KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 24, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Journey to the
Center of the Earth

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Tokyo DisneySea,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Mysterious Island -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"matka maan keskipisteeseen"

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Syyskuu 2001

Elämystyyppi: Sekoitus
dark ridea, simulaattoria
(ja ihan pikkuisen vuoristorataa),
Audio-Animatronics
-hahmoilla sekä lukemattomilla
erikoistehosteilla höystettynä.
Lattiassa vain yksi raide.

Istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Jokaisella matkustajalla on oma
syliin laskeutuva turvapuomi.
Yhteen kulkuneuvoon mahtuu
yhteensä 6 henkilöä.

Varsinaisen ajelun kesto:
Noin 3 minuuttia

Pituusrajoitus:
117 senttimetriä

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Voidaksesi nauttia ajelusta sinun tulisi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Ajelua ei suositella niska-, selkä- tai sydänvaivoista kärsiville, eikä korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Journey to the Center of the Earth -sisältää erittäin vaikuttavia tehosteosuuksia, oikeaa tulta, virtuaalilaavaa, räjähdyksiä, muutamia pelottavia otuksia – sekä yhden uskomattoman kiihdytyksen (jonka huippukohdassa takapuolesi saattaa nousta aavistuksen verran penkistä!). Perheen pienimmille ja vaikutuksille alttiille henkilöille nämä tehosteet voivat vaikuttaa liiankin realistisilta.
Muutamista äkkinäisistä, heikoimmille niskoille sopimattomista liikkeistään huolimatta ajelu ei ole läheskään niin heittelevä ja "raju" kuin esimerkiksi Indiana Jones Adventure.

Vinkki liittyen
Journey to the Center of the Earthiin:
Hyvin realistisesti liikkuva ja raivoava "laavahirviö" on yksi Disneyn vaikuttavimpia Audio-Animatronics -luomuksia. Kauhuelokuvafriikkien mielestä se voi näyttää Predatorin, Alienin ja Godzillan risteytykseltä, mutta heikkohermoisimpien silmissä se vaikuttaa varmasti liiankin inhottavan aidolta! Jos laavahirviötä ei halua nähdä naamasta naamaan, ei kannata istua kulkuneuvon oikealla puolella. Tosin, kulkuneuvon vasemmalla puolella istuvia odottaakin sitten raivokas, aidolla tulella toteutettu räjähdys!

Sukulaiselämykset:
(vaunutekniikka)
Test Track
Radiator Springs Racers

Katso myös:
Indiana Jones Adventure
20,000 Leagues Under the Sea (Tokyo)
Adventure Thru Inner Space
Matterhorn Bobsleds
Alice in Wonderland

Journey to the Center of the Earth
Elämyksen historia
ja esittely

Tokyo DisneySea -puiston maamerkkinä toimii täysin keinotekoinen tulivuori Mount Prometheus. Ulkopuolelta tätä vuorta ja sen rinteitä ihaillessa ensikertalaisen on ehkä vaikea käsittää, että tulivuori kätkee kylkeensä valtavan kraatterilaguunin, joka toimii Mysterious Islandin ("salaperäisen saaren") varsinaisena teema-alueena. Tulivuoren ja kraatterilaguunin jylhät rinteet kätkevät sisälleen kahden ravintolan lisäksi myös kahden dark ride -elämyksen ("darkkis") showrakennukset. Journey to the Center of the Earth on näistä suurempi ja vauhdikkaampi – puiston todellinen huippuelämys – kun taas sukellusveneseikkailu 20,000 Leagues Under the Sea on pienempi ja rauhallisempi, muttei suinkaan vaatimaton.

Teema-alue Mysterious Island perustuu maailmankuulun fantasiakirjailija Jules Vernen teoksiin. On tosin huomattava, että teema-alueen suurin inspiraatio sekä visuaalinen esikuva on Disneyn 20,000 Leagues Under the Sea (1954, Sukelluslaivalla maapallon ympäri) -elokuvalle (1954) kehitetty Vulcania-saari suuren kraatterilaguuninsa kera. Elokuvalle Vulcanian loivat taiteilija Harper Goff sekä mattamaalausten maestro Peter Ellenshaw. Elokuvan visuaalisen ilmeen pitkälti luonut Goff tunnustetaan nykyään myös steampunk-pioneeriksi; Mysterious Islandin kraatterilaguunialue sisältääkin paljon höyrykoneistojen ja mielikuvituksellisten metallirakennelmien romantiikkaa. Vulcania-kytköksensä takia kraatterilaguunista saatetaan joissain lähteissä käyttää nimitystä Vulcania Lagoon. (Nimi viittaa tietenkin tulivuoreen, volcano). Laguunin vesissä vaanii tietenkin Kapteeni Nemon merihirviömäinen sukellusvene Nautilus.

Kraatterin kallioseinämien sisuksissa kulkee Journey to the Center of the Earth -darkkiksen loppuhuipentumana koettava kiihdytysrata. Korkealta tulivuoren rinteeltä saattaa kuulua iloisia kauhunkiljahduksia; darkkiksen kulkuneuvot nimittäin tupsahtavat hetkellisesti ulos vuoren seinämästä ja syöksyvät kiihdytysradalle, joka kiertää seinämien sisäpuolella koko laguunialueen!

Journey to the Center of the Earth -darkkis on saanut inspiraationsa Jules Vernen kirjasta Voyage au centre de la Terre (1864, Matka maan keskipisteeseen), mutta käsittelee aihetta yhtä vapaasti kuin useimmat saman kirjan pohjalta tehdyt elokuvaversiotkin. Matka maapallon syvyyksiin on muuttunut Walt Disney Imagineeringin (WDI) käsissä Liisa Ihmemaassa -sadun scifi-versioksi, jonka aikana törmätään varsin absurdeihin olentoihin ja nähdään sekä impressionistisia maisemia että abstrakteja asioita. Seikkailun hauskimpia ilmestyksiä ovat pimeän tunnelin seinillä vinhaa vauhtia luikertelevat matomaiset olennot, joita KenNetti haluaisi kutsua "moottoripyörämadoiksi" niiden hauskan äänen perusteella. Kaikki seikkailun aikana nähtävät asiat ovat kyllä huikean kauniita ja mielikuvituksellisia, mutta sekä olentojen, paikkojen että juonen eteneminen saattaa jäädä avautumatta jopa aiheeseen perehtyneellekin. Juonen seuraaminen ei tosin ole Journey to the Center of the Earthin pointti; puhtaana fiilistelyretkenä se palaa Disneyn isojen darkkisten alkuaikoihin, vuoteen 1967, jolloin lähes juoneton Adventure Thru Inner Space ihastutti ja hämmästytti Kalifornian Disneylandin asiakkaita.

Uteliaan Liisa-tytön sijasta tämän psykedeelisen seikkailun pääosassa toimii Kapteeni Nemo. Synkkämielistä herraa ei tosin nähdä ajelun aikana (kuten ei muitakaan ihmishahmoja), mutta hänen läsnäolonsa voi aistia elämyksen aikana – erityisesti jonotusalueen lukemattomista yksityiskohdista. Nemon kehittämien "kaivosvaunujen" kyydissä matka maan keskipisteeseen ei tietenkään suju niinkuin sen pitäisi, sillä maanjäristys (hyvin vaatimaton sellainen) muuttaa matkan "suunniteltua" kulkua ja vie vaunussa matkustavat yhä syvemmälle maapallon tutkimattomiin uumeniin. Seikkailun loppuhuipentumana kohdataan aikamoisen inhottava laavahirviö, jonka karjaisujen siivittämänä kaivosvaunu kiihdyttää pakoon ja tupsahtaa hetkellisesti ulos Mount Prometheuksen seinämästä, jatkaen sitten syöksymällä alaspäin takaisin pimeyteen ja kiertämällä kraatteriseinämien sisällä koko Mysterious Islandin – tietenkin muhkean jyrinän sekä kiljahdusten kera.

Hurjasta loppuhuipentumastaan huolimatta Journey to the Center of the Earth ei ole vuoristorata. Valtaosa sen kolmeminuuttisesta kestosta on peräti rauhallista ajelua sykähdyttävän kauniin visuaalisuuden keskellä. Kulkuneuvo käyttää samaa vaunutekniikkaa (muttei lainkaan samanlaisia vaunuja) kuin Yhdysvalloissa sijaitsevat sukulaisensa Test Track (1999) ja Radiator Springs Racers (2012). Loppuhuipentuman hurja kiihdytys – 75km/h huippunopeuteen muutamassa sekunnissa – ei tapahdu Tokion Journey to the Center of the Earthissa tylsällä "suoralla" ulkoradalla kuten Test Trackissa, vaan hämmästyttävästi ylöspäin mutkittelevalla rataosuudella! Kulkuneuvo tarjoaa peräti pienen "airtime"-pompun syöksyessään välittömästi nousukiihdytyksensä jälkeen alaspäin huippunopeuteensa – kuitenkin niin pehmeästi, että esimerkiksi Indiana Jones Adventuren heittelehtivä ajelu tuntuu tämän jälkeen pöyristyttävän rajulta!

Test Trackin ja Radiator Springs Racersin kiihdytyshuipentumat saattavat tuntua pelkältä vauhtihurjastelijoiden kosiskelulta, mutta Tokion Journey to the Center of the Earth -elämyksessä kiihdytykselle on sekä upea dramaattinen syynsä että käsittämättömän hienot puitteensa – puhumattakaan siitä sekunnin tai pari kestävästä Tokyo Disney Resortin huikeasta näkymästä, joka matkustajille avautuu kulkuneuvon syöksyessä tulivuoren aukosta ulos! Vaikka Test Track oli Journey to the Center of the Earthin tärkeä edeltäjä, vasta Tokion luomus näytti mihin kaikkeen kyseistä vaunutekniikkaa saattoi todella käyttää!

Elämyksen jonotusta on teemoitettu ehkä turhankin monimutkaiseksi. Kuten suurimmissa Disney-elämyksissä aina vuoden 1969 The Haunted Mansionista lähtien, Journey to the Center of the Earthin jonotusta on pilkottu loppupuolelta kahteen osaan pienen "alkushown" avulla. Matkustajat jaetaan noin 10 henkilön ryhmiksi pientä hissimatkaa varten, jonka jälkeen seuraa vielä noin 5-10 minuutin pituinen loppujonotus vaunujen lastausalueelle. Hissit (Terravatorit, eli sanojen terra ja elevator yhdistelmä) on teemoitettu "kaivosteeman" mukaan, mutta kovista äänistään sekä hilpeistä pyllyn tasolla puhaltavista tuulitehosteistaan huolimatta ne eivät anna kovin ihmeellistä simulaatiota "laskeutumisesta syvälle maan sisään". (Todennäköisesti nämä hissit nousevat ylemmäksi lastausalueelle, sillä elämyskohteen poistumisalue sijaitsee varsinaista jonotusaluetta ylempänä – josta todistusaineistona lukuisat alaspäin vievät portaat poistumisen yhteydessä).

Vaikka elämyskohteen vaunut ovat sisätiloiltaan jokseenkin ahtaat, turvapuomi pystyy lukittumaan isonkin mahan kohdalla. Vaunun eturivi tarjoaa ehdottomasti parhaan elämyksen – varsinkin kiihdytyksessä – mutta myös muiltakin riveiltä näkee ja kokee kaiken tarpeellisen. Laavahirviötä lukuunottamatta suurin osa ajelun aikana nähtävistä lavasteista sekä olennoista on kopioitu vaunureitin kummallekin puolelle – tosin hieman erilaisessa kokoonpanossa.

Journey to the Center of the Earth -elämyskohteen korkealaatuisesta musiikista vastasi lukemattomia Disney-puistojen klassikkoteoksia säveltänyt Norman D. "Buddy" Baker. Tämä elegantti, salaperäisyyttä huokuva orkesterimusiikki kuului Bakerin viimeisiin sävellystöihin. Hänen musiikillinen vastuunsa (säveltäjänä, sovittajana, kapellimestarina ja/tai musiikillisena johtajana) ulottui muun muassa klassikkoelämyksiin The Haunted Mansion, The American Adventure, World of Motion, Impressions de France, The Many Adventures of Winnie the Pooh ja Adventure Thru Inner Space.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*