KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Heinäkuun 25, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

its a small world
(Its a Small World)

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Fantasyland -alue

Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Fantasyland -alue

Tokyo Disneyland,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Fantasyland -alue

Disneyland Paris,
Disneyland Resort Paris, Ranska,
Fantasyland -alue

Hong Kong Disneyland,
Hong Kong Disneyland Resort, Japani,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"on se pieni maailma"

Yleisesti käytetyt
variaatiot virallisesta nimestä:

It's a Small World
ja Small World

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäinen ajelu
(New York World's Fair 1964):
Huhtikuu 1964

Ensimmäinen ajelu:
Toukokuu 1966 (DL)
Lokakuu 1971 (WDW)
Huhtikuu 1983 (TDL)
Huhtikuu 1992 (DLP)
Huhtikuu 2008 (HKDL)

Elämystyyppi:
Veneajelu (dark ride)
Audio-Animatronics -nukeilla ja
-eläinhahmoilla. Veneet kulkevat
rauhallisesti ilman kuljettajaa,
vedenalaisen kanavan
johdattamana.

Istuimet ja veneet:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 3-4 henkilöä.

Yhteen veneeseen mahtuu yhteensä
noin 16-24 henkilöä.

Ajelun kesto:
10-14 minuuttia
(versiosta sekä
matkustajien määrästä
riippuen)

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Huolehdi lapsistasi koko ajelun ajan.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
“it’s a small world” on kenties Disneyn lapsiystävällisin elämyskohde kautta aikojen. Pienten lasten vanhempien on syytä huomata, että kädet sekä pienimmätkin sormet kannattaa pitää veneen sisäpuolella, etteivät ne jää veneen ja laiturin väliin, vedenalaisesta kanavaseinämästä puhumattakaan. Vesielementistään huolimatta tämä veneseikkailu ei kastele ketään. (Mutta vedessähän tässä kuitenkin lillutaan). Huomaa myös, että kaikki “it’s a small world” -kohteet eivät välttämättä noudata samoja aukioloaikoja muun puiston kanssa; (esimerkiksi Disneyland Paris -puistossa koko Fantasyland-alue suljetaan iltaspektaakkelin takia roimasti aikaisemmin kuin muu puisto). Tarkista aukioloajat viimeistään paikan päällä!

HUOMIO:
Veneiden törmäämistä toisiinsa voi tapahtua
“it’s a small worldin” lopussa, kun poistumisalueelle vievä kanava ruuhkautuu. Veneet on varustettu tästä syystä "törmäilyautomateriaaleilla" nokassa sekä perässä – mutta törmäykset voivat olla niistä huolimatta voimakkaitakin! Siksi on erittäin tärkeää ymmärtää, ettei näissä veneissä nousta seisomaan eikä kurkotella laidan yli. Käsiä tai muitakaan ruuminosia ei kannata työntää veneen ulkopuolelle, varsinkaan veteen. Yksikään Disney-puisto ei mainitse tästä veneiden mahdollisesta törmäilystä, vaikka monissa muissa elämyksissä (joissa tällaisia törmäilyjä ei esiinny laisinkaan) niska- ja selkävaivoista kärsiviä sekä raskaanaolevia äitejä kyllä varoitetaan. Jos veneiden mahdollinen törmäily pelottaa, kannattaa silloin tällöin vilkaista taaksepäin – varsinkin poistumisalueelle johdattavassa kanavaosuudessa. Myös lastaus- ja poistumislaitureilla tulee olla varovainen, ettei vahingossakaan molskahda kanavan matalaan veteen, veneitä kuljettavan mekaniikan sekaan.

HUOMIO:
“it’s a small world holiday”
“it’s a small world christmas”, jne.
Marraskuusta aina Joulusesongin loppuun asti
“it’s a small world” saattaa saada jouluisen väliaikaisteemoituksen niin Kalifornian, Tokion, Pariisin ja Hong Kongin Disneyland-puistoissa. Jos näin tehdään, elämyskohde suljetaan yleensä lokakuussa ja avataan jouluteemalla viimeistään marraskuun loppupuolella. Jouluinen teemoitus jatkuu aina tammikuun alkuun saakka, jolloin elämyskohde taas suljetaan muutamaksi viikoksi ja avataan normaalissa muodossaan, jollaisena se pysyy aina seuraavaan lokakuuhun saakka.

Sukulaiselämykset:
Storybook Land Canal Boats
Pays des Contes de Fées

Katso myös:
Sindbad
’s Storybook Voyage
Pirates of the Caribbean
Living with the Land
El Rio del Tiempo
Gran Fiesta Tour
Maelstrom

“it’s a small world”
Elämyksen historia
ja esittely

Toiset rakastavat, toiset vihaavat tätä elämystä. Joidenkin mielestä “it’s a small world” on aurinkoisuudessaan ja ylipirteydessään maailmankaikkeuden ärsyttävin elämyskohde. Puhumattakaan teemalaulustaan, joka on Disneyn kuuluisimman lauluntekijäduon, veljesten Richard M. Shermanin ja Robert B. Shermanin käsialaa. Yksi on kuitenkin varmaa: “it’s a small world after all” – eli maailmamme on kuitenkin hyvin pieni ja siksi kaikkien tulisi olla yhtä isoa perhettä. Tämän elämyskohteen sanomaa ei siis voi missään tapauksessa haukkua. Elämyksen virallinen nimikin, pienellä kirjoitettu “it’s a small world” kertoo nöyrästä ja vilpittömästä asenteesta.

Vuosien 1964-65 New Yorkin maailmannäyttelyllä (New York World's Fair) on erittäin tärkeä osansa Disneyn elämyskronikassa. Suuret yhtiöt kuten General Electric Corporation ja Ford Motor Company innostuivat mahdollisuudesta saada Disneyn tuottama vetonaula näyttelyosastoilleen, joten rahoitus ei ollut ongelma. WED Enterprises (nykyisin Walt Disney Imagineering) oli sopinut kolmen vetonaulan rakentamisesta – Great Moments with Mr. Lincoln, Ford’s Magic Skyway ja Carousel of Progress (Progressland) – ja oli jo rakentamassa niitä, kun Pepsi-Cola -yhtiö ilmoitti haluavansa sponsoroida UNICEFin kanssa lapsille sopivan vetonaulan. Maailmannäyttelyyn oli enää aikaa vajaa vuosi. Disneylandin rakennuspäällikkönä työskennelleen amiraali Joseph "Joe" Fowlerin epäröinnistä huolimatta mies nimeltä Walt Disney otti innoissaan vastaan Pepsin tarjoaman haasteen. WED suunnitteli sekä rakensi “it’s a small world” -ajelun alle yhdeksässä kuukaudessa. Elämyskohteesta tuli yksi maailmannäyttelyn suosituimmista.

Samanhenkinen nukke-elämys nähtiin sittemmin Suomessakin. Linnanmäen huvipuistosta poistuneen "Nukketalon" eli Around the Worldin sisäradalla nähtiin muutamia plagioituja osuuksia Disneyn “it’s a small world” -elämyksestä. (Nykyään "Nukketalon" tiloissa nähdään Taikasirkus). Linnanmäen "Nukketalo" oli tosin erittäin köyhän miehen versio Disney-puistojen huikean laadukkaasta nukkeristeilystä.

Harvoin “it’s a small world” -elämyksestä mainitaan, että se oli Waltin pitkäaikaisen unelman toteuma. Jo Disneylandin ensimmäisissä suunnitelmissa oli mukana miniatyyrialue Lilliputian Land (eli "pikkuruisten maa"), jonka veneajelu olisi alkanut Yhdysvaltain Erien kanavalta (Erie Canal) ja vienyt pienoismallimatkalle ympäri maailman. Alueen mekaaniset miniatyyri-ihmiset olisivat olleet noin 23 senttimetrin korkuisia, ja olisivat puhetaidon lisäksi osanneet myös laulaa sekä tanssia. Mutta kun Disneyland lopulta avasi porttinsa kesällä 1955, oli Lilliputian Land supistunut Fantasyland-alueen sisäpuolelle ja sen Canal Boats of the World -veneajelu ("maailman kanavaveneet") oli vielä pahasti keskeneräinen. Joella oli tarkoitus nähdä maaailman kuuluisimpia maamerkkejä pienoismalleina, mutta sen tyhjillä rantapenkereillä ei ollut mitään nähtävää.

Vuosi myöhemmin Canal Boats of the World sai uuden nimen, Storybook Land Canal Boats, sillä sen alueelle oli vihdoin ilmestynyt kokonainen satumaa miniatyyrikoossa. Monet lähteet väittävät, että Storybook Landin satuteemoitus oli juuri sitä, mitä Walt oli alunperin halunnutkin – mutta tämähän ei pidä lainkaan paikkaansa! Vasta “it’s a small world” toteutti Canal Boats of the World -veneajelun idean "risteilystä ympäri maailman", sekä esitteli valtavan lauman mekaanisia pienoismalli-ihmisiä, jotka lauloivat ja tanssivat.

Idea maailman eri kansallisuuksia edustavista lapsinukeista tuli niin ikään Waltilta itseltään. Usein “it’s a small world” nostetaan Disney-taiteilija Mary Blairin huipputyöksi, mutta elämyksen oleelliseen suunnitteluun osallistuivat myös animaattorilegenda Marc Davis (keskittyen hahmoihin) sekä monitaiturit Claude Coats ja Roland "Rolly" Crump (keskittyen lavastamiseen). Blairin osuus kokonaisuudessa oli toimia värisuunnittelijana – mutta kuten monet WEDillä työskennelleet, myös Blair päätyi tekemään "yhtä sun toista", jossa kaikella oli vaikutuksensa kaikkeen. Rolly Crumpin rakkaus kineettisiin veistoksiin mahdollisti Blairin abstraktien ideoiden kolmiulotteisen toteutumisen. Blairin lapsenomaista taidetta on nähty muun muassa Disneyn klassikkopiirroselokuvissa Tuhkimo (Cinderella, 1950), The Three Caballeros (1944) ja Liisa Ihmemaassa (Alice in Wonderland, 1951).

Alunperin “it’s a small world” -ajelun lapsinukkien oli tarkoitus laulaa edustamansa maan kansallislaulua. Onneksi Walt huomasi ajoissa, ettei idea ollut erityisen hyvä. Niinpä hän kutsui projektiin mukaan Shermanin veljekset, jotka olivat ennen tätä luoneet muun muassa The Enchanted Tiki Roomin sekä Carousel of Progressin teemalaulut. Shermanit tarttuivat haasteellisen työhön ja loivat “it’s a small world” -ajelulle laulun, jonka voisi esittää lähes millä tahansa kielellä. Veneajelun teemalaulusta tuli yksi Disneyn kuuluisimmista lauluista – niin kuuluisa, että sen tuntevat jopa ihmiset jotka eivät ole koskaan “it’s a small world” -veneissä ajelleet! Vaikka laulua kutsutaan "ärsyttäväksikin", on sen osuvissa sanoissa filosofiaa sekä viisautta: "Se on naurun maailma, kyynelten maailma / Se on toivon maailma, ja pelon maailma / Jaamme keskenämme niin paljon, että on aika oivaltaa / On se pieni maailma sittenkin / On vain yksi kuu ja yksi kultainen aurinko / Ja hymy tarkoittaa ystävyyttä ihan kaikille / Vaikka vuoret jakavat, ja meret ovat valtavat / On se pieni maailma sittenkin."

Vaunujen asemesta alkuperäiseen 1964 “it’s a small world” -ajeluun kehitettiin tasapohjainen vene, jonka kulkua ohjasi vedenalainen kapea kanava. Vaikka samankaltaisia "lemmenjokia" on nähty jo huvipuistohistorian alusta lähtien, oli WEDin kehittämä uusi venemalli niin hyvä keksintö, että samankaltaisia veneitä on sittemmin käytetty muissakin Disney-elämyksissä (mm. Pirates of the Caribbean ja El Rio del Tiempo) – sekä jopa Disney-puistojen ulkopuolella.

Maailmannäyttelyn jälkeen, kesän 1966 kynnyksellä “it’s a small world” siirrettiin New Yorkista Kaliforniaan. Disneylandissa elämyskohde sai erittäin tyylitellyn, persoonallisen fasadin, joka oli jälleen Mary Blairin ja Rolly Crumpin yhteistyön tulos. Tästä iloisenvärisestä, poikkeuksellisen abstraktista fasadista erottuu selvästi muun muassa Pariisin Eiffel-torni, Lontoon Big Ben -kellotorni, Pisan kalteva torni sekä legendaarinen intialainen monumentti Taj Mahal.

Elämyksen seuraava versio rakennettiin Floridan Walt Disney Worldin (WDW) Magic Kingdom -puistoon. Toisin kuin Disneylandissa, WDW:n ajelu rakennettiin kokonaisuudessaan "show-rakennuksen" sisään, eikä sen varsinainen fasadi erottunut erityisesti alueen keskiaikaisesta ilmeestä. Mutta Tokion sekä Pariisin versioihin Disneylandin 1966 fasadi päivitettiin varsin upeasti.

Vuonna 2005 Kiinassa avautunut Hong Kong Disneyland sai “it’s a small world” -ajelunsa vasta keväällä 2008. Laulavien lapsinukkien lisäksi Hong Kongin versiossa nähtiin ensimmäistä kertaa hauskasti tyyliteltyjä Disney-hahmoja – muun muassa Pinocchio (Euroopan osuudessa), Jasmine ja Aladdin (Lähi-idän osuudessa), Mulan ja Mushu (Aasian osuudessa), Simba ja Pumbaa (Afrikan osuudessa), sekä kitaraa rämpyttävä Aku Ankka kaballero-kavereineen (Etelä-Amerikan osuudessa). Idea osoittautui niin piristäväksi, että jo joulukuussa 2008 Kalifornian Disneylandin versio oli saanut samanlaiset Disney-hahmolisäykset.

Musiikillisesti “it’s a small world” -elämys on hämmästyttävän monipuolinen. Ajelun aikana saumattomasti jatkuvan laulun taustalla voi kuulla samasta melodiasta liki 35 erilaista variaatiota. Disney-studion legendaarisimpiin musiikkimestareihin kuulunut Norman "Buddy" Baker oli vastuussa alkuperäisistä musiikkisovituksista. Disneyland Paris -puiston 1992 versio eroaa huomattavasti muista “it’s a small world” -elämyksistä osittain upean sinfoniselta musiikiltaan, jonka sovituksesta vastasi elokuvasäveltäjä John Debney.

Vuodesta 1997 Kalifornian Disneylandin “it’s a small world” on saanut Joulu-sesongin ajaksi väliaikaisen talvisen teemoituksen joulukoristeiden sekä joululaulujen kera. Myöhemmin myös Tokion sekä Hong Kongin puistoissa innostuttiin tähän jouluiseen väliaikaisteemoitukseen. Disneyland Paris on suhtautunut väliaikaisteemoituksiin maltillisemmin, ja Floridan WDW:ssa “it’s a small world” -elämystä ei ole toistaiseksi kertaakaan muutettu Joulusesongin ajaksi. Väliaikaisteemoituksen vallitessa musiikkina kuullaan muun muassa "Kulkusia" ("Jingle Bells") sekä perinteinen "Deck the Halls".

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*