KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Joulukuun 9, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Fantasy in the Sky
Disneyland Fireworks

ja muut Disney-puistojen
ilotulitusspektaakkelit

muun muassa
Wishes (2003)

Disney Dreams (2012)
Happiness on High (2013)
Once Upon a Time (2014)
Magical (2009)
Disney Magic in the Sky
Disney in the Stars (2005)
Remember... Dreams Come True (2005)
Believe... in Holiday Magic (2000)
Believe... There’s Magic in the Stars (1999)
Les Feux de la Fée Clochette (1998)
Fantasia in the Sky (1992)
Sorcery in the Sky (1990)

Tämän alkuperäiselämyksen
lukuisat sukulaiselämykset löytyvät
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Central Plaza -alue (linnan edusta)

Magic Kingdom,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Central Plaza -alue (linnan edusta)

Tokyo Disneyland,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Central Plaza -alue (linnan edusta)

Disneyland Paris,
Disneyland Paris Resort, Ranska,
Central Plaza -alue (linnan edusta)

Hong Kong Disneyland,
Hong Kong Disneyland Resort, Japani,
Central Plaza -alue (linnan edusta)

Elämyksen vapaa suomennos:
("mielikuvitusta taivaalla")

Elämysluokka:
Klassikko

Ensimmäinen esitys:
Vuosi 1956 (DL)

Vuosi 1971 (MK)

Elämystyyppi: Ilotulitusesitys
jossa puiston linna on aina
oleellinen osa kokonaisuutta.

Istuimet: Ei ole.
Joudut seisomaan!
(Katso myös poikkeukset erillisistä
esittelyistä alempaa!)

Shown kesto:
12–20 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Jos inhoat ihmistungosta, on erittäin suositeltavaa välttää puistojen "keskusaukion" eli Central Plazan aluetta (linnan edustalla) viimeistään tuntia ennen esitystä ja huomioida myös, että osa Fantasylandin kohteista sekä kulkuväylistä saatetaan sulkea muuta puistoa aiemmin niinä iltoina, jolloin ilotulitus-show esitetään. Varsinkin huippusesonkien ilotulitusiltoina puiston eri osista toisiin siirtyminen keskusaukio-alueen kautta voi olla erittäin hankalaa ihmismäärän takia! Tästäkin huolimatta kiihkeimpien Disney-fanien mielestä ainoa oikea tapa nauttia Disneyland-puistojen ilotulituksista on katsoa esitys keskusaukiolta siten että linna näkyy ilotulitusten alla ja edustalla. Vaikka linnanäkymä kuuluu joihinkin esitysversioihin oleellisemmin kuin toisiin, voi ilotulituksia siltikin ihailla oikeastaan ihan mistä tahansa puiston osasta, sillä ne näkyvät osittain kaikkialle puistoon, sekä saattavat olla katsottavissa myös puiston ulkopuolelta. Main Street U.S.A. -rautatieaseman toinen kerros on hyvä paikka nauttia ilotulitusspektaakkeleista, vaikkei kaikkia linnaan heijastettujen kuvien yksityiskohtia näkisikään. Central Plazan parhaimmat katselupaikat katoavat kiiresesonkeina jo kaksi tuntia ennen esitystä!
Huomaa, että kaikki iltaspektaakkelit voidaan joutua peruuttamaan huonon sään yllättäessä!

T Ä R K E Ä Ä :
Ilotulitusspektaakkelit vaikuttavat kaikissa Disney-puistoissa tiettyjen alueiden ja jopa elämyskohteiden aukioloon.
Ellei Disney-puisto ilmoita elämyskohteiden sulkemisaikoja nettisivuillaan, kyseiset aukioloajat kannattaa ehdottomasti tarkistaa viimeistään paikan päällä (esimerkiksi "Times Guide" -informaatiolappusesta)! Valtaosa Disney-puistojen iltaspektaakkeleista katsotaan seisten; vain muutamassa poikkeustapauksessa show saattaa tarjota erityisen istuma-alueen, jonne pääsy on kuitenkin sidottu joko FastPass-lipukkeisiin, illallispaketteihin tai muihin erityislippuihin. Myös pyörätuoliasiakkaiden on otettava huomioon, että heille varattu tila on rajoitettu! Iltaspektaakkeleiden aikaan ihmislauman kulkua ohjaavan henkilökunnan ohjeita tulee ehdottomasti noudattaa; varsinkin huippusesonkien aikaan henkilökunnalla on kädet täynnä tekemistä pitää kulkuväylät auki. Esitysten takia valot sammuvat laajalta alueelta, joten tiettyjen alueiden läpi kulkeminen voi tästäkin syystä olla hankalampaa!

Paraatit, "elävä viihde" ja ilotulitusspektaakkelit ovat Disney-puistojen muuttuvaisinta tarjontaa ja usein myös huippukausiin sidottuja. Puistokohtaisen tarjonnan löydät parhaiten puistojen virallisilta sivustoilta, yleensä otsikoiden "Entertainment" tai "Shows" alta. Virallisilta sivustoilta löydät myös esitysaikataulut, sekä tietoa sesongeista ja erikoistapahtumista! Katso myös alempaa erillisten esittelyjen huomautukset!

Fantasy in the Sky
s
ukulaiselämykset
(kts. historia!)

Katso myös:
Main Street Electrical Parade
Electrical Water Pageant
SpectroMagic
Light Magic

Le Carnival de Lumiere
Laserphonic Fantasy

IllumiNations
World of Color
Fantasmic!

Fantasy in the Sky &
muut ilotulitusspektaakkelit

Elämysten historia,
perusesittely ja perinne

Myöhäisillan ilotulitusshow on kuulunut Kalifornian Disneylandin kokonaiselämykseen jo kesästä 1956. Kerrotaan että itse Walt Disney oli ehdottanut puiston satulinnan edustaa (Central Plaza -aukiota) ilotulitusshown täydelliseksi katselupaikaksi. Siitä lähtien linna on kuulunut ilotulitusshown kokonaisuuteen oleellisesti – milloin muuttaen dramaattisesti värejään, milloin loistaen taianomaisessa tähtimeressä. Ilotulituksiin synkronisoitu uljas musiikki on toiminut oleellisena osana tunteisiin vetoavassa kokonaisuudessa, luoden standardin Disney-potpureille joiden aikana kuullaan Disneyn viihdehistorian tunnetuimpia sävelmiä.

Vuodesta 1961 lähtien Disneylandin Fantasy in the Sky -showssa nähtiin muutakin kuin taivaalla räjähteleviä ilotulitteita. Elävän ihmisen esittämä Helinä-keiju (Tinkerbell) aloitti henkeäsalpaavat lentonsa Prinsessa Ruususen Linnan (Sleeping Beauty Castle) yläpuolella. Disney-klassikosta Peter Pan peräisin olevan keijun lennot mahdollisti Matterhorn-vuoren ja satulinnan länsisiiven väliin asennettu teräsvaijeri, jota pitkin ihkaelävä ihmiskeiju liiteli vuoren huipulta alas linnan tornien yläpuolelle – ensimmäisinä vuosina peräti 40km/h huippunopeudella! – ja katosi strategisen valaistuksen ansiosta.

Fantasy in the Sky oli sekä Kalifornian Disneylandin että Floridan Walt Disney Worldin (WDW) Magic Kingdom -puiston pitkäaikaisin ilotulitusspektaakkeli (Disneylandissa se nähtiin vuoteen 1999 saakka ja WDW:ssa vuoteen 2003 asti). Tottakai kyseistä ilotulitusshowta muokattiin monesti olemassaolonsa aikana, mutta se kulki samannimisenä aina vuosituhannen vaihteeseen saakka.

Legendaarinen Main Street Electrical Parade (sekä sen 1971 edeltäjä, Electrical Water Pageant) aloitti uuden aikakauden Disney-puistojen iltatarjonnassa. Vaikka ilotulitusshowt olivat edelleen suosittuja, ryhtyivät Disneyn elämyssuunnittelijat etsimään aina vain parempia keinoja hämmästyttää sekä koskettaa puistovieraita. WDW:n Epcot-puisto toi 1980-luvulla ilotulitusesityksiin mukaan tanssivan veden, elävän tulen, sekä huimat lasersädetehosteet. Epcotin IllumiNations -esitys onkin elänyt Fantasy in the Sky -ilotulitusten tavoin poikkeuksellisen pitkään, jatkaen edelleen olemassaoloaan.

Kaikkien edellämainittujen iltaelämysten perinne siirtyi lähes täydellisessä muodossa Disneyland-puiston 1992 spektaakkeliin Fantasmic! – joka on mahdoton lokeroida mihinkään aiempaan kategoriaan. Fantasmicin ideoita on hyödynnetty kyllästymiseen saakka myös uusissa ilotulitusesityksissä sekä valo- ja vesispektaakkeleissa, muun muassa Fantillusion, Wishes ja World of Color.

1990-luvun loppupuolella Kalifornian Disneyland halusi Fantasy in the Sky -ilotulitustensa tilalle jotakin muuta. Disney-puistojen paraateista sekä iltaspektaakkeleista vastaava osasto (nykyään Walt Disney Creative Entertainment) ryhtyi toimeen Steven "Steve" Davisonin johdolla ja loi shown, jonka tarkoituksena oli vedota 1990-luvun lapsiin. Uuden sukupolven ilotulitusshow Believe... Theres Magic in the Stars sai ensi-iltansa vuonna 1999. Bruce Healey ja Don Harper vastasivat alkuperäismusiikista sekä pakollisen Disney-potpurin sovituksista. Believe-ilotulitusshow liputti "uskomisen" puolesta hieman kyseenalaisella tavalla. Aivan shown alussa pikkupojan kuultiin sanovan "Toivon ettei minun täytyisi koskaan lähteä tästä taianomaisesta paikasta". Oli siinä vanhemmilla selittämistä lapsilleen, jos Disneyland sulkeutui heti ilotulitusten jälkeen – seikka johon mikään uskominen ja toivominen ei vaikuttanut...

Steven Davison ohjasi myös Floridan Walt Disney Worldin Magic Kingdom -puistolle Fantasy in the Skyn nykyaikaistetun seuraajan. Vuonna 2003 ensi-iltansa saanut iltaspektaakkeli Wishes – A Magical Gathering of Disney Dreams oli Kalifornian Believe -ilotulitusten selvä sukulainen; tällä kertaa muistuteltiin toiveiden tärkeydestä. Idea oli ihan hyväksyttävä, mutta Davison työryhmineen ei ottanut huomioon sitä, kuinka ärsyttävältä toiveista lässyttävä Samu Sirkka saattoi kuulostaa asiakkaan korvissa pitkän ja väsyttävän Disney-puistopäivän lopuksi.

Floridan Wishes -show oli kuitenkin visuaalisesti sekä musiikillisesti upea. 12-minuuttisen shown aikana Tuhkimon Linnan (Cinderella Castle) seinille heijastettiin liikkuvia kuvia (ei kuitenkaan vielä elokuvia). Uljaasta ja koskettavasta musiikista vastasi säveltäjä Gregory Smith. Pinocchio -animaatioklassikosta (1940) tuttu Sininen Haltijatar (The Blue Fairy) toimi Samu Sirkan ohella toisena juontajana, mutta shown todellinen tähti oli Fantasy in the Sky -perinnettä jatkava elävän ihmisen esittämä Helinä-keiju, joka lensi linnan ylimmästä tornista ilman halki kohti Tomorrowlandia ja katosi varjoihin. Sinisen Haltijattaren sanat shown alussa olivat peräisin erittäin harvoin kuullusta introsta laululle "When You Wish Upon a Star". Show sisälsi myös Fantasmic-perinteen mukaisesti Disneyn suosikki-pahiksille omistetun pikkuosion, jota ennakoi linnan seinille ilmestynyt Taikapeili. Wishes -ilotulitusshowsta tehtiin myös erilaiset sesonkiversionsa, joissa esityksen teema, sisältö sekä musiikki muuttuivat.

Kalifornian Disneylandin 50-vuotisjuhlien kunniaksi rakennettiin uusi ilotulitusspektaakkeli Floridan Wishes-konseptin varaan. Samu Sirkka vaihdettiin Maija Poppasena loistaneeseen Julie Andrewsiin, mutta Gregory Smithin alkuperäismusiikki pysyi osittain paikallaan. Tämä Disneylandin historiaa juhlistanut, vuonna 2005 ensi-iltansa saanut Remember... Dreams Come True oli alkuperäistä Wishesiä huomattavasti parempi ja tunteisiin vetoavampi. Kuvaheijastukset muuttuivat osittain elokuvaheijastuksiksi, herättäen Prinsessa Ruususen Linnan (Sleeping Beauty Castle) eloon ennennäkemättömällä tavalla. Elävän ihmisen esittämä Helinä-keiju lenteli linnan yläpuolella myös ennennäkemättömällä tavalla edestakaisin, vaijerilla kulkevan vempeleen ansiosta.

Remember... Dreams Come True -konseptista elokuvaheijastuksineen tuli uuden ajan Fantasy in the Sky -perusversio, josta muokattuihin eri nimisiin iltaspektaakkeleihin törmää nykyään lähes kaikissa Disneyland-puistoissa. Disney-puistot ovat vähentäneet ilotulituksiaan myös ympäristöystävällisyyden nimissä, joten nykyään Disney-termi "fireworks" tarkoittaa pikemminkin iltaspektaakkelia ilman erityistä tulitteilla räiskimistä.

Disneyn viimeisimpiä keksintöjä ovat (tietenkin maksulliset) "Glow with the Show Ears" -hatut, joiden perinteiset Mikki-korvat on varustettu kohtalaisen huikealla kauko-ohjatulla tekniikalla. Korviin piilotetut LED-valot muuttavat värejä sekä himmenevät että kirkastuvat ilotulitusshown dramaattisissa kohdissa. Jos tarpeeksi monella katselijalla on tällainen päässään, lopputuloksena on pimeällä katselualueella varsin kauniisti hehkuva korvien meri. Disney ei ole tosin ottanut huomioon sitä, että jotkut katselijat haluavat ihailla varsinaista iltaspektaakkelia edessään häiritsevästi hehkuvien Mikki-korvien sijasta. Pariisin Disneyland Paris -puistossa valokorvia myydään nimellä "Disney Light Ears".

H U O M I O :
Disney-puistojen nykyiset ilotulitusspektaakkelit ovat olleet pitkään aiempien versioiden muunneltuja versioita uusilla nimillä. Lisäksi Disneyland-puistoissa on nykyään lähes jokaiselle sesongille (Joulu, Itsenäisyyspäivä, Halloween, Pääsiäinen, jne.) omat ilotulitusesityksensä tai muu iltaspektaakkelinsa, joiden sisältö on kuitenkin pääosin "sitä samaa" aiemmin nähtyä (myönnettäköön komeaa) räiskintää, kimallusta ja roiskintaa.

Magical &
Believe... in Holiday Magic
Disneyland
Disneyland Resort California

Kalifornian Disneylandissa ilotulitusspektaakkelit vaihtelevat sesongin mukaan. Vuonna 2009 ensi-iltansa sai Magical, joka on selvästi Remember... Dreams Come True -shown jälkeläinen. Elokuvaheijastusten ja pyroteknisten tehosteiden lisäksi mukana lentelee elävän ihmisen esittämä Helinä-keiju sekä ainutlaatuinen Dumbo-nukke. Magicalin teemalauluna kierrätetään Tokyo Disneylandin 10-vuotisjuhlashown laulua "It's Magical". Shown kokohohtiin kuuluu Prinsessa Ruususesta (1959) tuttujen Flora- ja Ilomieli -haltijatarten "väritaistelu". Valitettavasti Wishes-ilotulitusten imelä sanoma toiveiden tärkeydestä kummittelee tässäkin showssa.

Joulusesongin aikaan Kalifornian Disneylandissa nähdään vuoden 1999 Believe... Theres Magic in the Stars -ilotulitusshown jälkeläinen Believe... in Holiday Magic. Halloween-sesongin aikana nähdään kummajaispainotteinen Halloween Screams, ja itsenäisyyspäivällekin (heinäkuun 4. päivä) on oma patrioottinen ilotulitusshownsa. Kaikki edellämainitut Disneylandin ilotulitusshowt ovat kestoltaan noin 14-minuuttisia.

T Ä R K E Ä Ä :
Kalifornian Disneylandissa koko Mickey’s Toontown -alue (sekä osa Fantasylandista) sulkeutuu ilotulitusspektaakkelin valmistelujen käynnistyessä. Onneksi Kalifornian puisto ilmoittaa nykyään nettisivuillaan jokaisen elämyskohteen sulkeutumisajan päivämäärän mukaan!
Elämyskohteiden aukioloajat kannattaa myös tarkistaa paikan päällä (esimerkiksi "Times Guide" -informaatiolappusesta)!

Wishes &
Holiday Wishes
Magic Kingdom
Walt Disney World Resort

Vuonna 2003 ensi-iltansa saanut iltaspektaakkeli Wishes – A Magical Gathering of Disney Dreams nähdään edelleen Floridan Magic Kingdomissa. Shown elokuvaheijastukset ja uljas pyrotekniikka on tosin päivitetty Wishes-jälkeläisten mukaisesti. Uljas teemamusiikki on edelleen säveltäjä Gregory Smithin käsialaa. Floridan Helinä-keiju lentää Kalifornian versiota vaatimattomammin vain yhteen suuntaan (linnan ylimmästä tornista kohti Tomorrowlandia).

On hyvä tietää että ilotulitusten lisäksi Floridan Magic Kingdomissa nähdään myös pienimuotoisempia iltaspektaakkeleita ilman ilotulituksia. Näitä ovat muun muassa Celebrate the Magic sekä Cinderellas Holiday Wish. Jälkimmäisen "seremonian" aikana Tuhkimon Linna loistaa varsin kauniissa talvisissa sävyissä.

Juhlasesonkeina Floridan Magic Kingdomissa nähdään Wishes -ilotulitusshown sesonkiversiot, joissa esityksen teema, sisältö sekä musiikki muuttuvat. Halloweenin aikaan esitetään Happy HalloWishes: A Grim Grinning Ghost Spooktacular in the Sky -versiota. Joulusesonkina huokaillaan Holiday Wishes: Celebrate the Spirit of the Season -version tahdissa. Itsenäisyyspäivän (heinäkuun 4. päivä) tienoilla nähdään patrioottinen Disney’s Celebrate America! – a Fourth of July Concert in the Sky.

T Ä R K E Ä Ä :
Floridan Magic Kingdomissa osa Fantasylandista saatetaan sulkea ilotulitusspektaakkelin valmistelujen käynnistyessä. Onneksi Floridan puisto ilmoittaa nykyään nettisivuillaan jokaisen elämyskohteen sulkeutumisajan
päivämäärän mukaan! Elämyskohteiden aukioloajat kannattaa myös tarkistaa paikan päällä (esimerkiksi "Times Guide" -informaatiolappusesta)!

Disney Dreams
Disneyland Paris
Disneyland Paris Resort

Ranskan Disneyland Paris -puiston (entisen Euro Disneylandin) alkuperäinen 1992 ilotulitusshow oli Fantasia-elokuvan (1940) visioihin ja musiikkiin perustuva Fantasia in the Sky. Liian monet sekoittavat sen Fantasy in the Sky -sukulaisiinsa! Vasta vuonna 1998, kun Disneyland Paris oli selvinnyt alkuvaikeuksiensa yli, sai ensi-iltansa ilotulitusspektaakkeli Les Feux de la Fée Clochette (Tinkerbells Fantasy in the Sky), jossa Helinä-keiju sirotteli taikapölyänsä varsin komeasti Le Château de la Belle au Bois Dormant -linnan päälle. Elävän ihmisen esittämää Helinää ei kuitenkaan nähty; ihana keiju oli läsnä valotehosteina sekä puiston hovisäveltäjä Vasile Sirlin upean musiikin avulla. Shown varsinaista ilotulitusosuutta säesti Sirlin sovittama instrumentaalinen potpuri Peter Pan -elokuvan (1953) lauluista. Sirlin käsissä muun muassa "Never Smile at a Crocodile" muuttui unkarilaiseksi czardas-tanssiksi, ja potpuri huipentui Johannes Brahmsin kuuluisaan kehtolauluun "Berceuse".

Hyvin omintakeisen Les Feux de la Fée Clochette -shown lisäksi Disneyland Paris -puistolla on ollut muitakin ilotulitusluomuksia. Vuonna 2005 puisto sai oman versionsa Kaliforniassa ja Floridassa huikean suosion saavuttaneesta Wishes-ilotulitusshowsta.

Disneyland Paris -puiston uusin iltaspektaakkeli on huhtikuussa 2012 ensi-iltansa saanut 20-minuuttinen Disney Dreams, joka yhdistelee Fantasmiciä ja Wishesiä Kalifornian World of Color -vesispektaakkeliin, mutta tuo takaisin myös Pariisin ilotulitusten Peter Pan -perinteen pistämällä ikinuoren lentävän pojan pääosaan. Vaikka tanssivat vedet ja vesihöyryvalkokankaat elokuvaheijastuksineen eivät ole mitään uutta Disneyn iltaspektaakkeleissa, Pariisin puistossa näitä ei ole koskaan ennen nähty. Niiden lisäksi Disney Dreams yllättää vaikuttavalla pyrotekniikallaan sekä piristävän raikkaalla juonellaan. Show päihittää kokonaisuutena sekä Kalifornian Magicalin että Floridan Wishesin.

Shown alussa Peter Panin varjo pääsee livahtamaan karkuun ja päätyy seikkailemaan Disney-klassikkojen värikkäässä maailmassa. Mukana on osuuksia muun muassa elokuvista Beauty and the Beast ("Be Our Guest"), Ratatouille, Tangled ("I See the Light"), Aladdin, Brave, The Lion King sekä The Hunchback of Notre Dame ("Out There"). Lopulta Peterin varjo uhkaa joutua Disney-pahisten vangiksi The Princess and the Frog -elokuvasta tutussa "Friends on the Other Side" -osuudessa, jonka aikana nähdään huikeasti elävää tulta, varsinkin kun Pahatar muuttuu lohikäärmeeksi – tosin vain animaatioheijastuksena.

Vartavasten Pariisin puistolle luodun Disney Dreamsin ohjauksesta vastasi jälleen Steven "Steve" Davison. Spektaakkeli tuotettiin Disneyland Parisin 20-vuotisjuhlaa varten, vaikka osa animaatioheijastuksista on lainattu suoraan Kalifornian World of Colorista. Ja vaikka linnan päälle heijastettuja kuvia ja värejä nähtiin jo Wishes-ilotulituksissa, Disney Dreams hyödyntää linnaa lähes ennennäkemättömällä tavalla – saaden sen ajoittain kokonaan katoamaan, muuttumaan Notre Damen katedraaliksi, ja jopa pomppimaan! Animaatioheijastuksena toteutettu kellonsoittaja Quasimodon kiipeily "katedraalin" torneissa on vaikuttava näky.

Pariisin Disney Dreamsilla on samanlainen vaikutus kuin Kalifornian alkuperäisellä 1992 Fantasmic-spektaakkelilla; ensikertalainen katselija saattaa haukkoa henkeään kun kuvankauniin Le Château de la Belle au Bois Dormant -linnan ympärillä roihuaa tulipatsaita ja vallihaudasta syöksyy lähes linnan korkuisia vesisuihkuja! Verrattuna Fantasmic-spektaakkeleihin Disney Dreams jää kuitenkin edelleen kakkossijalle, sillä jo shown puolivälissä animaatioheijastukset alkavat toistaa itseään, eikä kaikilla animaatio-osuuksilla ole varsinaista tarinallista tarkoitusta (kuten edeltäjissään Wishes sekä World of Color). Disney Dreamsin animaatioheijastusten sekaan kaipaisikin nimenomaan Fantasmicin kolmiulotteisia hahmoja, ihmisesiintyjiä sekä konkreettisia lavasteita ynnä somisteita.

Musiikillisesti Disney Dreams palasi omalaatuisella tavalla Les Feux de la Fée Clochette -ilotulitusshown juurille, Peter Panin maailmaan. Tällä kertaa Vasile Sirli ei kuitenkaan vastannut sovituksista, vaan suuri osa Disney Dreamsin Peter Pan -musiikista on lainattu vuoden 2002 elokuvasta Return to Never Land, jonka uljaan sinfonisesta musiikista vastasi elokuvasäveltäjä Joel McNeely. Myös Disney Dreamsin tunnuslaulu "Come Dream a Dream" perustuu Return to Never Land -elokuvan lentomelodialle, joka oli alunperin puhtaasti McNeelyn sävellys. Tämän tunnuslaulun esittää irlantilaislaulaja Cara Dillon.

Joulusesongin aikana Disney Dreamsista nähdään talvisempi versio, joka käyttää samaa animaatiomateriaalia kuin Kalifornian World of Color -shown talviversio. Isäntänä toimii Peter Panin sijasta Frozen -elokuvan iloinen lumiukko Olaf. Disney Dreamsin normaaliversioon verrattuna jouluversio on huomattavasti hauskempi, muttei kuitenkaan aivan yhtä eeppinen. Shown kohokohtiin kuuluu muun muassa "Toy Story Nutcracker", joka pilailee sangen hauskasti 1940 Fantasia-elokuvan Pähkinänsärkijä-osuuden kustannuksella. Loppuhuipennuksena lauletaan "Kulkusia" monikielisenä karaokena. Shown alussa kuultava uljas joululaulu on Gregory Smithin säveltämä "Christmas Wishes" Tokyo Disneylandin samannimisestä 2010 lavashowsta.

T Ä R K E Ä Ä :
Disneyland Paris -puiston Disney Dreamsin esitysiltoina koko Fantasylandin alue sekä myös Adventurelandin pääväylä suljetaan jo tuntia ennen esitystä. Puistossa suurten ihmistungosten aikoihin kannattaa ehdottomasti hyödyntää Main Street, U.S.A. -pääkadun kauppojen takana kulkevia käytäviä sekä Central Plazan vähemmän käytettyjä oikopolkuja (esimerkiksi oikopolkua Frontierlandin sisäänkäynniltä suoraan Main Streetin toiselle "takakäytävälle").

Happiness on High &
Once Upon a Time
Tokyo Disneyland
Tokyo DisneySea

Tokyo Disney Resort

Japanin Tokyo Disney Resortissa ilotulituksia ei nähdä niin usein kuin amerikkalaisissa Disney-puistoissa. Syynä pidetään ilotulitteisiin liittyvää tiukkaa lainsäädäntöä. Mutta niinä iltoina jolloin ilotulitukset esitetään, voi niitä ihailla sekä Tokyo DisneySea -puistosta että Tokyo Disneyland -puistosta (sekä myös useimpien Disney-alueen hotellihuoneiden ikkunoista, kunhan ikkuna ei ole Tokyo Bayn puolella). Tämä perinteinen ilotulitusshow, Happiness on High, kulki aiemmin nimellä Disney Magic in the Sky, kunnes se uusittiin vuonna 2013, Tokyo Disneyland -puiston 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Viisiminuuttisen ilotulitusshown parhaat katselupaikat löytyvät tietenkin Cinderella Castlen edustalta (Central Plaza) sekä Mediterranean Harbor -alueelta, joissa kuulee shown mukaansatempaavan musiikin. Säveltäjä Mark Hammond vastasi 30-vuotisjuhlalaulusta Happiness Is Here, jota käytetään myös näissä ilotulituksissa – tietenkin muutamilla Disney-melodioilla höystettynä. Uudistetusta muodostaan huolimatta Tokyo Disney Resortin ilotulituksilla on edelleen selvät juuret perinteisimpiin Fantasy in the Sky -ilotulituksiin, sillä mitään turhia elokuvaheijastuksia ja sokeroituja sanomia ei ole. Amerikkalaisiin ilotulitusspektaakkeleihin tottuneelle Happiness on High saattaa tuntua varsin vaatimattomalta.

Pariisin Disney Dreamsin vanavedessä Tokyo Disneyland -puisto sai samankaltaisen "linnaheijastus"-iltaspektaakkelin. Toukokuussa 2014 ensi-iltansa saanut 20-minuuttinen Once Upon a Time lainaa elokuvaheijastuksia sekä Kalifornian World of Colorista että Pariisin Disney Dreamsista, mutta onnistuu luomaan varsin omanlaisensa kokonaisuuden, jossa pääpaino annetaan vanhemmalle Disney-tuotannolle. Showta emännöi Kaunottaren ja Hirviön Mrs. Potts (Rouva Pannu) kertoen satuja nuorimmaiselleen. Mukana esiintyy upeasti muokattuja animaatioheijastuksia Disneyn klassikoista Liisa Ihmemaassa, Tuhkimo, Lumikki, Nalle Puh, Peter Pan, sekä tietenkin Kaunotar ja Hirviö, jonka loppuhuipentuma sisältää shown ainoan pahis-osuuden. Tanssivia vesiä ja vesihöyryvalkokankaita ei Once Upon a Timessa käytetä, mutta elokuvaheijastukset ovat osittain jopa upeampia kuin Pariisin edeltäjässään. Shown pyrotekniikka on myös huomattavasti maltillisempaa, mutta pari komeaa tulipatsasta kyllä nähdään.

Tokion Once Upon a Time -iltaspektaakkelin parhaat katselupaikat (Central Viewing Area) löytyvät Cinderella Castle -linnan edustalta. Tälle alueelle, jossa poikkeuksellisesti istutaan, pääsee ainoastaan "lippuarvontaan" osallistumalla. Linnanäkymä on oleellista showssa, mutta Central Plazan ympärille levittäytyvä poikkeuksellisen suuri aukio tarjoaa runsaasti hyviä seisomapaikkoja.

Tokyo Disney Resortin iltaspektaakkeleista puhuttaessa on hyvä mainita, että Tokyo DisneySea -puiston 2010 Christmas Wishes -showlla ei ole mitään tekemistä Wishes -ilotulitusspektaakkelin kanssa, vaikka uljas musiikki onkin jälleen Gregory Smithin säveltämää. Smithin "Christmas Wishes" sekä "Christmas Family" -lauluja on kierrätetty muiden Disney-puistojen jouluilotulituksissa.

T Ä R K E Ä Ä :
Kaikki Tokyo Disney Resortin iltaspektaakkelit ja ilotulitukset voidaan joutua peruuttamaan epäsuotuisan tuulen yllättäessä (herkemmin kuin muissa Disney-puistoissa). Sade ei varsinaisesti estä Once Upon a Timen esittämistä, mutta showsta esitetään silloin hieman erilainen versio.
Elämyskohteiden poikkeukselliset aukioloajat kannattaa tarkistaa paikan päällä!

Disney in the Stars
Hong Kong Disneyland
Hong Kong Disneyland Resort

Hong Kongin puiston ilotulitusspektaakkeli, Disney in the Stars, sai ensi-iltansa syyskuussa 2005. Vaikka showlla on pidemmät juuret Fantasy in the Sky -perinteessä, sen pyrotekniset tehosteet ovat järkyttävän upeita. Aito tuli roihuaa ilotulitusten lisäksi ja Prinsessa Ruususen Linna (Sleeping Beauty Castle) hehkuu taianomaisissa väreissä.

Hong Kong Disneylandilla on myös sesonkeihin sidotut ilotulitusvariaationsa, muun muassa vuonna 2010 ensi-iltansa saanut Halloween-spektaakkeli Disneys Nightmare in the Sky.

T Ä R K E Ä Ä :
Hong Kong Disneylandissa Fantasylandin ja Toy Story Landin yhdyskäytävä suljetaan noin tunti ennen ilotulituksia. Tämän sulkemisen jälkeen Grizzly Gulchin, Mystic Pointin ja Toy Story Landin alueille pääsee ainoastaan Adventurelandin kautta (ja ilmeisesti koko Fantasylandin alue on suljettu).
Elämyskohteiden poikkeukselliset aukioloajat kannattaa tarkistaa paikan päällä!

Sorcery in the Sky
1990-1998
Disney-MGM Studios
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Chinese Theatre -alue

Nimikin sen paljastaa: tämä Disney’s Hollywood Studios -puiston (entisen Disney-MGM Studiosin) alkuaikojen ilotulitusshow oli Fantasy in the Sky -shown pikkusisko. Nuoresta iästään huolimatta Sorcery in the Sky oli vanhaa isosiskoaan huomattavasti tyylikkäämpi elokuvateemoituksensa ansiosta. Satulinnan paikan ilotulitusten alla otti puiston keskipisteenä nouseva Chinese Theatre -fasadi (legendaarisen Hollywoodissa sijaitsevan Grauman's Chinese Theatren kopio). Musiikkina kuultiin upeasti enkelikuorolle ja orkesterille sovitettu instrumentaalipotpuri elokuvahistorian tunnetuimpia sävelmiä. Ilotulitusspektaakkelin äänellisenä isäntänä toimi legendaarinen kauhuelokuvanäyttelijä Vincent Price (oletettavasti siksi että samoihin aikoihin Walt Disney Imagineering suunnitteli Pariisin Disneylandin Phantom Manoria, jonka alkuperäiselle "Aaveisännälle" Price antoi äänensä).

Sorcery in the Sky -ilotulitusshown musiikkina kuultiin unohtumattomia elokuvasävelmiä. Lisäksi show sisälsi erillisen, tuolloin 50-vuotiaalle Disney-klassikko Fantasialle omistetun loppuhuipentuman, jonka aikana jättiläismäinen (ilmeisesti "pumpattava") Mikki-hahmo nousi Chinese Theatren takaa "Taikurin Oppipojan" asussaan. Tämä liikkumaton, taivaalle sormellaan osoittava Mikki-taikuri edelsi selvästi kaksi vuotta myöhemmin Kalifornian Disneylandissa ensi-iltansa saanutta Fantasmic! -spektaakkelia. Liikkumattomuudestaan huolimatta suuren Mikki-hahmon sormesta pursusi säkenöivä ilotulitetehoste; Fantasmicissa sama idea päivitettiin ihmisesiintyjän näyttelemälle Mikille, mutta peräti kahteen sormeen! Sorcery in the Skyn Fantasia-osuuden musiikkina kuultiin tietenkin elokuvasta tunnettuja klassisia sävelmiä.

H U O M I O :
Vuonna 1998 Sorcery in the Sky vetäytyi puistoon saapuneen Fantasmic! -esityksen tieltä, eikä sen koommin Disney’s Hollywood Studios -puistossa ole nähty muita ilotulitusesityksiä.

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*