KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Marraskuun 25, 2012

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

It's Tough to Be a Bug!
("it's tough to be a bug")

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disney's Animal Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Discovery Island -alue

Disney California Adventure,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
a bug's land -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"on vaikeaa olla ötökkä"

Elämysluokka:
Räikeitä vastakohtia
(söpöyttä ja huumoria, mutta
myös kauhua ja pelkoa)

Ensimmäinen esitys:
Huhtikuu 1998 (AK)
Helmikuu 2001 (DCA)

Elämystyyppi: 4-D elokuva,
Audio Animatronics -hahmoilla
ja erinäisillä kosketus- ynnä
muilla inhottavilla tehosteilla
varustettu "elämys".

Istuimet:
Selkänojallisin istuimin
varustettu elokuvateatteri.
Istuimet eivät liiku.
Ei turvavöitä.

Esityksen kesto:
9 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Voi olla pelottava pienille lapsille.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
It's Tough To Be a Bug -elämyskohde voi olla järkyttävä kokemus herkille, vaikutuksille alttiille ihmisille iästä riippumatta, mutta erityisesti
henkilöille jotka pelkäävät aidosti mehiläisiä, ampiaisia tai hämähäkkejä. It's Tough To Be a Bug -elokuvaesitys sisältää vaikuttavia (tuntoaisteihin perustuvia) tehosteosuuksia, kovia ääniä, sekä yleistä paniikkia lisäävää yleisön kiljuntaa. Yhdessä nämä piirteet muodostavat elämyksen jonka vaikuttavuutta ei pidä aliarvioida!

Sukulaiselämykset:
Honey, I Shrunk the Audience
Stitch's Great Escape
The ExtraTERRORestrial Alien Encounter

Katso myös:
Muppet*Vision 3D
Magic Journeys
Captain EO

It's Tough To Be a Bug
Elämyksen historia
ja esittely

Disneyn tuottama Pixar-elokuva Ötökän Elämää (A Bug's Life) sai Yhdysvaltain ensi-iltansa marraskuussa 1998. Elokuvan inspiroima elämyskohde It's Tough to Be a Bug näki päivänvalon kuitenkin jo seitsemän kuukautta aiemmin Walt Disney Worldin Disney's Animal Kingdom -puiston avautuessa. It's Tough to Be a Bug on "neliulotteinen" show, joka yhdistää kolmiulotteista elokuvaa ja Disneyn huikeaa Audio-Animatronics -tekniikkaa muutamin ikimuistoisin tehostein höystettynä. Elokuvaa katsellaan 3D-laseilla.

Disney's Animal Kingdomin maamerkin, The Tree of Life -puun kaunista veistostyötä voi mainiosti ihailla It's Tough to Be a Bug -shown ulkojonotusalueelta käsin, sillä ötökkäshow tapahtuu tämän suuren keinotekoisen puun juuristoon rakennetussa teatterissa. Juuristosta löytyy hurmaava lämpiö-alue jonka seinille on ripustettu hauskoja ötökkäversioita Broadway-musikaalien julisteista (mm. Web Side Story, Little Shop of Hoppers, Beauty and the Bees, My Fair Ladybug ja A Cockroach Line), ja taustalla soi mitä söpöimpiä ötökkä-versioita näiden musikaalien lauluista! Lämpiön tunnelma on erittäin herttainen ja seesteinen - ja valitettavasti se inspiroi odottamaan jotain ihan muuta mitä seuraavan yhdeksän minuutin ajan elokuvateatterissa nähdään ja koetaan.

Äärettömän nopeatempoisesti etenevää, mutta kauniisti alkavaa elokuvaelämystä isännöi Ötökän Elämästä tuttu Flik-muurahainen sekä tietokonepiirrettynä hahmona että Audio-Animatronics ("audioanimoituna") robottinukkena. Flik marssittaa teatteriin kaikki ötökkäystävänsä kolmiulotteisen elokuvatekniikan avulla. Kuten edeltäjänsä Honey, I Shrunk the Audience, ötökkäshown elokuvaosuus on naamioitu lavashowksi - eli siis kuva ei liiku vaikka tietokoneanimoidut ötökät ovat sitäkin liikkuvaisempia! Ja kuten edeltäjänsä, It's Tough to Be a Bug rikkoo rajoja teatteriin rakennetuilla tehosteillaan. Hieman liikaakin.

Ötökkäshown sanoma on kohdallaan ("olkaa kilttejä ötököille, sillä ne tekevät vain työtänsä"). Tehosteet ovat erinomaisia ja tietokoneanimoidut ötökät hauskoja. Ei turhaa jaarittelua, eikä liikaa paasaamista. Mutta kun Terminator-elokuvia parodioiva The Termite-ator -termitti syöksee "happoa" (oikeasti vain vettä) yleisön kasvoille, alkaa show lähestyä hyvän maun rajoja. Kun Ötökän elämää -elokuvasta tuttu ilkimys, heinäsirkka Hopper tekee näyttävän sisääntulonsa Audio-Animatronics -muodossa, muuttuu hauska show suoranaiseksi kauhushowksi.

Edeltäjäelämys Honey, I Shrunk the Audience vei "neliulotteisesta" teatteritekniikasta tutut kosketustehosteet (veden roiskuttelun ja terävät puhallukset) mielikuvituksen äärirajoille pimentämällä katsomon hetkeksi ja päästämällä irti virtuaalisen hiirilauman, joka tuntui kiipeilevän katsojien syliin asti. It's Tough to Be a Bug -showssa Walt Disney Imagineering halusi luoda jotain samanlaista ja silti vieläkin enemmän "extremeä" - ja valitettavasti ylitti ne edellämainitut hyvän maun rajat päästämällä lapsiystävälliseksi naamioidussa esityksessä yleisön kimppuun virtuaalisen ötökkälauman, jonka liian vaikuttavat tehosteet ovat jatkoa pahamaineiselle The ExtraTERRORestrial Alien Encounter -elämykselle.

It's Tough to Be a Bug -shown "ötökkähyökkäys" on kyllä perusteltu, sillä Hopper haluaa muistuttaa yleisölle minkälaisina hirviöinä inhottavimmat ötökät on aina nähty. Valkokankaalla nähdään vanhoista mustavalkoisista kauhuelokuvista tehty montaasi jossa jättiläisötökät temmeltävät. Teatterin katosta laskeutuu yleisön yläpuolelle useita ihmispään kokoisia hämähäkkejä ennen kuin teatteri pimenee hetkeksi. Ikuisuudelta tuntuvan pimeyden aikana Hopper kutsuu ampiaiset ja muut pistimillä varustetut ötökät hyökkäykseen, jonka aikana penkin sisältä laukaistaan sarja kosketusefektejä - jotka eivät tietenkään oikeasti pistä eivätkä pure, mutta tuntuvat ympäröivien ääniefektien takia ihan tarpeeksi ilkeiltä. Ötökkähyökkäys on siis kauhuelämyksenä varsin onnistunut, mutta lapsia täynnä olevassa teatterissa sen voi vähintäänkin kyseenalaistaa - varsinkin silloin kun lapset kiipeilevät tehosteiden takia huoltajiensa päälle ja kiljuvat haluavansa pois.

Onneksi It's Tough to Be a Bug ei kuitenkaan unohda huumoria kauhuosuuden jälkeen. Tästä hyvänä esimerkkinä ihan shown lopussa tapahtuva hauska tehoste istuinpenkkien sisällä; paikallaan kannattaa siis istua vielä silloin kun Flik kehottaa yleisöä odottamaan "jotta pienimmät pääsevät ensin pois". Elämyskohteen ja elokuvan ääninä kuullaan Yhdysvaltalaisia koomikoita kuten Cheech Marin (Chili-tarantula), French Stewart (The Termite-ator) ja Jason Alexander, sekä myös Dave Foley (Flik) ja Andrew Stanton (Hopper).

Elokuvan lopuksi kuultavan hieman ontuvan teemalaulun "It's Tough to Be a Bug" sävelsi Disney-puistoveteraani George Wilkins (mm. Test Track) ja sanoitti Kevin Rafferty. Elokuvaosuuden muusta musiikista vastasi elokuvasäveltäjä Bruce Broughton, joka on loihtinut taianomaisempia sävelmiä moniin Disney-puistojen elämyksiin (mm. Ellen's Energy Adventure ja Spaceship Earth). Onneksi Broughtonin kyvyt pääsevät loistamaan lämpiöalueen ihastuttavien ötökkä-Broadway-hittien sovittajana. Myös George Wilkins vastasi näiden ötökkälaulujen sovituksista sekä tuotannosta. Näistä hulvattomimpiin kuuluu Howard Ashmanin ja Alan Menkenin Oscar-voittaneeseen lauluun perustuva "Beauty and the Bees" (jonka esittää todella persoonallisista mehiläisistä koostuva ensemble). Charles Strousen ja Martin Charninin "Tomorrow" Tony-voittaneesta musikaalista Annie (1977) on mehiläissoolona täysin vastustamaton. Richard Rodgersin ja Oscar Hammerstein II:n musikaalista The King and I peräisin oleva hellä balladi "Hello, Young Lovers" muuttui ötökkätuottaja John Dennisin, Wilkinsin ja Broughtonin käsissä hulvattomaan muotoon "Hello Dung Lovers" lantaläjämusikaalista The Sting and I. Lämpiöalueen musiikkikoosteessa vilahtaa tietenkin myös Nikolai Rimski-Korsakovin kuuluisa "Kimalaisen lento".

Kalifornian Disneylandin naapurissa avautui helmikuussa 2001 Disney's California Adventure (nykyään ilman omistusliitettä Disney California Adventure). Puiston ötökkäalue "a bug's land" on perheen pienimmille erittäin sopiva alue, mutta sekin sisältää kyseenalaisen It's Tough to be a Bug -elämyskohteen. Lämpiö-alue on Kalifornian version teatterissa lähes identtinen Floridan alkuperäislämpiön kanssa - ihastuttavaa musiikkikokonaisuutta myöten.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot - Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

Disneyn Virallinen Teemapuistosivusto
(Disney's Official Theme Park Site)
Sisältää linkit kaikkiin viiteen olemassaolevaan Disneyn lomakeskukseen - Kalifornia, Florida, Tokyo, Paris ja Hong Kong. Vain englanniksi.

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

KenNetin "Disney Teemapuistot" Logo
Alkuperäisvalokuva / Original photo
Disneyland Paris
by Pia Lindström
Original drawing by Kenneth Sundberg

Kaikki muu alkuperäistaide & valokuvat © Disney
(paitsi ne joissa toisin mainittu)

All original art & photos © Disney
(except where otherwise indicated)

PERUSLÄHTEET /
PRINCIPAL SOURCES
Informaatio & kuvat / Information & photos

Happy Hills Way Happy Hoppies Test & Travel Group
The Official Disney Park Websites
Disney theme park guidebooks & maps
Katherine & Richard Greene:
The Man Behind the Magic - The Story
of Walt Disney (Viking Penguin /
Penguin Books USA Inc, 1991)

Christopher Finch: The Art of Walt Disney
(Harry N. Abrams, Inc. New York, 1983)
Randy Bright: Disneyland - Inside Story
(Harry N. Abrams, Inc. New York /
Times Mirror Books, 1987)

Die Filme von Walt Disney - Die Zauberwelt des
Zeichentricks (Cinema / Kino Verlag GmbH, 1988)
The Imagineers: Walt Disney Imagineering
(Hyperion / Welcome Enterprises Inc, 1996)

Alain Littaye & Didier Ghez:
Disneyland Paris - From Sketch to Reality
(Nouveau Millénaire Éditions, 2002)
The Imagineers: The Imagineering Field Guide
to Disneyland (Disney Editions, 2008)

The Imagineers: The Imagineering Field Guide to
the Magic Kingdom at Walt Disney World
(Disney Editions, 2005)

The Imagineers: The Imagineering Field Guide to
Epcot at Walt Disney World
(Disney Editions, 2006/2010)

Jeff Kurtti: Walt Disney's Imagineering Legends
and the Genesis of the Disney Theme Park
(Disney Editions, 2008)
The Imagineers: Walt Disney Imagineering
- A Behind the Dreams Look at Making
MORE Magic Real (Disney Editions /
Welcome Enterprises Inc, 2010)

David Koenig: Mouse Tales
(Bonaventure Press, 1994 / 2006)
David Koenig: More Mouse Tales
(Bonaventure Press, 1999 / 2002)

David Koenig: Mouse Under Glass - Secrets
of Disney Animation and Theme Parks
(Bonaventure Press, 1997 / 2001)
David Koenig: Realityland -
True-Life Adventures at Walt Disney World
(Bonaventure Press, 2007)

Steve Birnbaum: Walt Disney World
- The Official Guide (1986)
Steve Birnbaum: Walt Disney World
- The Official Guide (1991)

Birnbaum's Disneyland - The Official Guide (1997)
The StoryboarD/The Art of Laughter magazine
(various issues / Laughter Publications, Inc.)

The E-Ticket Magazine (various issues)
(Jack E. Janzen & Leon J. Janzen)
Tim Hollis & Greg Ehrbar: Mouse Tracks
- The Story of Walt Disney Records
(2006, The University Press of Mississippi)

Jason Surrell: The Haunted Mansion
- From the Magic Kingdom to the Movies
(Disney Editions / Welcome Enterprises
Inc, 2003 / 2009)
David Tietyen: The Musical World of Walt Disney
(Hal Leonard Publishing Corp, 1990)

Disney, Aku & minä: Markku Kivekäs muistelee
(2007, Pekka Tuliara / Sanoma Magazines)
Aku Ankka -lehden "Oma Nurkka"
(Sanoma Osakeyhtiö / Sanoma Magazines)

Wikipedia.org / You Tube
wdwinfo.com / answers.com
Darkride and Funhouse Enthusiasts
(www.dafe.org)
Laff in the Dark (www.laffinthedark.com)
Nick Laister (www.joylandbooks.com)
Dr Vanessa Toulmin: Fairground Shows
(NFA Website, 1997)

Suomen Huvipuistoseuran foorumi
(http://huvipuistoseura.org/forum)
www.MovieMusic.com messageboards
Kentsu Pictures Video Archives
and Kenneth Sundberg

Omakohtaiset kokemukset kerätty
vuosien 1982-2012 aikana

_____________________________

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

_____________________________