KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Maaliskuun 25, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

The Haunted Mansion

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
New Orleans Square -alue

Magic Kingdom
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Liberty Square -alue

Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort, Japani,
Fantasyland -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"kummitteleva kartano"

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäinen ajelu:
Elokuu 1969 (DL)
Lokakuu 1971 (MK)
Huhtikuu 1983 (TDL)

Elämystyyppi: Dark ride
Audio-Animatronics -hahmoilla,
kummituksilla sekä lukemattomilla
erikoistehosteilla höystettynä.

Istuimet ja vaunut:
Rinnakkain mahtuu
istumaan 2-3 henkilöä.

Selkänojalliset istuimet ja
itsestään sulkeutuva
turvapuomi vaunun kuoressa.
Yhteen kulkuneuvoon mahtuu
istumaan 2-3 henkilöä.
Ennen lastausalueelle saapumista
"alkushow" jossa EI ole istuimia!

TÄRKEÄÄ:
Omnimover
-vaunutekniikka;
päättymätön ketju vaunuja
jotka eivät normaalisti pysähdy
lastauksen ja purkamisen ajaksi!
Lastaus- ja poistumislaiturin
liukuhihna kulkee samaa vauhtia
kuin vaunuketju. Lastaus- ja poistumis-
laiturit ovat jatkuvasti vartioituja.
Liukuhihna sekä vaunuketju pysäytetään
kuitenkin tarpeen vaatiessa kokonaan
(mm. liikuntarajoitteisten lastauksen
ja poistumisen ajaksi).

Koko elämyksen kesto:
noin 11-15 minuuttia*

Kalifornian Disneyland:
pelkkä ajelu noin 6 minuuttia
alkushow + vaunuun siirtyminen
noin 4-5 minuuttia

Walt Disney Worldin Magic Kingdom
ja Tokyo Disneyland:
pelkkä ajelu noin 7 minuuttia 30 sekuntia
alku show + vaunuun siirtyminen
noin 5-7 minuuttia

* H U O M I O :
Elämyksen kokonaiskestossa

tulee ottaa huomioon, että
alkushown
(Venyvän Taidegallerian)
jälkeen vaunujen Lastausalueelle saattaa
erinäisistä syistä muodostua ruuhka-aikoina
useita minuutteja kestävä lisäjono.
Vaunuketjun hetkittäiset pysähdykset
eivät ole myöskään harvinaisia
The Haunted Mansioneissa; yleensä
pysähdys tarkoittaa kuitenkin vain sitä,
että Lastauslueella tai Poistumisalueella
joku ei pääse sisään tai ulos
liikkuvasta vaunusta.
Kokonaiskesto voi peräti tuplaantua
näistä syistä johtuen!

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Voi pelästyttää perheen pienimpiä.

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
The Haunted Mansion -kummituskartanon varoituksia "pieniä lapsia pelästyttävistä kohtauksista" ei kannata ottaa hirvittävän vakavasti, sillä Disney-puistoista löytyy paljon pahempia pikkulapsille sopimattomia aidosti pelästyttäviä "elämyksiä" (kuten Animal Kingdomin It’s Tough To Be A Bug ja Magic Kingdomin Stitch’s Great Escape). Varsinainen ajelu The Haunted Mansionissa painottuu tyylikkääseen ja yllättävän elämänmyönteiseen elämyksellisyyteen. Ennen ajelua koettava alkushow voi kuitenkin ukkosmyrskyllään, hetkellisellä pilkkopimeydellään sekä innokkaimpien asiakkaiden kovaäänisellä kiljumisella pelästyttää perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä. Alkushow voi myös osoittautua ahtaan paikan kammoisille ahdistavaksi kokemukseksi.

The Haunted Mansionin henkilökunta on teemoitettu haudanvakavaksi palvelusväeksi ja siksi heidän käytöksensä sotii silloin tällöin elämyskohteen todellista lapsiystävällisyyttä vastaan. On kuitenkin erittäin harvinaista, että kartanon henkilökunta pelästyttelee ketään – mutta asiakkaiden kannattaa olla varuillaan jo kartanon kiinnolevalla ulko-ovella, sillä se saattaa avautua yllättävänkin säikähdyttävästi, jos henkilökunnan konkari on asialla!

The Haunted Mansion -elämyskohteissa heti alkushown jälkeen löytyy Exit-kilvellä merkitty ovi, josta sisäpiireissä käytetään muun muassa nimitystä "chicken exit" ("pelkurin poistumistie"). Floridan kartanossa tässä Exit-ovessa lukee: "For those of you too full of fear, one last chance to EXIT HERE." Tätä ovea voi hyödyntää tarpeen vaatiessa, jos alkushow pelottaa liikaa perheen pienimpiä tai muita vaikutuksille alttiita henkilöitä.

HUOMAA MYÖS:
Haunted Mansion Holiday
Haunted Mansion Holiday Nightmare
Halloween-sesongista aina Joulusesongin loppuun asti
Kalifornian Disneylandin sekä Tokyo Disneylandin The Haunted Mansion -kohteet saavat nukkeanimaatioelokuvan Painajainen ennen joulua (Tim Burton's The Nightmare Before Christmas) mukaisen erikoisteemoituksen. Disneylandin kartano suljetaan yleensä syyskuun alkupuolella ja avataan Haunted Mansion Holiday -teemalla viimeistään lokakuussa. Jouluinen Halloween-seikkailu jatkuu aina tammikuun alkuun saakka, jolloin kartano taas suljetaan muutamaksi viikoksi ja avataan normaalissa muodossaan, jollaisena se pysyy aina seuraavaan syyskuuhun saakka. Haunted Mansion Holiday -teemoituksen aikana Fastpass -systeemi on yleensä käytössä sekä Kalifornian että Tokion kartanoissa.

Sukulaiselämykset:
Phantom Manor

Samaa vaunutekniikkaa
käyttivät / käyttävät myös:
Adventure Thru Inner Space
If You Had Wings
Starship Earth Ride
The Seas with Nemo & Friends
The Little Mermaid -ajelut
Buzz Lightyear -ajelut

Katso myös:
Snow White
’s Scary Adventures
Pirates of the Caribbean
The Twilight Zone Tower of Terror
The Tower of Terror (Tokio)
Mystic Manor

The Haunted Mansion
Elämyksen historia
ja perusesittely

Tämä on Disneyn versio kummitustalosta: 999 iloista aavetta – ja tilaa vielä yhdelle! The Haunted Mansion (sanatarkasti “kummitteleva kartano”) saa yleensä vaativankin vierailijan haukkomaan henkeään. Halpoja kummitusjuna-pelästyskikkoja tämä seikkailu ei varsinaisesti sisällä, vaan pikemminkin kiehtovaa tunnelmaa, huikeita erikoisefektejä sekä unohtumattomia yksityiskohtia. Ensi kertaa Disney-puistossa vierailevalle ihmiselle The Haunted Mansion saattaa olla monella tavalla yllätys; kyseessähän ei ole läpikäveltävä kohde! Kartanon tarjoamasta suuresta seikkailusta vain pikkuriikkinen osa tapahtuu jonotusalueelle näkyvän talofasadin sisäpuolella. Humorististen hautakivien ympäröimä jonotusalue – jonka haudanhiljaisen tunnelman rikkoo "kuin tuonpuoleisesta" kuuluva koiran surumielinen ulvonta – johdattaa vieraat kartanon eteishalliin, jossa "Aaveisännän" (eli Ghost Hostin) ääni toivottaa saapuvat kuolevaiset tervetulleeksi. Sitä seuraava yllätyksellinen taidegalleria on Kalifornian Disneylandin alkuperäiskartanossa pakollinen siirtymä fasadirakennuksesta varsinaiseen "showrakennukseen", jossa ajelun vaunurata sijaitsee. Ikuisuuksiin jatkuva mustien "Tuomiovaunujen" ketju vie vieraat lepattavan kynttilänvalon valaisemalta lastausalueelta syvemmälle kartanoon, kunnes vaunu kiipeää ullakolla "ulos ikkunasta" ja alas öiselle hautausmaalle, jonne kaikki veikeät kummitukset ovat kokoontuneet pitämään hauskaa.

The Haunted Mansion on laatuesimerkki "turvallisesta kauhusta", joka ei pelota vaan pikemminkin kiehtoo. Tämä harmonia syntyi tosin osittain sattumalta. The Haunted Mansionia suunniteltiin jo vuodesta 1957 alkaen, ja kun elämyskohdetta alettiin vihdoinkin toteuttaa vuosikymmen myöhemmin, oli mies nimeltä Walt Disney jo kuollut. Vaikka se makaaberilta tuntuukin, Waltin kuolema ratkaisi The Haunted Mansionin suuunitteluprosessia vaivanneen perusongelman. Yksityiskohtaisen taustatarinan sijaan animaattorilegenda Marc Davis keskittyi luomaan kummituskartanolle hulvattoman hahmogallerian, kun taas taustamaalari Claude Coats keskittyi luomaan aavemaista tunnelmaa väripaletillaan sekä lavasteratkaisuillaan. Davis ja Coats olivat suunnittelijoina kuin päivä ja yö, mutta Waltin tasapainottavalla johdatuksella he loivat vuonna 1967 avautuneen huippuelämyksen Pirates of the Caribbean. Vaikka tasapainottavaa Waltia ei enää ollut, The Haunted Mansionin tiimi onnistui erinomaisesti löytämään harmonian kahden hyvin erilaisen näkemyksen – pelottavan ja hauskan – väliltä. Tarvittiin sen löytämiseen tosin muutama muukin taiteilija.

Alkuperäinen The Haunted Mansion avasi narisevat ovensa Kalifornian Disneylandissa elokuussa 1969. Kummituskartanon fasadi oli valkoinen ja äärimmäisen tyylikäs, New Orleans Square -alueen arkkitehtuuriin sopiva. Walt ei ollut halunnut elämyspuistoonsa perinteistä ränsistynyttä kummitustaloa. Usein sanotaan, että The Haunted Mansionin hersyvä huumori olisi Marc Davisin ansiota – mutta hyvin todennäköisesti Walt halusi itsekin kummituskartanostaan jotakin muuta kuin perinteisen pelotteluajelun. Puiston Fantasyland-alueella oli ollut jo vuodesta 1955 lähtien kummitusjunamainen Snow Whites Adventures, joka aiheutti traumoja lukemattomille lapsille ja suututti vanhempia. Ei siis ihme, että The Haunted Mansionista haluttiin tehdä lapsiystävällisempi.

The Haunted Mansionilla ei ole varsinaista tarinaa, mutta pikkuisia tarinantynkiä tällä kartanolla on tarjota kuitenkin enemmän kuin yhdelläkään toisella Disney-luomuksella! WED Enterprises (myöhemmin Walt Disney Imagineering) loi kummituskartanon nimenomaan"interaktiiviseksi" seikkailuksi, jonka lukemattomille tarinantyngille voi asiakas itse keksiä selityksiä ja loppuratkaisuja. Fanaattisimmat The Haunted Mansionin ihailijat ovatkin kehittäneet tiiliskivimäisen mytologian selittämään hahmojen taustoja ja kummittelujen motiiveja. Vaikka kyseinen mytologia on suurimmaksi osaksi puhdas fanifiktioluomus, jopa asiantuntijat erehtyvät usein kertomaan sen sisällöstä faktana. (Esimerkiksi "Master Gracey", joka olisi kartanon herra, on todellisuudessa vain WEDin tehostevelhoon Yale Graceyyn liittyvä sisäpiirivitsi, ja vain harvoilla kartanon asukeilla on viralliset nimensä).

The Haunted Mansionin huikean visuaalisuuden salaisuudet piilevät perspektiivissä, heijastavissa lasipinnoissa, strategisessa valaistuksessa ja filmipätkissä. Tehostemestari Yale Gracey ideoi mm. laulavien patsaiden sekä kristallipalloon vangitun Madame Leotan heijastustekniikat, sekä hyödynsi runsaasti Viktoriaanista teatteri-illuusiota nimeltään "Pepper’s Ghost" eli "Pepperin aave". (Tehoste tunnetaan kehittäjänsä John Henry Pepperin mukaan, vaikka asiantuntijat mieluummin kutsuvat sitä alkuperäisen keksijänsä Henry Dircksin mukaan nimellä "Dircks' Ghost" eli "Dircksin aave"). The Haunted Mansionin hätkähdyttävän hieno juhlasalikohtaus lienee edelleen maailman suurimpia "Pepperin aave" -tehostetta hyödyntäviä illuusioita.

Läpikäveltävästä kohteesta vaunuajeluksi muuttunut kummituskartano hyödynsi sangen tuoretta, WEDin kehittämää Omnimover-vaunutekniikkaa, joka oli jo käytössä Tomorrowlandin Adventure Thru Inner Space -darkkiksessa (1967). Näissä munanmuotoisissa vaunuissa ei ollut moottoreita, vaan ne kulkivat kiinnitettyinä sähköttömään ohjauskiskoon, jonka strategisiin kohtiin oli upotettu sähköllä toimivia, liikkuvia pyöriä. Kyseiset pyörät kiihdyttivät vaunun täyteen vauhtiinsa, jonka avulla se jatkoi matkaansa aina seuraaville pyörille saakka. Omnimover -systeemi yhdisti vaunut kuitenkin toisiinsa koko radan pituudelta. Vaunujen kutsumanimi vaihtui kummitusteeman myötä "Doombuggy"-nimelle (eli "Tuomiovaunuksi"). Matkallaan ylä- ja alamäkiä sisältävä teräsputkinen Omnimover-rata muistuttaa rakenteeltaan enemmän vuoristorataa kuin perinteisen kummitusjunan rataa, mutta vaunujen vauhti ei kuitenkaan nouse kävelytahtia kiivaammaksi. Rata kulkee korkeimmillaan yli neljä metriä varastorakennuksen lattian yläpuolella. Radan merkilliseen rakenteeseen päädyttiin sekä teknisistä että dramaattisista syistä; Omnimover-vaunuketjun tekniikka vie oman yllättävän suuren tilansa radan alapuolella.

Kuten Pirates of the Caribbean -elämyksessä, Claude Coatsin ja Marc Davisin erilaiset näkemykset yhdisti käsikirjoittaja F. Xavier Atencio (joka tunnetaan myös nimellä "X" Atencio). Hän laati mm. "Aaveisännän" eli Ghost Hostin mainiot repliikit, teemalaulun sanat, ja vastasi myös hahmoäänien äänityssessioista sekä musiikkituotannosta maestro Norman "Buddy" Bakerin kanssa. Baker sävelsi kummituskartanon teemalaulun "Grim Grinning Ghosts" (vapaasti suomennettuna "Julmasti Virnistävät Aaveet"), jonka variaatiot soivat The Haunted Mansionin kammioissa ja käytävillä – ensin hitaana urkuelegiana, sitten sooloinstrumenttien esittäminä kaikuina tuonpuoleisesta, kunnes melodia kuullaan kokonaisuudessaan ilkikurisena valssina juhlasalikohtauksessa ja täydessä laulumuodossaan loppuhuipennuksessa öisellä hautausmaalla.

Karibian hurjia merirosvoja myös esittänyt ja atomiajan ihmeistä Tomorrowlandissa vuonna 1967 kertonut Paul Frees palasi antamaan äänensä kummituskartanon "Aaveisännälle". Suomalaisille Freesin ääni lienee tutuin alkuperäisessä Disneyn Ihmeellinen Maailma -televisiosarjassa iloisesti saksalaisittain sössöttävänä professori Taavi Ankkana (Ludwig Von Drake). Aaveisännän lempeän isällinen ääni toimii tehokkaana ihmisjoukon hiljentäjänä jo kartanon lämpiössä, jolloin kuullaan Paul Freesin kenties kuolemattomimmat sanat "Welcome, foolish mortals, to the Haunted Mansion". (Koko seikkailu löytyy suomennettuna KenNetin The Haunted Mansion -tribuuttisivuilta!). Eleanor Audley, joka oli aiemmin tehnyt loistavat ääniroolit Disneyn piirrosklassikoissa Tuhkimon (1950) ilkeänä Äitipuolena ja Prinsessa Ruususen (1959) Pahattarena, antoi äänensä kristallipalloon vangitulle meediolle Madame Leotalle. Tämä suureellisesti elehtivä meedionainen sai kuitenkin kasvonpiirteensä ja myös nimensä WED Enterprisesin taiteilijalta Leota Toombsilta. Toombsin omaa ääntä kuullaan kartanon exit-alueella "Pikku-Leotana", jolla ei ole virallisesti mitään käsikirjoituksellista yhteyttä kristallipalloon vangitun meedionaisen kanssa. Hautausmaa-huipentumassa nähtävien "Laulavien Veistosten" johtava laulaja on Thurl Ravenscroft, jonka kuuluisin äänityö on eittämättä Tony the Tiger (Toni Tiikeri) Kelloggs Frosties -aamiaismuromainoksista.

Samaan aikaan kun Disneylandin The Haunted Mansionin elämystä viimeisteltiin Kaliforniassa, oli Yhdysvaltain toisella puolella, Floridassa, toisenlainen rakennusprojekti hurjassa vauhdissa. Kyseinen "Projekti X" – eli Walt Disney World (WDW) – oli julkistettu vuoden 1967 alussa, itse asiassa samoihin aikoihin kun WED Enterprises sai vihdoinkin mahdollisuuden palata Disneylandin pahasti keskeneräisen kummitustaloprojektin pariin. Ei siis ihme, että The Haunted Mansionia päädyttiin suunnittelemaan ja rakentamaan lähes samaan aikaan kahteen eri puistoon, kahdeksi hieman erilaiseksi versioksi. Floridan kartanoversio avautui runsaat kaksi vuotta Disneylandin alkuperäisversiota myöhemmin, WDW:n ensimmäisen vaiheen, Magic Kingdom -puiston avatessa porttinsa lokakuussa 1971. Walt Disney Worldin kartano on ulkomuodoltaan varsin erilainen Kalifornian Disneylandin eleganttiin alkuperäisversioon verrattuna. Viktoriaanista goottityyliä noudattelevasta Floridan fasadiversiosta tuli tarkoituksellisesti synkempi ja pahaaenteilevämpi, mutta sisältä se oli Kalifornian alkuperäisversion tavoin lumoava ja lämminhenkinen.

The Haunted Mansionin kolmas versio näki päivänvalonsa Japanin Tokyo Disneylandin avautuessa huhtikuussa 1983. Tokion versio on sekä ulkomuodoltaan että ajelultaan lähes WDW-version kopio, lukuunottamatta japaninkielistä "Aaveisäntää". Eroavaisuudet kolmen olemassaolevan The Haunted Mansionin välillä ovat kasvaneet siitä lähtien kun Ranskan Disneyland Paris -puisto (alunperin Euro Disneyland) avautui Phantom Manorin kera vuonna 1992. Pariisin kummituskartano rakennettiin paljolti Kalifornian alkuperäisen 1969 The Haunted Mansionin mukaisesti – mutta teemoitukseltaan ja tarinaltaan Pariisin kartano on niin erilainen, ettei sen voi sanoa tarjoavan samaa elämystä kuin The Haunted Mansion. Phantom Manor antoi edeltäjäkartanoidensa ullakoilla kummittelevalle "Aavemorsiamelle" sekä motiivin että taustatarinan. Siksi myös Kalifornian ja Floridan morsiamia alettiin muokata 1990-luvun puolivälissä – ja loppujen lopuksi niin urakalla, että tästä valkohuntuisesta haamusta tuli The Haunted Mansionin eniten muuttunut asukki. Erityisesti Kalifornian ja Floridan kartanoissa on tapahtunut monia muutoksia kuluneiden 40 vuoden aikana, joista mainitsemme alempana erikseen. Onneksi The Haunted Mansionin lapsiystävällinen peruselämys on pysynyt muutoksista huolimatta lähes ennallaan.

The Haunted Mansionin pelottavimmat asukit kuuluvat nykyään elämyskohteen henkilökuntaan, joka on teemoitettu kartanon haudanvakavaksi palvelusväeksi. The Haunted Mansion on Disney-puistojen harvinaisia elämyskohteita siksi, että sen henkilökuntaa ohjeistetaan olemaan hymyilemättä. 1990-luvulta lähtien tämä kartanon henkilökunnan hymyilemättömyys on muuttunut sangen makaaberiksi toiminnaksi, joka silloin tällöin sotii pahasti The Haunted Mansionin todellista lapsiystävällisyyttä vastaan. On kuitenkin erittäin harvinaista, että kartanon henkilökunta pelästyttelee ketään – mutta asiakkaiden kannattaa olla varuillaan jo kartanon kiinnolevalla ulko-ovella, sillä se saattaa avautua yllättävänkin säikähdyttävästi, jos henkilökunnan konkari on asialla! Äänekkäimpien ja "levottomimpien" asiakkaiden kannattaa olla varuillaan kartanon synkillä käytävillä – katsoa selkänsä taakse – sillä he ovat henkilökunnan yleisimpiä uhreja.

Walt Disney Pictures julkaisi vuonna 2003 The Haunted Mansion -elokuvan, jonka pääosassa näytteli Eddie Murphy. Elokuvan nähneille on syytä painottaa, että Disney-puistojen kummituskartano antoi ainoastaan inspiraation kyseiselle elokuvalle. Elämyskohde EI siis ole lähes lainkaan rinnastettavissa elokuvan toimintaan, ajoittaisiin kauhuefekteihin ja superhypererikoistehosteisiin. Kyseisen elokuvan fanit saattavat pitää kohdetta jonkinasteisena pettymyksenä.

Hong Kong Disneylandissa toukokuussa 2013 avautunut Mystic Manor on aivan uudenlainen yliluonnollinen kartanoelämys. Mystic Manor ei ole edes varsinainen kummitustalo, ja se käyttää aivan toisenlaista vaunusysteemiä sekä nykyaikaisempia tehosteita, eikä ole läheskään niin intiimi, elegantti elämys kuin The Haunted Mansionit parhaimmillaan ovat. Phantom Manoria voi kutsua The Haunted Mansionin "sisareksi", mutta Mystic Manorilla ei voi sanoa olevan mitään sukulaisuussuhdetta "Kummittelevaan Kartanoon". Disneyn aito The Haunted Mansion on edelleen toisistaan riippumattomien iloisten haamujen lepokoti – ja juuri sellaisena se olisi jatkossakin nähtävä.

P a l j o n - l i s ä ä
The Haunted Mansionista:

KenNetin Pieni Kunnianosoitus

The Haunted Mansion
Haunted Mansion Holiday

D i s n e y l a n d
Disneyland Resort California

Disneylandin eleganttia alkuperäiskartanoa on yritetty "synkentää" monilla tavoilla 1990-luvun lopulta lähtien, muun muassa ruumisvaunuilla, valkoisissa pylväissä roikkuvalla suurella mustalla hämähäkinverkolla sekä mustilla hautaseppeleillä. Vuodesta 2001 alkaen Kalifornian kartanon useita kohtauksia on paranneltu, ja äänisysteemejä sekä tehosteita uusittu. Vuonna 2005 kartanon spiritistisessä istunnossa nähtävä Madame Leotan kristallipallo lähti leijumaan varsin tyylikkäästi. Keväällä 2006 kartanon ullakolle saapui upouusi aavemorsian – usean sulhasensa murhannut "Mustaleskimorsian" (Black Widow Bride), etunimeltään virallisesti Constance. Kirvestä käsissään pitelevä morsian on The Haunted Mansionin lapsiystävällisessä kokonaisuudessa kieltämättä kyseenalainen osuus; "Mustaleskimorsian" taatusti erottuu kartanon alkuperäisasukeista niin sisällöltään, mutta myös huikealta projisointitekniikaltaan. Lähes kokonaisuudessaan elokuvaheijastuksena toteutettuna Constance on vaikuttava ilmestys. Kasvot ja koko liikkuvan ruumiinsa tälle aaveneidolle antoi Buffy, the Vampire Slayer -televisiosarjasta tuttu Julia Lee, mutta naisen hurmaavan hyytävänä äänenä kuullaan näyttelijätär Kat Cressida.

Vain Disneylandin kartanossa (sekä Pariisin Phantom Manorissa) alkushown "Venyvä Taidegalleria" on nerokkaasti naamioitu hissi, joka laskeutuu runsaat neljä ja puoli metriä maanalaiseen tunneliin, jonka kautta asiakkaat siirtyvät show-rakennukseen. Kartanofasadissa on kaksi identtistä hissiä, joista kumpaankin mahtuu noin 80 henkilöä. Show-rakennuksen Omnimover-radalla "Tuomiovaunuja" on 131 kappaletta. Rata on hieman lyhyempi kuin Pariisin Phantom Manorilla, jonka radan pituudeksi on muutamissa lähteissä ilmoitettu 239 metriä. Jatkuvassa liikkeessä olevan vaunuketjun ansiosta Kalifornian alkuperäiskartanossa voi vierailla peräti 2600 henkilöä yhden tunnin aikana. Pitkien jonojen ei siis kannata antaa pelästyttää The Haunted Mansionissa!

Vuodesta 2001 lähtien on Kalifornian Disneylandin The Haunted Mansion muuttunut joka syksy nukkeanimaatioelokuvan Painajainen Ennen Joulua (Tim Burton's The Nightmare Before Christmas) mukaiseksi kahden juhlan tyylikkääksi yhteentörmäykseksi. Disney-animaattorina aloittaneen ja myöhemmin ohjaajana jatkaneen Tim Burtonin ideoima ja tuottama elokuvamenestys on peräisin vuodelta 1993. Elokuva kertoi vauhdikkaan ja koskettavan tarinan kaikenlaisten kauhujen ja mörköjen asuttaman Halloweenkaupungin hyväsydämisestä kurpitsakuninkaasta Jack Skellingtonista joka pahimmassa masennuksessaan löytää säkenöivän Joulukaupungin ja ihastuu joulujuttuihin niin kovasti, että haluaa varastaa koko juhlan itselleen. Seuraukset ovatkin sitten arvattavat kun hirveimmät Halloweenkauhut sekoittuvat värivalojen, lumen, lahjojen, kulkusten ja Jouluisan lämmön kanssa. Elokuva oli Walt Disney -yhtiön Touchstone Picturesin tuottama.

Disneylandin elämyskohteissa oli jo aiemminkin nähty väliaikaisia teemoituksia juhla- tai lomasesongin mukaan (muun muassa "it's a small world holiday" ja Country Bear Christmas Show). Kummituskartano tarjoaa Haunted Mansion Holidayn aikana tutun kierroksensa aina hautausmaahuipentumaan asti, mutta jokainen matkan varrella nähtävä kohtaus on verhottu Kurpitsakuningas Skellingtonin kädenjäljen mukaisesti: virnistävät kurpitsanaamat tuijottavat lähes kaikkialta, joulukoristeet roikkuvat kautta koko kartanon, ja monet The Haunted Mansionin alkuperäisasukit on korvattu Halloweenkaupungin väestöllä. Madame Leota lausuu tutun loitsunsa sijasta runon "Joulun Kolmestatoista Päivästä". Hautausmaalla nähdään pelosta värisevän vahtimestarin paikalla itse Jack Skellington Audio-Animatronics -muodossaan, ja Laulavien Veistosten tilalla nähdään iloisesti rallattava kurpitsapaljous.

Haunted Mansion Holidayn musiikkiin on sekaantunut vuosien varrella sen verran monta eri säveltäjää, että viime vuosina kartanolla on kuultu lopputuloksena varsinainen musiikillinen sillisalaatti, joka eroaa Buddy Bakerin alkuperäisistä eleganteista The Haunted Mansion -sävellyksistä huomattavasti. Nykyään väliaikaisteemoituksen musiikin pitäisi vähintään perustua Danny Elfmanin alkuperäissävellyksiin. Haunted Mansion Holidayn näkymätöntä "Aaveisäntää" esittää pitkäaikaisena Disney-ääniartistina tunnettu Corey Burton (ei tosin sukua Timille). Hän tekee äänityönsä niin taitavasti, että voisi luulla alkuperäisen "Aaveisännän" Paul Freesin nousseen haudastaan! Kristallipalloon vangitut Madame Leotan kasvot täytyi filmata väliaikaisteemoitusta varten uudestaan; tähän tärkeään rooliin valittiin alkuperäisen Madame Leotan, Leota Toombsin tytär Kim Irvine. Uuden äänen meedionaiselle antoi Susanne Blakeslee, joka on tehnyt lukuisia Disney-pahiksien ääniä (Lumikin äitipuolesta aina Cruella De Viliin asti). Painajainen Ennen Joulua -elokuvassa Jack Skellingtonin puheäänenä toiminutta Chris Sarandonia kuullaan myös Haunted Mansion Holidayssa. Alkuperäinen mörkömies Oogie Boogie, Ken Page, on myös mukana. Jackin rakastettu Sally on sen sijaan saanut uuden äänen, jota esittää lukuisia uuden sukupolven Disney-ääniä tehnyt Kath Soucie. (Lisää Haunted Mansion Holidaysta).

Useat Haunted Mansion Holiday -väliaikaisteemoitukseen alunperin tehdyt tekniset tuotokset johtivat The Haunted Mansionin perusparannuksiin sekä Kaliforniassa että Floridassa. Muun muassa uudet Muuttuvat Muotokuvat, parannetut Madame Leotan ja Laulavien Veistosten projisoinnit, sekä Mustaleskimorsiamen "kokovartalo"-projisointi) ovat Haunted Mansion Holidayn ansiota. Kaikki eivät tosin pidä siitä, että kerran vuodessa Kalifornian alkuperäinen, erittäin tyylikäs kummituskartano pilataan räikeillä Halloween- ja Joulukoristeilla.

HUOMIO:
Haunted Mansion Holiday
nähdään Kalifornian Disneylandin The Haunted Mansionissa Halloween-sesongista aina Joulusesongin loppuun asti.
Disneylandin kartano suljetaan yleensä syyskuun alkupuolella ja avataan Haunted Mansion Holiday -teemalla viimeistään lokakuussa. Jouluinen Halloween-seikkailu jatkuu aina tammikuun alkuun saakka, jolloin kartano taas suljetaan muutamaksi viikoksi ja avataan normaalissa muodossaan, jollaisena se pysyy aina seuraavaan syyskuuhun saakka. Haunted Mansion Holiday -teemoituksen aikana Fastpass -systeemi on yleensä käytössä.

The Haunted Mansion
Magic Kingdom
Walt Disney World Resort

Järjestyksessä toinen The Haunted Mansion näki päivänvalonsa Floridan Walt Disney Worldin (WDW) Magic Kingdom -puiston avautuessa lokakuussa 1971. Vaikka Floridan kartanoversio avautui runsaat kaksi vuotta Disneylandin alkuperäisversiota myöhemmin, sitä suunniteltiin ja toteutettiin samaan aikaan Kalifornian kartanon kanssa. Merkittävin muutos koski fasadia, josta päätettiin tehdä tarkoituksellisesti synkempi. Disneylandin kartanon avautumisen jälkeen puistojohtajat olivat pistäneet merkille, että tyylikäs valkoinen fasadi oli aavistuksen verran harhaanjohtava, sillä pienten lasten vanhemmat otaksuivat kummitusseikkailun olevan sisältä ihan yhtä "harmiton" kuin sen fasadi. New Orleans Square -aluetta ei myöskään haluttu rakentaa WDW:n Magic Kingdom -puistoon, sillä alueen teema oli hieman liian lähellä luontaista Floridaa. Niinpä puistoon kehitettiin Yhdysvaltain juuria juhlistava Liberty Square, jonka arkkitehtuurissa matkattiin New Yorkin Hudson-joen varrelle 1700-luvulle asti. Etenkin alempi Hudson River Valley oli tunnettu hollantilaisten ja englantilaisten kauppamiesten suurista kartanoista. Niinpä Floridan kummituskartanon fasadin arkkitehtuurissa yhdistyivät mm. (hollantilainen) Viktoriaaninen gotiikka sekä englantilainen Tudor-tyyli.

Varsinaiselta ajelultaan Floridan The Haunted Mansionista tuli Kalifornian alkuperäisversion tavoin lumoava ja lämminhenkinen, mutta myös pidempi. Elämyskohteen Omnimover-radalla ajelee 160 vaunua. Useissa lähteissä radan pituudeksi mainitaan 295 metriä, jolloin se olisi roimasti yli 56 metriä pidempi kuin Kalifornian kartanon rata. Myös ajelun kesto on noin puolitoista minuuttia pidempi kuin Kaliforniassa. Kohteen maksimikapasiteetti on huomattavasti Kalifornian versiota suurempi; peräti 3200 ihmistä voi ajella Floridan The Haunted Mansionin radalla yhden tunnin aikana – jos vaunuketju liikkuisi kaiken aikaa. (Vaunuketju pysäytetään aina jos jollakulla on ylitsepääsemättömiä vaikeuksia päästä sisään tai ulos vaunusta Lastaus- ja Poistumisalueilla). Pidemmän ratansa ansiosta Floridan kartanon radalla nähtiin kohtauksia (muun muassa "Kirjasto" ja "Musiikkihuone"), joita Disneylandin alkuperäisversiossa ei ollut.

Floridan kartano rakennettiin kokonaisuudessaan puistorajojen sisäpuolelle, joten hissejä ja junaradan ali vievää käytävää ei enää tarvittu. Mutta koska "Venyvä Taidegalleria" oli osoittautunut Disneylandin alkuperäisversiossa suosituksi, se rakennettiin myös Floridan versioon yhdellä pienellä eroavaisuudella: nyt lattia pysyi paikallaan, mutta sisäkatto nousi ylöspäin! Kuten Kalifornian kartanossa, myös Floridan versiossa "Venyviä Taidegallerioita" on kaksi. Muotokuvakäytävän puuttuminen koitui kuitenkin Floridan version pahimmaksi ongelmaksi, sillä huonosti suunnitellulle lastausalueelle muodostuu ruuhka-aikoina kummituksiakin kauhistuttavampi tukos.

Floridan nykyinen The Haunted Mansion on parannettu monilta kohtauksiltaan varsin perusteellisesti vuosina 2007 ja 2011. Uusia kohtauksia ovat muun muassa aavemaisen absurdit "Loputtomat Portaat" sekä läpiajettava "Muuttuvien Muotokuvien Käytävä". Kalifornian kartanon ullakolla ensiesiintymisensä tehnyt, koko-vartalo-projisointina toteutettu "Mustaleskimorsian" saapui myös Floridan kartanoon. Huimimpana uutuutenaan kartano sai huhtikuussa 2011 aivan uudenlaisen "Peukalokyytikummitusten" peilitehosteen, jossa haamut näkyvät edelleen ainoastaan peilien kuvajaisissa, mutta eivät enää tyydy istuskelemaan paikallaan – vaan peuhaavat ihmismatkustajien ympärillä, vaihtaen jopa päitään ihmismatkustajien kanssa! Tämä interaktiivinen, "live-aikainen" animaatiotehoste on loistava esimerkki siitä, ettei viimeisin huipputeknologia tuhoa The Haunted Mansionin lumovoimaa. Ongelmallista lastausaluettaan lukuunottamatta Floridan kartano tarjoaa nykyään kenties parhaimman The Haunted Mansion -elämyskokonaisuuden, sillä jonotusaluekin on laajentunut tarjoamaan "vaihtoehtoisjonotuksen", jonka aikana levottomimmat vieraat saavat tutkia, pelleillä ja leikkiä kartanon yksityisellä hautausmaalla, keskellä muhkeita sukuhautoja!

Äänellisesti Floridan kartano on paljolti Kalifornian edeltäjänsä kaltainen. Buddy Bakerin tyylikkäästi pienimuotoinen musiikki kaikuu kammioissa ja Paul Freesin "Aaveisäntä" kuulostaa aina yhtä kiehtovalta. Haunted Mansion Holiday -jouluteema aiottiin tuoda aluksi myös Floridan kartanoon, mutta (onneksi) puiston johtajat hylkäsivät idean. Niinpä Floridan kartanoon aiotut lavasteet lähtivätkin toiselle puolelle maailmaa Japaniin.

HUOMIO:
Haunted Mansion Holiday
-teemaa EI OLE toistaiseksi tuotu
Floridan Walt Disney Worldin
Magic Kingdomin kartanoon.

The Haunted Mansion
Haunted Mansion Holiday Nightmare

Tokyo Disneyland
Tokyo Disney Resort

Huhtikuussa 1983 avautuneessa Tokion puistossa The Haunted Mansion sijoitettiin Fantasylandin perälle, jossa se nousee Floridan versiota korkeammalle ja näkyy kaikkiin tarpeellisiin suuntiin. Usein Tokion kummituskartanon päätymistä Fantasylandiin selitetään kulttuurierolla, mutta varsinainen syy oli se, ettei puistoon haluttu rakentaa New Orleans Squarea eikä Liberty Squarea, eikä Floridan kartanon kopio showrakennuksineen sopinut millään Main Streetille eikä Westernlandiin (Tokion versio Frontierlandista). Tokyo Disneylandin omistaja, Oriental Land Company, tyytyi useissa tapauksissa siihen että puiston elämyskohteet olivat kopioita Walt Disney Worldin 1971 Magic Kingdomista tai Kalifornian Disneylandista.

Tokyo Disneylandin kummituskartano on siis paljolti Floridan 1971 version kopio – erityisesti sisältä, lukuunottamatta japaninkielistä "Aaveisäntää". Hissejä ei ole Tokion versiossakaan, mutta ongelmallinen lastausalue sekä talon sisäänkäynti kellarin kautta löytyvät aivan kuten Floridan versiosta. Kartanon fasadi toimii kuitenkin Tokiossa huomattavasti paremmin. Fasadi jonotusalueineen oli avautuessaan 1983 autio ja karu, mutta myöhemmin tehtyjen lisäysten ansiosta se on nykyään upean puutarhamainen ja mielikuvituksellinen kaikkine veistoksineen ja muistomerkkeineen. Tokion kartanolla on kaiken lisäksi ylimääräinen siipirakennus, joka työntyy ulos fasadin vasemmalla puolella sijaitsevista jylhistä kallioista. Fasadikokonaisuuden viimeistelee siipirakennuksen yläpuolelle nouseva metsä ja hieman kauempaa näkyvä suuri kummitusmainen puu – joka oikeasti kuuluukin naapurialueen Splash Mountain -tukkijokielämyksen fasadiin! Tässä hyvä esimerkki siitä kuinka paljon Disney-puistoissa parhaimmillaan panostetaan lavastuksellisiin kokonaisuuksiin ja kuinka loistavasti WED (nykyään Walt Disney Imagineering) hallitsee perspektiivihuijaukset.

Tokyo Disneylandissa voi vielä toistaiseksi nauttia Floridan alkuperäisestä 1971 kartanoseikkailusta – kunhan puistoon ei mene syyskuun ja joulukuun välillä, jolloin elämys saattaa olla muutettu jouluisaksi Halloween-seikkailuksi. Jotkut lähteet väittävät, että puiston kartano haluttaisiin pitää alkuperäismuodossaan – vaikka KenNetti onkin sitä mieltä, etteivät Kalifornian ja Floridan kartanoissa tehdyt muutokset erityisesti huononna alkuperäiselämystä. On varsin kummallista, että vaikka Tokyo Disneylandin kartano hyödyntää väliaikaista Joulu/Halloween-teemaa, ei kartanon ajeluun ole normaalimuodossaan tehty mitään niistä muutoksista, joita Yhdysvaltain kartanoissa on 2000-luvulla tehty runsaasti. Tokiossa Joulu/Halloween-väliaikaisteemoituksen nimeen on lisätty sana "painajainen" – eli koko nimi on japaniksi Haunted Mansion Holiday Nightmare.

Erityisesti Tokion kartanon ullakkokohtaus saattaa yllättää alkuperäisellä pelottavuudellaan. Matkatavara-arkuista ja muista piiloista pomppivat säpsähdyttävästi kiljaisevat pääkallonaamat olivat alunperin myös Kalifornian ja Floridan kartanoissa, kunnes ne ajettiin 1990-luvun puolivälin muutosten jälkeen kokonaan pois "Mustaleskimorsiamen" tieltä. Tokion Aavemorsian on ehdottomasti kirvestä kantavaa Constancea persoonallisempi, vaikkei mikään videoprojisointi olekaan; maltillisesti liikkuvan robottinuken hunnun alta tuijottaa ikivanhan akan kasvot itämaisin vivahtein. Japanin rikas kummitusjuttutarusto taatusti ruumillistui tässä säpsähdyttävässä morsian-akassa.

Tokyo Disneylandin kartanon Omnimover-radan pitäisi olla saman pituinen kuin Floridan versiossa. Ajelun kesto on täysin sama kuin Floridassa.

HUOMIO:
Haunted Mansion Holiday Nightmare
nähdään Tokyo Disneylandin The Haunted Mansionissa vähintään Joulusesongin ajan.
Jouluinen Halloween-seikkailu jatkuu aina tammikuun alkuun saakka, jolloin kartano (ja mahdollisesti myös koko puisto) suljetaan talvikaudeksi ja avataan keväällä normaalissa muodossaan. Haunted Mansion Holiday Nightmare -teemoituksen aikana Fastpass -systeemi on yleensä käytössä.

P a l j o n - l i s ä ä
The Haunted Mansionista:

KenNetin Pieni Kunnianosoitus

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*