KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Elokuun 6, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Jungle Cruise
Jungle River Cruise

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Adventureland -alue

Magic Kingdom
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Adventureland -alue

Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort, Japani,
Adventureland -alue

Hong Kong Disneyland
Hong Kong Disneyland Resort, Japani,
Adventureland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"viidakkoristeily"

Virallisissa lähteissä käytetyt nimivariaatiot:
Jungle River Boat Safari ja
Adventureland Boat Ride

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Heinäkuu 1955 (DL)
Lokakuu 1971 (WDW)
Huhtikuu 1983 (TDL)
Syyskuu 2005 (HKDL)

Elämystyyppi: Veneajelu
Audio-Animatronics -eläimillä ja
-ihmishahmoilla. Veneet kulkevat
kohtalaisen rauhallista vauhtia
vedenalaisen raiteen johdattamana
keinotekoisella joella. Jokaisessa
veneessä on henkilökuntaan
kuuluva kippari.

Istuimet ja veneet:
Veneen laidoilla
sekä keskellä sijaitsevat
selkänojattomat pitkät penkit
joissa rinnakkain mahtuu
istumaan ainakin 4-8 henkilöä
ellei peräti enemmänkin
(versiosta riippuen).
Yhteen veneeseen mahtuu
maksimissaan 32 henkilöä.
Ei turvavöitä eikä
turvapuomeja.

Ajelun kesto:
7-10 minuuttia
(versiosta riippuen)

Pituusrajoitus:
Ei ole

Virallinen varoitus:
Huolehdi lapsistasi koko ajelun ajan.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Jungle Cruise -risteily ei ole märäksi kasteleva vesilaite, mutta jokunen vesipisara saattaa päällesi roiskua ajelun aikana. Pienten lasten vanhempien on syytä huomata, että kädet sekä pienimmätkin sormet kannattaa pitää veneen sisäpuolella, etteivät ne jää veneen ja laiturin väliin, monista vedenalaisista mekanismeistä puhumattakaan. Vaikka kyseessä on koko perheelle tarkoitettu iloinen seikkailu, voivat jotkut seikkailun osat (varsinkin Hong Kong Disneylandin versiossa) säikäyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä. On myös syytä huomata, että vene todellakin kulkee vedenalaisen raiteen ohjaamana, ja että kipparin käyttämä käsiase ei ole oikea ase – vaikka se saattaakin paukahtaa ilkeästi.

HUOMIO:
J i n g l e - C r u i s e
Marraskuun loppupuolelta aina Joulusesongin loppuun asti
Jungle Cruise saattaa saada jouluisen väliaikaisteemoituksen ainakin Kalifornian Disneylandissa sekä Floridan Walt Disney Worldin Magic Kingdom -puistossa. Jos näin tehdään, elämyskohde suljetaan yleensä lokakuussa ja avataan jouluteemalla viimeistään marraskuun lopussa. Jouluinen teemoitus jatkuu aina tammikuun alkuun saakka, jolloin elämyskohde taas suljetaan ja avataan myöhemmin normaalissa muodossaan, jollaisena sen pitäisi pysyä aina seuraavaan lokakuuhun saakka.

Sukulaiselämykset:
ei varsinaisesti ole

Katso myös:
Disney's Animal Kingdom
Kilimanjaro Safaris

Jungle Cruise
Elämyksen historia
ja perusesittely

Jungle Cruisea ymmärtääkseen on huomattava että 1950-luvun alussa, jolloin Kalifornian Disneylandia suunniteltiin, maailma ei ollut tavoitettavissa internetin kautta yhdellä napinpainalluksella. Maailman kaukaisimmat kolkat esiintyivät ihmisten mielikuvissa mystisinä, jännittävinä ja kiehtovina. Poliittista korrektiutta ei oltu vielä keksittykään – ja siksi kaukaiset, viidakoissa asuvat sivilisaatiot nähtiin lähinnä sivistymättöminä ja brutaaleina. Ennen Disneyn Jungle Cruisea viidakkojen ihmis- ja eläinasukit olivat huvipuistoissa lähinnä kummitusjunien kuvastoa sekä friikkiesitysten tähtiä.

Disneyn elokuvastudio oli jo vuodesta 1948 lähtien tuottanut suuren suosion saaneita eläindokumentteja otsikon True-Life Adventures alla. Ei siis ihme, että mies nimeltä Walt Disney halusi koota tulevaan elämyspuistoonsa eksoottisen, monia maailmankolkkia edustavan teema-alueen, "True-Life Adventurelandin", jonka joella matkustavat asiakkaat olisivat saaneet ihastella saarella asuvia eläviä villieläimiä. Vaikka Waltin ideat olivat usein hyviä sekä innovatiivisia, idea eläintarhan tuomisesta elämyspuistoon ei kuulunut niihin. Onneksi Walt kuunteli muiden mielipiteitä ja päätyi luomaan jotain aivan muuta. Puiston Adventureland -alueesta sekä sen tähtielämyksestä, Jungle Cruisesta, tuli lopullisessa 1955 muodossaan tarkoituksellisesti enemmän fantasiaa kuin realismia.

Oli pitkälti elokuva-alalla työskennelleen taiteilija Harper Goffin ansiota, että Jungle Cruise löysi seikkailullisemman 1955 muotonsa. Aiemmin Goff oli vaikuttanut suuresti siihen, että Walt Disney päätti tuottaa Jules Vernen kirjan pohjalta menestyselokuvan 20.000 Leagues Under the Sea (1954). Disneylandin "viidakkoristeilyä" suunnitellessaan Goff haki inspiraatiota muun muassa Afrikassa kuvatusta Disney-dokumentista The African Lion (1955) sekä Humphrey Bogartin ja Katharine Hepburnin tähdittämästä elokuvasta The African Queen (1951). Goff vastasi paljolti siitä, että elämyksen alkuperäisestä saari-ideasta luovuttiin; hän suunnitteli sen tilalle dramaattisesti viidakossa luikertelevan joen.

Kesällä 1955 avautunut Jungle Cruise oli huippusaavutus mekaanisine eläimineen – ja vielä tänäänkin nämä alkeellisella Audio-Animatronics -tekniikalla liikkuvat elukat ovat huomattavasti vakuuttavampia ja persoonallisempia kuin yhdenkään eläintarhan aidot eläimet (mukaanlukien Disneys Animal Kingdom -puiston tylsät elukat!). "Viidakkoristeilyn" alkuperäisistä mekaanisista eläimistä vastasi tehostemestari Robert A. "Bob" Mattey, joka muistetaan elokuvahistoriassa muun muassa Disneyn 20.000 Leagues Under the Sea -elokuvan jättiläiskalmarin sekä Steven Spielbergin Tappajahain (1975) rakentamisesta.

1960-luvun aikana Jungle Cruiseen tulvahti aimo annos huumoria. Disney-studion animaattorilegendoihin lukeutuva Marc Davis vastasi useimpien huumoripitoisten lisäysten visualisoinnista. Davisin luomia lisäyksiä – muun muassa sarvikuonon puuhun ajamaa safariseuruetta, jonka alimmaista ihmispoloista sarvikuono yrittää tuikata takapuoleen – on sittemmin kopioitu härskisti muiden huvipuistojen dark rideihin; (muun muassa Linnanmäen legendaarisessa Safari-ajelussa nähtiin edellämainittu sarvikuonokohtaus).

Jungle Cruisen veneet ovat aina kulkeneet vedenalaisella raiteella. Matkustajien ei siis tarvitse huolestua, vaikka oppaana toimiva kippari ei keskittyisikään ratin kääntämiseen. Näillä kippareilla on pitkä perinne Disneyland-puistojen parhaimpina esiintyjinä. Vitsit ovat tarkoituksellisesti toivottoman korneja. Seikkailun tarkoituksena ei ole myöskään kastella ketään, vaikka risteily sisältääkin uhkaavan holtittomasti vettä ruiskuttelevia elefantteja, sekä kaksi läheistä kohtaamista ryöppyävän vesiputouksen kanssa. Hong Kong Disneylandin versiota lukuunottamatta kaikki Jungle Cruise -elämykset ovat pohjimmiltaan samanlaisia – mutta pieniä eroavaisuuksiakin on.

Alkuperäisen Adventureland -alueen upeasta, kasvitieteen rajoja rikkovasta maisemasuunnittelusta vastasi aidoissa viidakoissa matkannut Morgan "Bill" Evans. Hän loi Adventurelandiin – sekä Jungle Cruisen penkereille – rehevän viidakon, joka mielikuvituksellisuudestaan huolimatta koostui aidoista kasveista, kukista, pensaista ja puista. Evansin linjaa on jatkettu jokaisen Disneyland-puiston Adventurelandissa (Tokio, Pariisi, Hong Kong sekä Walt Disney Worldin Magic Kingdom). Kasveista kiinnostuneille Adventureland sekä sen ehdoton elämys Jungle Cruise vastaavat kasvitieteellistä unelmapuutarhaa.

Ranskan Disneyland Paris on Disneylandeista ainoa, jossa Jungle Cruisea ei ole. Alunperin Pariisin puistoon suunniteltiin sisätiloihin rakennettua viidakkomatkaa maastoautoin, mutta ideasta luovuttiin ilmeisesti puiston vaikeiden alkuvuosien takia. Viidakkoseikkailun puuttumisesta huolimatta Pariisin puiston Adventureland on kuitenkin yhtä vaikuttava, ellei jopa massiivisempi ja mielikuvituksellisempi kuin edeltäjänsä.

1960-luvun virallisissa Disney-julkaisuissa sekä puistokartoissa Kalifornian Disneylandin "viidakkoristeily" on usein nähty nimellä Jungle River Cruise. Elämyskohteesta on virallissa julkaisuissa käytetty jopa nimiä Jungle River Boat Safari ja Adventureland Boat Ride. Kohteen virallinen nykynimitys on kuitenkin Jungle Cruise (lukuunottamatta Hong Kongin versiota).

Jungle Cruise
Disneyland
Disneyland Resort California

Alkuperäistä, heinäkuussa 1955 avautunutta Jungle Cruisea on muokattu monta kertaa. Marc Davisin suunnittelemat lisäykset ilmestyivät ajeluun vuosien 1962-64 aikana. Näitä olivat mm. elefanttien "pyhä" kylpemispaikka hymyilevine norsuineen sekä puuhun ajettu safariseurue. Jouluna 1976 Jungle Cruiseen ilmestyi vielä ihmisleirin vallannut hupaisa gorillalauma. Kaikki nämä lisäykset pidensivät risteilyn lähes 10-minuuttiseksi.

Viidakkoristeilyn reittiä muutettiin vuosina 1993-1995 naapuriin saapuneen Indiana Jones Adventuren takia. Alkuperäisessä laajennussuunnitelmassa Jungle Cruisen veneet olisivat piipahtaneet Indiana Jones Adventuren suunnattomassa show-rakennuksessa, mutta loppujen lopuksi viidakkoristeilyn reittiä tyydyttiinkin vain supistamaan. Jungle Cruisen teemoitus muuttui aavistuksen verran Indiana Jones -elokuvien suuntaan; jonotusalueella alkoi soida 1930-luvun "big band"-musiikkia rätisevän radion kautta kuultavien uutisraporttien kera. Viidakkoristeilyn joelle lisättiin myös hyppivien piraija-kalojen tehoste (joka päätyi myös Hong Kong Disneylandin versioon).

Disneylandin Jungle Cruise -elämyksen kahdellatoista veneellä on tietenkin omat nimensä. Vaikka seikkailun aikana nähdäänkin hyppiviä piraijoja, suuria hämähäkkejä, monenlaisia käärmeitä, vaanivia krokotiilejä, aggressiivisia virtahepoja sekä karjuvia leijonia, ne kaikki pysyvät turvallisen matkan päässä veneestä. Niiden ilmestymisiä ei ole myöskään dramatisoitu taustamusiikilla, äänitehostemelulla eikä veneen heilumisella – lukuunottamatta kiljuvaa, asettaan heiluttelevaa kipparia. Kaarteissaan vene saattaa tosin pienillä "nykäisyillään" paljastaa että raide on olemassa joen pohjassa! Disneylandin Jungle Cruise -viidakkoristeilyä voi siis luonnehtia hurjastakin sisällöstään huolimatta koko perheen elämykseksi.

TÄRKEÄÄ:
K
alifornian Disneylandin nykyisen Jungle Cruise -version risteily kestää noin 7 minuuttia. Yhteen veneeseen mahtuu istumaan enintään 32 henkilöä. Huomaa että Joulusesongin ajan elämys saattaa olla väliaikaisella jouluteemoituksella höystetty, eli "Jingle Cruise"!

Jungle Cruise
Magic Kingdom
Walt Disney World Resort

Magic Kingdomin Jungle Cruise -seikkailu avautui Floridassa lokakuussa 1971. Kuten lähes kaikki Walt Disney Worldissa, myös viidakkoristeily rakennettiin suuremmaksi ja (silloista Disneylandin versiota) aavistuksen jännittävämmäksi. Kambodzalaisen rauniotemppelin synkillä käytävillä nähtiin kiiluvasilmäisiä tiikereitä, kobra-käärmeitä sekä verkoissaan lepääviä jättiläishämähäkkejä (jotka aikoinaan asuttivat myös The Haunted Mansionia). Veneessä kaikki matkustajat ovat kuitenkin aina olleet turvassa.

Walt Disney Worldissa Jungle Cruisen mestarillisuus saa peräti ironisia sävyjä, sillä nämä keinotekoiset Audio-Animatronics -elukat ovat huomattavasti vakuuttavampia ja persoonallisempia kuin saman lomakeskuksen Disneys Animal Kingdom -eläinpuiston aidot eläimet!

Veneet kulkevat edelleen vedenalaisella raiteella ja siksi kaarteissaan ne saattavat "nykäistä" pienimuotoisesti. Muilta osin risteily on edelleen rauhallinen. Veneitä on peräti viisitoista ja niillä kaikilla tottakai oma nimensä. Kuten Kalifornian Disneylandin nykyisessä versiossa, myös Magic Kingdomin Jungle Cruise -seikkailun hurjimpienkin elukoiden ilmestymisiä ei ole dramatisoitu taustamusiikilla, äänitehostemelulla eikä veneen liikkeillä – lukuunottamatta edelleen kiljuvaa, asettaan heiluttelevaa kipparia. Tätäkin viidakkoristeilyä voi siis luonnehtia koko perheen elämykseksi.

TÄRKEÄÄ:
WDW:n Magic Kingdomin nykyisen
Jungle Cruise -version risteily kestää noin 9-10 minuuttia. Yhteen veneeseen mahtuu istumaan enintään 32 henkilöä. Huomaa että Joulusesongin ajan elämys saattaa olla väliaikaisella jouluteemoituksella höystetty, eli "Jingle Cruise"!

Jungle Cruise
Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort

Japanin Tokyo Disneyland -puistoon rakennettu Jungle Cruise on pitkälti kopio Walt Disney Worldin Magic Kingdomin versiosta. Tämä versio avautui huhtikuussa 1983. Suurin eroavaisuus on veneen kulkusuunta; Tokion seikkailussa ajetaan myötäpäivään. Tämän version kipparit esiintyvät ainoastaan japaninkielellä! Jonotusalueen yläpuolella sijaitsee ainutlaatuisen Western River Railroad -junaelämyksen asemalaituri.

Kuten edeltäjänsä Kaliforniassa ja Floridassa, myös Tokion viidakkoristeilyssä veneet kulkevat vedenalaisella raiteella. Siksi ne saattavat kaarteissaan edelleen "nykäistä" pienimuotoisesti. Muilta osin risteily on yhtä rauhallinen kuin edeltäjänsä; (hyppeleviä piraijoja ei ole vielä toistaiseksi lisätty seikkailuun). Veneitä on kolmetoista ja kaikilla niistä on omat nimensä.

TÄRKEÄÄ:
Tokyo Disneylandin nykyisen Jungle Cruise -version risteily kestää noin 9-10 minuuttia. Yhteen veneeseen mahtuu istumaan enintään 32 henkilöä.

Jungle River Cruise
Hong Kong Disneyland
Hong Kong Disneyland Resort

Hong Kongin versio Jungle Cruisesta poikkeaa oleellisesti edeltäjistään (kuten nimensäkin). Koska Hong Kong Disneyland -puisto rakennettiin kokonaan ilman Villin Lännen (Frontierlandin) aluetta, tuli puiston Adventurelandista kaikkia edeltäjiään huomattavasti suurempi. Siksi myös syyskuussa 2005 avautuneen Jungle River Cruise -seikkailun joesta tuli edeltäjiään massiivisempi. Joen keskellä sijaitsee Tarzanin Saari, jossa Tarzans Treehouse nousee kaiken yläpuolelle.

Hong Kongin Jungle River Cruise sisältää ainutlaatuisia yliluonnollisia piirteitä. Tottakai matkan varrella nähdään aiempien versioiden tapaan hauskoja eläimiä ja uhkaavasti kastelevia vesiputouksia, mutta seikkailun huipentumana nähdään hurja Tulen ja Veden jumalien taistelu (jonka edeltäjänä voisi Disney-elämyshistoriassa pitää Kalifornian Fantasmic! -esityksen uskomatonta loppuhuipentumaa, jonka aikana vesi syttyy palamaan). Hong Kongin versiossa nähdään myös (Kaliforniassa ensin kokeillun) piraijahyökkäyksen variaatio.

Jungle River Cruise -viidakkoristeilyn veneet kulkevat mitä ilmeisimmin edelleen vedenalaisella raiteella. Loiskuvan ja räiskyvän loppuhuipentuman takia on hyvä ottaa huomioon, että tässä seikkailussa saattaa peräti kastua!

TÄRKEÄÄ:
Hong Kong Disneyland -puiston Jungle Cruise -version risteily kestää noin 8 minuuttia. Yhteen veneeseen mahtuu istumaan enintään 38 henkilöä. Huomaa että seikkailun loppuhuipentuma voi säikäyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä!

*****
! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*