. Vauhdikkaan 7-minuuttisen seikkailun huipentumana lautta syöksyy tehostetusti pyörien keskelle pärskyviä geysireitä. Vaikka Grizzly River Run on eläimineen, saha- ja tukkiteemoineen ynnä vesiefekteineen paljolti vanhojen Disney-keksintöjen ja -aiheiden uusiokäyttöä, tarjoaa "harmaakarhujoen" seikkailu huomattavasti paremman kokonaiselämyksen kuin Floridan edeltäjänsä. Tämänkin koskiseikkailun tekniikka on Intaminin valmistamaa, mutta taidokas teemoitus ja kokonaiselämys on Walt Disney Imagineeringin suunnittelema.

Grizzly Peak -vuoren kopio rakennettiin sittemmin myös Kiinan Hong Kong Disneylandiin, jossa sen sisuksissa kiitää Big Thunder Mountain Railroadin hengessä hurja kaivosjuna Audio-Animatronics -karhujen seassa.

TÄRKEÄÄ:
Disney California Adventuren
Grizzly River Run -koskiseikkailun vähimmäispituusrajoitus on 107 senttimetriä. Lauttoihin mahtuu istumaan yhteensä 8 henkilöä. Huomaa, että lauttaan tulee pystyä astumaan sen liikkuessa; lastausalueen pyöreä, hitaasti pyörivä "laituri" pysäytetään pääsääntöisesti ainoastaan liikuntarajoitteisten kohdalla. Turvallisuussyistä kenkiä ei saa ottaa jaloista pois ajelun ajaksi!

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*