KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Tammikuun 14, 2013

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Indiana Jones
et le Temple du Péril

(Indiana Jones et le Temple
du Péril: à l’envers!)

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Disneyland Paris
Disneyland Paris Resort, Ranska,
Adventureland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
("Indiana Jones ja vaaran temppeli")

Elämysluokka:
Erittäin rajuun makuun

Ensimmäinen ajelu:
Heinäkuu 1993

Merkittävät muutokset:
Vuosina 2000 ja 2004

Elämystyyppi: Vuoristorata
rajuun makuun. Ajelu sisältää
yhden 360
° loopin (eli matkataan
hetken aikaa pää alaspäin).
Teräsputkirata.

Istuimet ja vaunu:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet.
Jokaisella matkustajalla on oma
olkapäiden yli laskeutuva turvakaari
jonka alle isokokoisimmat ihmiset
eivät mahdu (kts. pituusrajoitus)
!
Yksi juna koostuu kahdesta
yhteenliitetystä vaunusta joihin
mahtuu istumaan 6 henkilöä;
yhteen junaan mahtuu siis
12 matkustajaa.

Ajelun kesto:
Noin 1 minuutti 15 sekuntia

Pituusrajoitus:
Minimipituusrajoitus
140 senttimetriä;
maksimipituusrajoitus 195cm!

Ikärajoitus tai -suositus:
Ei suositella alle 8-vuotiaille
(alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa)

Virallinen varoitus:
Voidaksesi nauttia ajelusta sinun tulisi olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Kohdetta ei suositella niska-, selkä- ja sydänvaivoista tai korkeasta verenpaineesta tai matkapahoinvoinnista kärsiville, eikä raskaanaoleville äideille. Elämys voi myös pahentaa "piileviä" terveysongelmia.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Vuoristorata Indiana Jones et le Temple du Péril
on ERITTÄIN raju! Virallinen varoitus kannattaa siis ottaa vakavasti tämän elämyksen kohdalla. Niska ja koko keho joutuvat kovalle koetukselle ajelun aikana. Perusmallisista huvipuistoturvapuomeista johtuen suurikokoiset henkilöt eivät välttämättä mahdu vaunuihin; tämä ei tarkoita pelkästään yli 195 senttimetrin pituisia ihmisiä, vaan myös leveyssuunnassa muhkeita vartaloita. Huomaa myös, että vuoristorataa ei ajeta tietyissä sääolosuhteissa (esim. rankkasateella, kovassa tuulessa tai ukonilmalla).

Sukulaiselämykset:
Raging Spirits

Katso myös:
Indiana Jones Adventure
California Screamin'
Matterhorn Bobsleds
Space Mountain (Walt Disney World)
Space Mountain (muut puistot)
Big Thunder Mountain
Rock 'n' Roller Coaster
Expedition Everest

Indiana Jones
et le Temple du Péril

Elämyksen historia
ja perusesittely

Vaikka elokuvasankari Indiana Jones ei missään tapauksessa ole alkuperäinen Disney-hahmo, on tämä maailmankuulu arkeologi seikkaillut jo lähes 25 vuotta yksinoikeudella Disney-puistoissa. Mikki Hiiren uudeksi pomoksi 1980-luvun puolivälissä noussut Michael Eisner oli ennen Disneylle tuloaan työskennellyt Paramount -elokuvayhtiön johdossa. Ensimmäinen Indiana Jones -elokuva, Kadonneen aarteen metsästäjät (Raiders of the Lost Ark, 1981), oli Paramount-tuotantoa Eisnerin johtajakaudelta. Elokuvan tuottaja George Lucas oli aloittanut yhteistyön Walt Disney Imagineering (WDI) -osaston kanssa 1980-luvun puolivälissä. Ei siis ihme, että Indiana Jones löysi tiensä Floridan Walt Disney Worldiin rakennettuun elokuva-aiheiseen puistoon Disneys Hollywood Studios (alunperin Disney-MGM Studios). Huimapäinen arkeologi teki Disney-puisto-debyyttinsä The Great Movie Ride -elämyksessä, mutta Indiana Jonesin nimeä kantava ensimmäinen Disney-elämyskohde oli hieman myöhemmin avautunut Indiana Jones Epic Stunt Spectacular -show.

WDI-osaston 1980-luvun loppupuolella laaditut suunnitelmat hurjalle "arkeologiajelulle" perustuivat paljolti elokuvaan Indiana Jones ja tuomion temppeli (Indiana Jones and the Temple of Doom, 1984). Oscar-voittanut äänisuunnittelija Ben Burtt kävi Kalifornian Disneylandissa ennen Tuomion temppelin valmistumista äänittämässä vuoristorataääniä elokuvan hurjalle kaivosajelulle. Disneylandin kaivosjuna Big Thunder Mountain Railroad oli ollut supermenestys avautuessaan viisi vuotta aiemmin. Ei siis ollut suinkaan sattumaa että WDI alkoi suunnitella Tuomion temppelin kaivosajelun inspiroimaa vauhtielämystä Disneylandiin. Elämyskohteen rakentamisesta liikkui huhuja jo vuosina 1990-91. Jotkut lähteet väittävät että kyseinen "arkeologiajelu" olisi kuitenkin alunperin suunniteltu Ranskan Disneyland Paris -puistoon rakennettavaksi suureksi vuoristoradaksi. Ranskan puiston Adventureland -alueelle harkittiin myös Jungle Cruise -perinteen mukaista viidakkoseikkailua joka olisi ollut katettu ja jossa veneiden sijaan olisi liikuttu maastoautoilla.

Keväällä 1992 avautuneen Disneyland Paris -puiston (alunperin Euro Disneylandin) ensimmäiset vuodet olivat tuloksellisesti suuria pettymyksiä Disney-yhtiölle. Heikko tulos aiheutti sen että lukemattomat jo julkistetut suunnitelmat jouduttiin peruuttamaan - eikä ainoastaan Pariisin Disneylandin tapauksessa. Suuria projekteja jouduttiin peruuttamaan myös Kalifornian Disneylandissa sekä Floridan Walt Disney Worldissa. Onneksi Kalifornian puiston tapauksessa Disney-yhtiö ei luopunut Indiana Jones -elämyskohteen suunnitelmista. Indiana Jones Adventure: Temple of the Forbidden Eyen rakentaminen aloitettiin elokuussa 1993 ja seikkailu avattiin maaliskuussa 1995.

Ranskan Disneyland Paris -puiston tapauksessa tehtiin kuitenkin kammottava kompromissi. Puistopomot eivät halunneet odottaa kesään 1995 asti yksinkertaistetun Space Mountain - de la Terre à la Lunen valmistumista, vaan halusivat jo kesäksi 1993 hurjan vuoristoradan. Puistossa oli vain kaksi varsinaista vauhtielämystä, Big Thunder Mountain ja Star Tours (jos Michael Jacksonin tähdittämä Captain EO jätetään Mad Hatter's Tea Cups -elämyksen kanssa pois laskuista). Naapuripuisto Walt Disney Studiosia ei ollut vielä olemassa. Niin Disneyland Paris päätyi hankkimaan 360° loopilla varustetun standardivuoristoradan jonka Walt Disney Imagineering somisti näyttämään arkeologiselta kaivaukselta keskellä intialaisen temppelin raunioita. George Lucas osallistui Indiana Jones et le Temple du Périlin avajaisiin heinäkuussa 1993.

On totta että jotkut rakastetuimmat Disney-elämykset ovat vain "paremmin" somistettuja huvipuistolaitteita (muun muassa Dumbo the Flying Elephant, Mad Hatter's Tea Cups ja Orbitron), mutta Pariisin Indiana Jones et le Temple du Péril -vuoristorata hakee silti vertaistaan Disney-puistojen epäelämyksellisimpänä elämyskohteena. Puolentoista minuutin epämiellyttävästi tärisevä ja heittelehtivä rata jättää etenkin puolentoista tunnin perusjonotuksen jälkeen vain pahan maun suuhun. Disney-elämykset ovat lähes poikkeuksetta perustuneet vahvaan tarinankerrontaan, mutta tästä Indy Jones -vuoristoradasta tarinaa ei löydy edes vilkkaimman mielikuvituksen avulla! Parhaimpien Disney-elämysten luomistyössä hyvä tarina on aina tullut ensimmäisenä - paljon ennen radan ja kiskojen suunnittelua - mutta Indiana Jones et le Temple du Périlin kohdalla rata tuli ensimmäisenä ja teemoitus tarinoineen vasta viimeisenä! Saman puiston huippuelämyksen Big Thunder Mountainin tapauksessa WDI panosti tarinan lisäksi siihen että teräsputkirata saatiin näyttämään kallioiden päälle rakennetuilta junakiskoilta - mutta Le Temple du Péril näyttää juuri siltä mitä se onkin: vuoristorata johon on lisätty epätoivoinen teemoitus jälkeenpäin. Big Thunder Mountainin ajelu tarjoaa illuusion hurjuudesta "pakkoperspektiivien", strategisen visuaalisuuden sekä vahvan tunnelmansa ansiosta, mutta Le Temple du Péril on hurja ilman minkäänlaista illuusiota ja tunnelmaa. Siksi tämä Pariisin vuoristorata on puhdas "antielämys" verrattuna kaksi vuotta myöhemmin valmistuneeseen vahvatunnelmaiseen Indiana Jones Adventure: Temple of the Forbidden Eye -elämykseen.

Pariisin Indiana Jones et le Temple du Périlin 600-metrinen rata perustuu Pinfarin looppirataan mutta on sveitsiläisen Intaminin valmistama. Vaunu saavuttaa parhaimmillaan 76 km/h tuntinopeuden. Rata sisältää yhden ainoan loopin. Le Temple du Péril oli ensimmäinen Disney-vuoristorata jossa matkustajien pää meni alaspäin, mutta tämä seikka unohdettiin nopeasti Pariisin puistoon 1995 avautuneen Space Mountain - de la Terre à la Lunen ansiosta. Pariisin Space Mountainilla oli aikoinaan sama pituusrajoitus kuin Le Temple du Périlillä (140cm), mutta "avaruusvuoren" pituusrajan laskettua Mission 2 -muutoksen myötä Le Temple du Périlillä on Disney-elämysten korkein minimipituusraja.

Indiana Jones et le Temple du Périlin vaunuihin mahtui alunperin kahdeksan matkustajaa. Vuosituhannen vaihteen lähestyessä looppirata ei enää vetänyt yleisöä - eikä Disneyland Parisin taloudellinen tilanne ollut edelleenkään erityisen hyvä. Yhteistyössä Walt Disney Imagineeringin kanssa Pariisin puistopomot keksivät hauskan keinon muuttaa Le Temple du Péril uudenlaiseksi. Periaate oli hyvin yksinkertainen: vaunut käännettiin kulkemaan takaperin! Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut sitä että vaunut olisivat peruuttaneet radalla - vaan vaunujen kuoret istuimineen käännettiin toiseen suuntaan. Koska matkustajat eivät enää nähneet vaunun kulkusuuntaan, oli radan rajuimpia pudotuksia ja kurveja pakko modifioida "pehmeämmiksi". Vaunujen kääntämisen yhteydessä niihin lisättiin yksi penkkirivi joka paransi junan kapasiteettia neljällä matkustajalla.

Takaperin kulkeva Indiana Jones et le Temple du Péril: à lenvers! (The Temple of Peril: Backwards!) avautui huhtikuussa 2000. Muutos oli itseasiassa piristävä, sillä varsin yllätyksettömään ajeluun saapui jännittävä yllätysmomentti kaikille niille matkustajille jotka eivät muistaneet loopin kohtaa. Takaperin hurjasteleva vuoristorata ei ollut kuitenkaan kaikkien mieleen, ja niin syksyllä 2004 vaunujen laajennetut kuoret käännettiin taas oikeinpäin. KenNetillä ei ole tietoa siitä, modifioitiinko radan kurveja ja pudotuksia alkuperäiseen hurjuuteensa. Oikeinpäin käännetty Indiana Jones et le Temple du Péril avautui marraskuussa 2004.

Hurjuudestaan huolimatta Indiana Jones et le Temple du Péril ("vaaran temppeli") ei tuo mitään lisäarvoa Disneyland Parisin Adventurelandiin - lukuunottamatta sitä faktaa että muutamat teini-ikäiset "hevijuuserit" saadaan viihtymään puistossa ehkä tunti tai pari kauemmin. Emme kiistä tietenkään sitä etteikö elämyskohteen lavastus olisi laadukkaasti toteutettu. Eteläisen Intian Hindu-temppeleistä saatu inspiraatio yhdistyy Buddhalaistemppelien arkkitehtuuriin elämyskohteen lavasteissa - eikä yksityiskohdista ole tingitty arkeologiteemoituksessakaan. Elämyksen suurin ongelma on kuitenkin se että Indiana Jones merkitsee monille huomattavasti enemmän kuin pelkkiä hiekkakasoja, telttoja ja viidakkoon pysäköityjä maastoautoja. Ainoat arkeologiseikkailija Indiana Jonesiin varsinaisesti viittaavat seikat Pariisin vuoristoradassa ovat sen nimi sekä jonotusalueen taustamusiikki joka on valittu John Williamsin alkuperäis-scoreista (Raiders of the Lost Ark, Indiana Jones and the Temple of Doom, sekä Indiana Jones and the Last Crusade). Indiana Jones et le Temple du Périlin varsinainen ajelu ei sisällä musiikkia.

Japanin Tokyo DisneySea -puistossa kesällä 2005 avattu Raging Spirits on periaatteessa Pariisin Indiana Jones et le Temple du Périlin muunneltu, mutta huomattavasti elämyksellisempi versio.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot - Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

Disneyn Virallinen Teemapuistosivusto
(Disney's Official Theme Park Site)
Sisältää linkit kaikkiin viiteen olemassaolevaan Disneyn lomakeskukseen - Kalifornia, Florida, Tokyo, Paris ja Hong Kong. Vain englanniksi.

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Omakohtaiset kokemukset kerätty
vuosien 1982-2012 aikana

Warmest Thanks
Lämpimimmät Kiitokset
Pia Lindström, Sampo Haahti,
Sauli Nurmi, Jesse Guiher, Jim Ganz,
Olli & perhe Ylinen, Jani Ahonen,
Dave De Caro, Robert Lughai,
Christel & Anni,
Charles Routh,
Gary Sundberg -ja

L e a - I
joka vei minut ihkaensimmäiselle
Walt Disney World -matkalleni
ja jonka ansiosta ensimmäiset
peukalokyytikummitukset
seurasivat minua kotiin saakka
The Haunted Mansionista.
- Ken -

KenNetin "Disney Teemapuistot" Logo
Alkuperäisvalokuva / Original photo
Disneyland Paris
by Pia Lindström
Original drawing by Kenneth Sundberg

Kaikki muu alkuperäistaide & valokuvat © Disney
(paitsi ne joissa toisin mainittu)

All original art & photos © Disney
(except where otherwise indicated)

PERUSLÄHTEET /
PRINCIPAL SOURCES

Informaatio & kuvat / Information & photos

Happy Hills Way Happy Hoppies Test & Travel Group
The Official Disney Park Websites
Disney theme park guidebooks & maps
Martin A. Sklar: Walt Disney's Disneyland
(Arnoldo Mondadori Editore, Verona, 1965)
Randy Bright: Disneyland - Inside Story
(Harry N. Abrams, Inc. New York /
Times Mirror Books, 1987)

The Imagineers: Walt Disney Imagineering
(Hyperion / Welcome Enterprises Inc, 1996)
Alain Littaye & Didier Ghez:
Disneyland Paris - From Sketch to Reality
(Nouveau Millénaire Éditions, 2002)

The Imagineers: The Imagineering Field Guide
to Disneyland (Disney Editions, 2008)
The Imagineers: The Imagineering Field Guide to
the Magic Kingdom at Walt Disney World
(Disney Editions, 2005)

The Imagineers: The Imagineering Field Guide to
Epcot at Walt Disney World
(Disney Editions, 2006/2010)
Jeff Kurtti: Walt Disney's Imagineering Legends
and the Genesis of the Disney Theme Park
(Disney Editions, 2008)

The Imagineers: Walt Disney Imagineering
- A Behind the Dreams Look at Making
MORE Magic Real (Disney Editions /
Welcome Enterprises Inc, 2010)
Jen Darcy & Jennifer Eastwood:
Disney in Details - A Scavenger Hunt
Through the Walt Disney World Resort
(Disney Editions, 2011)

David Koenig: Mouse Tales
(Bonaventure Press, 1994 / 2006)
David Koenig: More Mouse Tales
(Bonaventure Press, 1999 / 2002)

David Koenig: Mouse Under Glass - Secrets
of Disney Animation and Theme Parks
(Bonaventure Press, 1997 / 2001)
David Koenig: Realityland -
True-Life Adventures at Walt Disney World
(Bonaventure Press, 2007)

Steve Birnbaum: Walt Disney World -
The Official Guide 1986
(Hearst Professional Magazines, Inc.)
Steve Birnbaum: Walt Disney World -
The Official Guide 1991
(Hearst Professional Magazines, Inc.)

Birnbaum's Disneyland - The Official Guide 1997
(Hearst Business Publishing, Inc. / Hyperion)
The StoryboarD / The Art of Laughter magazine
(various issues / Laughter Publications, Inc.)

The E-Ticket Magazine (various issues)
(Jack E. Janzen & Leon J. Janzen)
Katherine & Richard Greene:
The Man Behind the Magic - The Story
of Walt Disney (Viking Penguin /
Penguin Books USA Inc, 1991)

Christopher Finch: The Art of Walt Disney
(Harry N. Abrams, Inc. New York, 1983)
Jason Surrell: The Haunted Mansion
- From the Magic Kingdom to the Movies
(Disney Editions / Welcome Enterprises
Inc, 2003 / 2009)

Tim Hollis & Greg Ehrbar: Mouse Tracks
- The Story of Walt Disney Records
(The University Press of Mississippi, 2006)
David Tietyen: The Musical World of Walt Disney
(Hal Leonard Publishing Corp, 1990)

Walt Disney Takes You to Disneyland -
A Musical Tour of the Magic Kingdom
(Disneyland Records, 1956 / 2003)

The original attraction soundtrack albums of
Disneyland / Walt Disney World Magic Kingdom
(Disneyland Records, 1960s - 1970s)

The Official Albums of Disneyland /
Walt Disney World / Magic Kingdom /
EPCOT Center / Disney's Animal Kingdom /
Tokyo Disneyland / Tokyo DisneySea /
Disney's California Adventure
(Disneyland Records, Walt Disney Records,
Buena Vista Records / 1983 - 2011)
The official music albums of Euro Disneyland /
Disneyland Paris / Walt Disney Studios
(Walt Disney Records, Disney Consumer Products,
Euro Disney Associés SCA / 1992 - 2009)

The Sherman Brothers - The Disney Songwriters
Collection (Pickwick Group Ltd, 1992)
The Sherman Brothers Songbook
(Walt Disney Records, 2009)

Die Filme von Walt Disney - Die Zauberwelt des
Zeichentricks (Cinema / Kino Verlag GmbH, 1988)
Disney, Aku & minä: Markku Kivekäs muistelee
(2007, Pekka Tuliara / Sanoma Magazines)

Aku Ankka -lehden "Oma Nurkka"
(Sanoma Osakeyhtiö / Sanoma Magazines)
Wikipedia.org / You Tube
wdwinfo.com / answers.com
Darkride and Funhouse Enthusiasts
(www.dafe.org)

Laff in the Dark (www.laffinthedark.com)
Nick Laister (www.joylandbooks.com)
Dr Vanessa Toulmin: Fairground Shows
(NFA Website, 1997)
Suomen Huvipuistoseuran foorumi
(http://huvipuistoseura.org/forum)

www.MovieMusic.com messageboards
Kentsu Pictures Video Archives
and Kenneth Sundberg

_____________________________

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

_____________________________