KENNETIN PÄÄSIVU • THE KENNETTI MAIN PAGE
Sivuston suunnittelu ja ylläpito: Kenneth Sundberg
Viimeisin Päivitys: Kesäkuun 24, 2014

KenNetin Teemapuistotietokanta - Disneyn Teemapuistot
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Fantasmic!
a night time spectacular

Tämä elämys löytyy
seuraavista Disney-puistoista:

Disneyland,
Disneyland Resort California, Yhdysvallat,
Rivers of America -joki

Disney’s Hollywood Studios,
Walt Disney World Resort, Yhdysvallat,
Sunset Boulevard -alue

Tokyo DisneySeas,
Tokyo Disney Resort, Japani,
Mediterranean Harbor -alue

Elämyksen vapaa suomennos:
(katso esittely)

Elämysluokka:
Uuden ajan klassikko

Ensimmäinen esitys:
Toukokuu 1992 (DL)

Lokakuu 1998 (DHS)
Huhtikuu 2011 (TDS)

Elämystyyppi: Elävä esitys
jossa yhdistyy lähes kaikki
Disney-puistoissa käytetyt
erilaiset tekniikat.

Istuimet:
Ainoastaan Walt Disney Worldin
versiossa on istuimet
!
Disneyland California
& Tokyo DisneySea:
Varaudu seisomaan!

Kesto: 22-26 minuuttia

Pituusrajoitus:
Ei ole

Ikärajoitus tai -suositus:
Alle 7-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

Virallinen varoitus:
Ei ole

Tärkeää Disney-puistojen varoituksista

KenNetin varoitus / suositus:
Esityspaikkansa takia Fantasmic! -showsta nauttiminen, varsinkin pienten lasten kanssa, voi olla erittäin vaikeaa sekä Kalifornian Disneylandissa että Tokyo DisneySea -puistossa.
Erittäin suuren yleisömäärän takia shown esityspaikka voi osoittautua ahdistavaksi kokemukseksi kenelle tahansa (kuvittele Stockmannin Hullut Päivät kerrottuna sadalla!). Esityksen takia valot sammuvat laajalta alueelta, joten tiettyjen alueiden läpi kulkeminen voi olla hankalampaa.
Itse showta ei voi sanoa varsinaisesti pelottavaksi, mutta pahimmissa kohdissa äänet ovat kovia, oikea tuli roihuaa, ja lohikäärmekin on varsin massiivinen. Yhdessä ja erikseenkin nämä piirteet saattavat säikäyttää tai ahdistaa perheen pienimpiä sekä vaikutuksille alttiita henkilöitä. Huomaa, että Fantasmic voidaan joutua peruuttamaan huonon sään yllättäessä! Katso myös esittelyjen erilliset huomautukset!

Sukulaiselämykset:
ei varsinaisesti ole

...mutta hengessä mukana...
Fantillusion

Katso myös:
World of Color
Fantasy in the Sky

IllumiNations
Animagique

Fantasmic!
Elämyksen historia
ja perusesittely

Huikea Fantasmic! on Disney-puistojen pitkän iltashow-perinteen ylittämätön jalokivi. Mikään Disneyn iltashow – ilotulitukset, valoparaatit ja lasereilla höystetyt tanssivat vedet – ei ole onnistunut yhtä täydellisesti yhdistämään lähes kaikkia mahdollisia Disney-puistoissa nähtäviä elämystekniikoita yhtä saumattomaksi, loistavaksi kokonaisuudeksi. Kalifornian Disneylandissa keväällä 1992 ensi-iltansa saaneen Fantasmicin oletettiin kiinnostavan puiston asiakkaita enintään viiden vuoden ajan – mutta toisin kävi!

Fantasmicin ideana toimii mielikuvituksen mahti sekä sen sisältämät hyvät ja pahat puolet. Pääosassa on tietenkin Mikki Hiiri, vuoden 1940 Fantasia-piirrosklassikosta tuttu Taikurin Oppipoika, joka käyttää koko mielikuvitustaan loihtimalla lumoavia näkymiä Disneyn piirrosklassikoista. Lopulta mielikuvitus pääsee kuitenkin liikaa valloilleen ja sen rohkaisemana tutut pahikset "Lumikin" Ilkeän Kuningattaren johdolla uhkaavat valloittaa koko shown. Huikeassa loppuhuipennuksessa “Prinsessa Ruususen” Pahatar muuttuu suureksi tultasyökseväksi lohikäärmeeksi, jonka polttavat henkäykset sytyttävät vedenkin palamaan. Onneksi Mikin rohkeus kukistaa pahuuden voimat, ja onnellinen loppu, häikäisevän ja riemukkaan jokilaiva-finaalin turvin, päättää shown.

Vaikka Fantasmicin variaatiot nähdään nykyään myös Floridan Disney’s Hollywood Studios -puistossa (entinen Disney-MGM Studios) sekä Japanin Tokyo DisneySea -puistossa, eivät nämä uusversiot välttämättä säväytä yhtä perusteellisella tavalla kuin Kalifornian alkuperäisversio. Perusteluksi riittää, että alkuperäinen Fantasmic esitetään Disneyland-puiston Rivers of America -joella, Tom Sawyer Island -saaren edustalla, joka kuhisee päiväsaikaan turistien täyttämistä kanooteista, kiikkeristä lautoista sekä vähintään yhdestä jokilaivasta – mutta illan showssa samainen joki syttyy palamaan aitoa tulta! Walt Disney Worldin versio sen sijaan esitetään showlle erityisesti rakennetussa ulkoilmateatterissa joka ei ole päiväsaikaan muussa käytössä – joten päivän ja illan kontrasti ei ole läheskään yhtä häikäisevän dramaattinen kuin Disneylandin alkuperäisversiossa. Tokyo DisneySea -puiston tuore versio esitetään kyllä tekojärvellä, jolla on päiväsaikaan laivaliikennettä, mutta show on muokattu ehkä liiankin erilaiseksi alkuperäisversiosta.

Fantasmic! tarjoaa jokaiselle jotakin: alkuperäinen 22-minuuttinen show sisältää uskomattoman määrän Disney-hahmoja prinsessoista ja prinsseistä viidakon hupaisiin elukoihin, jättimäisistä kukkasista tuhmiin merirosvoihin, sekä mustavalkoisesta "Jokilaiva-Villestä" värikkäisiin vaaleanpunaisiin elefantteihin. Vesisuihkuista ja höyrystä muodostuville "valkokankaille" heijastetaan Disneyn klassikkopiirroselokuvien parhaita paloja saumattomassa kokonaisuudessa elävien esiintyjien kanssa. Fosforisoivat ultraviolettivalot jättävät näyttämättä mustiin puetut "nukketaiteilijat" joita ei pidäkään nähdä. Suuret valokeilat halkovat iltataivasta, puhumattakaan henkeäsalpaavista pyroteknisistä tehosteista sekä lumoavista ilotulituksista. Upea musiikki on oleellinen osa kokonaisuutta.

Shown osuva nimi yhdistää sanat fantasy (=mielikuvitus) ja fantastic (=ihana, uskomaton, suunnaton, fantastinen). Fantasmiciä on yritetty myös siirtää paraatin (Fantillusion) sekä jopa ilotulitusten muotoon.

Disneyn viimeisimpiä keksintöjä ovat (tietenkin maksulliset) "Glow with the Show Ears" -hatut, joiden perinteiset Mikki-korvat on varustettu kohtalaisen huikealla kauko-ohjatulla tekniikalla. Korviin piilotetut LED-valot muuttavat värejä sekä himmenevät, kirkastuvat ja välkkyvät iltaspektaakkelin dramaattisissa kohdissa. Jos tarpeeksi monella katselijalla on tällainen päässään, lopputuloksena on pimeällä katselualueella varsin kauniisti hehkuva korvien meri. Disney ei ole tosin ottanut huomioon sitä, että jotkut katselijat haluavat ihailla varsinaista iltaspektaakkelia edessään häiritsevästi hehkuvien Mikki-korvien sijasta. Pariisin Disneyland Paris -puistossa valokorvia myydään nimellä "Disney Light Ears".

Fantasmic!
D i s n e y l a n d
Disneyland Resort California

Toukokuussa 1992 ensi-iltansa saaneesta alkuperäisestä Fantasmic! -showsta tuli niin suuri hitti, ettei Kalifornian Disneyland-puistolla ollut pienintäkään syytä lopettaa sen esittämistä. Shown kokonaisuuteen ei ole liiemmin kajottu kuluneiden lähes 20 vuoden aikana, mutta sen tekniikkaa sekä luontoystävällisyyttä on parannettu huomattavasti.

Alkuperäinen Fantasmic! toimi osittain "nukketeatterina" jossa kalliiden robottitekniikoiden asemesta suuriakin nukkeja liikuteltiin ihmisvoimin, "mustan teatterin" tyyliin. (Tämä tyylilaji mahdollistaa mustaan pukeutuneiden ihmisesiintyjien sekä kaikkien mustien apuvälineiden näkymättömyyden esityksen aikana; illuusio perustuu ultraviolettivalon säteissä hehkuvilla – eli fluorisoivilla – väreillä varustettuihin nukkeihin sekä lavasteisiin). Disneylandissa "mustan teatterin" perusideaa on nähty jo puiston 1955 avautumisesta lähtien. Ultraviolettivalo ja fluorisoivat värit otettiin tehokkaasti käyttöön puiston alkuperäisissä dark ride -elämyksissä, mutta vasta Fantasmicissa hyödynnettiin "mustan teatterin" koko arsenaalia. Muun muassa Dumbo-elokuvan hilpeät vaaleanpunaiset elefantit sekä Pinocchion jätti-marionetit olivat Fantasmicin puhtainta "mustan teatterin" antia, sillä ne liikkuivat puhtaasti ihmisvoimin. Myös Viidakkokirjan Kaa-käärme, joka sai pituutta Fantasmicissa huimat 30 metriä, liikkui lukemattomien ihmisjalkojen avulla. Ja vaikka loppuhuipentuman Pahatar-lohikäärmeellä olikin tultasyöksevä pää, olennon muu ruumis sekä siivet koostuivat lähinnä kankaista.

Vuonna 2009 alkuperäisversion lohikäärme vaihtui vaikuttavamman näköiseen Audio-Animatronics -robottimuotoon, mutta hienomman tekniikan takia tämä lohikäärme on osoittautunut huomattavasti epäluotettavammaksi esiintyjäksi. Tosin silloin kun lohikäärme toimii moitteettomasti, se on hätkähdyttävän uljas näky.

Alkuperäis-shown ohjauksesta vastasi koreografi Barnette Ricci. Vaikka Fantasmicin alkuperäiskokonaisuus toimi loistavasti, saattoi joidenkin hahmojen koreografia vaikuttaa yliliioitellulta – erityisesti Lumikin Ilkeän Kuningattaren sekä Ruususen Pahattaren kohdalla. Samainen yliliioiteltu koreografia on sittemmin rantautunut muihinkin Disney-puistojen paraateihin sekä show-esityksiin (mm. Fantillusion). Alkuperäisen Fantasmic! -shown positiiviset ansiot ovat kuitenkin sen koreografiaa huomattavasti mittavammat.

Fantasmicin loistavasta alkuperäisestä musiikkikokonaisuudesta vastasi tuottaja-säveltäjä-sovittaja Bruce Healey. Musiikkikokonaisuudessa kuullaan tyylikkäästi uudelleenäänitettyjä sävelmiä mm. elokuvista Pinocchio, Dumbo, Peter Pan, Pieni Merenneito, Kaunotar ja Hirviö, Lumikki ja Seitsemän Kääpiötä sekä Fantasia (sähkökitarasoundein täydennetty Modest Musorgskin "Yö autiolla vuorella" sekä Paul Dukas’n "Noidan oppipoika"). Muun muassa Universalin Islands of Adventure -teemapuistolle paljon alkuperäismusiikkia säveltänyt William "Bill" Kidd vastasi Fantasmicin lohikäärmehuipennuksen alkuperäismusiikista. Bruce Healey ja Barnette Ricci vastasivat myös shown teemalaulusta (jonka nimeä ei tosin mainita edes alkuperäissoundtrack-levyllä). Shown audiokokonaisuudessa kuullaan myös yksi Disneyn teemapuistohistorian parhaimmista uudelleenäänitetyistä hahmokokoelmista. Wayne Allwine on Mikki Hiiri, Louise Chamis on Ilkeä Kuningatar ja Noita, Tony Jay on Taikapeilin Henki, Linda Gary on Pahatar, Pat Carroll on Ursula, Eddie Carroll on Samu Sirkka, ja erittäin taitavaa Corey Burtonia kuullaan sekä Kapteeni Koukkuna että Chernobog-paholaisena ja myös merirosvoina.

T Ä R K E Ä Ä
Kalifornia
n Disneylandin Fantasmic:
Shown kokonaiskesto on noin 22 minuuttia. Varaudu seisomaan koko esityksen ajan! Huippusesonkeina esityksiä on yleensä kaksi, joista jälkimmäisessä ei pitäisi olla yleisöä yhtä paljon kuin ensimmäisessä. Joka tapauksessa Fantasmic! -shown esitysiltoina New Orleans Square -aukio ruuhkautuu pahasti parhaita paikkoja etsivistä ihmisistä. Jos et pidä ihmismassoista, kannattaa kyseinen alue kiertää kaukaa! Ehdottomasti parhaat katselupaikat ovat New Orleans Square -aukion rannassa vastapäätä Tom Sawyer Islandin lavaa, mutta myös Critter Countryn puoleiselta rannalta sekä Frontierlandin puoleiselta rannalta näkee yhden kolmesta, lavan eri puolille sijoitetusta "vesivalkokankaasta" sekä suurimman osan oleellisista kohtauksista. Muun muassa prinsessat ja prinssit, Peter Pan ja Kapteeni Koukku sekä viidakon eläintanssijat seilaavat joella omilla "aluksillaan" – ja lohikäärmekin kääntelee päätänsä sen verran mahtipontisesti, ettei Fantasmic! -shown elämys ole välttämättä kiinni siitä mistä päin showta katselee. Parhaat katselupaikat New Orleans Square -aukion rannassa katoavat huippusesonkeina jo kaksi tuntia ennen esitystä. Henkilökunnan ohjeita tulee ehdottomasti noudattaa; eli jos sinut ajetaan pois silloilta tai muilta kulkuväyliltä, se ei ole henkilökunnan ilkeyttä, vaan turvallisuusmääräysten noudattamista. Henkilökunnalla on kädet täynnä tekemistä pitää kulkuväylät auki. Fantasmicin takia valot sammuvat laajalta alueelta.

Huomaa myös, että vesielementeistään johtuen shown eturivin katselijat saattavat kastua jonkin verran (harvoin kuitenkaan märäksi). Tarkista esitysajankohdat, erikoissesonkien aikataulut sekä erikoistapahtumien yksityiskohdat Disneylandin virallisen sivuston kautta!

Fantasmic!
Disney
s Hollywood Studios
Walt Disney World Resort

Jos on nähnyt Kalifornian huikean alkuperäisshown – jonka luomistyössä ei mielikuvitusta säästelty – ei tämä Floridan versio välttämättä säväytä yhtä perusteellisella tavalla. Walt Disney Worldin Disneys Hollywood Studios -puistossa esitykselle rakennettiin ihan oma esityspaikkansa, huikeat 6500 istumapaikkaa tarjoava ulkoilmanäyttämö. Ensikertalaiselle tämä lokakuussa 1998 ensi-iltansa saanut Floridan versio on kuitenkin ihan tarpeeksi upea elämys. Shown finaalissa nähdään seikkoja, joita ei Kaliforniaan voitu toteuttaa – esimerkiksi lohikäärmeen tulen sammuttava "vesiseinä".

Floridan show-kokonaisuus sisältää uskomattoman määrän Disney-hahmoja. Uusina osuuksina tässä showssa nähtiin muun muassa Leijonakuningas -fiilistelyä sekä Aladdin- että Pocahontas -jaksot (viimeksimainittu korvasi alkuperäisen Kalifornia-version Peter Pan -osuuden). Hieman erilainen musiikkikokonaisuus oli edelleen Bruce Healeyn tuottama. Paikoitellen ylilyövästä alkuperäiskoreografiasta vastasi shown ohjaaja Barnette Ricci. Kalifornian hahmoäänten lisäksi Floridan versiossa esiintyy komea määrä hahmojen alkuperäisääniä, mm. Oscar-voittaja Linda Hunt "Pocahontasin" Kaarnamuorina, Jonathan Freeman Jafarina, David Ogden Stiers Ratcliffena ja James Woods Hadeksena. Aiemmin "Leijonakuninkaan" Scarin lauluosuudet esittänyt Jim Cummings peri myös hahmon puheroolin itselleen. Mukana on myös Susan Blakeslee Cruella de Vilinä.

T Ä R K E Ä Ä
Disneys Hollywood Studios
in Fantasmic:
Shown kokonaiskesto on noin 26 minuuttia.
Jos tulet ajoissa, pääset istumaan! Shown suuren suosion johdosta katsomo avataan yleensä 90 minuuttia ennen näytöstä, joten hyvät istumapaikat katoavat todella nopeasti! (Disney's Hollywood Studios saattaa edelleen myydä tietynlaisia illallispaketteja, jotka sisältävät "Priority Seating" -edun Fantasmic! -näytökseen, mutta todellisuudessa tämän edun istuinpaikat ovat katsomon toisesta laidasta, josta näkyvyys ei ole suinkaan paras mahdollinen). Kiiresesonkeina esityksiä on kaksi, joista jälkimmäisessä esityksessä ei yleensä ole yleisöä yhtä paljon kuin ensimmäisessä. Floridan ukkosmyrsky-painotteisen sään takia showsta on olemassa myös lyhyt neljän minuutin versio, jossa ei nähdä ihmisesiintyjiä eikä edes mekaanista lohikäärmettäkään, mutta finaalin vesi- ja tuliefektit sekä ilotulitukset kyllä räiskyvät! Henkilökunnan ohjeita tulee ehdottomasti noudattaa. Esityksen aikana valot sammuvat teatterin alueelta.
Huomaa myös, että vesielementeistään johtuen shown eturivin katselijat saattavat kastua jonkin verran (harvoin kuitenkaan märäksi). Tarkista esitysajankohdat, erikoissesonkien aikataulut sekä erikoistapahtumien yksityiskohdat Walt Disney Worldin virallisen sivuston kautta!

Fantasmic!
Tokyo DisneySea
Tokyo Disney Resort

Shown japanilainen versio sai ensi-iltansa Tokyo DisneySea -puistossa huhtikuun lopulla 2011. Esityspaikkana toimii jättimäinen tekojärvi Mediterranean Harbor, jolla on päivisin sekä laiva- että gondoliliikennettä. Shown kokonaisuus on muutettu merkittävästi, sillä nyt esityksen lava koostuu useista veteen ankkuroiduista pienemmistä ja suuremmista lautoista. Kaiken keskelle kohoaa Mikki Hiiren taikurihattu, jonka huipulta "live-Mikki" johtaa mielikuvitustaan. Samaisen jättimäisen hatun pinta koostuu lähes kokonaisuudessaan videoruuduista, joilla nähdään suurin osa esityksen animaatioista, jotka aiemmin heijastettiin vedestä ja höyrystä koostuville "valkokankaille". (Samaista videohattua hyödynnetään Joulusesonkien aikaan ainutlaatuisena videojoulukuusena!).

Videohattu on Floridan IllumiNationsin "Earth Globe" -videomaapallon selvä jälkeläinen, mutta tekniikaltaan vieläkin uskomattomampi; hattua ympyröi väriä vaihtavien, tanssivien vesien piiri, ja hattu pystyy nousemaan ja laskeutumaan teleskooppisen rungon ansiosta.

Tokion Fantasmic sisältää paljon muutakin uutta. Mikin taikurihatun huipulle "livenä" ilmestyvä Tuhkimo loihtii kaunista kolmiulotteista prinsessa-taikaa ympärilleen. Shown viidakko-osuus sisältää Tarzania, Viidakkokirjaa sekä Leijonakuningasta. Suosikkiavaruusotus Stitch tupsahtaa myös mukaan, kaverinsa ajellessa moottoriveneellä ympäri järveä. Myös Aladdinin Henki svengaa omassa kohtauksessaan (mutta jo tässä vaiheessa nähtävät tuliefektit saattavat syödä loppuhuipentuman "palavan järven" vaikuttavuutta).

Finaalin jokilaivaa massiivisempi upouusi kolmiulotteinen lisä on omasta lautastaan nouseva Lumikin Ilkeän Kuningattaren Taikapeili, jonka "vesivalkokankaalle" ilmestyvä peilin henki toimiikin nyt koko esityksen pääpahiksena. Taikuri-Mikki joutuu Taikapeilin vangiksi, jolloin pahikset valtaavat shown muutamaksi minuutiksi. Vaisun kokonaisuuden ei kannata antaa pettää, sillä kun kolmiulotteinen Pahatar-lohikäärme nousee "peililasista" Taikapeilin laskeutuessa, on näkymä yksi vavahduttavimpia sitten Kalifornian alkuperäisen 1992 Fantasmicin. Täydessä Audio-Animatronics -muodossaan tämä Tokion lohikäärme on shown ehdoton tähti. Tekojärven roihutessa ilmiliekeissä myös puiston Mount Prometheus -tulivuori syöksee oikeaa tulta sisuksistaan.

Tokyo DisneySean Fantasmic! -shown ohjauksesta vastaa Steven "Steve" Davison, jonka aiempiin töihin kuuluu saman puiston samalla järvellä esitettävä päivä-show The Legend of Mythica (2006). Viimeksimainittu auringonvalossa esitettävä show on lainannut useita ideoitaan Fantasmicille. Moottoriveneillä vedettäviä leijoja sekä esiintymislauttoja käytetään kummassakin showssa. Kumpikin show sisältää tultasyöksevän lohikäärmeen (Mythican versio on tosin kiltti!).

Niin visuaalisesti upea kuin Tokion Fantasmic onkin, musiikillisesti se poukkoilee liian paljon uuden ja vanhan välillä. Uudesta musiikkikokonaisuudesta vastaa Disney-puistoille aiemminkin säveltänyt Don L. Harper. Uusi musiikki ei sinänsä kuulosta huonolta; esittäähän sen peräti Lontoon kuuluisa Royal Philharmonic Orchestra. Uusi musiikkikokonaisuus toimii kuitenkin paremmin niille, jotka eivät ole aiemmin kuulleet Bruce Healeyn alkuperäistä Fantasmic-musiikkia. Paul Dukas’n "Noidan oppipojan" ensimmäiset sävelet toimivat shown yllättävän tyylikkäänä pääteemana, mutta sitten kun siitä hypätäänkin Healeyn räikeästi erilaiseen alkuperäisteemaan, on sekä tunnelma että tempo teillä tietämättömillä. Liian usein Don Harperin musiikkikokonaisuudessa siirrytään uudesta materiaalista Healeyn vanhaan materiaaliin. Olisi ollut huomattavasti parempi, että Tokion showlle ei olisi väkisin liimattu Healeyn vanhaa musiikkia, vaan työstetty kokonaan uusi musiikkikokonaisuus.

Tokyo DisneySea -puiston Fantasmic! ei ole suinkaan huono tekele. Parhaiten se kuitenkin toimii niille, jotka eivät ole nähneet kahta edeltäjäversiota.

T Ä R K E Ä Ä
Tokyo DisneySea
n Fantasmic:
Shown kokonaiskesto on noin 23 minuuttia. Varaudu seisomaan koko esityksen ajan! Puiston Mediterranean Harbor tarjoaa kaikkien Fantasmic-elämysten laajimman katselualueen. Shown tekijätiimi näyttää kuitenkin unohtaneen tämän seikan, sillä Mount Prometheuksen puoleiselta rannalta katsottuna shown visuaaliset kokonaisuudet jäävät pahasti puolitiehen – lukuunottamatta uljasta lohikäärmettä, jonka nimenomaan näkee parhaiten Fortress Explorations -linnan muureilta ja torneista. Vastakkaiselta rannalta katsottuna (Tokyo DisneySea Hotel MiraCosta -hotellin luksushuoneista sekä Porto Paradison italialaisesta rantakaupungista) ovat visuaaliset kokonaisuudet parhaimmillaan, mutta parhaat paikat varataan jo kaksi tuntia ennen esitystä. Huomaa kuitenkin että nämä parhaimmat paikat ovat usein seisomapaikkoja – sillä vain muutamilla alueilla on lupa istua (ja silloinkin istut yleensä asvaltilla, ellet ole tuonut mukanasi istuinalustaa). Lido Isle -pikkusaari sen sijaan tarjoaa istumapaikkoja, mutta nekin katoavat yleensä jo kaksi tuntia ennen iltaspektaakkelia, ellei peräti aiemminkin. Porto Paradisolta katsottuna oikeanpuoleisella rannalla sijaitsevan DisneySea Transit Steamer Line -laivan satamarakennuksen katolle jonottavilla ihmisillä on jonkin sortin etukäteisvaraus (josta KenNetillä ei ole tällä hetkellä tarkempaa tietoa).
Erityisesti Fantasmicin esitysiltoina koko Porto Paradison italialainen rantakaupunkialue – puiston tärkein väylä – ruuhkautuu pahasti! Henkilökunnalla on kädet täynnä tekemistä pitää tämä kulkuväylä auki. Jos et pidä ihmismassoista, kannattaa joko paeta puiston muille alueille tai lähteä hyvissä ajoin kokonaan pois puistosta, sillä noin viiden minuutin kävelyyn (Mediterranean Harborilta DisneySea Plazalle) voi alueen pahimman ruuhkan takia mennä jopa 15-20 minuuttia! Henkilökunnan ohjeita tulee ehdottomasti noudattaa; eli jos sinut ajetaan pois silloilta tai muilta kulkuväyliltä, se ei ole henkilökunnan ilkeyttä, vaan turvallisuusmääräysten noudattamista. Iltaspektaakkelin sekä ilotulitusten aikana valot sammuvat laajalta alueelta, joten joidenkin alueiden läpi kulkeminen voi olla hankalampaa. Huomaa, että vesielementeistään johtuen sekä päivä- että iltaspektaakkelin eturivin katselijat saattavat kastua jonkin verran (harvoin kuitenkaan märäksi). Huomaa myös, että kaikki esitykset voidaan joutua peruuttamaan huonon sään uhatessa. Tarkista esitysajankohdat Tokyo Disney Resortin virallisen sivuston kautta!

! ! ! HUOMIO ! ! !
KenNetti
ei ole vastuussa Disney-teemapuistotietokantaansa sisällytettyjen tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty erinäisistä lähteistä ensisijaisesti suuntaa-antavaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen. Päivitetyt ja ajankohtaiset tiedot löydät englanninkielellä Disney-puistojen virallisilta nettisivustoilta.

*****

Disneyn Teemapuistot – Etusivu
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

Elämyskohteiden Kronikka
(KenNetin Disney-Puisto Tietokanta)

KenNetin Pääsivu

*****

KenNetin Suomenkielinen Tietokanta
DISNEY-PUISTOJEN ELÄMYKSET

Taustatietojen jäsennys,
suomennokset, teksti,
ja kuvien muokkaus:
Kenneth Sundberg

Alkuperäistaide & valokuvat © Disney
paitsi ne joissa toisin mainittu

All original art & photos © Disney
except where otherwise indicated

LÄHTEET
Informaatio & kuvat
katso Kronikan Etusivu

For SOURCES
(information & photos)
please see KenNetti’s

Disney Attractions Chronicle

* * * *

KenNetti on Kenneth Sundbergin täysin epäkaupallinen nettisaitti joka kunnioittaa ja ylistää lahjakkaita ihmisiä ja heidän töitään. Kaiken tälle saitille kerätyn materiaalin tarkoituksena on jakaa informaatiota, edistää tietämystä vähemmälle huomiolle jääneistä asioista, sekä viihdyttää ihmisiä kaikkialla maailmassa. KenNetti ja Kenneth Sundberg eivät ole missään tekemisissä tällä saitilla mainittujen yhtiöiden, teemapuistojen, elokuvien, ihmisten, kummitusten tai muiden asioiden kanssa. Oikeuksia materiaalien jäljentämiseen ei ole myönnetty KenNetille eikä Kenneth Sundbergille, lukuunottamatta osioita missä asiasta on erikseen mainittu. Jos Sinun mielestäsi jokin kuva tai muu materiaali ei saisi olla tällä saitilla, ole ystävällinen ja OTA YHTEYTTÄ Kenneth Sundbergiin, niin voimme nopeasti ratkaista ongelman.

KenNetti is a totally non-commercial website by Kenneth Sundberg to pay tribute and to honour the work of the talented people behind some of the most wonderful things found on this planet. All the material is gathered here only to inform, to promote things that need to be noticed, and to entertain people all over the world. KenNetti and Kenneth Sundberg are not affiliated to any of the companies, theme parks, movies, people, ghosts or other things appearing on this site. No rights of reproduction have been granted to KenNetti or Kenneth Sundberg, except where indicated. If You feel that some image or material whatsoever should not appear on this site, please CONTACT Kenneth Sundberg so that we can quickly resolve the problem.

*