KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Marraskuun 25, 2012

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

The Hall of Presidents

Tämä elämys löytyy
ainoastaan Disney-puistosta:

Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Liberty Square -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
"presidenttien sali"

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäinen esitys:
Lokakuu 1971

Merkittävät parannukset:
Vuosina 1993 ja 2009

Elämystyyppi: Esitys
Audio-Animatronics -ihmishahmoilla
sekä elokuvaosuudella.

Istuimet:
Selkänojallisin istuimin
varustettu teatteri, johon
mahtuu istumaan
700 henkilöä.

Esityksen kesto:
Noin 23 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Patrioottinen ja arvokas The Hall of Presidents -elämyskohde voi osoittautua puuduttavaksi elämykseksi. KenNetti ei suosittele tätä elämystä lapsiperheille eikä vauhtia kaipaaville nuorille, sillä äänekäs meuhkaaminen katsomossa voi saada aikaan voimakkaita reaktioita muussa yleisössä. Huomaa myös että ennen Audio-Animatronics -osuutta nähtävä elokuva sisältää sisällissota- yms. osuuksia joiden räjähdysäänet ovat hyvin voimakkaita!

Sukulaiselämykset:
Great Moments with Mr. Lincoln

Katso myös:
The American Adventure
Carousel of Progress

The Hall of Presidents
Elämyksen historia
ja esittely

"Presidenttien sali" lienee nähnyt muutoksia enemmän kuin yksikään toinen Disney-puistojen elämyskohde. Jatkossakin elämys tulee muuttumaan aina kun Yhdysvallat saa uuden presidentin. Elämyskohteen alkuperäinen tarkoitus ei ollut kuitenkaan toimia poliittisena pamflettina. Mies nimeltä Walt Disney rakasti nostalgiaa, tulevaisuutta sekä isänmaataankin, mutta osasi pitää politikoinnin ja viihteen visusti erossa toisistaan. "Presidenttien salin" idea tuli Waltilta itseltään, mutta hän tuskin tarkoitti Yhdysvaltojen suurmiehille omistetun elämyskohteen muuttuvan istuvan presidentin showksi!

1971 avautumisestaan aina vuoteen 1993 saakka The Hall of Presidents on täydentynyt istuvan presidentin Audio-Animatronics -robottihahmolla, mutta elämyksen tähti on ollut New Yorkin 1964-65 maailmannäyttelyssä ensi kertaa esiintynyt audioanimoitu Abraham Lincoln, Yhdysvaltain 16. presidentti (vuosina 1861-65). Vuodesta 1993, alkaen siis Bill Clintonista, istuvan presidentin audioanimoidulle hahmolle on annettu enemmän puheaikaa kuin Lincolnille. Ihan kuin istuvalla presidentillä ei olisi tarpeeksi aikaa avata suutaan ihan elävässä alkuperäismuodossaan.

Walt oli jo vuodesta 1956 halunnut Kalifornian Disneylandin Main Street U.S.A. -alueelle siirtomaa-ajan Amerikan inspiroiman laajennuksen jota kutsuttaisiin nimellä Liberty Street. Uuden alueen suurimmaksi elämyskohteeksi olisi tuleva Yhdysvaltain historiaa sekä presidenttejä esittelevä sali Hall of Presidentsjota myös kutsuttiin työnimellä One Nation Under God ("yksi kansakunta Jumalan alla"). Alunperin tästä elämyskohteesta suunniteltiin pelkkää vahamuseota, mutta kokeilut hahmorobotiikan parissa saivat Waltin haluamaan enemmän. Hydraulisten ja pneumaattisten laitteistojen sekä tietokoneellisten systeemien kehittyminen 1960-luvun alkupuolella mahdollisti Waltin pitkäaikaisen unelman toteutumisen. WED Enterprises (nykyinen Walt Disney Imagineering) herätti presidentti Lincolnin eloon täysikokoisena Audio-Animatronics -nukkena New Yorkin 1964-65 maailmannäyttelyä vartenja tätä seurasi menestys jota harva olisi uskaltanut ennustaa. Disneyn elämystuotanto kasvoi räjähdysmäisesti.

Kun Floridaan rakennettavaa "kakkos-Disneylandia", eli Walt Disney Worldin Magic Kingdom -puistoa alettiin suunnitella 1960-luvun puolivälissä, WEDin taiteilijat palasivat Liberty Streetin ja Hall of Presidents -elämyksen vanhoihin konsepteihin. Vaikka kaikki Yhdysvaltain presidentit nähtäisiin Floridan puistoon rakennettavan Liberty Square -alueen "presidenttien salissa", tulisi New Yorkin maailmannäyttelyssä yleisön valloittanut Abraham Lincoln pysymään presidenttielämyksen tähtenä. Valitettavasti Walt Disney siirtyi näinä aikoina ajasta ikuisuuteen (joulukuussa 1966), joten WEDin taiteilijat saattoivat vain olettaa että "juuri näin Walt olisi sen tehnyt". Jos Walt olisi elänyt vielä seuraavat viisi vuottatai peräti 25 vuotta lisäätuntisimme tuskin Floridan Walt Disney Worldia sellaisena joksi se rakennettiin ja joksi se on nykyään kehittynyt.

Alusta asti The Hall of Presidents -elämys on koostunut maalausmontaasein varustetusta elokuvasta sekä sen jälkeen alkavasta lähes paikallaan seisoskelevien audioanimoitujen presidenttien nimenhuuto-sessiosta. Elokuvan perusidea on aina ollut sama: Yhdysvaltain sotaisa historia ja perustuslaki pähkinänkuoressa, muutamilla historiallisilla tapahtumilla höystettynä. Elokuvaosuus heijastettiin alunperin 70mm laajakankaalle. Nykyään valkokangas levittyy huimat 180 astetta katsomon ympärille, joten mistään ihan normaalista elokuvateatterista ei ole kyse. Nykyisen elämyksen suurin kohokohta on varmasti valkokankaan häviäminen ja "presidenttien salin" yhtä huiman panoraaman paljastuminen. Vaikka audioanimoidut presidentit tosiaan vain seisoskelevat paikallaan, tarkempi silmä huomaa heidän vaihtavan painoa jalalta toiselle, kuiskivan toisilleen, ja tottakai nyökkäävän nimensä kuullessaan. Presidenttien puvut, kengät, peruukit, hiukset ja korut ovat tarkan tutkimuksen ja hengästyttävän käsityön tulos; jopa vaatteiden erilaiset ompeleet perustuvat historialliseen faktaan.

Alkuperäisen The Hall of Presidents -elämyksen hahmojen "kolmiulotteellistamisesta" vastasi WED Enterprisesin mestarikuvanveistäjä Blaine Gibson. Hän veisti Audio-Animatronics -hahmojen pohjana käytetyt muotokuvat alkaen Lincolnista aina George W. Bushiin saakka. WEDin Wathel Rogers johti audioanimoitujen presidenttien ohjelmointitiimiä. Alkuperäiselämyksen musiikista vastasi meastro Norman "Buddy" Baker. Alkuperäisenä presidentti Lincolnina kuultiin näyttelijä Royal Danoa (kuten jo New Yorkin 1964-65 maailmannäyttelyssä) ja muut tärkeät ääniroolit jakautuivat Lawrence Dobkinin sekä Disney-legendojen Paul Freesin sekä Dallas McKennonin välillä.

Vuonna 1993 Columbia Universityn historianprofessori Eric Foner sai aikaan The Hall of Presidents -elämyksen ensimmäiset suuret muutokset. Uudessa käsikirjoituksessa Foner painotti eettisiä kysymyksiä kuten orjuutta ja kirjoitti myös Abraham Lincolnin puheen uuteen muotoon. Disneylle paljon äänirooleja tehnyt Peter Renaday lainasi äänensä uudelle Lincolnille. Kirjailija ja runoilija Maya Angelou antoi äänensä uuden elämyskokonaisuuden kertojalle. Bill Clinton äänitti tietenkin oman audioanimoidun robottihahmonsa puheen. Vuonna 1993 elämyskokonaisuus sai myös uuden musiikin. Vuonna 2001 George W. Bush pääsi vuorostaan ääneen, jolloin näyttelijä J.D. Hall korvasi Angeloun kertojana, vaikka elämyskokonaisuuden käsikirjoitus ei juurikaan muuttunut.

The Hall of Presidents -elämys remontoitiin varsin perusteellisesti lokakuun 2008 ja heinäkuun 2009 välisenä aikana. Viimeisimmällä huipputekniikalla audioanimoidun Barack Obaman lisäksi myös Yhdysvaltain ihkaensimmäinen presidentti George Washington (1732–1799) sai vihdoin suunvuoron, tosin näyttelijä David Morsen äänellä. Royal Danon ääni palautettiin presidentti Lincolnille. Elämyskokonaisuuden kertojana kuultiin arvostettua näyttelijää Morgan Freemania. Elokuvaosuus painottui edelleen maalausmontaaseihin, mutta katsomon upouusi äänijärjestelmä toi sisällissodan sekä muutkin väkivallan äänet esiin turhan voimakkaina - ellei sitten niiden tarkoitus ollut pitää yleisöä hereillä. Elokuvasäveltäjä Joel McNeelyn uusi musiikki oli sentään kaunista ja komeaakin.

"Presidenttien salin" elämys tullee myös jatkumaan näine 2009 äänineen ja piirteineen, Barack Obaman pääpuheella, ellei 17. joulukuuta 2012 tapahdu ihmeitä.

Patriotismiin ja politiikkaan tukehtuva The Hall of Presidents oli jo alkuperäisessä 1971 muodossaan pelkkä tulkinta Walt Disneyn olemassaolevista ideoista, eikä suinkaan sitä mitä yllätyksellisyydestään tunnettu Walt olisi lopulta keksinyt tai hyväksynyt. Walt oli koko elämänsä ajan kiinnostunut liikkeestä ja liikkeen luomisesta uusin keinoin. EPCOT-puiston The American Adventure on Magic Kingdomin "presidenttien salia" huomattavasti liikkuvaisempi kokonaisuus - ja siksi kenties lähempänä Waltin filosofiaa - esittäen Yhdysvaltain historian ihmistunteisiin vetoavasti, ilman puuduttavaa jäykistelyä.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot - Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

Disneyn Virallinen Teemapuistosivusto
(Disney's Official Theme Park Site)
Sisältää linkit kaikkiin viiteen olemassaolevaan Disneyn lomakeskukseen - Kalifornia, Florida, Tokyo, Paris ja Hong Kong. Vain englanniksi.

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

KenNetin "Disney Teemapuistot" Logo
Alkuperäisvalokuva / Original photo
Disneyland Paris
by Pia Lindström
Original drawing by Kenneth Sundberg

Kaikki muu alkuperäistaide & valokuvat © Disney
(paitsi ne joissa toisin mainittu)

All original art & photos © Disney
(except where otherwise indicated)

PERUSLÄHTEET /
PRINCIPAL SOURCES
Informaatio & kuvat / Information & photos

Happy Hills Way Happy Hoppies Test & Travel Group
The Official Disney Park Websites
Disney theme park guidebooks & maps
Katherine & Richard Greene:
The Man Behind the Magic - The Story
of Walt Disney (Viking Penguin /
Penguin Books USA Inc, 1991)

Christopher Finch: The Art of Walt Disney
(Harry N. Abrams, Inc. New York, 1983)
Randy Bright: Disneyland - Inside Story
(Harry N. Abrams, Inc. New York /
Times Mirror Books, 1987)

Die Filme von Walt Disney - Die Zauberwelt des
Zeichentricks (Cinema / Kino Verlag GmbH, 1988)
The Imagineers: Walt Disney Imagineering
(Hyperion / Welcome Enterprises Inc, 1996)

Alain Littaye & Didier Ghez:
Disneyland Paris - From Sketch to Reality
(Nouveau Millénaire Éditions, 2002)
The Imagineers: The Imagineering Field Guide
to Disneyland (Disney Editions, 2008)

The Imagineers: The Imagineering Field Guide to
the Magic Kingdom at Walt Disney World
(Disney Editions, 2005)

The Imagineers: The Imagineering Field Guide to
Epcot at Walt Disney World
(Disney Editions, 2006/2010)

Jeff Kurtti: Walt Disney's Imagineering Legends
and the Genesis of the Disney Theme Park
(Disney Editions, 2008)
The Imagineers: Walt Disney Imagineering
- A Behind the Dreams Look at Making
MORE Magic Real (Disney Editions /
Welcome Enterprises Inc, 2010)

David Koenig: Mouse Tales
(Bonaventure Press, 1994 / 2006)
David Koenig: More Mouse Tales
(Bonaventure Press, 1999 / 2002)

David Koenig: Mouse Under Glass - Secrets
of Disney Animation and Theme Parks
(Bonaventure Press, 1997 / 2001)
David Koenig: Realityland -
True-Life Adventures at Walt Disney World
(Bonaventure Press, 2007)

Steve Birnbaum: Walt Disney World
- The Official Guide (1986)
Steve Birnbaum: Walt Disney World
- The Official Guide (1991)

Birnbaum's Disneyland - The Official Guide (1997)
The StoryboarD/The Art of Laughter magazine
(various issues / Laughter Publications, Inc.)

The E-Ticket Magazine (various issues)
(Jack E. Janzen & Leon J. Janzen)
Tim Hollis & Greg Ehrbar: Mouse Tracks
- The Story of Walt Disney Records
(2006, The University Press of Mississippi)

Jason Surrell: The Haunted Mansion
- From the Magic Kingdom to the Movies
(Disney Editions / Welcome Enterprises
Inc, 2003 / 2009)
David Tietyen: The Musical World of Walt Disney
(Hal Leonard Publishing Corp, 1990)

Disney, Aku & minä: Markku Kivekäs muistelee
(2007, Pekka Tuliara / Sanoma Magazines)
Aku Ankka -lehden "Oma Nurkka"
(Sanoma Osakeyhtiö / Sanoma Magazines)

Wikipedia.org / You Tube
wdwinfo.com / answers.com
Darkride and Funhouse Enthusiasts
(www.dafe.org)
Laff in the Dark (www.laffinthedark.com)
Nick Laister (www.joylandbooks.com)
Dr Vanessa Toulmin: Fairground Shows
(NFA Website, 1997)

Suomen Huvipuistoseuran foorumi
(http://huvipuistoseura.org/forum)
www.MovieMusic.com messageboards
Kentsu Pictures Video Archives
and Kenneth Sundberg

Omakohtaiset kokemukset kerätty
vuosien 1982-2012 aikana

_____________________________

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

_____________________________